Dodaj do ulubionych

Logopeda Warszawa

21.03.13, 06:58
Czy ktoś zna mądrego logopedę w stolicy?
Potrzebuję konsultacji w sprawie dziecka, któremu albo angielszczyzna, albo skłonnośc do niedokładnego mówienia nieco zamula, spłaszcza niektóre dźwięki.
Ma ktoś pomysł?
Obserwuj wątek
    • klara_0204 Re: Logopeda Warszawa 21.03.13, 23:24
      Mam super logopedkę ale nie prywatną (tylko w Poradni nr 9 na Radomskiej). Pani Popławska.
      Nieprawdopodobna. Dokładna.
      • olena.s Re: Logopeda Warszawa 22.03.13, 08:13
        Obawiam się, że nie mam uprawnień do państwowej pomocy logopedycznej, a w dodatku pojawiam się w kraju dopiero w połowie czerwca -a wyjeżdżamy przed wrześniem. sad
      • ada.bak1 Re: Logopeda Warszawa 04.06.13, 00:46
        Z pierwszą córką chodziłam do logopedy na Niekłańską (szpital) do pani Doroty Żero. Kobieta z wiedzą i sercem do dzieci. Polecałam wszystkim znajomym - zachwyceni. Teraz z drugą córką też chodzę na zajęcia do pani Doroty, Ala nie może doczekać się kolejnych spotkań. Sporo pozytywnych opinii można usłyszeć od rodziców przed gabinetem pani Doroty. Wiem, że są długie terminy oczekiwania ale warto.Polecam. Ada- mama Oli i Ali.
        • jotde3 Re: Logopeda Warszawa 03.07.13, 08:00
          ada.bak1 utworzyłaś konto na forum żeby nas poinformować o wspaniałej pani dorocie ?
          żenada z tą reklamą smile
    • agamama77 Re: Logopeda Warszawa 30.04.13, 11:32
      Adverbum na Ursynowie.
      Z tym, że terapia to co najmniej parę miesięcy.
      Z synem chodziłam 2x w tyg po poł godz przez 8 mcy - wyświczył piękne 'r', mimo silnej presji pani logopedy z przedszkola, aby podciąć mu wędzidełko (ma skrócone). Bardzo się później dziwiła, że się udało.
      Z córką chodziłam rok 1x w tyg po pół godz - masakrycznie sepleniła, nie mówiła ani miękkich ś, ć, ź, ani sz, cz, ż, w ogóle trudno ją było zrozumieć... W przedszkolu twierdzili, że to OK (miała 4 lata). Teraz mówi pięknie smile
      • mkomorni Re: Logopeda Warszawa 30.04.13, 12:19
        Agamama, a pamiętasz nazwisko logopedy? I jaki jest koszt ? W jakim wieku Twoje dzieci zaczęły chodzić do logopedy? My mamy 4 latka, który nie chce współpracować, potrzebuję kogoś z super podejściem do dzieci.
        • ferromagnetyczna Re: Logopeda Warszawa 08.05.13, 21:35
          w Aninie jest bardzo dobra logopedka, ma tam swój gabinet i specjalizuje się w trudnych przypadkach. Ma kapitalne podejście do dzieci.
        • powaznamama Re: Logopeda Warszawa 06.12.13, 17:27
          W jakiej części Warszawy Państwo mieszkają? Czasami dzieci nie chcą współpracować, gdy nie czują się dobrze w danym miejscu, a czasami dlatego, ze nie czują się dobrze w obecności konkretnej osoby. Jest kilka sposobow na przekonanie dziecka do współpracy. Oczywiście nie ma jednej, konkretnej metody, ale proszę mi wierzyc, ze sa metody, dzięki którym nasze male Skarby wspolpracuja. Jest mi trudno polecać sama siebie, bo to mało profesjonalne, ale proszę sprobowac. www.logopeda-wilanow.pl
    • maksimum Re: Logopeda Warszawa 09.05.13, 00:58
      olena.s napisała:

> Czy ktoś zna mądrego logopedę w stolicy?
      > Potrzebuję konsultacji w sprawie dziecka, któremu albo angielszczyzna, albo skł
      > onnośc do niedokładnego mówienia nieco zamula, spłaszcza niektóre dźwięki.
      > Ma ktoś pomysł?
      -----------
      Ja sam nauczylem syna perfekcyjnie mowic,ale tobie pewno sa potrzebni ludzie madrzy inaczej i z pewnoscia musza mieszkac w Polsce.
      • olena.s Re: Logopeda Warszawa 09.05.13, 06:42
        Przepraszam za obcesowość, ale odbiło ci?
        Gdzie twoim zdaniem jest zagłębie polskich logopedów, znających polskie dźwięki, w Timbuktu? Na Bermudach?
        • kocianna Re: Logopeda Warszawa 09.05.13, 07:51
          Olena, nie słuchaj Maksia big_grin
          • maksimum Re: Logopeda Warszawa 09.05.13, 19:19
            kocianna napisała:

> Olena, nie słuchaj Maksia big_grin

Nie moge uwierzyc,ze ty tez myslalas ze chodzi o jezyk polski.
            • kocianna Re: Logopeda Warszawa 09.05.13, 20:41
              Lubię Cię, Maksiu tongue_out
        • berta_wilk_0 Re: Logopeda Warszawa 09.05.13, 08:41
          miałam bardzo podobny problem, tylko że moje dziecko mówiło źle po polsku ze względu na niemieckojęzycznego ojca i dłuższy pobyt w Austrii. W naszym przypadku logopeda zaleciła trening słuchowy metodą Tomatisa, żeby uwrażliwić ucho na odpowiednie częstotliwości charakterystyczne dla języków słowiańskich, i jednocześnie pracowała z nim 1 do 1, 3 razy w tygodniu. Efekty przyszły bardzo szybko, właściwie po 6 tygodniach udało się wyprowadzić Martina na prostą, potem zostało tylko utrwalanie tego, co nabył. My jeździliśmy (i ciągle jeździmy, gdy tylko jesteśmy w Warszawie) do Międzylesia, niedaleko Centrum Zdrowia Dziecka. Najlepiej kontaktować się z panią Renatą, tylko strasznie trudno się do niej wcisnąć. W internecie można znaleźć ich dane - Wczesna Interwencja Terapeutyczna Warszawa , wyskoczy na samej górze.
        • maksimum Re: Logopeda Warszawa 09.05.13, 19:18
          olena.s napisała:

> Przepraszam za obcesowość, ale odbiło ci?

Tak! Syn mial problemy z wymowa amerykanska.
          Nie moglas sama pomyslec logicznie,po co mu wymowa polska w USA?

> Gdzie twoim zdaniem jest zagłębie polskich logopedów, znających polskie dźwięki
          > , w Timbuktu? Na Bermudach?

W ogole mnie nie zadziwiasz.
    • jotde3 Re: Logopeda Warszawa 09.05.13, 09:19
      olena.s napisała:

> Czy ktoś zna mądrego logopedę w stolicy?
      > Potrzebuję konsultacji w sprawie dziecka, któremu albo angielszczyzna, albo skł
      > onnośc do niedokładnego mówienia nieco zamula, spłaszcza niektóre dźwięki.
      > Ma ktoś pomysł?

pomysł jest taki żebyś nie marnowała czasu i pieniędzy na ćwiczenie czegoś co i tak codziennie jest wystarczająco ćwiczone za darmo jeśli tylko ma kontakt z polskim . troche pospłaszcza a z czasem już nie .

• honoratta2003 Re: Logopeda Warszawa 09.05.13, 09:24
        o matko, dziękujemy za takie pomysły... W sumie jak twoje dziecko boli brzuszek, to też sobie czekasz, nie? No w sumie to powinno samo przejść... Nie ma to jak forumowi "eksperci" od 7 boleści.

Do autorki wątku: skonsultuj dziecko jak najszybciej, choćby po to, żeby wykluczyć niektóre problemy. Niewyraźna mowa może być spowodowana np. niedosłuchem, albo krótkim wędzidełkiem, albo niedowrażliwością na pewne częstotliwości charakterystyczne dla języka. Najwyżej logopeda cię uspokoi, ale słuchanie bredni, że "samo przejdzie", jest wysoce niewskazane.
        • olena.s Re: Logopeda Warszawa 09.05.13, 12:45
          Nie, takich problemów nie ma, bodziecko mówiło doskonale - tylko na skutek dominacji języka angielskiego wytraciło niektóre poprawne dźwięki i to trzeba poprawić.
          • honoratta2003 Re: Logopeda Warszawa 09.05.13, 13:17
            więc tym bardziej trzeba to skonsultować. Problemy nabyte też są poważne i samodzielnie nie da się ich wyplenić. Ktoś wyżej pisał o gabinecie w Aninie, tam mają językoznawcę i prowadzą dzieci dwujęzyczne.
          • jotde3 Re: Logopeda Warszawa 09.05.13, 17:09
            olena.s napisała:

> Nie, takich problemów nie ma, bodziecko mówiło doskonale - tylko na skutek domi
            > nacji języka angielskiego wytraciło niektóre poprawne dźwięki i to trzeba popra
            > wić.

spoko z czasem bedzie mówić i tak i tak .
            • honoratta2003 Re: Logopeda Warszawa 09.05.13, 17:52
              sądząc po pańskich pożałowania godnych "radach", jest pan wybitnym ekspertem od wszystkiego. Trzeba mieć sporo tupetu, żeby autorytatywnie wypowiadać się w każdej kwestii zdrowia dzieci, od dietetyki po logopedię. Zalecam więcej dystansu do swojej "wiedzy" opartej na artykułach z pism dla gospodyń domowych. To, co pan wypisuje, jest żenujące i może sprawić, że ktoś zaniecha konsultacji ze specjalistą, co może skutkować problemami w przyszłości. Na jakiej podstawie wypowiada się pan tak autorytatywnie??? Zna pan przypadek tego dziecka? Badał je pan??? Chyba, że urwał się z komisji pewnego posła, gdzie też siedzą sami "eksperci". To by tłumaczyło wszystko.
              • olena.s Re: Logopeda Warszawa 09.05.13, 19:27
                Spox, dzieciaka do logopedy poślę, nie ma wyjścia.
                Wole być matka-wariatką niż przepuścić coś ważnego.
              • jotde3 Re: Logopeda Warszawa 10.05.13, 08:49
                honoratta2003 napisała:

> sądząc po pańskich pożałowania godnych "radach", jest pan wybitnym ekspertem od
                > wszystkiego.

mam swoje zdanie i jak narazie od 45 lat prowadzi mnie ono do dobrych wyników . nie wierze we wszystko co mówią tzw specjaliści .

Trzeba mieć sporo tupetu, żeby autorytatywnie wypowiadać się w ka
                > żdej kwestii zdrowia dzieci, od dietetyki po logopedię.

akurat to są bardzo proste sprawy . nieodważył bym sie zaabierać głosu w np. sprawie neurochirurgi .

Zalecam więcej dystansu
                > do swojej "wiedzy" opartej na artykułach z pism dla gospodyń domowych.

a to dobre smile bo to właścnie pani mundrości wink typu " dziecko kichło -prosze udać sie do specjalisty " jest domeną pism kobiecych

To, co
                > pan wypisuje, jest żenujące i może sprawić, że ktoś zaniecha konsultacji ze spe
                > cjalistą, co może skutkować problemami w przyszłości.

nasze konstruktywne działanie jest ograniczony przez czas, uwage/energie czy pieniądze .by nie tracić tych walorów na działanie zbyteczne należy nauczyć sie oddzielać to co jest ważne i ćwiczalne w odpowiednim stopniu od tego co jest mało ważne i słabo ćwiczalne . objawy opisane przez autorke mieszkającą raczej głównie poza granicami ocaniam jako mało istotne i słabo ćwiczalne . i ten drugi ich aspekt powoduje moją opinie -"szkoda czasu ".

Na jakiej podstawie wypow
                > iada się pan tak autorytatywnie??? Zna pan przypadek tego dziecka? Badał je pan
                > ???

oparłem sie na tym : "Potrzebuję konsultacji w sprawie dziecka, któremu albo angielszczyzna, albo skłonnośc do niedokładnego mówienia nieco zamula, spłaszcza niektóre dźwięki. " wierze ża olena trafnie zdjagnozowała przyczyne w ten banalnej sytuacji bo widze na forum że stara sie robić uzytek z głowy ( co nie zawsze wychodzi wink )i chodzi jedynie o to co robić i w takiej sytuacji ,radze nic nie robić bo szkoda czasu , uwagi, pieniędzy ( choć to pare groszy ale kto lubi wydać bez sensu ) bo to albo samo przejdzie z wiekiem chyba że będzie żyło za granicą a wtedy to już wogóle żaden problem jak napisał zresztą już Maksio .
                pragne też pani uzmysłowić że logopedia nie ma potwierdzonej żadnej skuteczności w grupie "normalnych " dzieci mających naturalny kontak z językiem . jest dziedziną która wyrosła gdzieś dla dzieci z deficytami a potem nieuprawnienie rozszerzyła swój target wink
                kwestje wspomnianej przez pania dietetyki jestem skłonny rozwarzać w wątku na który sie pani powołuje .

Chyba, że urwał się z komisji pewnego posła, gdzie też siedzą sami "eksperc
                > i". To by tłumaczyło wszystko.

mów do rzecZy kobito.

• jotde3 Re: Logopeda Warszawa 10.05.13, 09:54
                  honorata co sie stało z twoim krytycyzmem ? jeszcze 5 lat temu pisałaś :" honoratta2003 26.02.08, 00:48 Odpowiedz
                  współczuję normalnym dzieciom nienormalnych rodziców, którzy posyłają je do
                  wynalazków typu przedszkole Montessori. Większego prania mózgu ze świecą
                  szukać. Prania mózgu nie tylko dzieci (idiotyczne godzinne przelewanie wody z
                  jednej szklanki w drugą), ale też rodziców! To, co mogą dostać za darmo (a
                  więc prawidłowy rozwój dziecka) KUPUJĄ za ciężkie pieniądze od
                  pseudo-pedagogów wyszkolonych na kursach przez pseudo-ekspertów.
                  Przejrzyjcie
                  w końcu na oczy! "

a może zabroakło tylko odwagi by tak samo krytycznie podejść do rzeczy które mają wiekszą renome ? czyli
                  To, co mogą dostać za darmo (a
                  więc prawidłową wymowe ) KUPUJĄ za ciężkie pieniądze od
                  pseudo-specjalistów .

troche to rozumiem bo pisałaś też chyba że twoje dziecko ma jakąś wade wymowy i pewnie chwytałaś sie czego sie dało .
                  ja poswieciłem na to z pół roku codziennych półgodzinnych ćwiczeń w domu , od początku byłem sceptyczny ale mówiłem sobie że my nie ćwiczymy wymowy a uczymy sie pracy w sytuacji kiedy myslałem że na literki i cyferki za wcześniej ( 4 lata) .
                  i wiesz co , udało sie smile nauczyć pracy . hehe
                  mówi coraz lepiej , dociąga do grupy ale nadal jest gorzej . są rzeczy z którymi trzeba sie p[ogodzić . ale zamiast marnować czas na ta logopedie uczył sie i ma z alfika matematycznego wygrany obóz a teraz wygrał sudoku w szkole . bo nie marnowaliśmy czasu.
                  • honoratta2003 Re: Logopeda Warszawa 10.05.13, 10:03
                    co ma piernik do wiatraka????????????? Oprócz błędów ortograficznych widzę, że szwankuje też logika. Gratuluję. I nie jesteśmy na "ty". Kultura też na bakier...? Dlaczego mnie to nie dziwi...?
                • honoratta2003 Re: Logopeda Warszawa 10.05.13, 10:01
                  rozwaRZAć ???? przez RZ ???? To właściwie wyczerpuje temat i dalszą ochotę to tłumaczenia, że jest pan żałosny w swojej wszechwiedzy. Człowiek, który nie potrafi sklecić sensownego zdania, rzucając pseudofilozoficzne i płyciutkie tekściki, w dodatku z bykami ortograficznymi, nie jest partnerem do dyskusji.
                  • kocianna Re: Logopeda Warszawa 10.05.13, 10:20
                    Niezależnie od poglądów jotde3, z którymi można się zgadzać lub nie, zwracanie mu uwagi na błędy ortograficzne ma taki mniej-więcej sens jak wytykanie angielskich wstawek bi-scotti.
                    MSZ, dość trudno jest znaleźć dobrego specjalistę w wielu dyscyplinach, ale w przypadku córki Oleny uważam, że pokazanie przez kogoś innego niż matka (której autorytet w tym wieku już może być kontestowany) prawidłowej wymowy i zachęcenie do wykonywania paru ćwiczeń jest przydatne.

Zgadzam się ponadto z tymi, którzy uważają, że w większości przypadków warto zlecać na zewnątrz terapię, leczenie i uczenie swojego dziecka.
                    • honoratta2003 Re: Logopeda Warszawa 10.05.13, 10:29
                      zwracać uwagę na ordynarne byki należy, zwłaszcza komuś, kto ma się za wszechwiedzący autorytet w każdej sprawie, nawet tak BANALNEJ jak logopedia (sic!!!). To raz, a dwa - nikt nie proponuje Olenie terapii, ale jedynie konsultację, żeby profesjonalista wypowiedział się na temat problemu dziecka. Bo zła wymowa wcale nie musi być skutkiem dwujęzyczności, czasem pojawiają się problemy nabyte, z którymi nieumiejętna praca rodzica zupełnie sobie nie poradzi, a może wręcz doprowadzić do utrwalania nawyków. Jodte3 bredzi bez sensu i podaje przykłady ze swojego podwórka, jakby to miało jakiekolwiek znaczenie. A może, gdyby zaufał specjaliście, jego dziecko jednak w ogóle nie odstawałoby od innych? Poza tym - co to za kretyńskie porównywanie zupełnie różnych przypadków i posiłkowanie się argumentem "no ale moje dziecko to przecież..." Boże, to żałosne...
                      • jotde3 Re: Logopeda Warszawa 10.05.13, 14:16
                        honoratta2003 napisała:

> zwracać uwagę na ordynarne byki należy, zwłaszcza komuś, kto ma się za wszechwi
                        > edzący autorytet w każdej sprawie, nawet tak BANALNEJ jak logopedia (sic!!!).

wydawało mi sie że powiedziałem już że nie w każdej sprawie ( np. neurochirurgia)
                        a tak, logopedia jest banalna jak dotyczy normalnych dzieci bez deficytów . banalna bo poprostu nie działa ( brak dowodów ) a dlaczego nie działa ? bo stymulacja tu jest wystarczająca w codziennym zyciu.

T
                        > o raz, a dwa - nikt nie proponuje Olenie terapii, ale jedynie konsultację, żeby
                        > profesjonalista wypowiedział się na temat problemu dziecka.

skąd ty sie urwałaś ? jak pójdzie do "dobrego " logopedy to on już coś wymyśli żeby babie zabrać troche kasy ( a przy okazji czas itd)

Bo zła wymowa wcal
                        > e nie musi być skutkiem dwujęzyczności, czasem pojawiają się problemy nabyte, z
                        > którymi nieumiejętna praca rodzica zupełnie sobie nie poradzi, a może wręcz do
                        > prowadzić do utrwalania nawyków.

mówi tak logopeda żeby wyciągnąć kase .

Jodte3 bredzi bez sensu i podaje przykłady ze
                        > swojego podwórka, jakby to miało jakiekolwiek znaczenie. A może, gdyby zaufał s
                        > pecjaliście, jego dziecko jednak w ogóle nie odstawałoby od innych?

no właśnie - a może , trzeba zdecydować na co sie poswieci czas i uwage , ja wybrałem inaczej i nie żałuje a skuteczności logopedi nie potrafią udowodnić nawet logopedzi ( znajdż na forum "logopedia" wątek "skuteczność logopedi ) wiec wybacz , skoro zainteresowani nie pchają przed oczy danych dotyczących dzieci bez deficytów ( dziecko autorki jak sądze ) to poprostu ich niema !

Poza tym -
                        > co to za kretyńskie porównywanie zupełnie różnych przypadków i posiłkowanie się
                        > argumentem "no ale moje dziecko to przecież..." Boże, to żałosne...

masz racje , zagalopowałem sie .mój błąd.

pozatym czy wziełaś dziś lekarstwo ? wink
                        • honoratta2003 Re: Logopeda Warszawa 10.05.13, 15:14
                          > a tak, logopedia jest banalna jak dotyczy normalnych dzieci bez deficytów . ban
                          > alna bo poprostu nie działa ( brak dowodów ) a dlaczego nie działa ? bo stymula
                          > cja tu jest wystarczająca w codziennym zyciu.

mam nadzieję, że pańskich idiotyzmów nikt nie weźmie na poważnie. Moje dziecko nie ma ŻADNYCH deficytów, a mimo to miało poważne problemy logopedyczne. To straszne, że na forach wypowiadają się buce nie mający zielonego pojęcia zagadnieniach, na temat których perorują.

> skąd ty sie urwałaś ? jak pójdzie do "dobrego " logopedy to on już coś wymyśli
                          > żeby babie zabrać troche kasy ( a przy okazji czas itd)

no brawo, zapewne postrzega pan innych przez pryzmat swoich nawyków zawodowych. Tylko pogratulować. Ten komentarz jest tak żałosny i haniebny, że niedobrze mi się robi na myśl o ludziach, którzy potrafią takie kretynizmy wypisywać. Żal mi pana, naprawdę...

> mówi tak logopeda żeby wyciągnąć kase .

Jak wyżej. I coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że ma pan ze sobą jakiś problem.

> no właśnie - a może , trzeba zdecydować na co sie poswieci czas i uwage
                          > , ja wybrałem inaczej i nie żałuje a skuteczności logopedi nie potrafią udowodn
                          > ić nawet logopedzi ( znajdż na forum "logopedia" wątek "skuteczność logopedi )
                          > wiec wybacz , skoro zainteresowani nie pchają przed oczy danych dotyczących dzi
                          > eci bez deficytów ( dziecko autorki jak sądze ) to poprostu ich niema !

Trudno komentować brednie, więc nie będę ich komentować. Równie dobrze może pan napisać, że skuteczność chirurgii też jest dyskusyjna. Mam tylko nadzieję, że jak u pańskiego dziecka lekarz zdiagnozuje zapalenie wyrostka, nie zajmie się pan tym problemem osobiście.

Niniejszym kończę polemikę z panem i stekiem bzdur, których popis pan tutaj zaprezentował.
                          • jotde3 Re: Logopeda Warszawa 11.05.13, 08:23
                            honoratta2003 napisała:

> > a tak, logopedia jest banalna jak dotyczy normalnych dzieci bez deficy
                            > tów . ban
                            > > alna bo poprostu nie działa ( brak dowodów ) a dlaczego nie działa ? bo s
                            > tymula
                            > > cja tu jest wystarczająca w codziennym zyciu.
                            >

>
                            > Moje dziecko
                            > nie ma ŻADNYCH deficytów, a mimo to miało poważne problemy logopedyczne.

ale o co chodzi ?czy ja pisze że jedynie dzieci z deficytami mają problemy logopedyczne ?
                            rozum pani odebrało .
                    • jotde3 Re: Logopeda Warszawa 10.05.13, 14:25
                      kocianna napisała:

> MSZ, dość trudno jest znaleźć dobrego specjalistę w wielu dyscyplinach,

najpierw trzeba znaleść tą jakąś sensowna dziedzine

ale w p
                      > rzypadku córki Oleny uważam, że pokazanie przez kogoś innego niż matka (której
                      > autorytet w tym wieku już może być kontestowany) prawidłowej wymowy i zachęceni
                      > e do wykonywania paru ćwiczeń jest przydatne.

na jakiej podstawie tak uważasz? bedziesz sie posiłkować pewnie "autorytetem " .

> Zgadzam się ponadto z tymi, którzy uważają, że w większości przypadków warto zl
                      > ecać na zewnątrz terapię, leczenie i uczenie swojego dziecka.

do tego to wogóle trudno sie odnieść . o co Ci chodzi ?
                      • kocianna Re: Logopeda Warszawa 10.05.13, 18:08
                        W wielu przypadkach rodzic mógłby sam "obsłużyć" swoje dziecko: podciągnąć je z angielskiego, rehabilitować, wykonać ćwiczenia logopedyczne, uczyć wyrażania emocji podczas artterapii. Jednak wiele osób uważa, że - jeśli tylko jest to możliwe - należy te "dodatkowe" obowiązki rodzicielskie przekazywać komuś innemu. Z angielskiego - korepetytor, do masażu - fizjoterapeuta etc etc. Dla dobra swojego i dziecka, zwłaszcza, jeśli te dodatkowe czynności miałby wykonywać ten rodzic, który z dzieckiem spędza więcej aktywnego czasu.

Co do logopedii... przez kilkanaście lat nie wymawiałam "l" przedniojęzykowego zębowego, "rosyjskiego". Wystarczyły cztery wizyty u logopedy, żebym opanowała dźwięk, który powinnam była umieć mając 6 lat (jestem dwujęzyczna), a nie 16.
                        • jotde3 Re: Logopeda Warszawa 11.05.13, 08:19

> Co do logopedii... przez kilkanaście lat nie wymawiałam "l" przedniojęzykowego
                          > zębowego, "rosyjskiego". Wystarczyły cztery wizyty u logopedy, żebym opanowała
                          > dźwięk, który powinnam była umieć mając 6 lat (jestem dwujęzyczna), a nie 16.

trwale opanowałaś ? ja mam namysli nieskuteczność logopedi u DZIECI bez innych deficytów a nie nieskuteczność wogóle .
                        • olena.s Re: Logopeda Warszawa 17.05.13, 11:52
                          Że nie wspomnę o lekcjach porawnej dykcji, odbywanych przez zawodowych aktorów i co lepszych prezenterów telewizyjnych. Uczą się tego doskonale, jako dorośli, i dlatego między innymi lubujemy się takim Fronczewskim a nie podejrzanym towarzystwem amatorów z seriali.
    • olena.s Re: Logopeda Warszawa 10.05.13, 19:17
      'Moi drodzy, po co kłótnie'?
      Logopedę znalazłam, dam znać, czy się poprawiło za jakiś czas.
      • berta_wilk_0 Re: Logopeda Warszawa 11.05.13, 08:55
        tylko nie zapomnij!
        i apel do wszystkich - nie słuchajcie forumowych omnibusów, którzy wiedzą najlepiej i odwodzą was od myśli o konsultacjach ze specjalistami. Profilaktyka to podstawa, i lepiej dmuchać na zimne. Przeczytałam dziś wszystkie powyższe wypowiedzi i jestem przerażona - tym, że pan omnibus jest odporny na wszelką argumentację, bardzo zresztą rzeczową i logiczną, oraz tym, że ma czelność wypowiadać się w kwestiach, które przekraczają jego kompetencje. A to, ze przekraczają, jest oczywiste po przeczytaniu jego wywodów. Piszę to jako lekarz-pediatra, który widział cierpienie wielu dzieci, które miały pecha i urodziły się w rodzinach wszechwiedzących rodziców, wujków i babć. Tym geniuszom radzę, żeby swoje mądrości testowały na sobie, w kwestii dzieci niech lepiej radzą się specjalistów, choćby z poradni rejonowych.
        • jotde3 Re: Logopeda Warszawa 11.05.13, 09:04
          berta , wzruszyła mnie twoja historia wink
        • tititu Re: Logopeda Warszawa 13.05.13, 10:35
          Mam świetną logopedkę. Ja prowadzałam do niej dziecko państwowo ale prywatnie pewnie też możnaby do niej podjechać. W sumie znam dwie takie osoby: 1 młodsza, 2 starsza.
          Co mogę o nich napisać? Anielska cierpliwość do dzieciaków, morze optymizmu, wspaniałe motywowanie dziecka do ćwiczeń. Ja nie byłabym w stanie tego osiągnąć.

I straszne bzdury tutaj wyczytalam: oczywiście, że terapie logopedyczne są trwałe.
          • jotde3 Re: Logopeda Warszawa 13.05.13, 13:21
            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13897097,_W_psychologii_jest_mnostwo_szarlatanerii__wrozenia.html
            co prawda logopedia to nie psychologia ale mechanizm kultu cargo pasuje do niej świetnie .
            radze przeczytać wszystkim wiernym róznych terapi .
            • fogito Re: Logopeda Warszawa 13.05.13, 17:25
              I nie zapominajmy, że generalnie wszyscy lekarze to samo zło. A teraz proponuję panu powrót na swoją gałąź i zjedzenie kilku bananów.
              • jotde3 Re: Logopeda Warszawa 15.05.13, 09:54
                fogito napisała:

> I nie zapominajmy, że generalnie wszyscy lekarze to samo zło. A teraz proponuję
                > panu powrót na swoją gałąź i zjedzenie kilku bananów.

a ja ci proponuje sie uspokoić , może koledzy już sie nie śmieją z twojego synka z aparatami słuchowymi .
                • berta_wilk_0 Re: Logopeda Warszawa 15.05.13, 12:47
                  okazuje, że można być nie tylko żałosnym, tępawym pajacem, ale w dodatku zwyczajnym gnojem. Panu już podziękujemy, gnidy nie są tu mile widziane.
                  • jotde3 Re: Logopeda Warszawa 15.05.13, 13:53
                    berta ( gruba berta ?) , przecież to ta łajza zaczeła .
                    • jotde3 Re: Logopeda Warszawa 15.05.13, 14:00
                      w logopedi powstał wewnętrzny kult cargo . wydawało im sie że skoro mogą pomóc np. dziecią z wadą słuchu czy zdetrerminowanym do ćwiczeń młodym aktorom to mogą też pomóc "zwykłym " dzieciom ze zwykłym pózniejszym rozwojem mowy .
                      • ferromagnetyczna Re: Logopeda Warszawa 15.05.13, 19:11
                        "dziecią".......? A po jakiemu to? Człowieku, znikjnij i nie ośmieszaj się więcej, tobie żaden specjalista nie pomoże, bo nie wszystkie przypadki da się uratować, niestety.

Nie dość, że jesteś bufonem i nieukiem, to w dodatku okazujesz się zwyczajnym prostakiem i chamem, który z braku argumentów zniża się do poziomu chodnika. A najgorsze, że jak każdy internetowy pieniacz i miernota, nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, a o analizie słowa pisanego nawet nie wspominam. Rzucasz terminami, o których nie masz pojęcia, wypowiadasz się w kwestiach, które ledwie musnąłeś swoim małym, puchatkowym rozumkiem. Zwykły późniejszy rozwój mowy? Ktoś tu mówił o czymś takim? Ktoś proponował, żeby stosować terapię logopedyczną u takich dzieci? Weź się w końcu ogarnij i oszczędź nam swoich kretynizmów, bo fora dla błaznów są zupełnie gdzie indziej.
                        • jotde3 Re: Logopeda Warszawa 16.05.13, 08:08

> Nie dość, że jesteś bufonem i nieukiem, to w dodatku okazujesz się zwyczajnym p
                          > rostakiem i chamem, który z braku argumentów zniża się do poziomu chodnika.

bez komentarza smile
                      • peter_piotr Re: Logopeda Warszawa 16.05.13, 07:45
                        O czym dyskutować z gościem, który sam sobie odpowiada? Chciałbym jednak zapytać naszego forumowego geniusza, ile razy powtarzał 4,5 i 6 klasę podstawówki? Bo tam, a nawet wcześniej, uczą czytania ze zrozumieniem i wyciągania wniosków. A z tym u ciebie kiepściuchno, oj, kiepściuchno. Abstrahuję już od faktu, że do swoich kretyńskich tez dobierasz fakty, które kompletnie ich nie potwierdzają. Ale co to dla ciebie? Skoro fakty nie pasują do teorii, to tym gorzej dla faktów, nie?
                        • jotde3 Re: Logopeda Warszawa 16.05.13, 08:13
                          piter , musze powturzyć tu za maksiem :"Oczywiscie nie ma watpliwosci ze uda ci sie przekonac wszystkie znerwicowane kobitki by cale swoje zycie spedzaly u "specjalistow" a pozniej dziwota ze caly szmal idzie na lekarzy,zyja oni jak hrabiowie a biedota z byle glupota sie w kolejki do nich ustawia. "
                          • jotde3 Re: Logopeda Warszawa 16.05.13, 08:26
                            zauważyłem też sie wściekają sie userzy o bardzo małym stazu na forum/ małej ilości wpisów .
                            i skąd to oni sie nagle zbiegli ? smile
                            • jotde3 Re: Logopeda Warszawa 16.05.13, 08:30
                              ponizej daje link do dyskusji mojej z logopedami dotyczącej skuteczności logopedi u dzieci bez innych deficytów .

forum.gazeta.pl/forum/w,25986,116034480,116034480,Skutecznosc_logopedi_.html
                              • peter_piotr Re: Logopeda Warszawa 16.05.13, 08:48
                                1) po raz kolejny odpowiadasz sam sobie, a to jest żałosne i świadczy o intelektualnej miałkości. Ni jesteś w stanie sformułować myśli i stąd konieczność podpinania samego siebie do tego samego wątku. Po prostu żal.

2) widzę, że w necie chcesz leczyć kompleksy związane z nieuctwem i ogólnym niskim poziomem wykształcenia, a zapewne także ilorazu inteligencji. Zakładam, że jesteś dość prymitywnym typkiem, rodzajem cwaniaczka, który skąpi na lekarza, ale złoty sygnet musi mieć. W dodatku ta niechęć do lepiej wykształconych wynika właśnie z kompleksów, bo koleś, który pospolity wyraz "powtórzyć" pisze przez U, ma lata świetlne do poziomu średnio rozgarniętego gimnazjalisty, a co tu mówić o ludziach gruntownie wykształconych. Żyj dalej w swoim światku prostych prawd i klarownych odpowiedzi, oby tylko nie ucierpiały na tym twoje dzieci, które - niestety - posiadasz. No ale do tego nie trzeba umieć pisać po polsku, ani w żadnym innym języku.
                                • jotde3 Re: Logopeda Warszawa 16.05.13, 08:56
                                  peter_piotr jak ty wspaniale argumentujesz nie na temat smile
                                  • peter_piotr Re: Logopeda Warszawa 16.05.13, 09:43
                                    no właśnie, to jest twój problem: ty nie rozumiesz związku tego, co napisałem, z tematem tematem. To cała istota sprawy: jesteś zbyt ograniczony, żeby to pojąć, ale za to obdzielasz nas swoimi mądrościami bez umiaru. Skończ chociaż gimnazjum, a będziesz w stanie wziąć udział w dyskusji.
            • ferromagnetyczna Re: Logopeda Warszawa 13.05.13, 18:41
              gdyby głupota umiała latać, fruwałbyś 100 metrów nad ziemią. Zdradź nam wielką tajemnicę - jakim cudem uchowałeś się w 2013 roku? Zakładam, że edukację skończyłeś na poziomie gimnazjum, a może i nie, bo tylko ćwierćinteligent albo kompletny idiota podaje link to TEGO artykułu, żeby dowodzić SWOICH kretyńskich tez. A dlaczego uważam cię za idiotę nie będę tłumaczyć, bo mądrzy już to wiedzą, a ty i tak nie zrozumiesz.
        • maksimum Re: Logopeda Warszawa 14.05.13, 01:49
          berta_wilk_0 napisał(a):

> Profilaktyka to podstawa, i lepiej dmuchać na zimne.

Oczywiscie nie ma watpliwosci ze uda ci sie przekonac wszystkie znerwicowane kobitki by cale swoje zycie spedzaly u "specjalistow" a pozniej dziwota ze caly szmal idzie na lekarzy,zyja oni jak hrabiowie a biedota z byle glupota sie w kolejki do nich ustawia.
          Moj syn mial problemy z wymowa i NIGDY w zyciu u zadnego logopedy nie bylem.
          Oczywiscie przeszlo mu samo,tak jak dzieje sie to w wiekszosci wypadkow,ale polskie znerwicowane baby nasluchuja co dzicko moze dolegac i nie zasne spokojnie jak nie odwiedza kilku specjalistow w ciagu jednego roku szkolnego.
          Moje dzieci nie chodza do lekarzy.Raz w roku na badanie krwi jak sie lekarz do nas dodzwoni i wyblaga o zlozenie mu wizyty.
          • berta_wilk_0 Re: Logopeda Warszawa 14.05.13, 07:41
            no cóż, to tylko potwierdza starą prawdę, że nie wszystkie dzieci mają normalnych rodziców. Na szczęście dziwolągi twojego pokroju to zdecydowana mniejszość. Przykre tylko, że w parze z twoją życiową głupotą idzie zwyczajna ignorancja, bo kompletnie nie rozumiesz, o czym jest owa w tym topiku. W dodatku nie masz zielonego pojęcia o sprawach, na temat których piszesz. Niejeden już podawał swoje dzieci jako przykład dla innych, bo także w swojej ograniczoności nie rozumiał, że nie ma to NIC wspólnego z problemami innych dzieci. Naprawdę jesteś taki tępy, że tego nie rozumiesz? Wracając do logopedii - wiesz, co to są rozwojowe problemy wymowy? No właśnie, tak myślałam, dlatego dyskusja z miernotami zupełnie nie ma sensu.
          • mamulincia Re: Logopeda Warszawa 14.05.13, 07:49
            mam nadzieje, ze ten wpis to zwykla prowokacja, bo wiekszego steku bredni w życiu na forum nie czytalam. niemożliwe, żeby po ziemi chodzili tacy debile.
    • mama-ola Re: Logopeda Warszawa 16.05.13, 09:04
      Powiem coś obok tematu smile Znajomi chodzili z córką do prywatnego logopedy, żeby wyćwiczyć R. Raz w tygodniu przez rok, po 50 zł za wizytę. No i w pewnym momencie zatrybiła - i wypowiedziała czyste R. Teraz chodzą z młodszym synem, który ma więcej głosek do wyćwiczenia, już kilka miesięcy.
      A ja poszłam z synem do państwowej przychodni i nauczył się raz dwa. Skończyło się na 3-4 wizytach, przy czym w domu ćwiczył 2 razy dziennie serię 20 ćwiczeń rozpisanych na kartce.
      Przypadek czy naciąganie prywatnych logopedów?
      Bo kwestia, że mój syn zdolniejszy - odpada. Poszedł rok później niż tamta dziewczynka, miał już 7 lat, a zamiast R mówił w pierwszych latach J, a nie L, co jest gorszym zamiennikiem.
      • peter_piotr Re: Logopeda Warszawa 16.05.13, 09:49
        a dzieci moich sąsiadów (bliźniaki) wylądowały kiedyś prawie w tym samym czasie na chirurgii, tylko w różnych szpitalach, i jeden miał operację wycięcia wyrostka, a drugiemu dali tylko jakiś syrop na przeczyszczenie. Przypadek? Przecież objawy mieli identyczne - obu bolał brzuch, i to w tym samym miejscu!

Ludzie!!! Czy wy naprawdę jesteście tacy ograniczeni??? Podajecie przykłady dwójki zupełnie różnych dzieci, z zupełnie innymi przyczynami podobnych problemów, i potem dziwujecie się, że no jak to??? Ten to szybciej się nauczył, a ten później??? I co w tym takiego dziwnego i podejrzanego???????????????????? Jak czytam takie idiotyzmy, to ręce opadają! I jeszcze tekst w stylu: "a tamten jest zdolniejszy" - w odniesieniu do WYMOWY (sic!!!). Co ma inteligencja do poprawności w mówieniu??? To tak, jakbyś powiedziała - mój synek szybciej biega, bo jest inteligentniejszy. Gdzie wy kończycie szkoły, że podajecie tak debilne przykłady i jeszcze głupsza argumentację?????
        • mama-ola Re: Logopeda Warszawa 16.05.13, 10:38
          > I jeszcze tekst w stylu: "a tamten jest zdolniejszy" - w odniesieniu do WYMOWY (sic!!!).
          No tu akurat za słówka łapiesz smile Uprzedziłam argument (który zresztą podajesz), że być może mój syn miał mniejsze problemy lub większą łatwość w opanowaniu rzeczonej głoski (czyli był zdolniejszy jeśli chodzi o R) i dlatego nauczył się jej wcześniej. Otóż nie - miał duże problemy, bo mówił J itd.

> Co ma inteligencja do poprawności w mówieniu???
          Nie chodziło o inteligencję, nadinterpretowałeś.

> I co w tym takiego dziwnego i podejrzanego????????????????????
          Nadal wydaje mi się to dziwne i podejrzane, że u prywatnego logopedy nauka trwa dłużej. Nadal żywię przekonanie, że gdyby mój syn trafił do logopedy tamtej dziewczynki, to by zaleciła chodzenie cały rok.
          Ale skoro porównywanie dwójki różnych dzieci wydaje Ci się taką piramidalną głupotą, to porównam dwie wizyty jednego dziecka. Mojego dziecka, młodszego, 4-letniego. W prywatnym przedszkolu zdiagnozowała go logopeda i powiedziała, że jest bardzo źle i że zaleca zajęcia raz w tygodniu (po 30 zł dodatkowo za zajęcia, ale to mniejsza). A jak poszliśmy do logopedy w przychodni, to się okazało, że syn mówi bardzo dobrze, potrafi cz, sz na przykład powiedzieć. Głoski R nie umie, ale ma czas, a że sporadycznie mu się zdarzy, to dobrze rokuje.

> Gdzie wy kończycie szkoły, że podajecie tak debilne przykłady
          > i jeszcze głupsza argumentację?????
          Znów się czepiasz smile Posty forumowe z zasady są skrótowe i nie wyczerpują tematu.
          • mamulincia Re: Logopeda Warszawa 16.05.13, 13:17
            1) na podstawie jednostkowego przypadku robisz uogólnienia, dokładnie tak samo, jak dziwoląg z tego forum

2) po raz kolejny a priori zakładasz, że PRYWATNIE logopeda nie ma racji, a w przychodni - oczywiście ma. A może warto poczekać i wtedy się przekonasz, kto miał rację? Bo ja ci mogę podać dziesiątki przykładów, gdy rodzicie chodzili z dziećmi do rejonowych poradni, a tam je zbywano, że wszystko OK, że czego oni chcą od dzieciaka, że przecież ciągle ma czas, itp, itd. A po kilku latach takiego zwodzenia okazywało się, że dziecko jest tak logopedycznie zaniedbane, że terapia zamiast 3 m-cy musi trwać 2 lata albo i dłużej.

3) oczywiście - jak wszędzie - trafiają się logopedzi-idioci, zresztą - 1 spotkanie raz w tygodniu to co to za terapia??? To jednak niczego nie dowidzi, a już na pewno nie dowodzi tego, że należy lekceważyć problemy dziecka. A tego dotyczy ten wątek.
            • jotde3 Re: Logopeda Warszawa 17.05.13, 08:49
              mamulincia , peter_piotr ,ferromagnetyczna ,berta_wilk_0 ,honoratta2003

to wszystko jeden swir pod paroma nikami . wrzuccie je w wyszukiwarke . okaże sie że trol używa tych nicków do forsowania swojej opini by wygladała na powszechną opinie .
              np. tu gdzie propagował nauke jezyka obcego w łonie matki smile buhehheh:
              forum.gazeta.pl/forum/w,10669,103546818,137220431,Re_Nie_rozsmieszaj_mnie_.html
              albo tu wychwalając jakąś metode tomatisa tu:
              forum.gazeta.pl/forum/w,17669,133950247,137799966,Re_2_lata_8m_cy_i_nie_mowi.html
          • jotde3 Re: Logopeda Warszawa 17.05.13, 08:20
            mama-ola napisała:
            > Nadal wydaje mi się to dziwne i podejrzane, że u prywatnego logopedy nauka trwa
            > dłużej.

nie ma w tym nic podejrzanego . skuteczność zabiegów logopedów u takich " zwykłych " dzieci jest zadna .nie ma też miarodajnych badań w takiej grupie .
            jak byś w tym czasie zamiast chodzić do logopedy podawała dziecku red bula i by akurat zaczoł mówić ta głoske to czy uznała byś że to za sprawą red bula ?
            • klara_02004 Re: Logopeda Warszawa 17.05.13, 18:03
              co rozumiesz przez "zwykłe" dzieci??? Są dzieci niezwykłe i zwykłe? Jak je klasyfikujesz? Za pomocą jakich kryteriów?

I zgadzam się z poprzednikami - naucz się pisać po polsku... zaczOł ??? tA głoskę??? uznała byś - oddzielnie??? Matko, człowieku...!
            • kropka321 Re: Logopeda Warszawa 10.07.14, 05:40
              jezeli chodzi o prywatnego logopede, to polecam tego, którego maja w baby med na ursynowie (pani monika narozna). wystarczylo kilka wizyt i byla widoczna poprawa, wiec ja jestem bardzo zadowolona, tym bardziej, ze troche sie dobrego logopedy naszukalam.
              • mama213245 Re: Logopeda Warszawa 09.08.16, 13:13
                na ursynowie to polecam www.adverbum.net.pl
    • powaznamama Re: Logopeda Warszawa 06.12.13, 17:23
      Jeśli jesteście Państwo w Polsce i jeśli sprawa jest nadal aktualna, zapraszam do siebie. www.logopeda-wilanow.pl
    • 709ewa Re: Logopeda Warszawa 20.10.14, 18:49
      Ja polecam panią Magdę z ABC poprawnej wymowy. Pracuje z dziećmi i młodzieżą ( moja dwójka się załapała ). Oprócz wad wymowy skorygowała dykcję i teraz aż miło posłuchać dzieciaków na akademii smile
      • akodo_shado Re: Logopeda Warszawa 24.10.14, 10:52
        W supramedica na Ursynowie podczas diagnozy logopedycznej przeprowadzają również badania słuchu. Byliśmy tam z naszą Oliwią. Dowiedzieliśmy się, że słuch jest w porządku a sposób w jaki komunikuje się ze światem jest najbardziej prawidłowy w jej wieku. Nikt nie wciskał terapii. Skończyło się na jednej wizycie. Polecam.
    • saqmd Re: Logopeda Warszawa 22.12.15, 01:45
      A co sądzicie o Supra Medica , Warszawa?
      • mama213245 Re: Logopeda Warszawa 09.08.16, 13:13
        to lepiej na ursynowie - Ad Verbum, ich stronka adverbum.net.pl/
    • mama213245 Re: Logopeda Warszawa 09.08.16, 13:12
      www.adverbum.net.pl bardzo polecam, dobry logopeda na ursynowie
    • mamy.my Re: Logopeda Warszawa 19.01.17, 15:30
      Neurologopeda, logopeda w Warszawie w poradni na Włochach poradnia-warszawa.pl/oferta/
    • sterka03 Re: Logopeda Warszawa 07.06.18, 14:39
      Ja polecam ośrodek LOGOS DTR na warszawskim Targówku. Chodziłam tam na terapie z 4 letnim synem, który miał spore problemy z wymową. To co da się zauważyć na pierwszy rzut oka to fakt, że są świetnie wyszkoleni i doświadczeni, potrafią też ,,złapać" dobry kontakt z małym pacjentem. Terminy dość szybkie, cenowo też wygląda to bardzo rozsądnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka