Dodaj do ulubionych

Pięciolatki z piersiami

03.04.13, 19:01
www.edziecko.pl/rodzice/1,102740,12027861,Pieciolatki_z_piersiami___winni_rodzice_.html
Ja zaczełam dojrzewać w wieku 12 lat i praktycznie wszystkie moje koleżanki też, a dzisiaj moja koleżanka mówi mi, że jej 8latka dostała w święta okres. Ona w szoku, dziecko w szoku, bo nawet jej nie przygotowała, bo myślała, że ma jeszcze czas. Zauważyłyście, że faktycznie dzieci teraz znacznie szybciej dojrzewają? Dlaczego tak się dzieje?
Obserwuj wątek
    • dorotakatarzyna Re: Pięciolatki z piersiami 03.04.13, 20:10
      Moja starsza zaczęła dojrzewać mając 12 lat, okres dostała mając 13,5. Młodsza ma 10 lat, i ani śladu dojrzewania. Może zgodnie z artykułem smile Nie są otyłe, nie są z rozbitego domu, mają ojca. A może po prostu mają to po mnie - dostałam pierwszą miesiączkę w wieku 14 lat.
      Osobiście nie wierzę też we wpływ jedzenia kurczaków na przedwczesny rozwój piersi. W domu jemy głównie kurczaki - inne mięsa rzadziej, a sytuacja wygląda jak już wyżej wspomniałam.
      • hanna26 Re: Pięciolatki z piersiami 03.04.13, 22:49
        > Osobiście nie wierzę też we wpływ jedzenia kurczaków na przedwczesny rozwój pie
        > rsi. W domu jemy głównie kurczaki - inne mięsa rzadziej, a sytuacja wygląda jak
        > już wyżej wspomniałam.

A wierzysz, że palenie papierosów może powodować raka? Bo moja śp. babcia paliła przez całe swoje dorosłe życie, i to paliła w dużych ilościach. Zmarła w wieku dziewięćdziesięciu pięciu lat, nigdy nie miała śladu raka... Jaki z tego wysnujesz wniosek? Palcie ludzie, to bardzo zdrowe zajęcie, a naukowcy plotą bzdury?
      • jagabaga92 Re: Pięciolatki z piersiami 04.04.13, 08:48
        dorotakatarzyna napisała:

> Moja starsza zaczęła dojrzewać mając 12 lat, okres dostała mając 13,5. Młodsza
        > ma 10 lat, i ani śladu dojrzewania. Może zgodnie z artykułem smile Nie są otyłe, n
        > ie są z rozbitego domu, mają ojca. A może po prostu mają to po mnie - dostałam
        > pierwszą miesiączkę w wieku 14 lat.
        > Osobiście nie wierzę też we wpływ jedzenia kurczaków na przedwczesny rozwój pie
        > rsi. W domu jemy głównie kurczaki - inne mięsa rzadziej, a sytuacja wygląda jak
        > już wyżej wspomniałam.

Organizm organizmowi nie równy, geny też mają znaczenie - tak jak piszesz. Niemniej kurczaki są wybitnie nafaszerowane hormonami, zwłaszcza ich skrzydełka. W mojej rodzinie jest dziewczyna, która jako dziecko uwielbiała jeść własnie skrzydełka, a rodzice nieświadomi co w tych skrzydełkach jest, kupowali i przyrządzali na obiad skrzydełka. Negatywne efekty pojawiły się, gdy mała miała ok. 7 lat - ona zaczęła dojrzewać. Na szczęście poszli do lekarza, który otworzył rodzicom oczy na te kurczaczki. Odstawili i proces dojrzewania został wstrzymany.
        • dorotakatarzyna Re: Pięciolatki z piersiami 04.04.13, 11:18
          No i wszystko jasne - nie jadamy skrzydełek smile Ani skór (podobno to one przyspieszają dojrzewanie), tylko po prostu filety.
    • grave_digger Re: Pięciolatki z piersiami 03.04.13, 20:43
      Kiedyś też to się zdarzało. Moja koleżanka dostała okres w wieku 7 lat, a druga w wieku 8 lat. Ta druga jest obecnie biologiczną - że tak powiem - ciotką moich dzieci, a w jej rodzinie (czyli rodzinie mojego byłego męża) mają pewne hormonalne problemy. Dlatego obserwuję moje dzieci bacznie.
    • julit.a Off topic... 03.04.13, 21:03
      ... trochę...
      Do tych co zjadą za brak uświadomienia.
      Syn mojej koleżanki (3-letni) wie, odpowiedni do swojego wieku, że mama ma okres, bo mama korzysta (kupuje) z podpasek- całkiem naturalnie nabył ta wiedzę.
      Moja córka lat 6 nie wie nic na ten temat. Ja nie mam okresu i jeszcze nie mam w planach uświadamiania w sprawie miesiączki.tzn. nie miałam- teraz się zastanawim...
      • grave_digger Re: Off topic... 04.04.13, 09:44
        Moje córki - 6 i 8 lat - od dawna wiedzą o okresie, podpaskach i tamponach, które swego czasu rozbrajały na czynniki pierwsze. nawet przeglądnęły instrukcję z tamponów i dowiedziały się ode mnie co to znaczy, że jest dziurka a,b i c wink
        Obecnie jesteśmy już powoli w etapie zapładniania, bo już nie mogę słuchać bredni, że się nie ożenię by nie zajść w ciążę (starsza). Wcześniej wiedziały o komórce jajowej i plemnikach i teraz zatrzymaliśmy się, że plemniki wchodzą w dziurkę b, by mogło powstać dziecko wink
    • 1borgia Re: Pięciolatki z piersiami 03.04.13, 22:19
      nie tylko dziewczynki wczesniej dojrzewaja ale sa duzo wyzsze niz poprzednia generacja. odpowiedz: odzywanie.
      pytanie dla p.agatki za 5 pkt: dlaczego tak wiele kobiet w wieku 60-70 lat ma zaawansowana osteoporoze? tylko prosze nie odpowiadac, ze degeneracja spowodowana jest wiekiem. degeneracja kosci spowodowana wiekiem to artroza (arthrosis deformans)
      klaniam sie,
      borgia
      • morekac Re: Pięciolatki z piersiami 03.04.13, 22:28
        Co do stresu i wychowywania się w niepełnych rodzinach, to jakoś nie wierzę, aby w XIX wieku było pod tym względem lepiej. Ludzie żyli statystycznie sporo krócej i małżeństwo może i były bardziej trwałe w sensie, że ludzie się nie rozwodzili - ale i tak nie oznaczało to, że oboje rodzice dożywali dorosłości swoich dzieci...
      • grave_digger Re: Pięciolatki z piersiami 04.04.13, 09:48
        moje córki są niższe niż ja w ich wieku. moja 8-latka (II klasa) ma obecnie 124cm.
        w szkole nie zauważyłam jakichś wielkoludów wink
    • morekac Re: Pięciolatki z piersiami 03.04.13, 22:30
      Zauważyłyście, że faktycznie dzieci teraz znacznie szybciej dojrzewaj
      > ą?
      A moje córki później niż ja. Czym to wytłumaczyć? Może rodzice nadmiernie mnie stresowali?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka