Dodaj do ulubionych

haczyki w sprawdzianach w I SP

02.06.11, 19:38
Moje dziecko właśnie przyniosło sprawdzian. Poszedł średnio, ale głownie zainteresowało mnie jedno zadanie. Z szyfru obrazkowego miał ułożyć i zapisać zdanie które brzmiało "Wiosną ptaki budują gniazda" . Potem było polecenie dodatkowe - podkreśl w zdaniu wyraz który mówi co robią ptaki.
Jaka odpowiedź jest prawidłowa?

Od razu dodam, że niczego się nie doszukuję nie wyolbrzymiam, nie robię problemów.
Obserwuj wątek
    • coronella Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 02.06.11, 19:51
      budują ?
      • verdana Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 02.06.11, 19:55
        Zgaduję, iż trzeba było podkreślić "buduja gniazda", albo wrecz "wiosną". Jesli chodzi o testy, to mnie juz nic nie dziwi.
        • jakw Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 02.06.11, 19:57
          No ale "budują gniazda" to są 2 wyrazy...
          • nangaparbat3 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 04.06.11, 14:50
            Otóz to. Na pytanie co robią, odpowiedziałabym, że gniazda tongue_out
    • jakw Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 02.06.11, 19:57
      Prawdopodobnie chodzi o orzeczenie, czyli budują. Choćby dlatego, że każdy inny pasuje gorzej. Ale jeśli zapytamy co robią ptaki i odpowiemy budują to chyba nie będzie do końca jasne co one budują. Bo może np. most? wink
      Imho to nie tyle haczyk ile bug.
      • dorek3 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 02.06.11, 20:04
        Tak, chodziło o czasownik czyli budują.

Gdyby mojemu dziecku napisali "podkreśl czasownik" odpowiedziałby dobrze a tak dla niego jedyną słuszna odpowiedzią były gniazda. Albo gdyby było jakieś inne zdanie typu Ala pisze książkę-co robi Ala? A mojego zapalonego przyrodnika budują i robią to synonimy w tej sytuacji. No i wyszło że "wskazuje czasowniki na poziomie średnim niskim"

I tak jak do książek nie mam uwag tak w sprawdzianach znalazłam już kilka takich nieprecyzyjnych zadań. młody na 100% się na czymś takim wykłada.
        • dorek3 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 02.06.11, 20:05
          A i zadałam zadaniem mężowi. Tez odpowiedział "gniazda"
          Czyli ma to po tatusiu ...smile
          • jagoda2 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 02.06.11, 20:22
            Bo to takie typowo męskie podejście - dosyć powierzchowne i bez wgłębiania się w szczegóły. Mężczyznom zwykle brakuje precyzji, aczkolwiek w tym konkretnym zadaniu precyzji zabrakło w poleceniu - moim zdaniem.
            Zadałam to pytanie mojej córce - bez wahania odpowiedziała "budują" - ot, dziewczynka smile.
            • estragonka Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 02.06.11, 20:27
              jagoda2 napisała:

> Zadałam to pytanie mojej córce - bez wahania odpowiedziała "budują" - ot, dziew
              > czynka smile.

tez zadalam corce, odpowiedziaja buduja smile

• pacynka27 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 03.06.11, 08:20

A mój syn powiedział "budują" wink
            • fogito Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 02.06.11, 20:28
              Ja tez chyba jestem facetem, bo dla mnie oczywistą odpowiedzią byłoby "gniazda". Co robią - gniazda robią.
              Twój syn jest mądrzejszy niż twórcy tego testu, więc ja bym się cieszyła, że chłopak myśli.
              Z drugiej strony takie testy to porażka.
              • iin-ess Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 03.06.11, 08:56
                fogito napisała:

> Ja tez chyba jestem facetem, bo dla mnie oczywistą odpowiedzią byłoby "gniazda"
                > . Co robią - gniazda robią.

czyli "gniazda"- to jest czasownik wg Ciebie?

> Twój syn jest mądrzejszy niż twórcy tego testu, więc ja bym się cieszyła, że ch
                > łopak myśli.

> Z drugiej strony takie testy to porażka.
                tu się zgodzę bo nie jest to poziom 1 klasy SP- pytanie z kosmosu, a bez znajomości gramatyki faktycznie logicznie można podać odpowiedź która odpowiada na budują- co budują?
                • dorek3 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 03.06.11, 09:04
                  A skąd dzieciak ma wiedzieć że chodzi o czasownik? Gdyby wiedział zaznaczyłby dobrze na bank.

Test pochodzi z książek zatwierdzonych przez MEN do I klasy.
                  • iin-ess Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 03.06.11, 09:12
                    dorek3 napisała:

> A skąd dzieciak ma wiedzieć że chodzi o czasownik? Gdyby wiedział zaznaczyłby d
                    > obrze na bank.
                    >
                    bo czasownik a nie rzeczownik odpowiada na pytanie "co robi"
                    jeżeli było to faktycznie wprowadzone- (chociaż mnie to dziwi, bo u mojej córki, ani ja w 1 kl nie miałam gramatyki) to musisz z dzieckiem powtórzyć części mowy bo nie opanował dobrze i już.
                    • esr-esr Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 03.06.11, 10:46
                      czyli jak mąż mnie zapyta 'co robisz?', a ja odpoaiwem 'obiad' to jest to zła odpowiedź? moim zdaniem w omawianym zadaniu 'gniazda' są lepszą odpowiedzią, bo sam czasownik 'budują' nie wyczerpuje odpowiedzi. co ptaki robią wiosną? budują - co budują?, przez całą wiosnę coś budują?, po co? to nie bobry, żeby stawiać żeremia kilka lat smile co robią ptaki wiosną? gniazda - i jest wyczerpująca odpowiedź (jeśli mamy użyć tylko 1 wyrazu, bo idealnie powinno być 'budują gniazda').
                      • morekac Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 03.06.11, 10:55

Co robią jaskółki?
                        Jaskółki robią na drutach.
                      • iin-ess Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 03.06.11, 11:10
                        esr-esr napisała:

> czyli jak mąż mnie zapyta 'co robisz?', a ja odpoaiwem 'obiad' to jest to zła o
                        > dpowiedź? moim zdaniem w omawianym zadaniu 'gniazda' są lepszą odpowiedzią, bo
                        > sam czasownik 'budują' nie wyczerpuje odpowiedzi. co ptaki robią wiosną? budują
                        > - co budują?, przez całą wiosnę coś budują?, po co? to nie bobry, żeby stawiać
                        > żeremia kilka lat smile co robią ptaki wiosną? gniazda - i jest wyczerpująca odpo
                        > wiedź (jeśli mamy użyć tylko 1 wyrazu, bo idealnie powinno być 'budują gniazda'
                        > ).

zaraz padnę- jak kawka na trawkę.
                        pytanie było
                        Co robią ptaki?
                        -budują
                        Co budują ptaki?
                        -gniazda
                        Kiedy ptaki budują gniazda?
                        -wiosną
                        • nangaparbat3 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 04.06.11, 15:00
                          To były trzy pytania? Rzeczywiście, z drugiego można wydedukować, co autor miał na myśli w pierwszym - ale nie wiem, czy akurat pierwszoklasista.
                          • dorek3 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 04.06.11, 23:39
                            Nie , pytanie było jedno-zaznaczyć wyraz określający co robią ptaki.
                            • nangaparbat3 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 05.06.11, 00:04
                              No właśnie.
                              Co robią ptaki? Budują. A to nie brzmi przypadkiem dziwacznie? Bo przecież buduje się bez dopełnienia - budynek.
                              Troche jak: filozof zbudował system.
                              Co zrobił filozof? Zbudował.
                              To jest pytanie z innego poziomu - mnie raczej zdumiewa, że niektóre dzieci odpowiadają zgodnie z kluczem. W dodatku założę się, ze reszta pytań jest "zwyczajna" i dotyczy treści tekstu, a nie części mowy.
            • jagoda2 Re: dodam, że 02.06.11, 20:28
              w sprawdzianach i zadaniach mojej córki (II klasa) też jest sporo takich haczyków, ale uważam, że to bardzo dobrze - wymaga to od dzieci czytania ze zrozumieniem i wgłębiania się w "istotę problemu", dyskwalifikuje powierzchowność, każe analizować "problem" - jestem jak najbardziej za. Uważam, że docelowo może przynieść to więcej korzyści niż szkód.
              Oczywiście, czasami też złapię córkę na powierzchowności, czasem też daje się wkręcić, ale wtedy staram się jej pokazać na czym polegał "myk" - żeby ponownie nie dała się wkręcić i nie powtórzyła tego błędu w przyszłości.
              • dorek3 Re: dodam, że 02.06.11, 20:33
                No ale jak mam dzieciakowi wytłumaczyć że akurat w tym zadaniu intencją było wskazywanie czasowników a nie znajomość przyrody?
                Właśnie przy takich zadaniach to mam wrażenie że chodzi o to aby nauczyć myśleć szablonowo, jakoś dziwnie mi się to kojarzy z wszelkimi testami gimnazjalnymi czy maturalnymi.
                • verdana Re: dodam, że 02.06.11, 20:37
                  Moim zdaniem to typowe pytanie, na ktore wiekszość dzieci ze starszych klas odpowie "budują", a pierwszoklasiści i dorosli nie odrabiający lekcji z dziecmi powiedzą "gniazda".
                  Bo aby odpowiedziec prawidłowo, musi się włączyć tryb szkolnego, a nie logicznego myślenia. W języku szkolnym na pytanie "co robi" odpowada orzeczenie - i natychmiast uczniom, nauczycielom i ludziom z oswiatą związanym włącza się wyuczona gramatyka.
                  Pozostali logicznie i sensownie odpowiadaja, co robią ptaki. Podobnie jak w życiu - gdy dziecko powie mężowi "Mama gotuje obiad", to gdy facet nie doslyszy i zapyta "Co robi" - dziecko odpowie "obiad" raczej niz "gotuje".
                  • dorek3 Re: dodam, że 02.06.11, 20:41
                    Bingo! Super to ujęłaś.

Czyli schematyzm od najmłodszych lat.

Kiedyś było coś innego -polecenie narysuj tyle czegoś tam aby były ileśtam i poniżej linijki z pierwszym elementem w odpowiednim kolorze. Ten sam syn dorysował po tyle elementów aby łącznie z tym wzorcowym była odpowiednia liczba. I co? I źle. Bo ten pierwszy to tylko wzór. I jak to wytłumaczyć pierwszakowi?
                  • jagoda2 Re: dodam, że 02.06.11, 21:08
                    Prawdopodobnie masz rację. Ktoś, kto akurat jest w trybie szkolnym, zapewne odpowie "budują", a reszta "gniazda". W sumie nie czepiałabym się, gdyby pytanie było sformułowane precyzyjnie (podkreśl czasownik...), ale rzeczywiście było sformułowane nieprecyzyjnie, dlatego dopuszczalne odpowiedzi - tak naprawdę - były dwie. Oczywiście wiemy, że pani chodziło o odpowiedź "budują". Cóż, na przyszłość niech pani formułuje polecenia precyzyjniej i po problemie.
                    • dorek3 Re: dodam, że 03.06.11, 08:58
                      Pani korzysta ze sprawdzianów będących częścią pakietu. I pomimo iż twierdzi iż nie są idealne to synowi bez mrugnięcia okiem stawia minusy za takie błędy.
                    • jotde3 Re: dodam, że 17.06.11, 14:58
                      jagoda2 napisała:

> Prawdopodobnie masz rację. Ktoś, kto akurat jest w trybie szkolnym, zapewne odp
                      > owie "budują", a reszta "gniazda". W sumie nie czepiałabym się, gdyby pytanie b
                      > yło sformułowane precyzyjnie (podkreśl czasownik...), ale rzeczywiście było sfo
                      > rmułowane nieprecyzyjnie, dlatego dopuszczalne odpowiedzi - tak naprawdę - były
                      > dwie. Oczywiście wiemy, że pani chodziło o odpowiedź "budują". Cóż, na przyszł
                      > ość niech pani formułuje polecenia precyzyjniej i po problemie.

może i tak ,ale może chodzi właśnie o opanowanie przez dziecko umiejętnośći wchodzenia w we wspomniany odpowiedni tryb ( w tym wypadku szkolny ) w wypadku pracownika korporacji w tryp "japiszona " wink itd smile heheheh
                • asia_i_p Re: dodam, że 03.06.11, 07:18
                  Nie. Chodzi o to, żeby rozpoznać funkcję czasownika, a nie można użyć w poleceniu słowa czasownik, bo dziecko nie ma obowiązku go znać, tylko rozróżniać, co on robi.
                  Owszem, nieszczęśliwie dobrane zdanie, bo gdyby dać "Ptaki przeskakują z gałęzi na gałąź" wątpliwości by nie było, ale logicznego błędu tam nie ma. W języku polskim nie ma zbitki "robić gniazdo". To nie jest w pełni poprawny związek frazeologiczny.
                  Tak, że to niekoniecznie jest kwestia myślenia szablonowego, może być kwestia precyzji.
                  • dorek3 Re: dodam, że 03.06.11, 09:02
                    No dobra nie będzie precyzja.
                    To zamiast " podkreśl czasownik" można "podkreśl słowo określające czynność", problem znika.

Przy tej okazji naszła mnie refleksja że z niezrozumiałych względów unika się nauki precyzji w formułowaniu myśli. Patrząc na swoje życie zawodowe widzę że ma to kolosalne znaczenie natomiast rzadko spotykam ludzi którzy pisząc np maila zastanawiają się nad tym kto jest odbiorcą, jak jest jego wiedza w temacie i odpowiednio formułują swój przekaz. Nie mówiąc już o wybiórczym traktowaniu pytań.
                    • osimek Dorek3 19.06.11, 17:53
                      W poleceniu nie mogli napisać podkreśl czasownik (jeśli był to test zewnętrzny) ponieważ w podstawie do klasy pierwszej nie ma pojęcia czasownik. Natomiast dzieci powinny umieć nazwać czynności które wykonują. Zdanie źle dobrane, ale u nas to standard sad niestety. Jeśli w zadaniach maturalnych są błędy.
                      Uczniowie z klas trzecich pisali u nas test (przygotowany przez OKE -chyba) i tam były polecenia, które nawet nauczycielki w wieloletnim stażem, mówił ze od bardzo dawna tego nie ma w podstawie, ani nikt nie "wałkuje" tematu, każdy zapoznaje wprowadza, ale zostawia do klasy 4-5.
                      Polska szkoła - a testy to dwa różne światy sad( niestety
                  • esr-esr Re: dodam, że 03.06.11, 10:50
                    a poprawnie to nie powinno być 'wić gniazdo'? budowanie to chyba bardziej ludzka czynność niż zwierzęca.
                • iin-ess Re: dodam, że 03.06.11, 09:03
                  dorek3 napisała:

> No ale jak mam dzieciakowi wytłumaczyć że akurat w tym zadaniu intencją było ws
                  > kazywanie czasowników a nie znajomość przyrody?

bo czasownik odpowiada na pytanie : "co robi?"
                  o jakiej znajomości przyrody tu mówisz, miał wskazać z konkretnego zdania konkretną rzecz, a nie z własnej wiedzy napisać co robią ptaszki w swoim życiu. Zresztą jakby nawet było takie zadanie to odpowiedź" gniazda" moim zdanie nie była by prawidłowa, albo przynajmniej nie wyczerpująca, powinno być "budują gniazda", bo samo gniazda nic nie mówi, można "burzyć gniazda", "obserwować gniazda" i Bóg jeden wie co z gniazdami robić.
              • dorek3 Re: dodam, że 02.06.11, 20:35
                I dlaczego nie można napisać polecenia "podkreśl czasownik" Przecież pojecie zostało wprowadzone.
                • verdana Re: dodam, że 02.06.11, 20:50
                  Żeby było trudniej zgadnąć. Test przygotowuje dziecko do rozwiązania testów, a Ty , jako matka pierwszoklasisty masz ciągle złudzenia, że ma czegoś nauczyćsmile
                • jagoda2 Re: dodam, że 02.06.11, 20:50
                  Zgadzam się, polecenie było nieprecyzyjnie sformułowane. Błąd nauczyciela. J
                  eśli wymaga się od uczniów precyzyjnych odpowiedzi (a wymaga się - patrz: testy), to pytania i polecenia też muszą być precyzyjnie sformułowane. Niestety, często jest tak, że od innych czegoś się wymaga, a sobie się odpuszcza - tutaj też tak jest.
                • asia_i_p Re: dodam, że 03.06.11, 07:11
                  Prawdopodobnie dlatego, że oficjalnie dziecko ma nie być testowane ze znajomości słówka czasownik, tylko z rozpoznania jego funkcji w zdaniu.
                  Rzeczywiście mogliby dobrać coś innego, zdanie w typie "Ptaki śpiewają z rana" czy cokolwiek, gdzie nie da się czasownika zastąpić czasownikiem robi. Choć pewnie dla pani, tak jak dla mnie, zbitka "robi gniazdo" nie była prawdopodobna (gniazdo można wić lub budować, robić nie bardzo).
                • iin-ess Re: dodam, że 03.06.11, 09:08
                  dorek3 napisała:

> I dlaczego nie można napisać polecenia "podkreśl czasownik" Przecież pojecie zo
                  > stało wprowadzone.

jeśli pojęcie zostało wprowadzone to już w ogóle się nie czepiam sprawdzianu.
                  Można było napisać. Podkreśl czasownik, a równie dobrze można napisać podkreśl wyraz, co robią ptaszki bo jeśli ktoś zna gramatykę to "czasownik" i pytanie( w zdaniu) "co robi?" jest równoznaczne.
              • mama303 Re: dodam, że 02.06.11, 22:27
                ależ prawidłową i logiczna odpowiedzią na pytanie "Co robią ptaki?" jest - gniazda.
                Natomiast gdyby polecenie brzmiało - podkreśl wyraz oznaczający czynność - wtedy - budują byłoby prawidłowe.
            • nangaparbat3 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 04.06.11, 14:54
              jagoda2 napisała:

> Bo to takie typowo męskie podejście - dosyć powierzchowne i bez wgłębiania się
              > w szczegóły. Mężczyznom zwykle brakuje precyzji, aczkolwiek w tym konkretnym za
              > daniu precyzji zabrakło w poleceniu - moim zdaniem.

Akurat - a jakie ma znaczenie, czy "budują", "robią", "układają", "konstruują", "wyplatają" - czegos bys nie wstawiła, istotne jest gniazdo. reszta to szczegół.
              • jagoda2 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 19.06.11, 12:24
                Nie, w tym konkretnym zadaniu istotna jest czynność, nie gniazdo - naprawdę tego nie widzisz?
                • nangaparbat3 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 19.06.11, 15:25
                  Naprawdę.
                  Oczekiwanie odpowiedzi "budują" jest z metapoziomu - normalne niezepsute szkolną pseudonauka dziecko powinno odpowiedzieć: gniazdo.
                  Rozbiór gramatyczny to wpsaniała zabawa, zawsze lubiłam, ale nie dla siedmio czy ośmiolatka - on chce mowić o tym, co jest rzeczywiste, poznawać i opisywać świat. Wskakując tak wcześnie z gramatyką nie tylko nie przyspieszamy jego rozwoju, ale na podwrót, możemy blokować. O czym świadczą ostatnie wyniki testów, o ile się orientuję.
                  • jagoda2 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 19.06.11, 17:41
                    Przesadzasz. Większość dzieci (a już na pewno dzieci chodzące do szkoły) - jeśli się tylko zastanowi - to wie co to jest czynność, a w tym zdaniu czynnością jest słowo "budują", a nie "gniazda". I zupełnie niepotrzebnie upierasz się przy swoim stanowisku, bo najzwyczajniej w świecie - w tej kwestii - po prostu nie masz racji. A Twoja teoria, że "normalne niezepsute szkolną pseudonauką dziecko powinno odpowiedzieć: gniazdo" jest już zupełnie wzięta z sufitu. Rozumiem, że dzieci, które poprawnie odpowiedziały na zadane pytanie są "zepsute szkolną pseudonauką", a nie po prostu bardziej precyzyjne i przenikliwe?
                    Bez odbioru.
                    • dorek3 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 19.06.11, 18:33
                      Ale gdyby w poleceniu było "podkreśl słowo określające czynność" to problem by nie istniał. Ani dla mnie ani dla syna.
                      Dzieci które odpowiedziały dobrze (w tym brat bliźniak i połowa klasy) po prostu nie kombinuje. Reszta ma, moim zdaniem, jeszcze nie tak szablonowe podejście.
                      • jagoda2 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 19.06.11, 18:57
                        Już wcześniej ustaliłyśmy, że polecenie było nieprecyzyjnie sformułowane - i chyba wszyscy się z tym zgadzają. Nie mogę się natomiast zupełnie zgodzić z opinią, że prawidłowa odpowiedź w tej sytuacji to "gniazda" - jakkolwiek nieprecyzyjnie było to polecenie sformułowane. A już stwierdzenie, że większość "normalnych niezepsutych szkolną pseudoedukacją" osób by tak odpowiedziało, jest dla mnie zupełnie nie do przyjęcia. A my się dziwimy, że w społeczeństwie funkcjonuje wtórny analfabetyzm, skoro większość osób nie potrafi: a) precyzyjnie się wyrażać, b) czytać ze zrozumieniem, c) o analizie i syntezie nawet nie wspomnę.
                        • dorek3 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 19.06.11, 19:06
                          No ale przecież nie można rozpatrywać odpowiedzi w oderwaniu od pytania. Na precyzyjne pytanie dostanie się prawidłową odpowiedź. A pytanie źle zadane pozwala na różną interpretację.
                          Ty podajesz prawidłową odpowiedź, bo niejako wyczuwasz intencje autora, a nie wszystkie pierwszaki to jeszcze potrafią i nie należy im podkładać takich gniotów.
                          W tym przypadku to zapewne bardzo wyedukowany autor cierpi na nieumiejętność precyzyjnego wyrażania się a nie te ośmiolatki.
                          • jagoda2 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 19.06.11, 19:56
                            Oczywiście, zgadzam się w 100%.
                    • nangaparbat3 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 20.06.11, 08:43
                      > Bez odbioru.

Elegantka. Czy my sie przypadkiem nie znamy? Już spotkałam na forach jedną intelektualistke lubiąca kończyć posty tym zwrotem. Więcej on mówi o Tobie niz wszystkie mądrości, jakie wypisujesz.
          • iin-ess Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 03.06.11, 08:51
            dorek3 napisała:

> A i zadałam zadaniem mężowi. Tez odpowiedział "gniazda"

synowi się nie dziwię, ale mężowi..
            prawidłowa odpowiedź jest jak najbardziej, dobra i logiczna, ale nie koniecznie dla 7 latka, bo to moim zdaniem jest zadanie z kosmosu- bo w pierwszej klasie nie przerabiają chyba jeszcze gramatyki i budowy zgania?
            A mąż to chyba do podstawówki powinien się cofnąć?
            co robią( ptaki)- budują
            co( budują)- gniazda
            • dorek3 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 03.06.11, 08:53
              Dzięki za sugestię, przekażę.
        • iin-ess Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 04.06.11, 12:51
          dorek3 napisała:
          Albo gdyby było jakieś inne
          > zdanie typu Ala pisze książkę-co robi Ala?
          - książkę big_grin
      • nangaparbat3 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 04.06.11, 14:51
        Ależ skąd - co zostało zrobione? No gniazdo.
    • formelka1 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 02.06.11, 21:03
      zadałam to pytanie dwóm chłopcom z pierwszej klasy, obaj powiedzieli "budują" -jeden chłopiec zgodnie ze swoim rocznikiem , drugi jako sześciolatek w pierwszej klasie; w szkole nie było przerabianego pojęcia czasownika, budowa zdania znana z zajęć dodatkowych angielskiego

Popatrz na egzamin 3 klasisty z tego roku, myślę,że tam masz więcej podchwytliwych pytań.

pzdr,
      fj
      • nena22 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 02.06.11, 21:39
        A ja na początku nie mogłam Was zrozumieć skąd odpowiedź gniazda na pytanie co robią smile
        Jedyną prawidłową odpowiedzią wydawało mi się "budują" . Zadałam 1 klasistce to pytanie i bez zastanowienia odpowiedziala "budują gniazda", gdy kazałam wybrac 1 słowo odpowiedziała "budują". Ale faktycznie jest to nieprecyzyjne.
        • kanna Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 02.06.11, 21:44
          II klasa chłopak "budują".

W 1 klasie wprowadzali pojecia "czasownik"? u nas chyba nie.

Dla mnie haczykiem jest np. to, że zimowe miesiące to styczeń, luty i marzec. Czyli wigilja jest jesienia wink
          • mama_kotula Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 03.06.11, 07:54
            Cytat
            W 1 klasie wprowadzali pojecia "czasownik"? u nas chyba nie.

Właśnie chciałam napisać, że u nas wprowadzali, ale przypomniałam sobie notkę z zeszytu do korespondencji "W czwartek odbędzie się sprawdzian, proszę aby dzieci powtórzyły nazwy czynności (wyrazy o które pytamy 'co robi') związane z wiosną".

Notka była skierowana do rodziców tongue_outtongue_out
            • dorek3 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 03.06.11, 08:56
              Z tego co pamiętam Twój syn korzysta z tych samych podręczników. U nas było pojęcie rzeczownika i czasownika. Być może wprowadzone nie przez podręcznik ale nauczycielka po prostu nazwala rzecz po imieniu. Ale na pewno była nauka rozróżniania słów opisujących czynności i rzeczy/osoby.
              • mama_kotula Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 03.06.11, 09:07
                dorek3 napisała:
                > Z tego co pamiętam Twój syn korzysta z tych samych podręczników. U nas było poj
                > ęcie rzeczownika i czasownika. Być może wprowadzone nie przez podręcznik ale na
                > uczycielka po prostu nazwala rzecz po imieniu. Ale na pewno była nauka rozróżni
                > ania słów opisujących czynności i rzeczy/osoby.

Nie wiem - być może były te pojęcia wprowadzane, ale syn znał je wcześniej, więc nie wnikałam. Zresztą, ja mało wnikam w to, co robią wg podręczników wink
                Mnie rozbroiła notka w zeszycie - nie wiem, dlaczego pani nie napisała po prostu "czasowników" big_grin
            • iin-ess Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 03.06.11, 09:23
              mama_kotula napisała:

proszę aby dzie
              > ci powtórzyły nazwy czynności (wyrazy o które pytamy 'co robi') związane
              > z wiosną".
              >
              no i wszystko jasne.
          • a.nancy Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 03.06.11, 11:29
            > Dla mnie haczykiem jest np. to, że zimowe miesiące to styczeń, luty i marzec.

a informacja jest podana wraz z wyjasnieniem mechanizmow rownonocy i przesilenia, czy ot tak od czapy?

> Czyli wigilja jest jesienia wink

wigilia sie juz lapie na zime smile pl.wikipedia.org/wiki/Pora_roku

ale to jest podzial astronomiczny, natomiast z punktu widzenia zmian w przyrodzie marzec to wiosna (a wlasciwie przedwiosnie).
            • kanna Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 07.06.11, 17:25
              Grudzień jest - wg klucza podręcznikowego - miesiącem jesiennym tongue_out
        • mamalgosia Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 23.06.11, 13:06
          nena22 napisała:

> A ja na początku nie mogłam Was zrozumieć skąd odpowiedź gniazda na pytanie co
          > robią smile
          > Jedyną prawidłową odpowiedzią wydawało mi się "budują" .
          ja dokładnie tak samo
          • dorek3 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 23.06.11, 13:31
            No ale trzeba pamiętać że do zadania dla I SP a nierosłych bab smile

Z tego co wiem to nie był jedyny z tymi gniazdami.
            • dorek3 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 23.06.11, 13:36
              I jeszcze dodam, że na kolejnym było polecenie aby podkreślić słowo określające czynność. I problemów żadnych nie było.
              A przecież oba zadania miały dokładnie to samo na celu.
      • mama303 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 02.06.11, 22:31
        Moja córka na pewno odpowiedziałaby "gniazda". Jest w II klasie
    • morekac Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 03.06.11, 09:36
      Przypomniały mi się te wszystkie żołnierskie kawały

Co ma żołnierz pod łóżkiem?
      - Żołnierz ma pod łóżkiem sprzątać!

Czym żołnierz myje zęby?
      - Żołnierz myje zęby czym prędzej.

- Po co żołnierz ma płaszcz?
      - Po kolana.
      • iin-ess Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 03.06.11, 09:53
        morekac napisała:

> Przypomniały mi się te wszystkie żołnierskie kawały
        >
        > Co ma żołnierz pod łóżkiem?
        > - Żołnierz ma pod łóżkiem sprzątać!
        >
        > Czym żołnierz myje zęby?
        > - Żołnierz myje zęby czym prędzej.
        >
        > - Po co żołnierz ma płaszcz?
        > - Po kolana.

haha

-Ile żołnierz ma czapek i z czego?
        -Dwie, z czego jedna w magazynie big_grin
      • nangaparbat3 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 04.06.11, 15:08
        Co ma żołnierz w butach?
        Chodzić.

I wariant twojego:
        Co ma zołnierz pod łóżkiem?
        Porządek.
    • alabama8 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 03.06.11, 09:47
      Sęk w tym, że pierwszak jeszcze nie przerobił części mowy i nie wie co to jest czasownik, rzeczownik, przyimek i zaimek. Kurka. Test powinien odzwierciedlać wiedzę, jaką dzieko nabyło.
      • iin-ess Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 03.06.11, 09:55
        alabama8 napisała:

> Sęk w tym, że pierwszak jeszcze nie przerobił części mowy i nie wie co to jest
        > czasownik, rzeczownik, przyimek i zaimek. Kurka. Test powinien odzwierciedlać w
        > iedzę, jaką dzieko nabyło.
        >
        no właśnie, jak się okazało, przerobili.
    • kroballo Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 03.06.11, 20:02
      Sama domyśliłam się, że chodzi o wskazanie czasownika. Zagadkę zadałam mojej 6-latce, która zaczyna niebawem 1. klasę. Nie wie co to czasownik. Pierwsza odpowiedź: budują gniazda. Druga: to samo. Za trzecim razem: gniazda smile
      Szkoda, że edukacja idzie w kierunku testów od najmłodszych lat... A gdzie miejsce na kreatywność? Inny punkt widzenia? Grunt to wiedzieć, co autor pytania miał na myśli.
      • myelegans Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 04.06.11, 19:00
        Machinalnie, bez zastanowienia odpowiedzialam "buduja" aczkolwiek przyznaje, ze pytanie jest tendencyjne wink

Ostatnio zagaldnelam mojemu zerowkowiczowi do folderu i zauwazylam, ze czesci mowy zostaly wprowadzone: rzeczownik, przymiotnik, czasownik. Moze w ang. latwiej.
    • zebra12 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 07.06.11, 18:29
      Moja córka (4,5 r) powiedziała: budują gniazda smile
    • ga-ti Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 12.06.11, 19:57
      Mój niespełna 7 latek (kończy zerówkę) odpowiedział "budują gniazda", jak kazałam określić jednym wyrazem, powiedział "gniazda" smile
      Cholera, on też przyrodnik, więc muszę się nastawić na takie przeprawy smile
      Chyba od pierwszego września zacznę kłaść mu do głowy, że w szkole ma się przełączać na szkolne myślenie.
      Sama od razu wskazałam "budują" - myślę schematycznie wink
    • alabama8 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 13.06.11, 08:19
      Haczyki, haczyki ... no właśnie. Na sprawdzianie w I kl. SP najwięcej punktów traci się na haczykach. Mój młody miał pisać sprawdzian kompetencji pierwszoklasisty więc znalazłam mu w internecie 2-3 testy z lat poprzednich i z innych szkół i przetrenował ze mną w domu sztukę rozwiązywania testów. Mimo, że wiedzę niezbędną ma to faktycznie potknął się na haczykach typu: kropka nad i, kropka na końcu przepisanego zdania, zaczynanie pisania od wielkiej litery, przy przepisywaniu trzeba pamiętać o przepisaniu przecinka, imię i nazwisko z wielkiej litery i tak dalej. Za każdą taką duperelę leci pół punktu w dół i na koniec się okazuje, że test zdany na 50%. Tak więc haczyki przetrenował i test zdał na 100%. Teraz już wie, że w szkole nie wymaga się wiedzy, elokwencji, pomysłowości czy kojarzenia faktów, ale przecinka przed "że" i kropki na końcu zdania. Taki lajf.
      • asia_i_p Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 13.06.11, 08:57
        Oraz wie, że ma mieć w szkole wszystko od pierwszego razu na 100%.
        Test kompetencji pierwszoklasisty ma sprawdzić czego nauczyła nauczycielka w klasie, nie mama w domu. Jest sprawdzianem jej pracy, informacją, czego ma douczyć. Na dziecko te wyniki nie powinny mieć żadnego wpływu - no ludzie, nie dajmy się. Bo dyrekcja chce mieć jak najwyższe wyniki, więc stresuje nauczycielki, te stresują rodziców, a rodzice dzieci. Ktoś to musi przerwać, nauczycielki tego nie zrobią, bo ich praca zależy od wypełniania zaleceń dyrekcji, dzieci też nie, bo nam ślepo wierzą - to chyba my zostajemy?
        • alabama8 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 13.06.11, 13:59
          asia_i_p napisała:
          Test kompetencji pierwszoklasisty ma sprawdzić czego nauczyła nauczycielka w klasie, nie mama w domu.
          Sorry batory, ale przy 25 dzieci w klasie tylko optymista oczekiwałby, że szkoła go czegokolwiek nauczy. Po drugie nie miałam nigdy ochoty rzucać dziecka w wir reformy edukacji która jak widać nie wypaliła. Zgodnie z założeniami owej "reformy" mój syn ze stycznia 2003 powinien zacząć poznawać pierwsze litery w wieku 7 lat i 9 miesięcy. W tym wieku on już od 2 lat płynnie czytał i mógł sobie pozwolić na pójście do kina na film z napisami.
          Trzecie - oprócz nauczania zintegrowanego dzieciaki mają w szkole też np. informatykę. Przez pierwszy rok nie widzieli jeszcze komputera na oczy i o myszce czy edytorze tekstów uczyli się z książki. Czekać jeszcze trochę aż szkoła się wykaże?
          Czwarte - pierwszaki mają też angielski. Sueper nie? Tylko pani ma "problemy osobiste" i przerobili do tej pory 1/2 z pierwszej części książki. Też czekać aż się szkoła wykaże? Jakość nauczania języków obcych w polskiej szkole nie jest mi obca, tak więc w tym obszarze też sama działam - młody dobrze mówi, wszystko rozumie, z grubsza czyta, ale nie pisze.
          Aż mi się nie chce kontunuować ... o basenie
          • asia_i_p Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 13.06.11, 18:43
            Zaraz, zaraz.
            W pierwszym poście nie pisałaś jak uzupełniałaś luki w edukacji szkolnej, tylko jak douczałaś dziecko technik pisania testu, żeby lepiej wypadło na teście. Co jest golem samobójem, bo ułatwia szkole ukrycie luk w edukacji, jakie tworzy.
            • alabama8 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 14.06.11, 13:19
              asia_i_p napisała:
              W pierwszym poście nie pisałaś jak uzupełniałaś luki w edukacji szkolnej, tylko jak douczałaś dziecko technik pisania testu, żeby lepiej wypadło na teście. Co jest golem samobójem, bo ułatwia szkole ukrycie luk w edukacji, jakie tworzy.
              Jezu, czyli u pierwszaka brak kropki na końcu zdania jest "luką w edukacji"? Zerknij jak tu, na forum piszą dorosłe kobiety. W ich przypadku "luki w edukacji" są kosmiczne. Test kompetencji pierwszoklasisty tylko po części sprawdza nabytą wiedzę, ale w dużym jednak stopniu karze za kropki, przecinki i detale na które uczący się pisać siemiolatek nie zwraca uwagi. Ja jestem po to, żeby mu o tym przypomnieć.
              • iin-ess Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 17.06.11, 12:21

> Jezu, czyli u pierwszaka brak kropki na końcu zdania jest "luką w edukacji"? Ze
                > rknij jak tu, na forum piszą dorosłe kobiety.W ich przypadku "luki w edukacji"
                > są kosmiczne.

no własnie tak to się później kończy.

Test kompetencji pierwszoklasisty tylko po części sprawdza nabyt
                > ą wiedzę, ale w dużym jednak stopniu karze za kropki, przecinki i detale na któ
                > re uczący się pisać siemiolatek nie zwraca uwagi.

A jaką wiedzę pierwszoklasista nabywa, czy nie jest to głównie nauka pisania i czytania. Poprawnego pisania i czytania, w którą zalicza się czy tego chcesz czy nie chcesz interpunkcja?
                • alabama8 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 17.06.11, 15:09
                  iin-ess napisała:
                  A jaką wiedzę pierwszoklasista nabywa, czy nie jest to głównie nauka pisania i czytania. Poprawnego pisania i czytania, w którą zalicza się czy tego chcesz czy nie chcesz interpunkcja?
                  I właśnie dlatego przed testem kompetencji powtórzyłam z pierwszakiem te zagadnienia. wink
    • anndelumester Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 13.06.11, 09:08
      Ideę pytania rozumiem - moje dziecko - I klasa miało już wprowadzone części mowy (rzeczowniki, czasowniki, przymiotniki, liczebniki), ale treść zadania testowego debilna. Z pewnością układał je wybitny pedagog po studiach typu pedagogika, który sam ma problemy z językiem polskim i logiką.
      • heca7 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 13.06.11, 09:29
        Zadałam Ali (II klasa) to pytanie. Odpowiedziała "budują".
    • zuzanka79 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 13.06.11, 14:07
      Zapytałam swojego syna. Odpowiedział 'gniazda'. Jego kuzynka (IV kl.) też odpowiedziała 'gniazda'.
      Ale już gdy miał ułożone zdanie : Mama teraz gotuje obiad. Na pytanie co robi mama? Odpowiedzieli każde z osobna i bez konsultacji - nie obiad a gotuje.
      Dziwne.

A co do sprawdzianów: mój syn ostatnio zaznaczył ,że truskawki przez zjedzeniem należy: pokroić. Bo ja kroję do koktajlu to mu się skojarzyło. A że on je owoce prosto z krzaczka, bo truskawki ściółkowane, a co za tym idzie czyste, to myć nie trzebawink
      A miał do wyboru umyć, i coś tam jeszcze smile Ot dziecięca logika.
      • mariela1987 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 13.06.11, 21:52
        Pytanie było : co robią ptaki wiosna i trzeba było podkreslić BUDUJĄ? ja nie widze w tym żadnego haczyka...Nie mogło byc polecenia podkreśł orzeczenie, bo w 1 klasie nie wprowadza się jeszcze tego pojęcia
    • kamimiki Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 16.06.11, 17:57
      No to ja z podobnej beczkismile

Przeczytaj wyrazy. Skreśl nazwy rzeczy.

ryba, rzeka, rybak, lilie, tęcza, roślina wędka, komar, kaczka, beczka

Czekam na propozycje odpowiedzi (ja się wyłożyłamsmile

• mama_kotula Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 16.06.11, 18:08
        kamimiki napisała:

> No to ja z podobnej beczkismile
        >
        > Przeczytaj wyrazy. Skreśl nazwy rzeczy.
        >
        > ryba, rzeka, rybak, lilie, tęcza, roślina wędka, komar, kaczka, beczka

Skreślam wędkę i beczkę. Zapewne powinnam skreślić również tęczę i rzekę.
        • kamimiki Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 16.06.11, 18:11
          No brawosmile córka miała tylko wędkę i beczkę i było źle. Bo mama nadgorliwa powiedziała że tęcza i rzeka nie mogą być. Na to Pani odpisała:

W klasie 1 wyrazy rzeka, tęcza, przy wprowadzaniu rzeczownika zaliczane są do kategorii rzecz.

Ale tym tropem to roślinę też bym dorzuciła wink
          • dorek3 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 17.06.11, 08:58
            Tłumaczenie od czapy zupełnie. Ciekawe jak to chce wytłumaczyć dociekliwemu pierwszakowi.

Ja ostatnio prowadziłam dyskusję na temat określeń "po prawej, po lewej" w odniesieniu do rzeczy symetrycznych które nie maja przodu/tyłu. I każde uzasadnienie uważam za naciągane-IMO w taki sytuacjach strona przedmiotu jest zgodna ze stroną obserwatora.
            • zuzanka79 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 17.06.11, 09:39
              U nas z tymi stronami też niezły odjazd wink
              Młody zawsze uparcie twierdził ( a ja razem z nim) , że jeśli coś ma narysować z lewej strony postaci która do niego stoi przodem to ma to być narysowane po prawej stronie kartki bo to jest lewa strona postaci, bo jeśli postać odwróci się tyłem jej lewa strona będzie wówczas z lewej strony kartki.

Ale faktem jest, że polecenia są bardzo zawiłe i długo trzeba myśleć by dojść do tego 'co autor miał na myśli' wink
              • dorek3 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 17.06.11, 09:43
                Bo macie rację!

Ale w przypadku gdy coś nie ma przodu/tyłu (jak Wasza postać) to już jest inaczej.
                • morekac Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 17.06.11, 15:37
                  To ja mam pytanie: jak pod jakims zdjęciem jest napisane: pani X - piąta od prawej, to od ktorej strony trzeba szukać? Od naszej lewej czy od prawej ręki?
                  • zuzanka79 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 17.06.11, 22:15
                    morekac napisała:

> To ja mam pytanie: jak pod jakims zdjęciem jest napisane: pani X - piąta od pra
                    > wej, to od ktorej strony trzeba szukać? Od naszej lewej czy od prawej ręki?

Zadaj jakieś łatwiejsze, tak po znajomości, co? wink
                  • dorek3 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 18.06.11, 10:30
                    Od naszej prawej.
            • morekac Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 17.06.11, 10:01
              Jednak kawały o żołnierzach są mniej przerażające. Człowiek chciałby myśleć, że dzieci są uczone przez kogoś mądrzejszego od kawałowego kaprala...
              • anndelumester Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 17.06.11, 10:21
                Ja nigdy takich złudzeń nie miałam, a teraz po pierwszej klasie jestem pozytywnie zaskoczona - pani ok, za to podręcznik kiepski, z głupotami.
          • iin-ess Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 17.06.11, 12:15
            kamimiki napisała:

> W klasie 1 wyrazy rzeka, tęcza, przy wprowadzaniu rzeczownika zaliczane są do k
            > ategorii rzecz.

a w 2 klasie?hmm
            • kamimiki Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 17.06.11, 17:41
              Mnie to tłumaczenie też nie przekonuje. Albo coś jest rzeczą albo nie. W jednej klasie tęcza to rzecz a za dwa lata to już nie rzecz. Poza tym jeśli teraz tęcza i rzeka to rzecz to dlaczego i nie roślina. Przecież to też zjawisko przyrody...
            • nangaparbat3 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 19.06.11, 15:28
              W drugiej klasie do kategorii "rzecz" zostaną zaliczone: myśl, uśmiech, choroba i przyjaźń.
          • nangaparbat3 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 20.06.11, 18:29
            kamimiki napisała:

> córka miała tylko wędkę i beczkę i było źle. Bo mama nadgorliwa pow
            > iedziała że tęcza i rzeka nie mogą być. Na to Pani odpisała:
            >
            > W klasie 1 wyrazy rzeka, tęcza, przy wprowadzaniu rzeczownika zaliczane są do k
            > ategorii rzecz.
            >
            Nie, to nie może być prawda, przecież od tego idzie zwariować.
      • dorek3 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 20.06.11, 09:43
        A intencja pytania - w kontekście rzeczowników? Bo jeśli tak to wszystkie przecież.
        • regli Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 20.06.11, 22:25
          To ja wrzucę zadanie z matematyki (początek II klasy SP). Ponieważ jest długie, to je trochę skrócę. Wstęp o prądzie, że on z gniazdek, ale i z baterii. A baterie są sprzedawane w opakowaniach: baterie AA - 4 szt./4 zł, 8 szt./7 zł; AAA - 4 szt./5 zł, 2 szt./3 zł; D - 1 szt./4 zł, 2 szt./7 zł; 9V - 2 szt./8 zł, 1 szt./5 zł. Potem mamy narysowanych kilka zabawek, do których potrzebujemy różnych baterii i m. in. organy, do których potrzebne są 4 baterie AA oraz koparka na pilot, do której potrzebne są 4 baterie AA i 1 bateria 9V. Jedna z części zadania brzmi: Tomek ma 7 zł. Chce kupić baterie AA do organów i koparki. Oblicz ile zapłaci za baterie. Czy wystarczy mu pieniędzy?
          • dorek3 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 22.06.11, 13:52
            W tym konkretnym przypadku o chyba raczej nie haczyli ale mnogość danych, która wydaje mi się trudna do ogarnięcia przez przeciętnego drugoklasistę.

A ja mam jeszcze jeden przykład choć też nie wiem czy to haczyk. Syn dostał zero punktów co mu obniżyło ocenę na rocznym sprawdzianie.
            Polecenie było takie "Wojtek lubi szkołę. A Ty? Napisz o tym 3 zdania". I napisał pięknie, z jednym tylko błędem, naprawdę widziałam że się starał.
            Niestety napisał o Wojtku a nie o sobie...
            • osimek Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 22.06.11, 15:29
              To znaczy, że Twój syn nie przeczytał polecenia - niestety sad często się to zdarza, dlatego zadanie nie zaliczone. To tak jakby Ci szef kazał ugotować zupę pomidorową a Ty zrobiłabyś ogórkową. Niby zupa, ale nie ta.
              Sorrki ze taki przykład ale dokładnie odzwierciedla sytuacje Twojego dziecka
              • dorek3 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 22.06.11, 20:55
                On je przeczytał. Ale zinterpretował po swojemu. Jego zdaniem w poleceniu nie było mowy że ma pisać o sobie. Nie dyskutuję że nauczycielka nie miała racji ale zachodzę w głowę skąd mu się to bierze.
                • regli Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 23.06.11, 00:34
                  W tym roku na sprawdzianie szóstoklasistów było zadanie opisz znaczek z jakąś tam postacią (było podane konkretne imię i nazwisko, ale nie pamiętam kogo) i wiele dzieci skupiło się na tej postaci i ją opisało, zamiast opisać znaczek. No i oczywiście zadanie nie zaliczone. Może warto byłoby z synem poćwiczyć czytanie ze zrozumieniem? W necie można znaleźć takie teksty z pytaniami do nich. Sama mam ich sporo na kompie, gdybyś była zainteresowane, to pisz.
                  A co do mojego zadania z bateriami, to moim zdaniem haczyk jest, tylko może jeszcze go nie zauważyłaś smile
                  • pacynka27 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 23.06.11, 11:17

>Sama
                    > mam ich sporo na kompie, gdybyś była zainteresowane, to pisz.

A ja mogłabym prosić wink
                    • regli Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 23.06.11, 16:55
                      Pacynka27, masz nieaktywny profil, więc nie mogę wysłać do Ciebie wiadomości. Niestety ni pomogę Ci w tym temacie, bo podobno sama mam nieaktywny i nie mam zielonego pojęcia dlaczego.
                  • dorek3 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 23.06.11, 12:16
                    Regli, jeśli możesz się podzielić tymi tekstami to byłabym bardzo zobowiązana. Odezwiesz się na priva (Ty masz nieaktywny profil i ja nie mogę nic ci wysłać)?
                    Zadanie z tekstem i pytaniami zrobił bezbłędnie.
                    • regli Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 23.06.11, 17:00
                      U Ciebie też mi podaje, że użytkownik nie aktywował profili smile, więc i wiadomości nie mogę wysłać. W związku z tym kto chce te zadanka, to niech wyśle na mojego maila: regli@vp.pl swój adres. Jeżeli syn zadania z tekstem i pytaniami robi dobrze, to może nie w tym tkwi problem. Nie wiem.
                      • dorek3 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 23.06.11, 19:04
                        Napisałam do Ciebie.

Wczoraj rozmawiałam o tym zadaniu z moim teściem i on oczywiście tez twierdzi, że polecenie wcale nie jest jednoznaczne. Teść ma taka naturę filozoficzną wiec mu się nie dziwię do pewnego stopnia bo on zwykle robi "igły z wideł" , ale z ręka na sercu to i ja widzę tę niejednoznaczność.
                        I wcale nie chodzi mi o usprawiedliwianie kogokolwiek ale o logikę wypowiedzi
                  • blankaz regli 23.06.11, 13:15
                    Czy ja też mogłabym prosić o te teksty z pytaniami? smile
                    Na gazetowego, czyli blankaz@gazeta.pl
                    • regli Re: regli 23.06.11, 17:08
                      Wysłane smile
            • jagoda2 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 23.06.11, 09:16
              Tak to wygląda, jakby syn zbyt pobieżnie czytał polecenia i skupiał się nie na tej części zadania/polecenia, na której powinien. Może to też oznaczać, że nie czyta ze zrozumieniem, ale stawiałabym raczej na powierzchowność i brak precyzji - to już sama raczej musisz ocenić czy bardziej jedno, czy drugie.
              Jeśli chodzi o zadanie z bateriami - strasznie dużo danych w tym zadaniu, nawet dorosły może się pogubić. Jeżeli miałabym szukać haczyka, to moje pierwsze skojarzenie było takie, czy te 4 złote za baterie AA to jest cena za sztukę czy za 4 sztuki? Dopiero dalsza część, w której jest napisane, że 8 sztuk za 7 zł kazała mi się domyśleć, że to jednak cena za komplet, a nie za sztukę.
              • morekac Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 23.06.11, 10:06
                złote za baterie AA to jest cena za sztukę czy za
                > 4 sztuki?
                To akurat było podane.
                Młodemu starczy pieniędzy tylko na 1 komplet 4 AA. w związku z tym nie kupi wszystkich potrzebnych baterii. Albo zrezygnuje z zakupu albo zapłaci 4 zł...
                • jagoda2 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 23.06.11, 10:11
                  Oczywiście, nie wystarczy mu pieniędzy na zakup baterii do obu zabawek.
                  Gdzie w takim razie jest haczyk jest w tym zadaniu?
                  • mama_kotula Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 23.06.11, 11:00
                    Cytat
                    Oczywiście, nie wystarczy mu pieniędzy na zakup baterii do obu zabawek.
                    Gdzie w takim razie jest haczyk jest w tym zadaniu?

Haczyk jest w dokładnym czytaniu polecenia i danych.
                    Chłopiec chce kupić tylko baterie AA (nie ma nic wspomnianego o potrzebnej jeszcze baterii 9V) - to jest jeden haczyk. Bo na zaopatrzenie sprzętów we WSZYSTKIE potrzebne baterie chłopcu pieniędzy nie starczy.
                    Drugi jest tam, gdzie napisano, że baterie AA są w 2 rodzajach - komplet 4 szt i komplet 8 szt. Potrzeba 8 baterii, więc można kupić 2 komplety po 4 albo jeden komplet 8. Na 2 komplety po 4 chłopcu nie starczy pieniędzy, na jeden komplet ośmiu starczy.
                    • dorek3 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 23.06.11, 13:34
                      Moim skromnym zdaniem o " haczykach" to można mówić kiedy coś jest napisane tak, że pozwala na różną interpretację. Zadanie przytoczone przez regli pewnie będzie trudne dla dzieciaków właśnie z powodu ogarnięcia tych wszystkich cyferek i literek. Ale nie ma mowy o jakiejś różnej interpretacji.
                      • regli Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 23.06.11, 17:17
                        Ja zrozumiałam to zadanie dokładnie tak jak mama_kotula. Czyli chłopiec chce kupić tylko baterie AA do zabawek i nie chce kupić baterii 9V do koparki. No i ma wybór, albo kupuje dwa pakiety po 4 baterie i wówczas mu pieniędzy nie starczy, albo kupuje jeden pakiet ośmiu baterii i wówczas kasy mu wystarczy. Ale nasza nauczycielka już tego zadania w ten sposób nie zrozumiała i w związku z tym skreśliła mu to zadanie. Po mojej rozmowie z nauczycielką i przedstawieniu mojego punktu widzenia, nauczycielka stwierdziła, że widocznie są możliwe dwa rozwiązania tego zadania. No i na tym stanęło, ale i tak twierdzę, że moje rozwiązanie jest prawidłowe wink
                        • dorek3 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 23.06.11, 19:06
                          A za jakim rozwiązaniem optuje nauczycielka?
                          • regli Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 24.06.11, 00:53
                            Pani skreśliła jego działanie i napisała: 4 zł + 9 zł = 13 zł i dopiero teraz zauważyłam, że kompletnie pominęła możliwość zakupu baterii AA w pakiecie, więc moim skromnym zdaniem, nawet gdyby zrozumiała, że do koparki chłopiec chce również kupić baterię 9V, to i tak popełniła błąd.
                            • jagoda2 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 24.06.11, 08:16
                              Oczywiście, powinna była przecież wybrać pakiet baterii za 7 zł i ew. dodać te 9 zł - bo też dała się złapać na haczyk smile. A ona wie, że połknęła haczyk, czy nie?
                    • jagoda2 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 23.06.11, 21:12
                      Rzeczywiście - biję się w pierś - dałam się złapać na haczyk, że chłopiec chce kupić tylko baterie AA. Przyznaję, że skupiłam się na bateriach i ich cenach, a tego szczegółu nie wyłapałam. Gratulacje dla tych, którzy to wyłapali.
                      • regli Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 24.06.11, 00:54
                        No to teraz weź pod uwagę, że to było zadanie z samego początku drugiej klasy podstawówki smile
                        • mama303 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 25.06.11, 08:50
                          Beznadziejne jest to zadanie z bateriami: mnogośc danych i pytanie końcowe moim zdaniem z błędem i nie logiczne bo po co kupowac do koparki jedynie AA jeśli to nie wystarczy.Sądząc po tym że to poczatek II klasy to prawdopodobnie chodziło o proste działanie tylko komus sie niepotrzebnie skomplikowało.
                          od czapy!
                • mama_kotula Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 23.06.11, 10:54
                  morekac napisała:
                  > Młodemu starczy pieniędzy tylko na 1 komplet 4 AA. w związku z tym nie kupi wsz
                  > ystkich potrzebnych baterii. Albo zrezygnuje z zakupu albo zapłaci 4 zł...

Albo kupi komplet 8 AA za 7 zł wink
                  • niektorymodbija Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 23.06.11, 21:06
                    Haczyk polonistyczny przyponial mi "przygode" mojego meza z czasow dziecinstwa. Czytal opowiadanie, w ktorym wystepowaly rozne zwierzaki m.in. zapchlony pies. Polecenie brzmialo "wymienic wszystkie zwierzeta wystepujace w opowiadaniu". Maz wypisalal m.in. pchly big_grin Nauczycielka dlugo ich szukala w tekscie, ale kiedy zrozumiala o co chodzi usmiala sie i zaliczyla smile Strach sie bac, jakby miala sprawdzac z kluczem...
                    • regli Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 24.06.11, 00:57
                      Pchły rozłożyły mnie na łopatki i faktycznie dobrze, że to nie działo się w czasach naszych dzieci.
            • iin-ess Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 27.06.11, 11:21
              dorek3 napisała:

> A ja mam jeszcze jeden przykład choć też nie wiem czy to haczyk. Syn dostał zer
              > o punktów co mu obniżyło ocenę na rocznym sprawdzianie.
              > Polecenie było takie "Wojtek lubi szkołę. A Ty? Napisz o tym 3 zdania". I napis
              > ał pięknie, z jednym tylko błędem, naprawdę widziałam że się starał.
              > Niestety napisał o Wojtku a nie o sobie...

czyli praca nie na temat. i nie ma o czym mówić
              • dorek3 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 27.06.11, 11:25
                A nie nasuwa Ci się pytanie że wyrażenie " o tym" nie ma jednoznacznego odniesienia?

nie szukam żadnego usprawiedliwienia, ale próbuje posłużyć się tą sama logikę co syn i nie mogę ze 100% przekonaniem stwierdzić że jego błędy nie maja źródeł w koślawych poleceniach.
          • jotde3 Re: haczyki w sprawdzianach w I SP 25.06.11, 07:15
            regli napisała:

> To ja wrzucę zadanie z matematyki (początek II klasy SP). Ponieważ jest długie,
            > to je trochę skrócę. Wstęp o prądzie, że on z gniazdek, ale i z baterii. A bat
            > erie są sprzedawane w opakowaniach: baterie AA - 4 szt./4 zł, 8 szt./7 zł; AAA
            > - 4 szt./5 zł, 2 szt./3 zł; D - 1 szt./4 zł, 2 szt./7 zł; 9V - 2 szt./8 zł, 1 s
            > zt./5 zł. Potem mamy narysowanych kilka zabawek, do których potrzebujemy różnyc
            > h baterii i m. in. organy, do których potrzebne są 4 baterie AA oraz koparka na
            > pilot, do której potrzebne są 4 baterie AA i 1 bateria 9V. Jedna z części zada
            > nia brzmi: Tomek ma 7 zł. Chce kupić baterie AA do organów i koparki. Oblicz il
            > e zapłaci za baterie. Czy wystarczy mu pieniędzy?

zadanie jest trudne z powodu swej długości i wielości zbytecznych danych ,jeden haczyk na niecierpliwców jest oczywiście w możliwości zakupu małego i dużego kompletu bateri AA a drugi tu :"Oblicz ile zapłaci za baterie. " powinno to raczej brzmieć "oblicz ile powinien zapłacić za baterie które chce kupić " bo zapłacić może tylko 7 zł .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka