Dodaj do ulubionych

stroje na bale

03.12.12, 13:25
za co u Was się przebierają dzieci? klasa 1-3 podst.
moja by chciała za monster high. ale wydanie 120 strój + 50 peruka na 1 raz wydaje mi się bezsensem.... nie wiem jak uzyskać to tańszym kosztem.
no i jak przekonać ją do innego stroju.
nie daje sięsad więc chce być w pewnym stopniu przygotowana...
stroje księżniczek już jej się nie podobają.
Obserwuj wątek
    • mama-ola Re: stroje na bale 03.12.12, 13:45
      > moja by chciała za monster high. ale wydanie 120 strój + 50 peruka na 1 raz wyd
      > aje mi się bezsensem...

To może być wydatek na 2-3 lata. I można potem odsprzedać. Można też się dogadać z mamą innej dziewczynki, mającej zabawę w innym terminie - kupić na spółkę.
      Nie namawiam na to MH, tylko chodzi mi o koszt (że niekoniecznie jednorazowy). Mnie osobiście MH brzydzi, odkąd chwyciłam w supermarkecie puzzle. Zdziwiłam się oryginalnym kształtem pudełka. Jak się zorientowałam, że trzymam w ręku trumnę, to poczułam niesmak i odłożyłam te puzzle ze wstrętem.

Ja przeważnie robię stroje sama (biedronka, żółw), czasem dobieram elementy w lumpeksach (np. czerwona spódnica dla Czerwonego Kapturka), raz kupiłam w Biedronce strój Supermana. No właśnie, całkiem możliwe, że pojawią się tanie wersje MH, np. w Biedronce.
    • agni71 Re: stroje na bale 03.12.12, 15:47
      U nas bale, równiez te w szkole, przynajmniej w klasach I-III są tematyczne. Ja sie tym akurat nie przejmuje, bo stroje kompletuje duzo wcześniej niż dowiaduję się o temacie balu. W zeszłym roku córki w szkole były: jedna piratką, druga - kowbojką/szeryfem (akurat pierwsza sie wstrzeliła w temat, bo był to bal piracki), corka w przedszkolu była wróżką.

W tym roku najmłodsza, juz w szkole, ma do wyboru królową śniegu, turecką tancerkę, i pewnie jeszcze coś by się znalazło, ale chyba spomiędzy tych dwóch wybierzemy.
      Średnia córka (III kl.) będzie prawdopodobnie piratką (strój starszej córki z zeszłego roku), ale ma tez do wyboru strój tureckiej tancerki, pszczółkę i cos tam jeszcze...
      4-klasistka zażyczyła sobie strój luzno inspirowany strojem marynarza. Będzie czapka kapitana, kupiona podczas wakacji nad morzem, a do tego czarne legginsy i koszulka, a na to króciutka spodniczka w czarno-biale paseczki i bolerko w paseczki biało-czerwone.

Często elementy przebrań kupujemy na wakacjach, np. stroje tureckie kupiliśmy w Turcji, kapelusze kowbojskie i gwiazdję szeryfa w takim westernowym miasteczku (w Polsce smile - do tego wystarczylo zalożyć dzinsy i koszulę w kratę; czapki marynarskie nad morzem.

Poluję tez na ciekawe stroje na wyprzedażach i na Allegro. Jak strój nie będzie wykorzystany na balu, to dziewczyny użyją go w zabawie w domu.

Na szczęście żadna z moich nie marzy o przebraniu MH.

A moze kupisz tylko peruke, a reszte stroju jakos skomponujesz sama? Albo kup ten wymarzony strój, a póżniej sprzedasz go przynajmniej za pół ceny na Allegro? Ja wyprzedaję większośc strojów, z których juz córki wyrosły, albo nie będą nosić...
      Może są te MH w wypożyczalniach? Zawsze to taniej niz kupować.
    • tijgertje Re: stroje na bale 03.12.12, 16:41
      U nas hucznie obchodzi sie karnawal, ostatnie dni przed Wielkim Postem. My z mezem najchetniej gdzies bysmy wtedy wybyli, bo nie przebrani wygladamy jak kosmici a takie imprezy nas nie kreca. Mlody za to wprost przeciwnie. Ze wzgledu na nadwrazliwosc nie da sobie pomalowac buzi (juz nie). Stroje od kilku lat szyje mu sama, zawsze jakis proscitki wykroj z fajnego materialu i zawsze sie wyroznia. Kiedys mu kupilam stroj piracki, ale jakosc jest tak tragiczna, ze jak zadowolisie czyms prostym, to wole uszyc sama, przynajmniej wiem, ze sie na nim nie rozpadnie. Ostatnie 2 lata byl Kosmita z Planety Kasprow (czyli soba):
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ci/rc/hs3g/3ybddMVxlirtibzx6X.jpg

Wczesniej dobrym duszkiem Kasprem (czyli soba) i Klaunem (czyli tez nikim nadzwyczajnym, po prostu sobawink )
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ci/rc/hs3g/DU758LgMZMwwRRJYhX.jpg
      W tym roku wymyslil, ze chce byc krabem z "Malej Syrenki". Bylismy na musicalu, krab mial bardzo fajna role i swietny, caaaly pomaranczowy kostium, czyli w ukochanym kolorze mlodego. Nic dziwnego, ze sie spodobal, ale jak ja mam cos takiego wykombinowac, to pojecia nie mamsad
      • mama-ola Re: stroje na bale 03.12.12, 23:29
        Świetne te stroje smile
        • agni71 Re: stroje na bale 04.12.12, 08:56
          Tez tak uważam, świetnie są!

ja niestety nie mam nawet w domu maszyny, żeby się nauczyć szyć. Marzy mi sie kurs szycia, ale w moim centrum kultury prędzej zapisze sie na fit ball, zumbę czy malarstwo niz na tak "przyziemny" kurs uncertain
    • andaba Re: stroje na bale 03.12.12, 17:44
      kamire12 napisała:

> no i jak przekonać ją do innego stroju.
      > nie daje sięsad

To może niech nie idzie? Nie ma obowiązku uczestniczenia w balach.

Strój się robi wedle życzenia, jeżeli ma się pieniądze i/lub talent plastyczny. Jak się nie ma nic wyżej wymienionych, to się przebiera dziecko za Cygankę, księżniczkę lub Sierotke Marysię, albo kupuje strój za dychę. Ja w wakacje kupiłam strój biedronki za oszałamiającą kwotę 8 zł.
      Czasem można też coś fajnego i taniego w ciucholandach upić, kilkanaście lat temu kupiłam za grosze smoka, który do dziś wiernie służy.
      • jagodasoft2 Re: stroje na bale 03.12.12, 18:12
        Moja miała do wyboru Królewnę śnieżkę lub piratkę i wybrała królewnę (długa suknia na kole jeszcze daje dużo radochy).

Jakby chciała MH to łatwo zrobić Frankie, ale na szczęście nie chciała.
    • mama_amelii Re: stroje na bale 03.12.12, 19:11
      Moja jest albo Piratką,albo czarownicąsmileMa czarną perukę,kapelusz z pająkiem,p[elerynę i nochal wiedźmy.
      Gdyby chciała być MH to raczej wyperswadowałabym jej,gdybym nie chciała wydac na prawdziwy strój.Nie podrobisz żadnej MH,bo dziewczyny mogą wyśmiać jak będzie mówiła,żę jest MH,Wydaje mi się,żę w tym wypadku musi być konkretny strój,albo przynajmniej peruka.
      • inx123 Re: stroje na bale 03.12.12, 22:18
        moja na etapie winx club..(I kl)..oświadczyła że przebierze się tylko za jedną z czarodziejek z tej bajkiwink no fajnie tylko że w pl nie można kupić takiego stroju...strój zatem leci ze stanów...z wysyłką 140 zł perukę kupiłam na all za 19zł bo oryginalna sporo droższa...na szczęście bloom ma długie rude włosy więc udało się znalezc zamiennikwink...kasy nie załuję bo wiem że młoda będzie w siódmym niebie jak go dostanie i będzie w nim często biegać więc nie tylko na zabawę posłuży ....strój piękny więc kiedy jej minie zachwyt (raczej nie prędko) to sprzedam ..w końcu to unikatwink
        • hanna26 Re: stroje na bale 03.12.12, 22:40
          A może wypożyczysz z wypożyczalni zamiast kupować? My co roku wypożyczamy. I widzimy w tym same korzyści:
          - Wydatek nieporównanie mniejszy (w tamtym roku to było chyba ok. 30 zł);
          - Wybór ogromny;
          - Nie musimy trzymać tego w szafie przez cały rok, potem martwić się, co z tym zrobić, zajmować się ewentualną sprzedażą itp.
          - Najważniejsze zaś: co roku można mieć coś innego. Znając moje dziewczyny, raczej nie byłyby zachwycone, gdyby kilka lat z rzędu musiały iść w tym samym stroju. W końcu cała radocha takiego balu polega na przemianie w kogoś innego. A przemiana co roku w to samo wcielenie nie jest już taką frajdą. wink
          • inx123 Re: stroje na bale 03.12.12, 22:55
            myślę ze mh jeszcze w wypożyczalniach nie mawink
          • agni71 Re: stroje na bale 04.12.12, 08:49
            Sypozyczalnia to niezłe rozwiązanie, ale nie dla każdego.
            I to właśnie finansowo często się nie opłaca: ze 2 lata temu kupiłam piekne, bardzo starannie wykonane stroje w Mothercare (nowe), jeden za 35 zł, a drugi za 25 zł. Ten pierwszy juz odsprzedałam, za 20 zł, więc wyniósł mnie raptem 5 zł.
            Jak kupuję nowe lub używane na Allegro, to też staram się wynależć coś fajnego, porządnego, ale niedrogo (w cenie wypożyczenia mam strój na własność, nie denerwuję się, że cos sie zniszczy, mogę póżniej odsprzedać, dzieci mają frajdę bawiąc się w przebieranki w domu).
            Znajoma niedawno sie zdziwiła, ze moje stroje nowe dla córek kosztowały tyle, co jej z wypożyczalni...
          • agni71 Re: stroje na bale 04.12.12, 08:52
            > - Najważniejsze zaś: co roku można mieć coś innego. Znając moje dziewczyny, rac
            > zej nie byłyby zachwycone, gdyby kilka lat z rzędu musiały iść w tym samym stro
            > ju. W końcu cała radocha takiego balu polega na przemianie w kogoś innego. A pr
            > zemiana co roku w to samo wcielenie nie jest już taką frajdą. wink

Jeszcze sie nie zdarzyło, żeby któras z córek była dwa razy przebrana za tę samą postać. Stroje zawszze kupuję, często bardzo niedrogo, w cenie wypożyczenia.
    • maderta Re: stroje na bale 03.12.12, 23:23
      hehe, mam ten sam problem. Cora koniecznie chce być clawdeen. Z gazety mamy włosy dla frankie, może da się przekonać do zmiany, jak nie to pójdzie jako czarny kot, jak w zeszłym roku.
      Koszt coprawda duży, ale strój posłuży też młodszej córce.
    • olena.s Grecka bogini 04.12.12, 10:07
      Przepis: najpierw czytamy jakiś superancki mit grecki i gadamy.
      Potem namawiamy na strój greckiej bogini.
      Wykonujemy go ( piętnaście minut -suknia - stare prześcieradło), pół godziny - naklejenie i pomalowanie liscilaurowych na opaske do włosów, zapinki z malowanego na złoto kartonu. jak na załączonym.
      • mama-ola Re: Grecka bogini 04.12.12, 11:19
        Tak wygląda jest stare prześcieradło??
        • olena.s Re: Grecka bogini 04.12.12, 11:29
          No. Fakt, że było z tych grubszych, ale stare.
          Zebrałam i ściągnełam na ramionach, ale sporo umocniłam zszywaczem biurowym.
    • dorotakatarzyna Re: stroje na bale 04.12.12, 11:07
      Moja córka już w marcu wymyśliła urodziny "w stylu monster high" i wszystkie dziewczynki przyszły przebrane. Zadne kupne, każada wymyślała z tego co ma w domu. Moja była Clawdeen, starsza siostra zrobiła jej uszy na opasce, futro z kaptura kurtki doczepiła do ubrania, pocudowały, i był strój. Spróbujcie z małą zrobić burzę mózgów i wymyślić strój.
      Nie umiem wstawić zdjęcia, niestety sad
      • kamire12 Re: stroje na bale 04.12.12, 11:45
        a możesz proszę wysłać mi zdjęcia na maila: kamire12@gmail.com
        dziękuje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka