Dodaj do ulubionych

Ortodonta na ZFZ ?

16.04.13, 12:12
Możecie polecić dobrego lekarza lub przychodnię ortodontyczną na NFZ w Warszawie ?
Długie są terminy ?

Córka ma zalecenie do noszenia aparatu ruchomego, ale jak pomyślałam, że mam wydać kupę kasy i toczyć z nią walki o noszenie aparatu, to wolę spróbować na fundusz.
Obserwuj wątek
    • karolciab125 NFZ miało być :) 16.04.13, 12:13
    • jusytka Re: Ortodonta na ZFZ ? 16.04.13, 13:13
      Ja ci wprawdzie nie polecę, ale jestem świeżo po wizycie u ortodonty prywatnego, który zalecił mojemu synowi aparat ruchomy i twierdził, że aparaty na NFZ nie są tej klasy, co oni proponują, czyli te ich "płatne" są rzekomo skuteczniejsze i wygodniejsze dla dziecka. Mnie "zaśpiewał" 1000 zł za aparat ruchomy i 50 zł będzie kosztowała comiesięczna konsultacja. Zastanawiam się czy warto... Może ktoś się orientuje, czy rzeczywiście aparaty zamawiane u ortodonty indywidualnie są warte tych wszystkich kosztów, czy może poszukać tak jak autorka wątku takiego, który ma umowę z NFZ i zastosować darmowy aparat?
      • jarkotowa1 Re: Ortodonta na ZFZ ? 16.04.13, 13:21
        Myślę, że to też kwestia czasu.
        Już przewijały się takie wątki z informacjami, że na wizytę czeka się pół roku albo dłużej. Potem na aparat rok, dwa. Tyle, że przez rok, dwa to ilość zębów może się zwiększyć, zmniejszyć, bardziej pokrzywić itp. Ale oczywiście na konsultację można iść. Osobiście nie wydaje mi się żeby aparaty ruchome państwowe były gorsze od tych prywatnych. To kwestia noszenia. Jak leży w pudełeczku to jest nieskuteczny, bez względu na to ile kosztował.
        • jola_ep Re: Ortodonta na ZFZ ? 17.04.13, 05:53
          > Osobiście nie wydaje mi się żeby aparaty ruchome państwowe był
          > y gorsze od tych prywatnych.

To zależy. NFZ refunduje tylko niektóre typy aparatów ruchomych. Prywatnie _można_ rzeczywiście dostać aparaty skuteczniejsze (czyli: działają szybciej, aktywniej), w dodatku wygodniejsze do noszenia przez dziecko.
          U mojej córki różnica między NFZ a prywatnym aparatem była. W dodatku mogłam ją leczyć w optymalnym dla jej wady okresie (czyli około 12 lat - skok wzrostowy), który jeszcze bardziej zwiększył efektywność leczenia. Na NFZ było już trochę późno...

Pozdrawiam
          Jola
      • iksigrekzet111 Re: Ortodonta na ZFZ ? 22.04.13, 11:13
        Ja mam porównanie.
        Jeden syn nosił aparat ruchomy płatny bo z jego krzyżowym zgryzem nie było czasu czekać na państwowy. Córka i drugi syn noszą aparaty na NFZ.
        Starszy syn miał 2 aparaty - osobno góra i dół (to te prywatne). Aparat państwowy jest jeden, druciki prostujące do górnych i do dolnych zębów wystają ze wspólnego (plastiku). A ten klamot zawadza i trzeba z nim trzymać język cofnięty do tyłu. Aby aparat działał - musi być dobrze założony przy dobrze zamkniętej buzi. Wszelki ruch szczęką odpada.
        Aparaty prywatne (dół i góra osobne) dają możliwość otwarcia buzi, ziewania, rozmawiania, noszenia przy zatkanym nosie. Są tak dopasowane że same nie wypadają.
        Czy lepiej "prostują"? To zależy od czasu noszenia ale aparaty osobne dziecko chętniej nosi niż jeden wspólny - ten z NFZ, bo osobne po prostu mniej zawadzają w buzi.
        A skoro dziecko chętniej - więc też częściej - nosi aparat to i zęby wyprostują się szybciej.

Nawet aparat NFZ mający leczyć tylko górę albo tylko dół to większy klamot w buzi niż ten prywatny. Dlaczego????
    • budzik11 Re: Ortodonta na ZFZ ? 16.04.13, 15:04
      Nie polecę w W-wie, ale pod W-wą (Pruszków) czeka się na pierwszą wizytę u ortodonty na NFZ ok 1,5r. (ja czekam właśnie z córką).
    • jagabaga92 Re: Ortodonta na ZFZ ? 16.04.13, 15:07
      Z tego co wiem, to świadczenia NFZ sa ograniczone wiekiem dziecka - bodajże do 12-go roku życia. Zaten wtedy, kiedy wszystkie zęby stałe się pojawią, ortodonty na NFZ już nie ma. Trzeba prywatnieuncertain
      • jarkotowa1 Re: Ortodonta na ZFZ ? 16.04.13, 15:13
        Zgadza się. Mój syn jeszcze rok temu miał równe zęby. Niedawno mu się pokrzywił front. Jest to skutkiem siódemek, które wychodząc spowodowały ucisk. Ale młody przekroczył już magiczną 12- więc nawet nie łapiemy się na darmową konsultację.
        Apropo leczenia na nfz. Można też za darmo wyleczyć sobie zęby, ale tylko 1-2-3. Trzonowce już się nie łapię na funduszsmile Obawiam się, że jeżeli ktoś ma do leczenia 1-2-3 to trzonowców po prostu już nie ma.
    • e_r_i_n Re: Ortodonta na ZFZ ? 16.04.13, 23:37
      A jesteś przekonana, że ruchomy? To jednak zazwyczaj wydłuża czas korekcji wady.
      Ja zdecydowanie wolałam nowocześniejszą metodę (wada Młodego mogła być leczona też ruchomym aparatem), która była zdecydowanie szybsza i dawała gwarancję (bo stały aparat po prostu działa, nie ma ryzyka, że zapomni się/zgubi itd).
      No i na tym etapie to często duuuużo mniejsze koszty, niż aparat stały u starszych dzieciaków (a to niestety przy ruchomych częsty ciąg dalszy).
      • jola_ep Re: Ortodonta na ZFZ ? 17.04.13, 05:55
        Każdy typ aparatu ma swoje wady i zalety. Każdy jest do innego zastosowania. To jakby porównać traktor i mercedes. Niby mercedes lepszy, ale pola nie zaorzemy wink

Aparat powinien być dobrany do leczenia. Rzeczywiście najskuteczniejsze może się okazać noszenie aparatu ruchomego i kontynuacja (krótka) aparatem stałym. Na przykład: prawidłowe ustawienie żuchwy i przebudowę stawów uzyskamy aparatem ruchomym, a korektę ustawienia zębów aparatem stałym.

Pozdrawiam
        Jola
      • mruwa9 Re: Ortodonta na ZFZ ? 17.04.13, 07:33
        to rodzaj wady + ewentualnie wiek dziecka decyduje o wyborze aparatu a nie chciejstwo rodzica.
        Wiele wad da sie ladnie i szybko wyprowadzic aparatem ruchomym, a jesli sie da taniej i prosciej, to, jak mowi reklama, po co przeplacac?
        Sugeruje kontakt z DOBRYM ortodonta,a nie tylko tanim.
        Dobrzy , niestety, praktycznie nigdy nie pracuja na NFZ.
        I nie kazdy prywatnie praktykujacy, drogi ortodonta jest dobry.
        Nie jest to latwe...
      • jusytka Re: Ortodonta na ZFZ ? 17.04.13, 08:17
        U mojego syna właśnie ruchomy aparat zapewni krótsze leczenie, podobno już po kilku miesiącach jego wada będzie zlikwidowana, a musi nosić go zaledwie przez rok, by podtrzymać efekt (to opinia dwóch niezależnych ortodontów), zapewniali też o trwałości efektu po zakończeniu leczenia, więc nie można wszystkich wad wkładać do jednego worka i twierdzić, że stały jest lepszy... Ortodonci o tym decydują, a ja im ufam.
        • e_r_i_n Re: Ortodonta na ZFZ ? 18.04.13, 21:57
          Ja nie mam zamiaru nikomu określać, jaki aparat nosić ma jego dziecko. Po prostu przy okazji konsultacji wady mojego dziecka dowiedziałam się, jak do przodu poszła ortodoncja od czasu, gdy ja z niej korzystałam i generalnie większość wad da się wyleczyć szybciej, niż dotychczas aparatami stałymi (które mają formę nie tylko tych 'łuków' na zęby, ale i inne, m.in. zmieniające układ szczęki). I to nie są wydatki wielotysięczne. NFZ refunduje tylko aparaty ruchome. Dlatego sugeruję to, co większość - dobrego ortodontę. Bo może być szybciej i skuteczniej.
    • triss_merigold6 Re: Ortodonta na ZFZ ? 17.04.13, 08:50
      Trudno mi kogoś polecać, bo na razie tylko jednego ortodontę testujemy, ale opinie od innych rodziców ma przyzwoite. Na pierwszą wizytę czekaliśmy chyba ze 4 miesiące, a potem też ze 4 na zrobienie aparatu, bo synowi musiały wyjść stałe dwójki. Ośmiolatek ma ruchomy aparat od 3 miesięcy, pilnuję żeby nosił. Wada nie jest duża, jeśli nie będzie wyraźnej poprawy po roku-dwóch, to założymy stały.
      Prywatny i bdb. ortodonta odradził mojej koleżance zakładanie stałego aparatu dziesięciolatce, teraz dziewczynka ma 12 lat i ruchomy aparat pięknie pomógł.
      • mak-111 Re: Ortodonta na ZFZ ? 20.04.13, 16:35
        my na mokotowie na 1 wizyte czekalismy ok.miesiaca moze ciut dluzej.aparat po 2 tyg. od pobrania tych wszystkich wyciskow, odlewow itp.
    • dusia_dusia Re: Ortodonta na ZFZ ? 21.04.13, 22:37
      Chodzę z córką do ortodonty do prywatnej klinika dentystycznej, która ma podpisaną umowę z NFZ. Na pierwszą wizytę czekałam około 4 miesięcy, teraz chodzimy co 3 na kontrolę. Aparat ma ruchomy, choć pewnie w przyszłości czeka ją stały.
      Klinika znajduje się na Gocławiu, na ulicy Fieldorfa (chyba 5).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka