Dodaj do ulubionych

zajęcia dodatkowe

10.09.11, 11:23
W każdej szkole jest teraz tego multum - ze względu na konieczność wyrobienia przez nauczycieli tzw godzin karcianych, albo z dotacji unijnych. Jaka jest u Was oferta? U nas bardzo szeroka, ale mam wrażenie, że trochę sie to rozmywa. Tzn kółka przedmiotowe są ok, ale "Gry i zabawy" prowadzone przez panią z historii polegają na podaniu dzieciom piłki. Ale to też jest potrzebne, te zajęcia moi Chłopcy lubią najbardziejsmile
Obserwuj wątek
    • asiaiwona_1 Re: zajęcia dodatkowe 10.09.11, 11:37
      u nas w szkole bida z nędzą jeśli chodzi o zajęcia dodatkowe. Jest angielski, sks, jakieś sztuki walki czy coś takiego. Dla dzieci świetlicowych w zeszłym roku były szachy, ale na bardo niskim poziomie, właściwiec na poziomie ujemnym big_grin tak więc młoda ma zajęcia dodatkowe poza szkołą, organizowane we własnym zakresie.
      • mamalgosia Re: zajęcia dodatkowe 11.09.11, 16:56
        Ale to w takim razie na co nauczyciele przeznaczają godziny karciane? (bo unijnych mogą nie mieć). Przecież to dla każdego nauczyciela 2 godziny w tygodniu, to dużo
        • mama303 Re: zajęcia dodatkowe 11.09.11, 17:03
          U nas te dwie godziny pani poświęca swojej klasie na lekcje muzyczne i ortograficzne. Jeśli chodzi o ortografie to pani ma takie jakieś metody i pomysły że moja córka sporo sie nauczyła. Jestem bardzo zadowolona.
          • asiaiwona_1 Re: zajęcia dodatkowe 11.09.11, 20:34
            ja pierwsze słyszę o godzinach karcianych. Nie wiem co to oznacza. Ale wiem, że wychowawczyni młodej 2x w tygodniu ma jakieś zajęcia jakby wyrównawcze dla uczniów z jakimiś brakami, więc może to o to chodzi.
    • dorotakatarzyna Re: zajęcia dodatkowe 11.09.11, 00:49
      Jeśli chodzi o "godziny karciane", to u nas klasy są profilowane, i w ramach profilu każada pani poświęca te dwie godziny swojej klasie. Moja drugoklasistka jest w klasie taneczno-teatralnej. Te dwie godziny mają "teatr", czyli np. szykują przedstawienie. Za taniec już trzeba płacić.
      W gimnazjum "karciane" są przeznaczone na konsultacje i zaliczenia z poszczególnych przedmiotów.
      Oczywiście są też inne płatne zajęcia - basen, języki, tańce.
      • mamalgosia Re: zajęcia dodatkowe 11.09.11, 16:57
        dorotakatarzyna napisała:

> Jeśli chodzi o "godziny karciane", to u nas klasy są profilowane, i w ramach pr
        > ofilu każada pani poświęca te dwie godziny swojej klasie. Moja drugoklasistka j
        > est w klasie taneczno-teatralnej.

A co to za ciekawa szkoła?
    • aniask_mama Re: zajęcia dodatkowe 11.09.11, 08:21
      u nas bardzo dużo (szkoła społeczna, mała)

kaligrafia
      techniczne
      matematyczne
      tańce (płatne dodakowo, ale to grupa z układami tanecznymi, zdobywająca sporo medali.wyróżnień na konkursach)
      angielskiego
      niemieckiego
      informatyczne
      szachy
      teatralne
      artystyczne
      ruchowe
      tenis (dodatkowo płatny)
      muzyczne (dzieci uczą się grać na instrumentach, dodatkowo płatne)

każde kółko ma swoich fanów, więc widać, że potrzebne big_grin
    • ewis Re: zajęcia dodatkowe 11.09.11, 10:00

W naszej szkole (SP 319 przy ZWM w Warszawie) pani dyrektor idzie po najmniejszej linii oporu, czyli wszystko zgodnie z prawem, ale absolutnie nie z myślą o dzieciach. Zajęcia oczywiście są na liście, ale zazwyczaj wtedy gdy nauczyciel ma okienko więc z reguły prawie nikt nie może w nich brać udział.

Wszystko zależy od człowieka - jak jest dobry dyrektor to i zajęcia są zgodne z potrzebami dzieci i o tej godzinie, gdy dzieci skończyły lekcje, a nie na 2-4 lekcji (większość) uncertain
      • k1234561 Re: zajęcia dodatkowe 11.09.11, 17:57
        U córki jest kółko j.angielskiego,matematyczne i chór.Wszystko po lekcjach.A ponieważ dzieci kończą zwykle o 13:30,do domu po kółkach wracaja o 14:20.Szału nie ma,ale da się przeżyć.
        • iin-ess Re: zajęcia dodatkowe 11.09.11, 19:37
          u nas nic, nauczyciele( przynajmniej wych mojej córki) idzie po najnizszej linii oporu- aby odpękać wymuszona godzinę- i to jedna godzine w tygodniu!(powinny byc dwie?) zabiera dzici do sali komputerowej i graja w gierki i to te co pani karze- corka chiał ost w coś innego( gra w taka grę strategiczną to niemogła. Musi siedzieć i nawalać w ubieranki i inne bzdety- żenada!
    • renis66 Re: zajęcia dodatkowe 13.09.11, 09:54
      U nas tez trochę tego jest. Karate, hip hop, plastyka, zajęcia muzyczne ( do wyboru gitara lub pianino) basen, informatyka, w-f , zajęcia ruchowe no i oczywiscie angielski. w trzeciej klasie ma dojść drugi język francuski bądż niemiecki
    • mgla_jedwabna Re: zajęcia dodatkowe 13.09.11, 11:44
      "Gry i zabawy" prowadzone przez panią z historii polegają na podaniu dzieciom piłki

Rozumiem, ze potem pani idzie do domu albo na zakupy? Skoro jej praca konczy sie na tym podaniu, twoim zdaniem? A moze jednak jej obowiazki przede wszystkim polegaja na pilnowaniu dzieciakow, zeby sie nie pozabijaly przy tej pilce, nie zdemolowaly sali itd.? Dzieciom tez jest potrzebny czas na swobodne gry i zabawy, w tym wypadku dyrygowanie zabawa przez nauczyciela wiecej by zaszkodzilo niz pomoglo.
    • minkapinka Re: zajęcia dodatkowe 13.09.11, 11:56
      nie mam przekonania do jakości zajęc w szkole, wolę dowozic dziecko na zajecia przowadzone przez osoby, które sie na tym znają.
      • renis66 Re: zajęcia dodatkowe 14.09.11, 09:03
        hehe zabawne jest to co piszesz.
        Niewiem jak w innych szkołach ale u nas zajęcia dodatkowe prowadzone są przez osoby profesjonalnie do tego przygotowane tzn zajęcia z muzyki czy hip hopu karate czy angielskiego prowadzi nie Pani wychowawczyni ale nauczyciele odpowiednio wykwalifikowani. Poza tym uczą oni poza szkołą czyli tak jak to nazwałaś prywatnie. Niewidzę więc sensu aby wozić dziecko na zajęcia dodatkowe skoro ma ono je w szkole w ramach zajęć.
        • minkapinka Re: zajęcia dodatkowe 14.09.11, 10:18
          to zalezy jakie ktoś chce zajęcia i jakie ma oczekiwania, poziom zajęc w szkole jezykowej, która dziala u nas w szkole jest niski, wole wozic córke na indywidualne lekcje do nativea.
          Podobnie z tensiem, gra z wykwalifikowanym trenerem po AWF. Na informatyce w szkole dzieci rysuja w paincie, na zajęciach w Pałacu Młodzieży w Corelu i innych programach graficznych smile Dla mnie to róznica.
          • renis66 Re: zajęcia dodatkowe 14.09.11, 11:02
            to zależy do jakiej kto szkoły posłał dziecko smile
            U nas w szkole tenisa co prawda nie ma ale na informatyce dzieci na pewno w poincie nie rysują. Angielski jest na wysokim poziomie. W zerówce dzieci brały udział w przdstawieniu w tym języku. To wszystko zależy od tego na jakim poziomie jest szkoła. Nie można uogólniać że zajęcia w szkole są gorsze od tych płatnych.
            • minkapinka Re: zajęcia dodatkowe 14.09.11, 11:56
              A ja nie wierze w nauke angielskiego ani w przedszkolu ani w młodszych klasach w szkole podstawowej.
              Moje dziecko chodziło do przedszkola jezykowego i nic z niego nie wyniosło, pomimo, ze zajecia miała codziennie. U nas w szkole tez dzieci mają przedstawienia po angielsku, ale dla mnie nie nie świadczy to o znajomości angielskiego.
              Nie twierdzę, ze wszystkie zajęcia płatne sa dobre, ale staram się wybierac dobre,sprawdzone.
              Podobnie z basenem, po 5 latach regularnej nauki, moje dziecko pływa, ale słabo. Teraz będe szukała miejsca, gdzie rzeczywiście uczą pływać. Nie dam się nabrac na zajęcia szkolne.
              • renis66 Re: zajęcia dodatkowe 15.09.11, 08:27
                myślę że dużo tu też zależy od dziecka bo jedne łapią szybciej inne mając tego samego nauczyciela będą potrzebowały więcej czasu i to bez względu czy uczą sie prywatnie czy w szkole. Ja próbowałam nauczyć moją pływać ale niestety z marnym skutkiem. Wystarczył rok pływania w szkole i pływa jak ryba. smile Na zajecia dodatkowe też chodzi ale to raczej sportowe i takie których nie ma w szkole ale mając np 5 godzin angielskiego w szkole nie miałabym sumienia posyłać ją jeszcze dodatkowo po szkole. A gdzie czas na zabawę i odpoczynek.
    • dorek3 Re: zajęcia dodatkowe 14.09.11, 09:45
      U nas mnóstwo kółek (wymieniam tylko te na II klas):
      Informatyczne
      „W krainie baśni”
      Plastyczne z elementami kaligrafii
      Keyboardy
      Naukowe
      Eko – koło
      Europejskie
      Gimnastyka korekcyjna
      Papieroplastyka
      Koło małych form artystycznych
      Origami
      „Kangurek”
      SKS
      Umuzykalnienie
      Rozwijanie talentów (polonistycznych lub matematycznych)
      Większość bardzo lubiana przez synów.

Do tego dodatkowo płatne szachy, taniec i sztuki walki
      • mamalgosia Re: zajęcia dodatkowe 15.09.11, 13:01
        to chyba rekordowa ilośćsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka