Dodaj do ulubionych

Język angielski w pierwszej klasie

04.09.13, 23:16
Jestem mamą dwóch siedmiolatków - tegorocznych pierwszoklasistów.

Mam dylemat związany z dodatkowym angielskim.
Chłopaki od przedszkola uczą się angielskiego. W zerówce także zapisaliśmy ich na dodatkowe lekcje. Teraz są w pierwszej klasie i 2 x w tygodniu mają obowiązkowy angielski.

No i mam dylemat: czy zapisywać ich gdzieś jeszcze na dodatkowe zajęcia?

Nie mam absolutnie parcia na szkło żeby zrobić z nich poliglotów smile
Bardziej zależy mi na tym, żeby mieli stały kontakt z językiem. Dodatkowe zajęcia sporo kosztują (a w moim przypadku koszty muszę mnożyć razy 2). Do tego jeszcze dochodzą zajęcia sportowe (basen, piłka nożna)...

Pomijając nawet kwestię finansów, zastanawiam się czy tego wszystkiego nie zrobi się za dużo. Poza tym, wydaje mi się, że w tym wieku, dzieci na angielskim bardziej oswajają się z językiem - uczą słówek, odgrywają proste scenki. Nie mają jeszcze wprowadzanej gramatyki.

Mam jednak dylemat, bo z drugiej strony, widzę, że zdobywanie wiedzy przychodzi im póki co z dużą łatwością. Nie chciałabym tego zmarnować...

Doradźcie proszę, czy Waszym zdaniem dodatkowy angielski jest w takim przypadku dobrym pomysłem. Bo może lepiej będzie poprzestać na tych lekcjach obowiązkowych, a zaoszczędzony w ten sposób czas (no i co tu kryć - pieniądze), nie lepiej będzie przeznaczyć na jakieś zajęcia sportowe?

Myślałam też, że taki dodatkowy angielski będzie dobrym rozwiązaniem, ale na przykład za 2 -3 lata, kiedy dziecko już sprawnie pisze i czyta i oprócz słówek, będzie mogło także poznawać gramatykę i ogólnie - więcej z takich zajęć skorzystać?

Co sądzicie?
Obserwuj wątek
    • monikaa13 Re: Język angielski w pierwszej klasie 05.09.13, 07:55
      Dla mnie najważniejszymi zajęciami dodatkowymi dla mojego dziecka 1 klasisty jest właśnie angielski i basen.

Angielski mają dwa razy w tygodniu w szkole ale znam realia szkoły i wiem, że tam się nic nie nauczy więc prywatny angielski jest niejako obowiązkowy i myślę, że będzie już do końca edukacji.

Prywatnie chodziła też w zerówce i nauczyła się tam o wiele więcej niz w szkole, w sumie w szkole nic się nie nauczyła. A jak rozmawiałam z panią to pani mówiła, że w zerówce to tylko piosenki śpiewają. CAŁY ROK!!! Córka nawet narzekała. A według książki powinni normalnie znać dużo zwrotów i słówek.

Więc dla mnie nie ma nawet mowy, żeby pomyślec o rezygnacji. Prywatnie mamy raz w tygodniu 50 min. Tzn. jeszcze nie mamy ale już córka jest zapisana i podobno pod koniec września mają się zacząć. Finansowo wychodzi 500zł na cały rok.
    • ewa_mama_jasia Re: Język angielski w pierwszej klasie 05.09.13, 08:10
      Zależy, w jaki sposób uczą się tego angielskiego w szkole. 2x w tygodniu to mało, a jeśli jeszcze uczą się cała klasą (25-26 osób), to raczej mała szansa, zeby czegoś się nauczyli. Syn chodził na angielski w przedszkolu i dodatkowo "na miescie". Ale kiedy poszedł do zerówki (w szkole, w której teraz jest w II klasie) zrezygnowałam z dodatkowego angielskiego na mieście, bo od zerówki angielski ma 3x w tygodniu i w podziale na grupy. A od IV klasy bedzie miał 4x tygodniowo. Na razie tyle wystarczy, bo i tak jest mocno obciążony (lekcje do odrobienia, dodatkowy basen i aikido). Ale dopuszczam wprowadzenie dodatkowych lekcji za 2-3 lata.
      • olga727 Re: Język angielski w pierwszej klasie 05.09.13, 10:02
        Jak myślisz:czy korespondencyjny angielski,sprawdzi się w przypadku trzecioklasistki ( obecnie dziewczę ma 9 lat) ? Nie ukrywam,że z kosztami pojechali.Zrobili niby promocję -20 % od ceny,której nigdy na ten kurs nie było.Teraz w "Promocji"wychodzi cena jeszcze wyższa niż była przed wink Takie rzeczy tylko w... ESKK
    • aniask_mama Re: Język angielski w pierwszej klasie 05.09.13, 10:28
      Młody od I klasy ma dodatkowe lekcje angielskiego, teraz jest w Igim i widzę efekty jeszcze bardziej... do klasy doszli uczniowie tylko po ang w szkole... niebo a ziemia.

Korespondencyjnie? Nigdy. Sama się tak poduczałam wiele lat temu i uważam to za stracony czas (słowka ok, ale rozmowy, tworzenie zdań masakra).
      • nochalopagus82 Re: Język angielski w pierwszej klasie 05.09.13, 11:30
        Dzięki wielkie za odzew!

Nie mam pojęcia jak będzie ten angielski w szkole wyglądał - jak uczy ta nauczycielka i jak będzie zorganizowana praca w klasie.

Z tym dodatkowym angielskim to jest trochę loteria. W ubiegłym roku chłopcy chodzili na zajęcia do szkoły działającej na terenie naszej podstawówki. Szczerze mówiąc jestem rozczarowana, bo pomimo małej grupy - pani trochę nie ogarniała tego co się na zajęciach dzieje. No niestety postępów też nie widziałam jakiś szczególnych. Dla porównania - w przedszkolu widać było gołym okiem, że dzieciaki z lekcji na lekcje potrafią coraz więcej.

A czy ktoś z Was robił dziecku przerwę w dodatkowych lekcjach? Tzn. dziecko uczestniczyło w zajęciach np. w pierwszej klasie, a później poszło w trzeciej? Jak to jest rozwiązywane przez szkoły językowe? Tworzone są nowe grupy, czy dzieci dołączane są do grup już istniejących, odpowiadających wiekiem?

Bo jeszcze rozważam zrobienie przerwy na rok żeby poobserwować jak ten angielski w szkole będzie wyglądał i jak nie będzie postępów, to zapisałabym w przyszłym roku.

Sama nie wiem... sad
        • monikaa13 Re: Język angielski w pierwszej klasie 05.09.13, 12:30
          Córka też w zerówce chodziła do pewnej szkółki prywatnej na terenie szkoły. Do 1 półrocza było ok. później zmieniła się pani i niestety porażka. Pani nie ogarniała grupy 4 osób i nie potrafiła ich nauczyć. Zmieniam szkołę w tym roku. Puszczam do konkretnej prywatnej szkoły j. obcych w ich własnym budynku. Byłam na lekcji próbnej i jestem zachwycona.

W tej szkole dzieci uczą się w grupach według wieku. Myślę, że taki rok nie zrobi różnicy, w końću coś tam w szkole też się nauczy. W 3 puścisz na dodatkowy ang. Oni już będą wiedzieli do jakiej grupy go wpisać.

Choć osobiście nie robiłabym takiej przerwy.
        • morekac Re: Język angielski w pierwszej klasie 05.09.13, 22:09
          A propos angielskiego: rozważ, o ile droższym rozwiązaniem w porównaniu do szkoły językowej byłoby uczenie dzieciaków na lekcjach prawie indywidualnych...
      • olena.s Re: Język angielski w pierwszej klasie 10.09.13, 06:30
        A moze raczej internetowo? Załozę sie, że są rózne programy dla dzieci, ja nieodmiennie polecam dla początkujących małych darmowy starfall.com. (nauka fonetyki, wymowa itp).
    • jagabaga92 Re: Język angielski w pierwszej klasie 05.09.13, 12:16
      Mój syn (teraz 3 kl) chodzi na dodatkowy angielski od przedszkola. Od tego roku zmieniliśmy szkołę i młody musiał przejść "rozmowę kwalifikacyjną", żeby mogli przydzielić go do odpowiedniej grupy. Zakwalifikowano go do grupy o poziom wyżej niż większość jego rówieśników. Ma też fajny akcent i ładnie wymawia głoski typowo angielskie.

Co do lekcji dodatkowych, to zawsze szukamy takich, w których największy nacisk i najwięcej czasu przeznacza się na konwersacje. Gramatyki nauczy się w szkole.

--
      Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
    • lolinka2 Re: Język angielski w pierwszej klasie 05.09.13, 13:58
      Wszystko IMHO zależy od tego, gdzie i na jaki kurs dodatkowy ich zapiszesz. Są szkoły, gdzie kursy to zwykła duplikacja tego, co w szkole (czyli wielkiego NIC), a całość służy uspokojeniu sumienia rodzica. Są wreszcie szkoły, które uczą, wymagają, a wszystko w atmosferze sprzyjającej rzeczywistym postępom.
      2 x tyg po 45 w szkole, w grupie licznej, to tyle co nic, chyba, że nauczyciel jest naprawdę DOBRY (a takich jest niewielu) i umie zrobić to tak, żeby mu biurokracja i "system" nie przeszkadzały.
      W dobrej szkole językowej kontakt z językiem będzie kolejne 2 x w tygodniu, po 60 minut (najlepiej, dla tej grupy wiekowej), z zachowaniem 3R: ruch, rytm, rym. To pozwala na świetne opanowanie słownictwa, początki komunikacji i poczucie sukcesu (nie mniej istotne!).
      Moja pierwszoklasistka na ang. dodatkowy idzie.
    • ciri_77 Re: Język angielski w pierwszej klasie 06.09.13, 09:31
      Moje córki mają dodatkowy angielski (też sa 7 letnie, ale zaczynaja drugą klase) - nauczycielka przychodzi raz w tygodniu do domu (ciotka jest anglistka), do tego mamy zadania do domu - mamy do zrobienia ćwiczenia na komputerze, piosenki do puszczania, gramy w memo itp. Angielski w szkole 2 razy w tyg. Z zajęć dodatkowych maja jeszcze basen 2*tyg i plastyczne, 1*tyg.

Dziewczyny potrafią pogadac po angielsku z rówiesnikami, rozumieją bajki itp, moim zdaniem warto kontynuować lekcje.
    • dorek3 Re: Język angielski w pierwszej klasie 06.09.13, 09:50
      Moi tez mieli angielski w przedszkolu (4xw tygodniu). W klasach 1-3 3 godziny tygodniowo w grupach 8 osobowych. Nie posyłałam dodatkowo. Teraz w 4 maja łącznie 4 godziny i dalej nie planuję dodatkowych lekcji za to będą mieli dodatkowo drugi język (w szkle od drugiej klasy). Zdecydowałam się na lekcje prywatna dla dwójki u nas w domu. Koszt to 50 zł/lekcja ale to W-wa wiec pewnie i cena wyższa. Wygoda bez porównania.
      • nochalopagus82 Do dorek3 06.09.13, 10:10
        Te lekcje w domu byłyby dla nas idealnym rozwiązaniem!
        Też mieszkamy w Warszawie - na Ursynowie.

Masz może jakieś namiary na kogoś sprawdzonego?

Będę bardzo wdzięczna.

Pozdrawiam!
        • dorek3 Re: Do dorek3 06.09.13, 10:29
          Nie , szukam trochę w ciemno bo nikt mi nie umiał nikogo polecić (może dlatego że to niemiecki a nie angielski). Poza tym ja z drugiej strony W-wy. Dałam ogłoszenie na net korepetycje i gratce i dostałam całkiem sporo odpowiedzi. Na e-korepetycjach jest mnóstwo ludzi.
          • nochalopagus82 Re: Do dorek3 06.09.13, 10:32
            Dzięki wielkie!
        • olena.s Re: Do dorek3 10.09.13, 06:33
          Na ursynowie otworzono zajecia pozaszkolne po angielsku dla dzieci. Zasadniczo służą czemu innemu - gimnastyka umysłowa - ale jakbym miała w okolicy dziecko, to bym sie im przyjrzała pod kątem 'mimowolnej' nauki. Ale nie wiem, jaki trzeba mieć poziom, żeby to miało sens, ani czy są drogie. Głównie nastawione na anglojęzyczne towrzystwo.
    • azoorek Re: Język angielski w pierwszej klasie 09.09.13, 23:15
      Ja bym posłała- tu nie chodzi o aktywny angielski, bo pierwsze lata to jest oswajanie i nauka przez słuchanie- jak dziecko jest osłuchane, to gramatyki nie musi się uczyć, bo konstrukcje same wchodzą (przerobiłam na sobie- nigdy nie uczyłam się gramatyki, a pracowałam sama na tekstach- w teście wyszło mi, że gramatykę znam lepiej niż słówka). W szkole przy dużych klasach niczego się nie nauczy. W nauce języka (akurat skończyłam filologię, ale nie angielską) najważniejsza jest systematyczność i stały kontakt z językiem- nie 2 godziny raz na tydzień, ale codziennie przez 20 minut. Jak zrobisz przerwę to stracisz to, czego dzieci nauczyły się wcześniej. Moje chodzą akurat do prywatnej szkoły i mają dużo angielskiego- starszy nie mówi, ale rozumie (jest w 3-iej klasie).
      • hoian Re: Język angielski w pierwszej klasie 12.09.13, 09:27
        Ja mam podobny dylemat - 8 latka, angielski w szkole raczej ok, ale moim zdaniem to za mało. Szukam zajęć dodatkowych, ale moim zdaniem lepiej kurs niz indywidualnie i pytanie jeszcze jak się trafi na nauczyciela. Wolałabym native, ale u mnie na wsi to chyba bez szans.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka