Dodaj do ulubionych

jak nauczyć dzieci j. niemieckigo

09.05.11, 10:19
Witajcie dziewczyny,
znam dość dobrze język niemiecki, znajomość tą wykorzystuję w pracy, nie jestem jednak profesjonalną tłumaczką. Chciałabym jakoś tą znajomość przekazać dzieciom, starsza ma już prawie 7 lat i mogłabym już znią zacząć, tylko za bardzo nie wiem jak do tego się zabrać. Czy jakieś książki byłyby pomocne, jeśli tak to jakie, w jakiej formie prowadzić taką naukę, wiadomo to byłoby w domu i pewnie dzieci nie będą czuły takiej ważności tej nauki, więc jak robić to aby były efekty? Będe wdzięczna za wszelkie wskazówki.
Obserwuj wątek
    • broceliande Re: jak nauczyć dzieci j. niemieckigo 09.05.11, 10:24
      Ja mówię po francusku, jestem nawet nauczycielką z wykształcenia, ale mam jakąś blokadę. On ciągle nie mówi R, a tam zupełnie inna wymowa.
      Na razie nauczył się paru prostych rzeczy po łacinie, bo chciał mówić jak Rzymianiesmile

Najważniejsze to nie zniechęcić i na razie tak reklamuję, że są różne języki, że warto się znać itd. Na internecie są różne fajne rzeczy do nauki.
    • angazetka Re: jak nauczyć dzieci j. niemieckigo 09.05.11, 10:26
      Ale po co? Nie masz przygotowania do uczenia, daruj sobie.
      • edelstein Re: jak nauczyć dzieci j. niemieckigo 09.05.11, 11:41
        Smiem twierdzic, ze wiekszosc ludzi nie ma przygotowania do nauki jezyka a mimo wszystko ucza dzieci mowicbig_grin i nie zawsze ci rodzice to sa orly z jezyka polskiegobig_grin kiedys byl tu bardzo fajny watek kocianny o uczeniu dziecka tysiaca jezykow od malenkosci. Jak ci zalezy na niemieckim, to poslij dziecko do szkoly gdzie jezyk niemiecki jest nauczany.
        • broceliande Re: jak nauczyć dzieci j. niemieckigo 09.05.11, 11:44
          Ale ten niemiecki brrrr... wyobraziłam sobie, jak dziecko biegnie na ulicę, a mama "Halt! Halt!"
          Ludzie, łącznie ze mną podnieśliby ręce do górybig_grin
          • edelstein Re: jak nauczyć dzieci j. niemieckigo 09.05.11, 12:16
            big_grin ja krzycze "bleib stehen"big_grin nie ma tak negatywnego wydzwiekubig_grin nie krzycze tez "Achtung!Achtung!"big_grin

Lass dein altes Leben hinter dir / Und geh durch diese neue Tür
            Das geht raus an alle Spinner / Wir sind die Gewinner
            Wir kennen keine Limits / Ab Heute - für immer...
            • broceliande Re: jak nauczyć dzieci j. niemieckigo 09.05.11, 12:21
              A "arbeit" jest?
              Wpisałam w google'a, żeby sprawdzić pisownię i PIERWSZE, co wyskakuje, to "arbeit macht frei" na wikipedii, naprawdę.
              • edelstein Re: jak nauczyć dzieci j. niemieckigo 09.05.11, 12:29
                Arbeit jest zastapione przez job najczesciejbig_grin chociaz zalezy ktore pokolenie, to nowsze jobbuje to starsze arbeitujebig_grin w sumie gdyby nie negatywny wydzwiek, to arbeit macht frei jest jak najbardziej prawdziwym stwierdzeniem.
                • broceliande Re: jak nauczyć dzieci j. niemieckigo 09.05.11, 12:37
                  Tak, ale już przepadło, bo się źle kojarzy.
                  Przodkowie siedzieli w obozach i ja generalnie byłam wychowywana w duchu "dobry Niemiec - martwy Niemiec".
                  Tak pomyślałam o jobie, bo job nawet Francuzi puryści dopuścili.
                  A, jeszcze schnell - chyba tak się piszebig_grin
                  Normalnie ciarki przechodzą.
                  • morgen_stern Re: jak nauczyć dzieci j. niemieckigo 09.05.11, 12:41
                    Cytat> Tak, ale już przepadło, bo się źle kojarzy.

Komu? Chyba mocno przesadzasz.
                    • broceliande Re: jak nauczyć dzieci j. niemieckigo 09.05.11, 12:48
                      Zrobię sondę wśród znajomych. Mnie na pewno.
                      • morgen_stern Re: jak nauczyć dzieci j. niemieckigo 09.05.11, 12:53
                        Samo słowo "arbeit" się źle kojarzy? NIEMCOM? Bo to wyżej zasugerowałaś, że się źle kojarzy i "odchodzi" się od tego słowa.
                        • broceliande Re: jak nauczyć dzieci j. niemieckigo 09.05.11, 12:59
                          No, ale to Edelstein napisała mi, że powiedzenie "arbeit macht frei" ma negatywny wydźwięk, choć jest prawdziwe.
                          I mnie się źle kojarzy. Jak ktoś mówi "arbeit macht frei" - nawet po polsku, to ja nie myślę, jak fajnie pracować, bo jestem wolna, tylko o tym napisie nad bramą, no przykro mi, ale tak.
                          Ja w każdym razie nie mówiłam o Niemcach.
                          A Edelstein napisała, że młodsze pokolenie mówi "job" i tyle.
                          • morgen_stern Re: jak nauczyć dzieci j. niemieckigo 09.05.11, 13:06
                            No ale nie mieszkajmy, mówimy o samym słowie "arbeit" czy całym sformułowaniu?
                            • broceliande Re: jak nauczyć dzieci j. niemieckigo 09.05.11, 13:10
                              Była mowa o całym sformułowaniu.
                              "Arbeit" samo może być, gorzej te, co wcześniej powyciągałam.
                      • czarnaalineczka Re: jak nauczyć dzieci j. niemieckigo 09.05.11, 13:41
                        i mnie
              • morgen_stern Re: jak nauczyć dzieci j. niemieckigo 09.05.11, 12:40
                A dlaczego miałoby go nie być? To zwyczajne słowo, nie wpadajmy w paranoję.
                Wyobraź sobie, że funkcjonuje też słowo "führen", czyli prowadzić, kierować. trudno, żeby ludzie przestawali używać słów, których używano podczas III Rzeszy.
                • broceliande Re: jak nauczyć dzieci j. niemieckigo 09.05.11, 12:50
                  Jasne, jasne, to jest paranoja.
                  Ja mam różne takie na tle różnych rzeczy.
                  Ale przeczytałam kiedyś taki tekst (po francusku), 10 powodów, dla których warto znać język niemiecki. I tak dowiedziałam się o istnieniu Tokyo hotelbig_grin
                  • morgen_stern Re: jak nauczyć dzieci j. niemieckigo 09.05.11, 12:55
                    To z pewnością nie jest powód, dla którego warto znać niemiecki tongue_out
                    Rammstein, Oomph!, Die Toten Hosen, Die Krupps, Einstürzende Neubauten to rozumiem...
                    • broceliande Re: jak nauczyć dzieci j. niemieckigo 09.05.11, 13:01
                      Tam było, że można napisać list miłosny do wokalisty. Fajny ten wokalistasmile
                      Taki Petre Fox też jest fajny.
                      Od czegoś trzeba zacząć.
                      • czarnaalineczka Re: jak nauczyć dzieci j. niemieckigo 09.05.11, 13:40
                        list milosny po niemiecku big_grin
                        • morgen_stern Re: jak nauczyć dzieci j. niemieckigo 09.05.11, 13:46
                          Taaa, niesamowite, jak te niemce ze sobą czule rozmawiają, przecież to niemożliwe jest, pewnie stale na siebie pokrzykują "schneller" albo coś, jak naziści we filmach.
                          • broceliande Re: jak nauczyć dzieci j. niemieckigo 09.05.11, 13:48
                            To by musiało być ciekawe z takim kochankiem Niemcem. Ja bym była w blond peruce, a on w takim skórzanym płaszczu i w oficerkach. Bez rozbierania.
                            • morgen_stern Re: jak nauczyć dzieci j. niemieckigo 09.05.11, 13:52
                              Do tego Niemca nie potrzeba tongue_out
                              • broceliande Re: jak nauczyć dzieci j. niemieckigo 09.05.11, 13:57
                                No własnie, żeby mówił shnell, albo ACHTUNG z właściwym akcentem.
                                Albo jakieś słodkie słówka w języku Goethego.
                            • czarnaalineczka Re: jak nauczyć dzieci j. niemieckigo 09.05.11, 14:00
                              Beine hoch !!
                              Position ändern !!
                              lehnt !
                              • broceliande Re: jak nauczyć dzieci j. niemieckigo 09.05.11, 14:04
                                No nie.
                                Moja koleżanka ze studiów mówiła facetowi do ucha takim ochrypłym szeptem "Penetre-moi".
                                Strasznie działało.
                                • czarnaalineczka Re: jak nauczyć dzieci j. niemieckigo 09.05.11, 14:12
                                  ale ty chcialas z niemcem tongue_out
                                  • broceliande Re: jak nauczyć dzieci j. niemieckigo 09.05.11, 14:17
                                    Tak naprawdę to nie, ja typowa Wanda jestemsmile
                                    • edelstein Re: jak nauczyć dzieci j. niemieckigo 09.05.11, 23:35
                                      Tak poczytalam te wywody i troche mi sie zal zrobilo. Znakomita wiekszosc Niemcow wstydzi sie przeszlosci, choc nie calkiem slusznie, bo sporo Niemcow za czasow wojny ratowalo zycie innych narodowosci, wielu stracilo rodziny, bo ich ojcowie i synowie musieli isc do Wermachtu, nie ma i nie bylo tylko zlych Niemcow tak jak i nie ma dobrych lub tylko zlych (zlodziei jako stereotyp) Polakow. Sytuacja z dzis, bylam w sklepie z znajoma i jej 14letnim synem w sklepie, traf chcial, ze , ze byl tam wieszak (obrotowy) z gory przpominajacy hakenkreuz, na co ten 14latek rezolutny chlopaczek zwrocil uwage. Matka czerwona jak burak wykrzyknela "przestan" na co ja spytalam "ale dlaczego?" hakenkreuz niepotrzebnie sie wszytkim kojarzy z nazistowskimi Niemcami, a w rzeczywistosci jego historia zaczyna sie jeszcze w czasach Sumerow, o czym 14latka poinformowalam, byl zachwycony i stwierdzil, ze musi o tym poczytac w internecie.Ot jak latwo to co zle , przemienic w cos godnego uwagi. Tak samo powinno byc z napisem "Arbeit macht frei" bo napis sam w sobie zawiera sama prawde, to, ze zostal tak straszliwe wykorzystany nie odbiera mu rangi bycia prawdziwym.
                                      • olena.s Re: jak nauczyć dzieci j. niemieckigo 10.05.11, 08:07
                                        A ja się nie zgadzam.
                                        Jeżeli w ogóle dopuszczamy coś takiego jak poczucie dumy ze swojego narodu to musimy też dopuścić poczucie wstydu za jego czyny, choć ja na przykład tak samo nie jestem winna Jedwabnego jak nie przyłożyłam ręki do wiktorii wiedeńskiej.
                                        Niemcy wybrali Hitlera. Masowo. I masowo odwracali oczy od ludzi w pasiakach, że się tak wyrażę.
                                        Wiesz, że Schindler był w Niemczech opluwany po wojnie na ulicy za to, że zeznawał w procesach przeciwko zbrodniarzom?
                                        Że Marlena Dietrich była mocno niemile widziana w ojczyźnie?
                                        Że do tej pory silny jest mit że SS to może i łajdacy, ale Wermacht zachowywał się z pełną dżentelmenerią na wschodzie?
                                        Jest sie za co wstydzić, oj jest.
                                        • edelstein Re: jak nauczyć dzieci j. niemieckigo 10.05.11, 10:19
                                          Slowa klucze "choc nie calkiem slusznie"tongue_out gdybym napisala"calkiem bezpodstawnie"mialabys prawo zaprzeczyc, ale wybacz dlaczego osoba majaca w rodzinie ludzi, ktorzy ratowali inne narody ma sie tylko wstydzic za WSZYSTKICH Niemcow, przeciez nie WSZYSCY byli zli czego ma przyklad w rodzinie. W historii kazdego narodu sa powody do wstydu i powody do dumy i nie powinno sie odbierac im rangi. Gdybym teraz napisala, ze WSZYSCY Polacy to zlodzieje, pewnie znakomita wiekszosc, by sie oburzyla, ale dlaczego, powinnismy sie wg twojej torii wstydzic, bo jest tylu Polakow co kradna, ze mozna uogolniactongue_out Poza tym, zycie zgodnie z twierdzeniem "dobry Niemiec - martwy Niemiec" ponad pol wieku po wojnie jest mocno nie halo i moim zdaniem to jest tez powod do wstydu.
                                          • broceliande Edelstein 10.05.11, 11:12
                                            Ależ ja tylko napisałam, że zostałam wychowana w duchu "Dobry Niemiec - martwy Niemiec", dodam, że w sympatii do Rosjan. Tak masowo - Rosjanie dobrzy, niemcy śli. I to nie tylko przez szkołę, akademie ku czci "kraju naszych przyjaciół", ale także w domu!
                                            Moi rodzice zwyczajnie się bali! Po latach okazało się, że krewny zginął w Katyniu, a mama chodziła do szkoły z córkami Rosjan (gwałty po zdobyciu Warszawy). Woleli nie mówić, żebym nie chlapała w szkole.
                                            Po latach też, kiedy wspomniałam, że Niemcy dali kasę na ratusz, przyjeżdżają niemieckie zespoły na festyn miejski, zarzucili mi, że nauczę syna "kochać Niemców".
                                            To naprawdę jest bardzo silne. Mój dziadek siedział w Dachau, drugi u gestapo (jakoby podkablowany przez AK), rodzice teściów pracowali wysiedleni dla Rzeszy (bardzo fajnie trafili, na normalnych ludzi), opowiem o tym wszystkim synowi, ale nie chcę nieść nienawiści dłużej przez pokolenia.
                                            Może sobie uczyć się niemieckiego i studiować w Niemczech (plusem jest, że bliskosmile), trzeba w końcu żyć jak ludzie.
                                            A dla mnie możliwe, że za późno, bo jednak bardziej czuję się Polką niż Europejką.
                                            Mam nadzieję, ze wyjaśniłam, nie wiem już co dodać.
                                          • olena.s Re: jak nauczyć dzieci j. niemieckigo 10.05.11, 14:09
                                            Nie, nie zrozumiałaś mnie.
                                            Można być dumnym z czynów własnych przodków, a jednocześnie wstydzić się za czyny zbiorowości narodowej. Niemcy mają się czego wstydzić i powinni ten wstyd czuć póki nie minie ból potwornie przez nich pokrzywdzonych ludzi. Zresztą może "wstyd" to złe słowo? Dobrze, mówmy więc "żal i ciężar odpowiedzialności".
                                            Ja jestem ćwierć Niemką z krwi (dziadek był z łódzkich Niemców, ale czuł się Polakiem i nie wyjechał po wojnie), więc wyrzuty o pogląd, że dobry Niemiec to martwy Niemiec - to nie do mnie.
                    • karra-mia Re: jak nauczyć dzieci j. niemieckigo 10.05.11, 10:29
                      prawdasmile
                      moja miłość do niemieckiego zaczęła się właśnie od Rammsteina.
                      Zresztą język niemiecki jest cudownym językiem, twardym, pasował do Hitlera i jego ambicji. Nie kojarzy mi się źle ani sam język ani żadne słowo w tym języku. Arbeit fajnie brzmi, a że macht frei...no bo machttongue_out
                      Nie należy przesadzać, bo idą tym tropem, to w każdym języku znajdziemy coś, co się historycznie źle kojarzyć będzie. I wrócimy do pisma obrazkowego.
                      • morgen_stern Re: jak nauczyć dzieci j. niemieckigo 10.05.11, 11:17
                        Cytat> moja miłość do niemieckiego zaczęła się właśnie od Rammsteina.

Jak i mnie smile Chłopcy powinni dostać od rządu niemieckiego jakąś nagrodę za upowszechnianie języka niemieckiego na świecie tongue_out
                      • broceliande Re: jak nauczyć dzieci j. niemieckigo 10.05.11, 11:18
                        Ciekawa refleksja, że pasował do Hitlera i jego ambicji.
                        Słowo ciałem się stało normalnie.

Mnie bawi francuski: słowo kolaboracja to po prostu współpraca. Okupacja to po prostu zajęcie. Zupełnie bez wydźwiękusmile
        • angazetka Re: jak nauczyć dzieci j. niemieckigo 09.05.11, 13:36
          > Smiem twierdzic, ze wiekszosc ludzi nie ma przygotowania do nauki jezyka a mimo
          > wszystko ucza dzieci mowicbig_grin

Śmiem twierdzić, że to zupełnie co innego.
    • platynowa_kostka_rubika Re: jak nauczyć dzieci j. niemieckigo 09.05.11, 11:50
      Siedem lat to trochę późno; struktury mózgowe odpowiedzialne za język zaczynają się kształtować w wieku ok. 2-3 lat i wtedy najlepiej jest zaczynać naukę (jeśli chcesz, by dziecko miało szansę mówienia w obcym języku tak płynnie, jak w ojczystym). A jak? Po prostu uczyć dziecko mówić w dwóch językach. Książki w tym wieku odpadają - dla starszej proste krzyżówki, wykreślanki itp., dla młodszej obcojęzyczne bajeczki; dobre jest wszelakie przemycanie wiedzy pod postacią zabawy. Możesz robić np. "śniadania niemieckie" w jakieś dni - że w dniu tym i tym mówicie przy śniadaniu po niemiecku. Pokombinuj, na pewno sama coś fajnego wymyślisz smile
      • syla27 Re: jak nauczyć dzieci j. niemieckigo 09.05.11, 12:00
        ...i to jest pomocna odpowiedź, dziękuję smile, masz rację takie pogawędki tematyczne przy myciu, śniadaniu itp będą dobrym pomysłem.
        • thaures Re: jak nauczyć dzieci j. niemieckigo 10.05.11, 08:52
          Ja też tak próbowałam, baa- nawet chciałam całe niemieckie dnie wprowadzić... Ale jak miałam coś setki razy powtarzać, to samo mi "wychodziło" mówienie po polsku. Podejrzewam,że mnóstwo rodziców znających język obcy ma ambitne plany w stosunku do dzieci, ale potem nic z tego nie wychodzi.
          Moje dziecko- starsze- nauczyło się języka dzięki corocznym dwumiesięcznym wakacjom za granicą i spędzaniu czasu z kolegą niemieckojęzycznym. Robi błędy gramatyczne, ale absolutnie nie ma żadnych oporów w mówieniu czym mnie zachwyca, bo ja w jego wieku najpierw sobie zdanie ułożyłam w głowie, a jak byłam gotowa je powiedzieć- to temat już był o czym innym...
          Młodsze dziecko też całe wakacje spędza ze swoim kolegą- ale nie wiem jakim cudem jeden mówi po niemiecku, drugi po polsku i świetnie się rozumieją. Podejrzewam,że Felix zacznie mówić po naszemu niż mój syn po niemiecku...
    • suesslein Re: jak nauczyć dzieci j. niemieckigo 10.05.11, 22:40
      jest mnostwo fajnych sposobow oto pare:

- gry: domino, planszowe ( uzywanie wszelkich komentarzy i polecen w jez niem, np: du bist dran, was hast du? itp
      - nazywanie wszystkiego, co na stole podczas posilku, odrabiania lekcji, wspolnego majsterkowania/malowania w jez niemieckim (jest to fajna metoda, bo mozna ja rozbudowywac bez konca, np: zaczynasz tylko od nazywania przedmiotow, potem dochodzi przymiotnik, potem czasownik, nastepnie buduje sie krotkie zdania itd)
      - wspolne czytanie znanych juz po polsku bajek, potem krotkie pytania.
      - nieocenione sa bajki w danym jezyku, jak wiersze, czy piosenki- tv, komputer moze byc tu bardzo pomocny

powodzeniasmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka