Dodaj do ulubionych

40 stron pracy dom. w weekend

03.10.11, 11:36
Córka jest w drugiej klasie, ale pani znalazła właśnie u siebie w domu ich książki z pierwszej klasy - takie dodatkowe "karteczki z pierwszaka teczki" czy jakoś tak. Rozdała częśc drugą ( z 5smile) i kazała uzupełnić na poniedziałek. Podobno w zeszłym tygodniu, ale dzieci przyniosły książki w weekend do domu i zaczęły rozwiązywać.

Najpierw mamy obdzwoniły się wzajemnie z pytaniem czy dzieci dobrze zrozumiały, ale niestety wszystkie zrozumniały tak samo. I zaczęło się rozwiązywanie. nam zajęło ok 2-3 godzin w sobotę i tylez w niedzielę. Może to nie było trudne, ale samo kolorowanie zajmuje naprawdę dużo czasu. Rodzice jednego chłopca mieli jakiś wyjazd - zostawili go z babcią, by odrabiał lekcje.

Co ciekawe to była jeszcze jakaś praca domowa bieżąca.

Czy my powinniśmy byli to odrobić? Co powinniśmy byli zrobić? Pomagać, wyręczać, powiedzieć, że skoro pani tak poiwedziała to trzeba czy zbuntować się...

Poza sesją i pisaniem pracy mgr nie pamiętam, bym tyle czasu w życiu poświęciła na naukę w weekend...
Obserwuj wątek
    • apapon Re: 40 stron pracy dom. w weekend 03.10.11, 11:41
      Porozmawiałabym z panią, bo to jakaś pomyłka musiała zaistnieć.
      • myskaz Re: 40 stron pracy dom. w weekend 03.10.11, 11:50
        w w jakiś wewnętrznych regulacjach (statut?, regulamin?) nie ma czasem, że nie wolno zadawać zadań domowych na weekend (tzn. z piątku na poniedziałek?)
        • sztokfisz Re: 40 stron pracy dom. w weekend 03.10.11, 12:08
          Nie ma, zresztą ja nie jestem przeciwnikiem praw w weekendy, bo jednak wtedy spokojniej mogę z dzieckiem usiąść, ale po prostu to już było jakieś ekstremum...
          • sztokfisz Re: 40 stron pracy dom. w weekend 03.10.11, 12:09
            miało być : nie jestem przeciwnikiem pracy domowej w weekendy
            • azjaodkuchni Re: 40 stron pracy dom. w weekend 03.10.11, 18:13
              A pani nie jest azjatką ? Jeśli nie jest pogadac z nią a jeśli jest to pewnie uważa , że zadaje za mało. Nauczycielka mojego dziecka zawsze zadaje po 15- 20 na weekend i są rodzice, którzy przenoszą swoje dzieci do innych klas bo nasza pani zadaje mało.. To tak na rozluźnienie, ini mają gorzej w sensie więcej pracy domowej a kolorowania nie ma wcale głównie matma.
      • oliwija Re: 40 stron pracy dom. w weekend 04.10.11, 07:01
        u mojej córki takie prace w nauczaniu początkowym były normą. Pani obrażala sie na klase i przez 5 godzin gapiła sie w okno. po czym zadawała 8-10 stron z dnia na dzień. W 2 kalsie na ferie zadała 64 strony z ksiązeczki - Liczę coraz lepiej i 34 z Piszę coaz lepeij - czy coś w tym stylu.
        No i co ... nadal pracuje w szkole i gnebi dzie- obraza sie na klasę. Na szczeście córka juz w 5 klasie
    • olena.s Re: 40 stron pracy dom. w weekend 03.10.11, 19:24
      Paranoja i obłęd - zwłaszcza, jezeli ta praca polegała na kolorowaniu.
      Albo dzieciaki się pomyliły, albo Pani jest nadambitna. Tak czy tak był pogadala z nauczycielką.
    • mama303 Re: 40 stron pracy dom. w weekend 03.10.11, 20:22
      Trzeba pogadac z panią na spokojnie na zebraniu.
    • kanna Re: 40 stron pracy dom. w weekend 03.10.11, 22:04
      Moim zdaniem tio było zadanie na 2 tygodnie, tylko dzieci za późno kartki doniosły.. moj syn w taki spsób uzupełnia domowniczek wink
      • canuck_eh Re: 40 stron pracy dom. w weekend 03.10.11, 23:03
        I wszyscy tak zapomnieli?Jezeli by tak mialo byc i tylko kolorowanie to kazalabym dziecku tylko zaznaczyc kolorami co na jaki kolor mialoby byc wykolorowane a nie miotac sie z tymi kredkami jak tyle stron i zadanie odeslalabym do szkoly z notka od siebie ze z lekka przesada dla dziecka 7loetniego tyle zadawac ze weekend jest dla odpoczynku i spedzenia czasu z rodzina a nie sleczenia w calosci nad zadaniem domowym.Ja rozumiem zadac cos , ale nie az tyle.
    • saguaro70 Re: 40 stron pracy dom. w weekend 03.10.11, 22:14
      Idź do nauczycielki i zapytaj na jakiej podstwie tyle zadała. Niech pokaże Ci konspekty pracy z uczniami klas I - III.
      I zażąaj materiałów, z jakich przygotowuje się do lekcji.
      Pozdrawiam cieplutko. smilesmile
      • sztokfisz Re: 40 stron pracy dom. w weekend 03.10.11, 23:51
        A więc pani zebrala te ksiązeczki i będzie sprawdzać; tylko jedno dziecko nie odrobiło!

Ale my zarobiliśmy uwagę: brak pracy domowej, bo córka nie przepisała 3 linijek tekstu z jednej z dodatkowych kartek. W sumie to nawet przepisała, bo ja podejrzewałam, że to praca domowa, ale ona się uparła, że pani na nią nakrzyczy, że pisze w zeszycie (pani krzyczy na dzieci jeśli zrobią w zeszycie coś więcej niż pani zadała).

Popłakałam się! Po 8 godzinach odrabiania pracy domowej dostać taką uwagę to ja już jestem bezsilna...

I tu coś dodam: pani jest uwielbiana przez dzieci, przytula je, całuje, ale do nas rodziców ciągle śle massage: problem z ty, tamtym. W związku z tym trudno coś pani zarzucić...
        • bi_scotti Re: 40 stron pracy dom. w weekend 04.10.11, 01:07
          sztokfisz napisała:

> I tu coś dodam: pani jest uwielbiana przez dzieci, przytula je, całuje, ale do
          > nas rodziców ciągle śle massage: problem z ty, tamtym. W związku z tym trudno c
          > oś pani zarzucić...

Lovely. Pani chyba jednak nie dokonca rozumie na czym polega WSPOLPRACA domu ze szkola/szkoly z domem. To, ze dzieci ja kochaja to super ALE komunikacja miedzy nauczycielka i rodzicami nie moze sie sprowadzac do tego, ze pani jest niezadowolona a rodzice potulnie tula uszy i dostosowuja sie do najbardziej nawet questionable wymagan. Poza tym jakie znaczenie ma taka uwaga w sprawie nieodrobionej pracy domowej? Czy ilosc uwag jest jakos przeliczana na cokolwiek, czy tylko zwyczajnie sluzy "terroryzowaniu" dzieci i rodzicow kolejnym przejawem dezaprobaty ze strony pani? I jedna, i druga opcja jest nie zaakceptowania tylko kazda z innego powodu.
          Skoro mamy ze sobia rozmawiaja przez telefon, to niech porozmawiaja konstruktywnie nad nawiazaniem komunikacji z pania JAK ROWNY Z ROWNYM! Bo z tego, co piszesz, to balans w tej komunikacji jest poki co mocno zachwiany.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka