Dodaj do ulubionych

tablet dla 7latka?

11.12.12, 15:32
Witam
Prosze o poradę. Czy warto kupic 7 latkowi tablet ? Nie chcę drogiego , myślałam o takim do 400zł ale czy to nie jest za wcześnie? On o tym marzy , a rodzinka zaproponowała abyśmy się zrzucili i kupili dzieciom po 1 prezencie ale konkretnym. Dla młodszego chcę kupic ps 2 z grami ( bo łatwiejsze) i On jeszcze nie przepada za komputerami ( na szczęście). Może macie jakies doświadczenia z takim sprzętem. Może cos konkretnie polecacie? a może macie jakieś inne pomysły na prezent dla chłopców 7 latka i 5 latka?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • tusia-mama-jasia Re: tablet dla 7latka? 11.12.12, 18:49
      A po co 7-latkowi tablet?
      Owszem, są inne pomysły na prezenty dla chłopców...
      Klocki lego, klocki magnetyczne, gry planszowe/logiczne, książki najróżniejsze, origami, modele do sklejania, zabawki tzw."naukowe" - zestawy do przeprowadzania eksperymentów, globus, zegarek, przeróżne akcesoria plastyczne - mnogość farb, pasteli, figurek do samodzielnego zdobienia, maskotka do samodzielnego zszycia itd itp, można w nieskończoność... Coś lubią, czymś się interesują chyba...
      • tusia-mama-jasia Re: tablet dla 7latka? 11.12.12, 18:51
        Dorzuciłabym jeszcze sprzęt sportowy zależny od upodobań, może rakietki do tenisa stołowego/ziemnego plus piłki, może łyżwy, narty zjazdowe lub biegowe, rolki, plecak/śpiwór/stuptuty na wędrówki - co robią lub chcą spróbować robić?
    • morekac Re: tablet dla 7latka? 11.12.12, 19:27
      Ogólnie mam wrażenie, że tablet to nieco za delikatny sprzęt dla 7-latka. Jako że jest stosunkowo niewielki, łatwo się z nim przemieszczać. I upuścić/przewrócić się z nim/położyć w niewłaściwym miejscu.
      • pasik Re: tablet dla 7latka? 11.12.12, 19:41
        cóż moja 5 latka sprawnie posługiwała sie tabletem.niezastąpiony w podróży, poczekalni u lekarza itp.
        Do rebusów, czytanie, grania, słuchania muzyki czy oglądania bajek..wsjo
        • morekac Re: tablet dla 7latka? 11.12.12, 20:31
          Co innego, jeśli dasz czasem dziecku tablet ogólnodomowy albo rodzicielski, a co innego, jeśli będzie miał sprzęt na własność...
          • pasik Re: tablet dla 7latka? 11.12.12, 21:41
            Mam nadzieję że nikt normalny nie da dziecku na własność do użytkowanie 24h tablet, tel czy lab.
            Trzeba mieć odpowiednio do wieku rzeczy pod kontrolą.
          • iwoniaw Re: tablet dla 7latka? 12.12.12, 08:33
            No bez przesady, to, że 7-latek dostanie tablet na własność, nie oznacza jeszcze, że dostanie równocześnie prawo do użytkowania go bez kontroli przez 24h/dobę.
            I chociaż mam mnóstwo pomysłów na prezenty dla chłopców 5-7-letnich (wymieniane powyżej lego, klocki magnetyczne, gry planszowe, sprzęt sportowy, książki, audiobooki, materiały do prac plastycznych i technicznych), to i sprzęt elektroniczny (i gry odpowiednie do wieku na niego) też jest dla dzieci w tym wieku atrakcyjny i jak najbardziej _odpowiedni_.

Kilkulatka spokojnie można nauczyć traktowania delikatnych rzeczy ostrożnie i wprowadzić zasady (czas, miejsce, sposób) posługiwania się nimi.
    • joa66 Re: tablet dla 7latka? 12.12.12, 08:39
      Rozsmieszyło mnie zdanie:

On jeszcze nie przepada za komputerami ( na szczęście)

w kontekście : a może by kupic mu tablet

big_grin

• gosiekbia Re: tablet dla 7latka? 12.12.12, 12:34
        młodszy synek nie przepada aż tak za kompem ale starszy czyli właśnie ten 7 latek baaaardzo lubi wink
        • gosiekbia Re: tablet dla 7latka? 12.12.12, 13:17
          hmmm! powiem tak ! jak już zdecyduję się na tableta to nie oznacza to że dziecko ma na niego wyłączność 24h. Czas korzystania z niego będzie ograniczony i dozwolony w okreslonych godzinach. Jeżeli chodzi o lego to moje chłopaki mają tego sporo i potrafia spędzać długi czas przy tych klockach. Do tej pory korzystaja z komputera taty lub mojego laptopa ale tylko w weekendy i to nie zawsze nam - rodzicom odpowiada. Swoich komputerów nie mają . O tablecie mój 7latej nie wspominała dopóki nie poznał tego sprzętu u kolegi. Zobaczył i wręcz od tej pory choruje na niego. Jest raczej ostrożny , spokojny i myśle że będzie szanował sprzęt. Oczywiście mam wątpliwości co do jakości "tańszego tableta" ale tak naprawdę potrzebujemy go do gierek , ew oglądania filmów dvd w samochodzie , czas korzystania bedzie ograniczony więc mam nadzieję że to wystarczy. A jak podrośnie i będzie miał obcykany ten sprzęt to dopiero skupimy sie na czymś konkretnym.
    • kamire12 Re: tablet dla 7latka? 12.12.12, 09:00
      mój niespełna 3 letni syn posługują się tabletem na co dzień i nie ma problemów.
      Tablet przydaje się najbardziej w podróży albo jak dziecko chce szybko coś obejrzeć.
      Fajny gadżet, choć sama osobiście nie przepadam.
      To, że dziecko to dostanie nie znaczy, że może go używać non stop. Przecież wszytko co dostaje (gry, klocki itp.) choć są jego, to jednak jest wybrany czas na ich użytkowanie.
      Nie wiem tylko jak w praktyce sprawują się te tańsze modele. Bo można poczekać i np. kupić mu na komunię.
    • muchomorczerwony Re: tablet dla 7latka? 12.12.12, 09:14
      boze jaka ja zacofana jestem
    • jagabaga92 Re: tablet dla 7latka? 12.12.12, 09:34
      Mnie śmieszą kilkulatki podekscytowane tabletemwink. Inna rzecz - jestem przeciwniczką przyzwyczajania dziecka do tego, że najlepszy na nudę jest komputer i nie da się bez niego żyć. Bo pomimo początkowej rodzicielskiej kontroli i limitowania czasu korzystania z komputera/tabletu w domu, tablet będzie zabierany w podróż, do przychodni itp, zatem dziecko szybko nauczy się właśnie tego, że najlepszy na nudę jest komp.
      • kamire12 Re: tablet dla 7latka? 12.12.12, 10:17
        Potwierdzam, że dziecko się szybko przyzwyczaja do gadżetów, czy to tableta, czy TV, czy komputera. Ale czasem, np. przy dłuższym locie samolotem się przydaje. Nie nosze go do przychodni. W ogóle na jakiekolwiek wyjścia. Braliśmy go raz właśnie w daleką podróż, kiedy już książeczki i zabawki nic nie dają.... Chciałam tylko powiedzieć, że kilkulatek się swobodnie tym posługuje. Nawet czasem szybciej łapie niż niektóre starsze osoby.
      • pasik Re: tablet dla 7latka? 12.12.12, 13:03
        To musi być ubogie dziecko ( i nie chodzi tu o kwestię pieniędzy)
        czasem w przychodniach czekamy długo, siedzimy po 2-3 godziny.
        Książki biorę, gry biorę ale tablet też się przydaje.I dziecko jakoś nie wpadło na pomysł ze kom, tablet równa się nuda.

Poza tym to sposób na wyciszenie- dzieciaki uwielbiają biegać po korytarzach, czołgają się po podłogach...bezcenna mina wkurzonego lekarza.
        Wolę dać do łapki tablet niż pozwolić dzieciakowi bawić się dyżurnymi zabawkami.
      • a.nancy Re: tablet dla 7latka? 13.12.12, 14:13
        moje dziecko używa tableta od pierwszego roku życia. "domowego", ale młody traktuje go jak swoją własność. ba, wg standardów emamy jesteśmy patologią, bo nie ograniczamy dziecku czasu spędzonego z tabletem. efekt - samo sobie ogranicza. są dni, kiedy korzysta godzinę, ale więcej jest dni, kiedy nie korzysta wcale albo kilka minut. to dla niego normalny przedmiot jak każdy inny.
    • xkx2 Re: tablet dla 7latka? 12.12.12, 10:14
      A do czego 7 latkowi tablet? Oglądać filmy i korzystać z internetu wygodniej na komputerze lub (filmy) na telewizorze. Do czegoś po za tymi dwiema rzeczami za bardzo tablet za 400 zł się nie nada. No ewentualnie jeszcze jako czytnik tzw. e-boków ale chyba na to dla 7 latka za wcześnie.
      Ogólnie według mnie szkoda pieniędzy. Ale to moje zdanie. Ty masz prawo zrobić wedle własnego zdania i wizji.
      • kamire12 Re: tablet dla 7latka? 12.12.12, 10:21
        Ja mam tablet droższy, więc nie powiem jak jest z tańszymi. Ale moje dziecko czasem ogląda na tablecie bajki na youtube, na komputerze jakoś mu nie pasuje. Poza tym gra w grę, którą się karmi zwierzątko. Starsza córka (8lat) gra w dużo gier, ogląda filmy itp. Mają możliwość robienia tego na komputerze i tv, ale często wolą na tablecie. Dużo szybciej to się uruchamia i łatwiej wyszukuje. Samemu można palcem wybrać sobie bajkę itp.
    • lipsmacker Re: tablet dla 7latka? 12.12.12, 12:57
      Zadziwiaja i denerwuja mnie glosy ze to za drogi, delikatny, nieodpowiedni sprzet dla 7-latka. Mamy 21szy wiek. Tablet jest przedmiotem codziennego uzytku. Nie tylko szkoly ale i wiele PRZEDszkoli na swiecie wprowadzily tablet jako narzedzie nauki. UNICEF rozszerzyl definicje dziecka zyjacego w ubostwie o taki oto punkt: brak dostepu do komputera w domu. Przestancie traktowac rodzicow zapewniajacych dzieciom dostep do najnowszych technologii jak szpanerow bo to sredniowiecze.
      • jagabaga92 Re: tablet dla 7latka? 12.12.12, 13:12
        Przestancie traktowac rodzicow za
        > pewniajacych dzieciom dostep do najnowszych technologii jak szpanerow bo to sre
        > dniowiecze.

zapewnienie dziecku dostępu do najnowszych technologii a kupowanie dziecku tabletu, by ciupało sobie w gierki i zapewniło nam w tym czasie święty spokój to chyba różnica(??)
        • gosiekbia Re: tablet dla 7latka? 12.12.12, 13:21
          nie chcę mieć świętego spokoju na święta, chce po prostu spełnić jego marzenie.
          • jagabaga92 Re: tablet dla 7latka? 12.12.12, 13:25
            >nie chcę mieć świętego spokoju na święta

nie pisałam o świętym spokoju w święta, tylko o świętym spokoju dla rodziców w czasie, gdy dziecko "ciupie w gierki"wink.
            • pasik Re: tablet dla 7latka? 12.12.12, 14:19
              a jak "ciupie" rysowanie to lepiej?
              Syn ponad połowę rysunków i projektów rysował na kompie
              • jagabaga92 Re: tablet dla 7latka? 12.12.12, 14:28
                pewnie, że lepiejsmile Bo to już zapewnienie dziecku dostępu do nowoczesnych technologiiwink.
          • lipsmacker Re: tablet dla 7latka? 12.12.12, 13:54
            U nas w domu sa 3 tablety i 4 komputery. 8-mio latek, czasami 'ciupkajacy' w gierki potrafii wyszukac informacje na dowolny temat i przygotowac samodzielnie animowana prezentacje. Jego 11-to letni brat potrafii wyprodukowac animowana bajke z podkladem glosowym i wrzucic ja na Youtube. Kontrastem - ich dziadek, nie zramolaly tylko aktywny fizycznie i umyslowo ale stroniacy od 'niepotrzebnych mu gadzetow' , nie potrafi wyslac maila. Uczy sie swojego tableta od miesiaca z marnym rezultatem.

Pogodzcie sie z tym ze Wasze dzieci zyja w dobie komputeryzacji. Potrzebuja jej do funkcjonowania w otaczajacym je swiecie. Pod warunkiem ze maja dobre wzorce w domu, nie traktuja jej jako substytutu innych zabaw. Moi trenuja plywanie, tenisa, graja na keyboardzie, rozwijaja zainteresowania plastyczne, jezdza na rowerach i hulajnogach, opiekuja sie zwierzetami, podrozuja. I ' ciupciaja ' w gierki. Na ktore notabene sami zarabiaja, dzieki czemu cala rodzina ma np. regularnie myte samochody smile
            • jagodasoft2 Re: tablet dla 7latka? 13.12.12, 09:28
              >Pogodzcie sie z tym ze Wasze dzieci zyja w dobie komputeryzacji. Potrzebuja jej do funkcjonowania w otaczajacym je swiecie

Hahaha biedne masz dzieci sad
              Moje jakoś funkcjonują bez 3 tabletów i 4 komputerów, czasem skorzystają z komputera rodziców. Latem wyjeżdżamy na parę tygodni do miejsca gdzie sprzętu elektronicznego wogóle prawie nie ma i mają szczęśliwe dzieciństwo i jakoś nie odstają od rówieśników.

Jestem stanowczo przeciwna takim wynalazkom w ręku 7 latka i co dostanie tablet po czym rodzice mu zabiorą i dadzą na trochę w weekend, to w końcu jego prezent i rzecz czy rodziców. I druga sprawa pomyśl o postawie 7 latka korzystającego z tabletu bo raczej wyprostowany przy biurku to on nie będzie.
              • jagabaga92 Re: tablet dla 7latka? 13.12.12, 12:24
                > pomyśl o postawie 7 latka korzystającego z tabletu bo raczej wyprostowany przy biurku to on nie będzie.

zwolennicy "tabletów dla kilkulatka" zawsze mogą powiedzieć, że podczas zabawy klockami lub układania puzzli takie dziecko też nie będzie siedziało wyprostowane przy biurku...
                • gosiekbia Re: tablet dla 7latka? 13.12.12, 13:07
                  faktycznie ! bardziej przekonało mnie utwierdzenie że nasze dzieci żyją w czasach "komputeryzacji" i od tego prędzej czy później ich nie uchronimy. Nie róbmy na tym forum zamieszania na temat - dzieci bez tableta mają szczęśliwe dzieciństwo czy dzieci z tabletem mają szczęśliwe dzieciństwo bo to żenada. Szczęśliwe dzieciństwo nie zależy akurat od tego jakie gadźety posiadają dzieciaki ale od tego jakie uczucia od nas czują . Tak samo - dziecko może garbić się przy tablecie jak i przy lego więc ... Jedynie co to faktycznie mam pewne wątpliwości bo znając moje dziecko widzę że faktycznie czas przy tablecie będzie ograniczony. Ale to też nie jest jakies bezsensowne , bo przecież czas przy telewizorze też my rodzice jakoś ograniczamy, ..... czy przy zabawie. Na wszystko jest jakaś ilośc czasu ... bo przecież jakby dzieciaki miały ten czas nieograniczony na wszystko to by wcale nie odrabaiły lekcji, nie myły się , nie kładli spać.... bo właśnie się np bawią lego smile
                  Dziękuję wszystkim za opinie - i te za i te przeciw. wszystkie brałam pod uwagę smile
                  dziękuję i pozdrawiam
              • tusia-mama-jasia Re: tablet dla 7latka? 13.12.12, 13:57
                Amen!
                Jagodasoft, podpisuję się wszystkimi łapami wink Trudno dać dziecku prezent, a potem ograniczać korzystanie z tego, skoro jest jego własnością. Klocki i inne zabawki to co innego - nie ograniczam ich. Oczywiście, że nie ma żadnej zabawy, gdy np.wychodzimy akurat do szkoły, ale dziecko jest na tyle kumatą istotą, że wie o tym przecież. Ale w czasie wolnym może swobodnie wybierać rodzaj zabawki spośród swoich zasobów, jeśli zechce spędzić godzinę przy lego czy 2h przy origami to na pewno mu nie zabronię. A przy tablecie/kompie nie byłoby takiej opcji, po co więc dawać dziecku coś, czym i tak nie może jeszcze samodzielnie dysponować? Jeśli ma potrzebę skorzystania z kompa przez kwadrans, korzysta z mojego, w mojej obecności - i finał, więcej nie trza. A w poczekalniach książki i prasa sprawdzają się najlepiej.
            • zoskaonly Re: tablet dla 7latka? 13.12.12, 14:37
              8-mio latek, czasami 'ciupkajacy' w g
              > ierki potrafii wyszukac informacje na dowolny temat i przygotowac samodzielnie
              > animowana prezentacje. Jego 11-to letni brat potrafii wyprodukowac animowana b
              > ajke z podkladem glosowym i wrzucic ja na Youtube.

No popatrz! A mój prawie 8 latek wczoraj przejrzał wszystkie National Geografic jakie mieliśmy w domu i zdecydował, że zrobi książkę. Poprosił o pomoc w zszyciu kartek (o matko, powinna mu powiedzieć, że to zacofane jest wink), wziął do ręki nożyczki, klej i ołówek - wycinał wszystkie zdjęcia węży, przyklejał na stronach i pisał (ręcznie, ojej to też przecież zacofanie, nie?) opisy do tych węży.
              I co więcej - dziś zaniósł tę swoją własnoręcznie zrobioną książkę do szkoły - pokazać kolegom.
      • zoskaonly Re: tablet dla 7latka? 13.12.12, 14:31
        Mamy 21szy wiek. Tablet jest przedmiotem codziennego uzytku.
        > Nie tylko szkoly ale i wiele PRZEDszkoli na swiecie wprowadzily tablet jako na
        > rzedzie nauki.

No bez jaj! Pracuje w firmie komputerowej i na palcach jednej ręki mogę zliczyć osoby, które mają tablet. Komputer/laptop czy telefon komórkowy - owszem to są przedmioty codziennego użytku w dzisiejszych czasach. Ale tablet do nich na pewno nie należy. Dla jednych jest na pewno przydatnym urządzeniem, dla innych służy wyłącznie do szpanu, dla jeszcze innych zupełnie zbędny.
        Ja jestem dorosła, komputer jest moim codziennym narzędziem pracy, internet też, a mimo tego nie mam tabletu. I na razie nie zamierzam mieć.
        A już uczenie dziecka od małego, że tablet jest jedyną metodą na nudę to jest dla mnie porażka.
        Ja jak siedzę z dzieckiem w poczekalni to biorę go na kolana i sobie gadamy lub czytamy (książkę swoją jeśli mamy lub gazetki (zwykle są).
        • kamire12 Re: tablet dla 7latka? 13.12.12, 14:37
          tablet kupuje się zwykle dla dzieci, przydaje się głównie w podróży
          tłumaczenie, że pracownicy firmy komputerowej nie mają tableta jest bez sensu
          im do niczego praktycznie nie jest potrzebny
          bardziej komputer, notebook, ale nie tablet....
          • zoskaonly Re: tablet dla 7latka? 13.12.12, 14:40
            > tablet kupuje się zwykle dla dzieci, przydaje się głównie w podróży

Ciekawe czy te wszystkie dzieci, które mają tablety faktycznie tak dużo podróżują smile

> tłumaczenie, że pracownicy firmy komputerowej nie mają tableta jest bez sensu
            Nie uważam tak. Chciałam po prostu pokazać, że to nie jest, jeszcze (choć pewnie będzie), narzędzie codziennego użytku.
            • jagabaga92 Re: tablet dla 7latka? 13.12.12, 14:50
              Nie wiedzę przyszłości tabletu w byciu przedmiotem codziennego użytku dorosłego człowieka. Bo za duży jest. A człek dorosły to wygodny i praktyczny jest, więc takiego "placka" nie chce mu się nosić; człek dorosły dąży do maksymalizacji funkcji w jak najmniejszym rozmiarze urządzenia. Tablety, jesli społeczeństwu się nie znudzą, będą alternatywą dla PS - dla dzieci do grania w podróży i w poczekalni.
        • pasik Re: tablet dla 7latka? 13.12.12, 14:49
          no weź 3 godziny gadać u lekarzasmile
          a tyle czasu spędzamy
          widziałaś siedzące grzecznie w tak długim czasie dziecko..no chyba że jest bardzo chore
    • a.nancy Re: tablet dla 7latka? 13.12.12, 14:03
      jak cię stać, a on o tym marzy, to czemu nie?
    • bramanka olej wapniaków 13.12.12, 15:24
      oczywiscie ze kupic. ja osobiscie optuje za takim tanszym- bo to dla zabawy.
      jedna z wielu zabawek- ot zwykla taka.
      dzieci maja swoje lapki i tablety, a i tak wiekszosc czasu spedzaja np malujac gipsowe aniolki i dekupażując wink
      BTW- 7 latek to juz nie maluch. moja mloda ma juz lacznei 3 godziny w szkole zajec komputerowych, moja siostrzenic w singapurze w wieku lat 6 pisze bezwzrokowo.
      dajcie dzieciom szanse.
      PS- poszperaj po programach, apkach. niech to bedzie tez zabawka rozwojowa. pokaz fajne bajki po angielsku, niemiecku czy w jakim tez jezyku preferujesz. zaowocuje na przyszlosc.
      • gosiekbia Re: olej wapniaków 13.12.12, 16:00
        o! i to jest właśnie to! to nie ma być jedyne Jego narzędzie ale właśnie jedna z zabawek. a że przy okazji nauczy wiele to tym bardziej widzę że jest kolejny argument kolejny "ZA"
        Na szczęście kupując tableta nie pozbywamy sie innych zabawek więc nie bedzie tylko skazany na niego smile
    • kanna Re: tablet dla 7latka? 13.12.12, 16:19
      U nas za "domowy tablet' robi mój stary smartfon.
      A jak myślę o tablecie, to raczej dla mnie, nie dzieci...
      • myelegans Re: tablet dla 7latka? 13.12.12, 18:46
        W zeszla gwiazdke moj wtedy 7-latek dostal DSi o ktorym marzyl. Sluzy mu do grania, ma dokladnie jedna gre, Pokemony, ktore trenuje i stacza bitwy, jako aparat fotograficzny, na ktorym moze jeszcze robic bardzo prosta obrobke zdjec, do audiobookow, ma kilka i czesto slucha, chociaz jest namietnym czytaczem, jako odtwarzac muzyki, zaladowalismy mu tam jego muzyke, ktorej slucha i jako nagrywarka audio, nagrywal wywiady z roznymi czlonkami rodziny. Przydaje sie bardzo podczas np. zawodow plywackich, ktore trwaja dlugo, biegac po sali gimnastycznej nie mozna, wiec chlopaki siedza w grupkach i maja te swoje wszelakie "hand held" diwajsy, albo podczas dlugich podrozy samochodem noca,ostatnio 5 godzinnej, kiedy czytac sie nie da. Przydaje sie wtedy tez tablet.
        W tym roku dokupimy mu kolejna gre i pare audiobookow dostanie od rodziny.

Korzysta czesto z mojego tabletu, komputera i smartphona, ale limit czasu przed ekranem ma 3.5 godziny tygodniowo, do wykorzystania w dowolnym czasie. Taka umowa, kttora sam zaproponowal.

Moze lepszym pomyslem byloby kupic rodzinny tablet, wtedy masz lepsza pozycje przetargowa na czas korzystania, jak jego, bedzie czul, ze moze z niego korzystac dowolnie i jak chce, bo to przeciez jego.
        • olewka100procent Re: tablet dla 7latka? 13.12.12, 22:01
          kup sobie tego tableta, dziecku użyczaj np. w poczekalni do lekarza . Ludziska opamiętajmy się, ja wiem, że świat idzie do przodu, ale nie dajmy sie zwariować . Jeszcze ten tekst ,, młodszy syn nie przepada jeszcze za komputerami ,, hmmm
          • gosiekbia Re: tablet dla 7latka? 17.12.12, 17:17
            co Cię tak zniesmaczyło w zdaniu- młodszy jeszcze nie przepada za komputerami?
            Co jest takiego dziwnego w tym że 5latek od komputera woli lego i samochody? owszem czasami sobie pogra ale generalnie dłużej i z większym zainteresowaniem bawi się zabawkami? pewnie za rok , dwa komputer będzie ciekawszy ( będzie czytał, liczył, będzie łatwiej)
            a tableta nie chcę sobie kupić tylko zamierzam dziecku . i nie rób scen " ludzie opamiętajmy się " - bo zbrodni to tu nikt nie chce popełnić wink
    • nika_j Re: tablet dla 7latka? 17.12.12, 17:57
      Moje dzieci, choć z nowoczesnymi technologiami były od zawsze za pan brat, z pewnością od tabletu, który ma dość ograniczoną funkcjonalność w tym wieku, wolałyby rzeczywiście duży zestaw lego. Taki naprawdę duży, na który nigdy nas nie było stać, a który jest w cenie tabletu. Jeśli dzieciak ma dostęp do komputera/laptopa w domu, to tablet jest raczej zbędnym gadżetem. Funkcjonalnością jest czymś pomiędzy telefonem a komputerem i jak to z czyms pomiędzy bywa, zwykle nie nadaje się do tego, czego dziecko akurat potrzebuje. Ale jeśli uważasz, że to rzeczywiście przydatny gadżet, nie wybieraj byle jakiego.
      pclab.pl/art50514.html
      • morekac Re: tablet dla 7latka? 17.12.12, 19:39
        . Ale jeśli uważasz, że to rzeczywiście przydatny gadżet, nie wybieraj byle jakiego

I tak w momencie kupna będzie już przestarzały...
        • nika_j Re: tablet dla 7latka? 17.12.12, 20:50
          No jasne. Tyle że trzeba się zastanowić, do czego dziecko będzie używało tabletu. Nie do maili zapewne, nie do telefonowania, nie do czytania ebooków, bo to za wcześnie, raczej do gier i przeglądania internetu. Nie może mieć badziewnego ekranu, od którego dzieciak oślepnie po kilku godzinach wgapiania się weń, nie może być zbyt wolny, bo żadna gra mu nie pójdzie i wtedy gadżet pójdzie do kąta. Dla mnie to zbyteczny gadżet w tym wieku, po prostu.
          • morekac Re: tablet dla 7latka? 17.12.12, 21:14
            Do gier to tablet ogólnie nie jest najlepszy...
    • slonko1335 Re: tablet dla 7latka? 17.12.12, 21:03
      Mojej niespełna siedmiolatce taki sprzęt byłby zupełnie zbędny ale ona zacofana jest i mało multimedialna i nawet nie ma pojęciu o istnieniu czegoś takiegowink
      Ktoś napisała, że tablet to coś między komputerem a telefonem. Ani jednego ani drugiego nie widzę jako czegoś potrzebnego na wyłączność dla dziecka w tym wieku, tym bardziej coś pomiędzy tymi sprzętami odpada jak dla mnie.
    • camel_3d Re: tablet dla 7latka? 07.01.13, 21:22
      Mikroskop
    • yanian Re: tablet dla 7latka? 07.01.13, 21:37
      U nas Mikołaj przyniósł pod choinkę tablety i dzieciaki są zachwycone. Mogą grać w samochodzie, czytać, oglądać filmy. Córka ma 8 lat, syn 6. Było warto smile
    • 42andzia Re: tablet dla 7latka? 08.01.13, 12:45
      Moim zdaniem rozumiem wszystko ale co będziecie kupowac dzieciom w prezencie jak będą mieć 15 lat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka