Dodaj do ulubionych

ulysses? percy?

23.10.14, 18:19
Moje dziecię, o którym jeszcze niedawno pisałam, że wzbrania się przed lekturą Harry'ego Pottera, bo wystraszyło się jakiejś sceny z I części filmu przypadkowo obejrzanej w świetlicy, dorwało I tom HP w piątkowy wieczór w empiku. Siadło na ziemi zaczęło czytać i oflagowało się, że bez tej książki ze sklepu nie wyjdzie wink Żartuję oczywiście - ale prosił bardzo, żebyśmy kupili i Harry przyszedł z nami do domu. W sobotę dziecko miało gości, więc czasu na lekturę mało, w niedzielę nie udało mi się go oderwać od książki - na szczęście i ja miałam nową lekturę i tym sposobem nawet na dwór poszliśmy celem czytania i każde z nosem w swojej książce ten dzień spędziło, rzucając od czasu do czasu "na którym rozdziale jesteś?" wink Harry Potter został połknięty w ciągu tej niedzieli do końca, przerwy w lekturze następujące w czasie posiłków służyły komentowaniu, przeżywaniu i wymyślaniu co też będzie dalej wink
Oczywiście obecnie trwa mękolenie o tom 2. W tzw. międzyczasie wchodzi "Król Maciuś", oczywiście nieustannie książki przyrodnicze, ale głód książek jest wielki i nieustający, zatem pytanie moje brzmi - co jeszcze w tej fazie fascynacji magią, fantastycznymi opowieściami, tajemnicami? Co oprócz początkowych tomów HP? Czy np. Ulysses Moore albo Percy Jackson /Młody b. lubi i zna mitologię, aluzje złapie na pewno/? Dużo dobrego o tych książkach czytałam, ale nie miałam ich jeszcze w ręce, nadadzą się dla 8-latka? Nie chodzi mi o poziom trudności w sensie samego czytania, bo tu już ograniczeń nie mamy żadnych, tylko o treść i poziom literacki.
Obserwuj wątek
    • awesome810 Re: ulysses? percy? 23.10.14, 21:29
      Harry Potter stoi w każdej bibliotece, nie trzeba zaraz kupować wink.
      Mój w wakacje połknął "Baśniobór", o ile syn nie czytał może go zaciekawić, tak samo "Magiczne drzewo".
      (liczę na duży wątek bo też mi się już kończą pomysły)
      • tusia-mama-jasia Re: ulysses? percy? 23.10.14, 22:50
        Hehe, z biblioteki też korzysta bardziej niż regularnie smile Ale rozumiem go, że niektóre rzeczy chce mieć swoje, ja też czasem czuję, że niektóre książki są mi potrzebne do szczęścia na stałe, żeby do nich wrócić, ilekroć mnie najdzie ochota.
        "Baśnioboru" nie czytał /ja też nie wink/ - klimaty a la Tolkien? Narnia? "Hobbit" podobał mu się bardzo, "Opowieści z Narni" nie czytał jeszcze, ale film z zachwytem oglądał i bardzo chce przeczytać.
        A w wakacje u nas królowała "Momo" i "Opowiadania żydowskie" Singera. Nie wiem, czy lubicie tego typu literaturę, ale nam obojgu podobały się te książki ogromnie, z Singerem Młody nie rozstawał się właściwie, wracał do kolejnych opowiadań w przerwach między innymi książkami. Polecamy smile
        • magdalenca78 Re: ulysses? percy? 24.10.14, 21:18
          Masz na myśli Singera "Opowiadania dla dzieci"?
          https://merlin.pl/Opowiadania-dla-dzieci_Isaac-Bashevis-Singer,images_product,5,83-7278-160-5.jpg

Bardzo lubię Singera i te opowiadania "chodziły" za mną od dłuższego czasu; kupiłam w promocji w Bonito i schowałam, czekają na starszego, aż trochę podrośnie.
          • tusia-mama-jasia Re: ulysses? percy? 25.10.14, 15:57
            Tak, tak, dokładnie to mam na myśli - teraz widzę, że wklepałam cudzysłów, nie cytując dosłownie tytułu - przepraszam. świetne są smile
    • srubokretka Re: ulysses? percy? 23.10.14, 23:09
      Pytalam sie na forum juz o ksiazki dla 8 letniej dziewczynki, ale wiele pozycji chlopca zaciekawi. Posluchalam sie dziewczyn ii prawie wszystkie kupilam. Magiczne drzewo bardzo. Harrego zaczela czytac, ale tylko 3 dni czytla, a pozniej szkola i chyba zapomniala.

forum.gazeta.pl/forum/w,46,148995564,,Ksiazki_dla_8latki.html?v=2

"Urodziny prawie wszystkich" i "Nie kazdy umial sie przewrocic" Czytalysmy razem, bo to ksiazki za trudne dla mojej 7latki . (klimat filozoficzny).
      W Mikoluszko " Wielkie pytania malych ludzi" tez polecam.
    • canuck_eh Re: ulysses? percy? 24.10.14, 05:42
      Spokojnie Percy mu wejdzie bez zadnych problemow.NA dodatek tego samego autora poza Percy Jackson and the Olympians wydal tez Heros of Olympus( wlasnie wyszla ostatnia odslona) i 3 ksiazki z wierzeniami egipskimi - The Kane Chronicles a corka sie cieszy bo wlasnie zapowiedzial kolejna serie.
      • kajka271 Re: ulysses? percy? 24.10.14, 08:47
        Ja mam 9cio latka, i własnie Baśniobór razem czytaliśmy w wakacje, czytałam zaraz za nim i mi opowiadał co sie wydarzy, wredota jedna. Fajne, polecam. Trochę Narniowe, trochę magiczne... wciąga smile A to 5 tomów po 500stron...
        Ten sam autor napisał tez Wojnę cukierkową, też fajne.
        A teraz zaczytuje się Kronikami archeo, co bardzo podoba się mężowi, bo on lubi klimaty historyczne... to chyba o dzieciach, które rozwiązują jakieś zagadki archeologiczne... młody wciągnięty, w sobotę byliśmy w bibliotece, we wtorek miał juz dwa tomy przeczytane.
        Jeszcze cos mi pokazywał w domu, ale nie pamiętam co... jak nie zapomnę to dopiszę popołudniu...
        • kajka271 Re: ulysses? percy? 24.10.14, 08:48
          Jeszcze mi się przypomniało, rok starszy kuzyn zaczytuje się ostatnio Zwiadowcami. Też ponoć wciąga...
          • anel_ma Re: ulysses? percy? 24.10.14, 10:22
            o tak, "Zwiadowcy" wciągają, nawet dorosłych smile
            12 tomów jest - kupowaliśmy po kolei jak wychodziły, tak nam sie spodobało
            • kanga_roo Re: ulysses? percy? 29.10.14, 14:23
              no bardzo dziękuję. zaczęłam czytać pierwszą część "Zwiadowców", żeby sprawdzić, czy będzie ok dla starszaka. i się oderwać nie mogę big_grin
              chociaż przyznaję, uprzedzałyście...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka