Witajcie!
Dla tych, którzy nie mają ochoty dużo (calego) czytać - czy wasze dzieci też zawsze noszą góry piasku w butach?
Normalnie nie mam zbyt dużo czasu na pisanie po forach, ale co mnie zawsze interesowało i chciałam się zapytać, czy wy też ten problem znacie? Nasz syn uwielbia bawić się w piasku i czasem tez w kałużach błota (tutaj u nas na gospodarstwie). Często przychodzą też inne dzieci i bawią sie razem u nas. Często są tu też dzieciaki z naprzeciwka (dobra znajoma). Ja pilnuje wtedy ich dzieci cały dzień a czasem ona tez moje.
Więc dzieci do piaskownicy ( nasz syn , chłopak i dziewczyna z naprzeciwka ) i oczywiście później do błocka .Do tej pory nie ma problemu, jeśli są prawidłowo ubrane, ale co zauważyłam to to, że buty po takim "spektaklu" są zawsze wypełnione piaskiem. Też w sumie nic dziwnego. Czasami zakopują sie do kolan albo do pasa w piasku, a następnie próbują sie uwolnić. Tak też zawsze trochę cieknie tego piasku do butów i spodni. Ale mam wrażenie, że nigdy nie opróżniają potem tych butów. Ewentualnie gdy jakiś większy kamień w gumowcu utkwi, ale nigdy jeżeli maja sam piasek.
Teraz ja pozwoliłam sobie na eksperyment i we wtorek popatrzyłam im znowu do kaloszy gdy jedli obiad u nas i w butach wszystkich trzech góry piasku. Potem zrobiłam dalej ten eksperyment i wsypałam im jeszcze więcej tego piachu do kaloszy, żeby sprawdzić jak zareagują. Do dzieci znajomej tak trochę, ale mojemu synowi po prostu ładną garść piachu do każdego kalosza.
Po objedzie idą z kuchni w dół, aby kontynuować zabawę. Ja patrze co będzie i...
NIC! Tak, jakby nie czuł tego piasku. BRAK REAKCJI !
Przede wszystkim, mój syn mnie zaszokował, bo naprawdę miał dużo piasku w w kaloszach, ale ci dwaj (sąsiadów) tez nie mało mieli. Kiedyś sie juz go spytałam czemu nie wysypuje tego piachu to powiedział ze tak jest fajnie. Nawet jak mu tłumaczyłam, ze te gumowce są po całym sezonie potem tak zasyfione w środku że nawet wstyd komuś je podarować to że nie bo on kocha swoje kalosze.

Jest to normalne?
Trzymają wsze dzieciaki tez góry piasku w butach?