Dodaj do ulubionych

przez lupę

20.09.14, 18:30
Szukam pomysłów na zabawy konkursowe z lupą, dla 4 klasy. Może coś podpowiecie?
Konkurs odbędzie się w klasie, w czasie jednej godziny, więc wszelkie wyprawy przyrodnicze poza szkołę odpadają. To raczej musi być coś wydrukowane na kartce lub przyniesione do klasy, na co można popatrzeć przez lupę.
Kilka zadań już mam. W jednej kategorii jest krótki, dowcipny tekst pisany maleńką czcionką. Trzeba go odczytać i doszukać się, jak ma na imię bohater. Przy czym najbardziej zależy mi tu na tym, że uśmieją się z tekstu, co ich wprawi w dobry humor. W innej kategorii są anagramy, też pisane maleńką czcionką, trzeba odgadnąć, co to za wyrazy. W trzeciej kategorii są maleńkie obrazeczki, gwiazdki/koniczynki, i trzeba zauważyć, która jest inna.

Może znacie jakieś - takie lub podobne - konkursy z lupą w roli głównej? Czy mogę liczyć na jakieś Wasze pomysły?
Obserwuj wątek
    • ga-ti Re: przez lupę 21.09.14, 09:18
      Idąc tym tropem to może zagadki pisane maleńką czcionką, które trzeba odczytać i odgadnąć; obrazki na których jest wieeele elementów, a trzeba odnaleźć jakiś konkretny albo policzyć ile jest podanych elementów.

Ale pozwól im także poobserwować sobie coś realnego, np. muchę wink
      • mama-ola Re: przez lupę 21.09.14, 13:01
        Musialabym sama tych much nałapać 😊 Spróbuję
    • mama_kotula Re: przez lupę 21.09.14, 09:31
      Zastanawiam się, po co to ma być w formie konkursu. Wiesz może?
      • mama-ola Re: przez lupę 21.09.14, 12:59
        Konkurs, żeby było podekscytowanie i rywalizacja oraz okazja do zdobycia słodyczy za poprawną odp. Źle pomyślane? Uwagi krytyczne przyjmę - mów. 😊
        • tusia-mama-jasia Re: przez lupę 21.09.14, 14:38
          mama-ola napisała:

> Konkurs, żeby było podekscytowanie i rywalizacja oraz okazja do zdobycia słodyc
          > zy za poprawną odp.

A może naklejek? wink
          • mama-ola Re: przez lupę 21.09.14, 14:56
            Nie wiem jakie naklejki przygotować dla dziewczyn. U chłopaków ninja na topie chyba... Snickersy są bardziej uniwersalne 😊 Pomyślę o naklejkach, dzięki.
            • mama_kotula Re: przez lupę 21.09.14, 17:57
              mama-ola napisała:

> Snickersy są bardziej uniwersalne

Snickersy nie są bardziej uniwersalne, bowiem istnieją dzieci uczulone na: kakao, mleko, orzechy, dzieci z nadwagą, dzieci na rozmaitych dietach...
              • tititu Re: przez lupę 23.09.14, 12:05
                Dzięki za odzew. Ja bym musiała wyrwać z paszczy tego snikersa ze względu na alergię. I potruchtać po inną mordoklejkę pewnie.
        • mama_kotula Re: przez lupę 21.09.14, 17:55
          mama-ola napisała:
          > Konkurs, żeby było podekscytowanie i rywalizacja oraz okazja do zdobycia słodyc
          > zy za poprawną odp. Źle pomyślane? Uwagi krytyczne przyjmę - mów. 😊

Nie wiem, czy źle pomyślane. Zwyczajnie, nie lubię ciągłego konkursowania dzieci, czy nie można po prostu ich motywować w normalny sposób, bez rywalizacji? Czy tylko rywalizacja zapewnia dzieciom podekscytowanie - czy im się to po prostu wmawia, ze tak ma być?

Nagradzanie słodyczami to było to, czego nie znosiłam w żadnej ze szkół moich dzieci. Nagrodą za zdobywanie wiedzy powinna być wg mnie... zdobyta wiedza. Nagradzanie słodyczami buduje koszmarne nawyki. Nie mówiąc o tym, że są dzieci, które słodyczy jeść nie mogą, albo którym słodyczy jeść nie pozwalają rodzice, z przyczyn dowolnych.

A serio nie da się wyjść na dwór? Albo obejrzeć pod lupą kawałki "przyrody" obecne w klasie - kolce kaktusa, włochaty liść, własny naskórek, obgryziony paznokieć ;P.
          Na dworze można pobawić się np. w skupianie światła i palenie kawałków bibuły, choć nie wiem, czy już nie jest za późna pora roku na to - niemniej można spróbować.

• mama_kotula Re: przez lupę 21.09.14, 18:06
            Weź no tu choćby zobacz.
            www.pinterest.com/carlylparsons/exploring-with-magnifying-glasses/
            sciencenetlinks.com/lessons/magnify-it/
            www.lessonplanet.com/lesson-plans/magnifying-glass
            site.escapadedirect.com/blog2/2010/09/12/through-the-magnifying-glass-an-up-close-adventure/
            Można pokazać dzieciakom, że są różne szkła powiększające - z soczewkami o różnej mocy, przez które widać w różny sposób. Śmiech zapewni np. wzajemne oglądanie przez lupę własnych, na przykład, włosów w uszach.
            Warto, aby dzieci doszły do wniosku, że soczewka nie tylko powiększa obraz, ale i zniekształca, a rzeczy oglądane z daleka, niespodzianka, odwraca do góry nogami wink.

Można poszukać soczewek w życiu codziennym - kropla wody, kulki żelowe water beads, szkiełko od starego zegarka, okulary z plusami.

Jestem przekonana, że da się zrobić ciekawą lekcję przyrody z różnymi aktywnościami grupowymi, zamiast nieszczęsnych konkursów z oglądaniem wydrukowanych na kartce słów. No to jak lizanie lizaka przez szybkę... wink.
            Tylko fakt, do takiej lekcji trzeba się dobrze przygotować i nie wiem, czy da się to zmieścić w 45 minutach. Ale można próbować.
    • jotde3 Re: przez lupę 21.09.14, 14:56
      Na sloneczny dzien to moze kto pierwszy przypiecze koledze skore wink
    • gopio1 Re: przez lupę 21.09.14, 15:28
      Dzieci dostają kartki na których są wydrukowane w bardzo dużym powiększeniu zdjęcia - jeśli to będzie w klasie, to może być wyświetlane na rzutniku - różnych rzeczy. Dzieci muszą odgadnąć co to jest. Np. takie:
      mucha
      pająk
      osa
      mrówka
      żaba
      truskawka
      cytryna

W tym roku robiłam dla 10-latków urodzinową grę terenową i to było jedno z zdań - i wbrew pozorom nie dla wszystkich okazało się łatwe wink.
      • mama-ola Re: przez lupę 21.09.14, 15:48
        Gati, to na pewno jest bardzo ciekawe. Sama oglądałam kiedyś zdjęcia typu oko muchy w powiększeniu i nie mogłam zgadnąć, co to jest. Ale tutaj chodzi o konkurs, do którego używa się lup. Każde zadanie, każda konkurencja ma być z lupą w dłoni.
        • mama-ola Re: przez lupę 21.09.14, 15:49
          Przepraszam za pomyłkę: Gopio miało być (nie Gati).
          • gopio1 Re: przez lupę 21.09.14, 16:08
            mama-ola napisała:
            > tutaj chodzi o konkurs, do którego używa się lup.

Jak dla mnie to też pasuje - to efekt oglądania przez lupę.

> Każde zadanie, każda konkurencja ma być z lupą w dłoni.
            To może niech patrzą przez lupę na coś (nie wiem - orzech, liść, cebula, materiał...) i na kartce obok rysują to co widzą? Ale to trudno oceniać konkursowo.
            Albo muszą coś policzyć, czego bez lupy się nie da dostrzec - ile jest kropek, kolorów, kółek, żyłek liścia...
            • ga-ti Re: przez lupę 22.09.14, 12:05
              Tak sobie pomyślałam, że gdy jako dzieciak dostawałam lupę to pierwsze co to oglądałam własne ręce - linie papilarne.
              I raczej nie da się uniknąć oglądania różnych rzeczy innych niż skserowane kartki z zadaniami - i to dobrze wink
              Może więc krakowskim targiem: konkurs na znalezienie, policzenie czegoś na tych rysunkach, tekstach, a później mniej konkursowe zadania z obserwowaniem czegoś 'naturalnego' i może porównywaniem, rysowaniem (jak proponuje Gopio). Można zadać pracę domową, każdy przynosi listek, kwiatek, trawę, i co tam jeszcze wymyślisz smile
              Powodzenia smile
              • mama-ola Re: przez lupę 22.09.14, 12:17
                Tak będzie, jak mówisz Gati smile Zadania na kartkach - najpierw, a potem okazy do pooglądania. Jak się uda, to nawet much nałapię smile
                I - jak radzi Kotula - niekoniecznie konkurs. To już się zobaczy, do czego dzieci będą chętne.

Dziękuję za wypowiedzi wink
                • mama_kotula Re: przez lupę 22.09.14, 13:21
                  Pobawcie się w zbieranie odcisków palców - odciskanie na kartce tuszem i zbieranie ich z różnych miejsc (za pomocą talku, taśmy klejącej itp.) wink
                  • mama-ola Re: przez lupę 22.09.14, 13:26
                    Zbieranie odcisków jest bardzo dobre smile
                    Na te strony, które poleciłaś, też zajrzałam.
                    • gopio1 Re: przez lupę 22.09.14, 21:43
                      mama-ola napisała:
                      > Zbieranie odcisków jest bardzo dobre smile

Bardzo! Można zebrać od wszystkich odcisk (np. tylko kciuka), a potem patrząc przez lupę i porównując z własnymi palcami każdy próbuje odnaleźć swój wink
                      • mama-ola Re: przez lupę 23.09.14, 08:33
                        > Można zebrać od wszystkich odcisk (np. tylko kciuka), a potem patrząc
                        > przez lupę i porównując z własnymi palcami każdy próbuje odnaleźć swój wink

Świetny pomysł! Dzięki, notuję smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka