Dodaj do ulubionych

przygotowanie do sprawdzianu 6 kl

12.03.13, 15:21
Ciekawa jestem jak wygląda w innych szkołach. Czy dzieci mają zajęcia dodatkowe na których odkurzają materiał ? Czy piszą testy ?Czy są one oceniane ? Niestety u nas tak, a nie ma przygotowań. Nie bardzo mi się to podoba i nie wiem czy powinna być z takich testów ocena o dużej wadze. Jak to u Was wygląda ?
Obserwuj wątek
    • aniask_mama Re: przygotowanie do sprawdzianu 6 kl 12.03.13, 15:39
      W naszej szkole pisali próbny sprawdzian ze 4 czy 5x, głównie po to, by się oswoić z wyglądem testu.
    • jarkotowa1 Re: przygotowanie do sprawdzianu 6 kl 12.03.13, 15:41
      U nas "robią" kalendarze 6 klasisty. Poza tym innych przygotowań nie ma.
      • pasik Re: przygotowanie do sprawdzianu 6 kl 13.03.13, 11:05
        U nas był test komputerowy, potem kolejna próba papierowa dla oswojenia z formą.
        Żadnych specjalnych przygotowań.
        • penelopa40 Re: przygotowanie do sprawdzianu 6 kl 13.03.13, 12:28
          były 2 testy próbne, w listopadzie i styczniu
          na matematyce robią jakieś karty testowe czy jak to zwał
          na polskim dokładnie nie wiem, wiem, że w 1 semestrze ćwiczyli rożne formy pisemne jak list, ogłoszenie, zaproszenie, opis...
    • an.16 Re: przygotowanie do sprawdzianu 6 kl 13.03.13, 14:04
      U nas są 2 godz. dodatkowe w tyg. z kórych na 1 jest przerabiana matematyka, a na 2 polski na zmianę z przyrodą. Były 3 testy próbne i chyba wystarczy, bo przecież połowa punktów do zdobycia na teście jest za pytania otwarte.
    • jusytka Re: przygotowanie do sprawdzianu 6 kl 13.03.13, 14:32
      Nie, ale co za problem wydrukować przykładowe sprawdziany z kluczem odpowiedzi z poprzednich lat i poprosić dziecko o ich napisanie?
      Zauważyłam tylko, ze na języku polskim dużo więcej było wypowiedzi pisemnych w różnych formach, właśnie pod kątem tego testu.
      • na4 Re: przygotowanie do sprawdzianu 6 kl 14.03.13, 13:51
        a czy te testy były oceniane ? czy tylko były próbką bez konsekwencji ?
        • pasik Re: przygotowanie do sprawdzianu 6 kl 14.03.13, 14:19
          testy są punktowane...ale konsekwencji nie ma żadnych
          tz jeśli dziecko idzie do gimnazjum poza rejonem..tam gdzie kumulują dobrych uczniów to oczywiście liczba punktów liczy się..a reszta ..zależy od nastawienia dziecka oraz rodziców.
          Spotkałam się z wieloma opiniami że rodzicie często mówią dzieciom...eee to tylko zwykły test.
          Wtedy wyniki są też odpowiednie do nastawienia.
          • na4 Re: przygotowanie do sprawdzianu 6 kl 14.03.13, 14:43
            dzięki. Moze źle sformuowałam. Moje pytanie dot. ocen za testy przeprowadzone w ciągu roku, które mają przygotować uczniów do testu semestralnego. Czy dzieci poprostu je piszą i uzupełniają na ich podstawie ewentualne luki czy również są za nie oceniane ? U dzieci nie są przygotowywane a oceny są za testy wystawiane. Wg mnie to coś nie za bardzo pomysł ...
            • aniask_mama Re: przygotowanie do sprawdzianu 6 kl 15.03.13, 10:27
              tak, u nas są oceniane jakby to był sprawdzian z przyrody/polskiego i matmy...
              też mi się to nie podoba sad
              • jusytka Re: przygotowanie do sprawdzianu 6 kl 15.03.13, 11:22
                U nas próby nie były oceniane do dziennika. Właściwie wynik sprawdzianu po 6 klasie nie miał dla nas większego znaczenia, bo nie mieszkam w wielkim mieście i bez problemu dostałby się do wybranej klasy i wybranego gimnazjum na podstawie średniej ocen. Jednak do sprawy podszedł ambicjonalnie i chciał wypaść lepiej niż inni - udało się smile Nie oglądałam się jednak na szkołę i sama mu podsuwałam testy sprzed lat, by się z nimi oswoił i ewentualnie nadrobił braki.
            • jakw Re: przygotowanie do sprawdzianu 6 kl 15.03.13, 18:45
              na4 napisała:

> U dzieci nie są przygotowywane a oceny są za testy wystawian
              > e. Wg mnie to coś nie za bardzo pomysł ...
              Zdaje się, że MEN wydało dyrektywę nt, że testów próbnych oceniać stopniami nie należy. W każdym razie w gimnazjum starszej z takiego procederu zrezygnowano. Piszą testy ale w ramach ćwiczenia testologii stosowanej i powtórek.
              • na4 Re: przygotowanie do sprawdzianu 6 kl 15.03.13, 22:12
                Oj wielkie dzięki. Tylko gdzie tej dyrektywy szukać i czy dot szkoły podstawowej
                • jakw Re: przygotowanie do sprawdzianu 6 kl 16.03.13, 09:19
                  Podejrzewam, że dotyczy wszystkich szkół. Szczegółów niestety nie znam (opieram się na relacji córki, która powiedziała, że nie ma z tych testów ocen bo MEN zakazało), ale sądzę, że można się doinformować w kuratorium.
                  • na4 Re: przygotowanie do sprawdzianu 6 kl 18.03.13, 09:50
                    to chyba była decyzja szkoły. W kuratorium powiedzieli, że to szkoła podejmuje decyzje czy oceniać czy nie takie testy sad
                    • morekac Re: przygotowanie do sprawdzianu 6 kl 19.03.13, 11:31
                      Myslę, że co innego oficjalne testy próbne - bodaj 2 terminy w roku, a co innego testy przygotowujące...
            • morekac Re: przygotowanie do sprawdzianu 6 kl 15.03.13, 19:20
              U nas przygotowania polegały na robieniu Kalendarza Szóstoklasisty. I na robieniu powtórkowych zadań. Były oceniane - tak jak praca domowa (tzn. jeśli dziecko tego nie zrobiło, to dostawało jedynkę). Oficjalne testy próbne nie miały konsekwencji ocenowych.
          • morekac Re: przygotowanie do sprawdzianu 6 kl 15.03.13, 19:23
            Spotkałam się z wieloma opiniami że rodzicie często mówią dzieciom...eee to tyl
            > ko zwykły test.
            Skoro dziecko i tak idzie do rejonu, to po co ma się stresować? A nawet jeśli tam nie idzie, robienie z testu sprawy życia i śmierci uważam za lekką pomyłkę.
            Ja tak zawsze mówiłam - i obie miały niezłe wyniki. Bez stresu, nadmiaru przygotowań i ogólnorodzinnej histerii.
    • tititu Re: przygotowanie do sprawdzianu 6 kl 15.03.13, 11:28
      Mają zajęcia przez cały rok z polskiego i matmy. Robią testy i utrwalają wiadomości.
      Nie wiem czy testy są oceniane.
    • grazbed Re: przygotowanie do sprawdzianu 6 kl 15.03.13, 15:39
      W planie lekcji od początku roku mają dodatkowe godziny z matematyki i polskiego na których rozwiązują testy, zadania w ramach przygotowania do egzaminu. Pisali 2 czy 3 próbne testy. Ostatni próbny niedawno, taka próba generalna: na galowo, rozsadzeni w kilku klasach, ze wszystkimi szykanami. Punktacja podawana raczej dla orientacji, nie na stopień.
      • koala0405 Re: przygotowanie do sprawdzianu 6 kl 19.03.13, 09:45
        U nas w szkole co dwa miesiące próbne testy /począwszy od 5 klasy/, dzieciaki ubierane na galowo, punktowane, na oceny wpisywane do dziennika. Moja córka już się nie stresuje, nie przygotowuje specjalnie, po prostu pisze i jest ok. Nauczyciele widzą gdzie są trudności i robią dodatkowe lekcje.
    • bramanka probne testy u nas w szkole 19.03.13, 10:03
      moj mlody w V klasie, z zainteresowaiem i niedowierzaniem czytam o przygotowaniu do testów, ktore trudne nie są... wiem, ze syn tez bedzie musial sie przygotowac, bo po pierwszych przymiarkach (tak, juz zrobilismy z synem, zreszta jak wiekszosc osób w klasie mlodego- oni juz sie umawiaja do konkretnych klas, szkola bez rejonu, dzieci z calego miasta) wynika, że patrzac na punkracje z poprzednich lat, konieczne świadectwo z paskiem, srednia powyzej chyba 5!!! z podanych przedmiotów (no, moze troche nizsza), i co najmniej 30 punktów z testu, w praktyce pewnie wiecej...
      w szkole testy probne, szkola z takich represyjnych, z doskonalymi wynikami uncertain, ale ocenami dobrymi nie szafują. piątka, czy szóstka to nie są oceny na porządku dziennym.
      po tescie probnym kwik i krzyk szóstoklasistów- średnia po ocenieniu tak około 20 punktów czy coś. rodzice zdygani, dzieci popłakują. znając szkołe- to wiem, ze prawdopodobnie ma to na celu spowodować najwyższą mobilizację, żeby końcowy wynik był dobry. ale naprawde nie wiem czy na wszsytkich to tak dobrze działa....
      • morekac Re: probne testy u nas w szkole 19.03.13, 11:31
        po tescie probnym kwik i krzyk szóstoklasistów- średnia po ocenieniu tak około 20 punktów czy coś. rodzice zdygani, dzieci popłakują. znając szkołe- to wiem, ze prawdopodobnie ma to na celu spowodować najwyższą mobilizację, żeby końcowy wynik był dobry

A to nie jest w takim razie dobra szkoła. Bo w dobrej szkole próbne testy wypadają w miarę miarodajnie - i dosyć podobnie, jak poźniejsze końcowe...
        • bramanka Re: probne testy u nas w szkole 19.03.13, 11:42
          z tego co wiem, to polityka szkoly wlasnei taka jest- tez mi sie nie podoba!
          • na4 Re: probne testy u nas w szkole 19.03.13, 12:35
            Mnie ocenianie jest naprawdę wątpliwy sposobem motywującym. Robić sprawdzać oczywiście. Sens może mieć szukanie problemowych zagadnień i powtarzanie i powtarzanie. A skąd są chyba z tego, że szkoła niedouczyła i niedotłumaczyła lub wogóle nie zrobiła bo czasu za mało. Czy tylko przez stawianie stopnie zwiększy się wiedza ? Wg mnie tylko stres i zmniejszy się średnia.
            • bramanka Re: probne testy u nas w szkole 19.03.13, 12:39
              akurat z tego, co wiem to stopni sie nie stawia- ale wynik w okolicach 50%, przy ambitnych dzieciakach, ktorzy normalnei laduja w absolutnie najlepszych gimnazjach w miescie- stawia chyba na bacznosc... u niektorych wywoluje jednak panike, wg moich obserwacji uncertain
              • na4 Re: probne testy u nas w szkole 19.03.13, 13:40
                wiem, że stopni się nie stawia za sprawdzian 6-kl. Cały czas zgrzytam zębami na myśl o próbnych testy organizowanych przez szkołe przez cały rok za które u nas są oceny....
                • bramanka Re: probne testy u nas w szkole 19.03.13, 14:11
                  u nas za probne nie ma oceny
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka