Dodaj do ulubionych

szesciolatek w pierwszej klasie?

20.03.11, 13:51
pytanie do rodzicow szesciolatkow:
wysylacie Wasze dzieci do zerowki czy do pierwszej klasy?
sytuacja mojego synka jest wyjatkowa obecnie jako pieciolatek poszedl do zerowki /obowiazkowej/ o wyzszym poziomie w prywatnej szkole w usa, nauka jest oczywiscie po angielsku, dobrze tez mowi po polsku
w nowym roku szkolnym przeprowadzamy sie do polski na stale i mam watpliwosci wyslac go do pierwszej klasy czy zerowki?
moje drugie pytanie jest odnosnie obywatelstwa polskiego
rodzice obywatele polski, synek obywatet amerykanski, jesli wroce do pl w sierpniu , bede go mogla zapisac do szkoly od wrzesnia? ile trwaja formalnosci z zalatwieniem polskiego obywatelstwa?
Obserwuj wątek
    • fogito Re: szesciolatek w pierwszej klasie? 20.03.11, 16:57
      marian_malek napisała:

> pytanie do rodzicow szesciolatkow:
      > wysylacie Wasze dzieci do zerowki czy do pierwszej klasy?

Ja bym wysłała do pierwszej klasy. Ale czy szkołę już wybraliście? Bo jeśli nie, to pozostanie wam rejonowa w sierpniu.
      W jakim mieście będziecie mieszkać?

> moje drugie pytanie jest odnosnie obywatelstwa polskiego
      > rodzice obywatele polski, synek obywatet amerykanski, jesli wroce do pl w sierp
      > niu , bede go mogla zapisac do szkoly od wrzesnia? ile trwaja formalnosci z zal
      > atwieniem polskiego obywatelstwa?

Chyba to teraz trwa krótko jeśli macie meldunek w POlsce, ale nie wiem dokładnie.
    • kunnegunnda Re: szesciolatek w pierwszej klasie? 20.03.11, 17:08
      do I klasy wyslij.
      obywatelstwo załatwia sie dla dziecka na miejscu- przez ambasade/konsulat, jezeli rodzice polacy.
      zostanei wam tylko szkola rejonowa ew.prywatna- załatwiac nalezy juz teraz.
    • jakw Re: szesciolatek w pierwszej klasie? 20.03.11, 17:14
      Nie wiem, ile trwa wyrabianie obywatelstwa polskiego (może dopytaj się o procedury w ambasadzie?) , ale samo przyjęcie do szkoły chyba nie jest uzależnione od posiadania obywatelstwa.
      http://men.gov.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1635%3Astanowisko-ministerstwa-edukacji-narodowej-dot-podstaw-prawnych-przyjmowania-do-polskich-szko-publicznych-obywateli-polskich-powracajcych-z-zagranicy-i-cudzoziemcow-&catid=87%3Aopinie-i-stanowiska-men&Itemid=106

Z tym, że o ile nie zaklepiecie młodemu jakiejś szkoły wcześniej możecie być "skazani" na szkołę rejonową.
      • kasialip5 Re: szesciolatek w pierwszej klasie? 25.03.11, 22:56
        To chyba zależy od tego w jakim systemie chcesz uczyc synka. W Polsce sa szkoły amerykańskie, kanadyjskie, brytyjskie, międzynarodowe, wybór jest spory (oczywiście w dużych miastach). Mój syn chodził do prywatnej szkoły brytyjskiej za granicą i po powrocie do Polski zapisałam go do prywatnej szkoły polsko- angielskiej. Mój synek ma teraz 4,5 więc od września pójdzie do zerówki. Jeśli chcesz zapisać dziecko do prywatnej szkoły powinnaś zrobić to jak najszybciej. W większości prywatnych szkół listy przyjęć sa już zamknięte, a ludzie zapisują dzieci na rok 2012/13.
        • paliwodaj Re: szesciolatek w pierwszej klasie? 26.03.11, 00:21
          co do nadania obywatelstwa polskiego , 4-5 lat temu zapisywalismy naszych 2 synow urodzonych w USA w Urzedzie Stanu cywilnego Polsce, co rowna sie nadaniu im obywatelstwa polskiego. Corka ciagle jeszcze ma pojedyncze obywatelstwo
          Potrzebujesz oddac im orginal Birth Certyficate, wiec bedac jeszcze w USA postaraj sie o kopie dla siebie , w sieci znajdziesz Application for Certyfied Copy of Birth Record, mozesz wyslac poczta do Vital Records, czy jak sie ta jednostka nie nazywa w twoim stanie.
          Co masz zrobic w urzedzie polski to umiejscowic akt urodzenia w Polskim USC, tak sie to pieknie nazywa - umiejscowic
          Caly proces trwa zaleznie od Urzedu, u nas dosc krotko - kilka dni, zameldowanie - nie wiem.
          W moim USC kierownik zobaczywszy akt urodzenia, stwierdzil -cytuje " ja nie wiem co mam z tym zrobic, a pozniej bede w wiezieniu siedzial" . Radze wiec, jezeli jest taka opcja jak byla u mnie wybrac urzad w wiekszym miescie, niz urzad na prowincji, gdzie zawsze znajdzie sie problem.
          My zapisywalismy dzieci w Warszawie, urzedzie meza, obsluga - och, ach - wspaniala, wysoka kultura, pomoc, wyrozumienie ze musimy szybciej bo wracamy . Nie moge za to powiedziec tego o pracownikach miejsca gdzie robilam paszport polski , tu tragedia!
          I jeszcze potrzebowalisny wraz z orginalem aktu urodzenia , dolaczyc kopie tlumaczona notarialnie
          • mama-ola Re: szesciolatek w pierwszej klasie? 27.03.11, 22:42
            Przypomniało mi się, jak znajomi "lokalizowali" (oni mówili "lokalizowali", nie "umiejscawiali", ale to podobne) swoją córkę i w tym akcie angielskim było napisane place of birth: Hospital i polska urządniczka się upierała, że to odpowiednik rubryki miejsce urodzenia, czyli miejscowości. Zabawnie bylo smile
            Chyba najlepiej przetłumaczyć dokumenty u tłumacza przysięgłego i takie przywieźć.

Wysłałabym na Twoim miejscu dziecko do zerówki, przyda się rok więcej na oszlifowanie języka. No chyba że czytacie mu polską literaturę.
            --
            Mama A. (6 lat) i M. (23 m-ce)
            Trójmiasto dla 30+
          • mamusia1999 Re: szesciolatek w pierwszej klasie? 28.03.11, 18:59
            wazne jeszcze czy rodzice/rodzic ma stale zameldowanie w PL. wtedy wlasciwym USC jest urzad miejsca zameldowania rodzica. jesli zameldowania brak, rodzice maja paszport konsularny, to wlasiwym USC bedzie W-wa. ale glowy sobie uciac nie dam, bom tego koniec koncow nie zrobila. ambasada PL ma linki z info.

ale obywatelstow do zapisania do szkoly potrzebne nie jest. decyduje zameldowanie na stale.
            • paliwodaj Re: szesciolatek w pierwszej klasie? 28.03.11, 20:02
              raczej USC nie zamelduje bez obywatelstwa smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka