Dodaj do ulubionych

Tyjący nastolatek

22.07.14, 18:37
Syn (prawie 16 lat) zawsze był wysokim i szczupłym dzieckiem. Przez ostatni rok urósł niewiele, ale przytył prawie 10 kg. W tej chwili mam 182 cm i waży około 76 kg, czyli na pozór nie tak dużo. Ma jednak lekko otłuszczony brzuch, ramiona i bardziej okrągłą niż do tej pory twarz.
Jakiś czas temu zauważyłam jednak. że ma bardzo rozbudowane uda - pojawił się problem z zakupem krótkich spodenek, ostatnio zobaczyłam. że ma na udach rozstępy i cellulit. Uda wydają się jednak stosunkowo mocno umięśnione, chociaż syn nie uprawia regularnie żadnych sportów. Od czasu do czasu jeździ na rowerze i gra w kosza, a na siłownię chodził max raz w tygodniu w ramach gimnastyki korekcyjnej.
W pierwszym półroczu syn chodził na basen i wtedy jego figura wydawała mi się normalna. Nie zauważyłam nagłego zwiększenia apetytu - lubi słodycze, ale nie zaczął ich jeść więcej.
Zarejestrowałam go do endokrynologa, ale termin jest dopiero na listopad.
Czy powinnam się martwić? Czy powinnam go odchudzać?
Obserwuj wątek
    • camel_3d Re: Tyjący nastolatek 22.07.14, 19:52
      powinnas zrobic z nim badania....

albo popatrzec na seibie i jego ojca... tzn na figury.. moze ma po prost sklonnosci do gromadzenia tluszczu w tych rejonach i tyle...

odchudzac..nie wiem...182 / 74 to calkiem dobra waga (jezeli chodzi o proporcje)..

• aleksandra1977 Re: Tyjący nastolatek 22.07.14, 20:24
      skoro termin do endokrynologa jest tak odlegly, to zaczelabym od internisty i zrobienia podstawowych badan - morfologia, mocz, cukier. Nie martwilabym sie jednak na zapas.
    • kanna Re: Tyjący nastolatek 22.07.14, 21:13
      Na pewno więcej sportu. Nie zmienił diety? Skoro wolniej rośnie, a je tak samo (załóżmy, że za dużo, jak na jego potrzeby) to będzie tył.
    • mruwa9 Re: Tyjący nastolatek 23.07.14, 01:26
      jesli wczesniej trenowal (plywal), a teraz nie, ale poprzestal przy takich samych nawykach zywieniowych, jak podczas wiekszego zapotrzebowania energetycznego przy treningach, to znaczy, ze ma nadpodaz kalorii w stosunku do potrzeb.
      Zadnych "odzywek" dla kulturystow i innego koksu nie bierze?
      Poza tym przy takim wzroscie taka waga to zadna nadwaga. Konsultacja endokrynologiczna z pewnoscia nie zaszkodzi, Mozesz tez zachecic syna do plywania lub innego ruchu.
    • ewa_2009 Re: Tyjący nastolatek 23.07.14, 01:55
      Odpowiadam hurtem.
      Pływania nie trenował, chodził na zajęcia raz w tygodniu.
      Zapomniałam też napisać, że od mniej więcej roku syn jest często śpiący i zmęczony. Wyniki łącznie z cukrem i TSH miał robione trzy razy i zawsze były wzorcowe.

Ja sama mam figurę gruszki i grubsze uda. Ale syn ma te uda faktycznie umięśnione. Są nieproporcjonalne w stosunku do reszty ciała - jakby trenował na przykład kolarstwo.

• verdana Re: Tyjący nastolatek 29.07.14, 08:59
        Chłopak ma prawidłową wagę. W tym wieku nieproporcjonalna budowa ciała się zdarza. No i nie każdy ma idealną figurę.
    • janka345 Re: Tyjący nastolatek 30.07.14, 20:47
      Nieproporcjonalnymi udami bym się tak nie przejmowała - to charakterystyczne dla tego wieku, ze sylwetka nie ma idealnych proporcji. Ale tłuszcz na brzuchu (przyjmując, ze nie ma problemów zdrowotnych) już świadczy, że z jedzeniem coś nie tak. Może przyjmuje za dużo kalorii lub pochodzą one z nieprawidłowych posiłków. Wzrost wyhamował, a je tyle samo, choć potrzebuje mniej - musi to się magazynować. Trochę sportu by nie zaszkodziło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka