Dodaj do ulubionych

lektury w 1 klasie w Pl

07.01.15, 10:04
Nie wiem czy juz kiedys nei pytalem, ale

czy wasze pierwszaki dostaly jakas liste lektur do pierwszej klasy?

U nas w zasadzie nie ma nic..dzeici maja czytac to co sobie wyszukaja w domu. Ale to tez nie jest obowiazkowe
Obserwuj wątek
    • bbkk Re: lektury w 1 klasie w Pl 07.01.15, 10:16
      Lektury pojawiły się w 2 półroczu. Informacja co należy przeczytać i na kiedy podawana była na bieżąco.
    • betty842 Re: lektury w 1 klasie w Pl 07.01.15, 10:26
      Ja na razie nic nie wiem na temat lektur w pierwszej klasie...Być może dopiero się dowiem jak już będzie musiał przeczytać jakaś lekturę ale na razie nic nie wiem...Chociaż przypomniało mi się teraz,że ostatnio jedna znajoma coś o lekturze wspominała,że jej syn (pierwszoklasista) przyniosł ze szkołę notkę że ma przeczytać jakąś tam lekturę i ta znajoma była tym oburzona.Bo dziecko czytać nie umie a lekturę ma przeczytać....
      • stillgrey Re: lektury w 1 klasie w Pl 07.01.15, 10:40
        W klasie syna nauczycielka prosila rodzicow o czytanie dzieciom lektur. Nawet teraz w II kl tak jest, co moze nie oburza, ale mnie zadziwia wink Syn od I kl czytal lektury sam, jest na to mnostwo czasu i nawet dzieci slabiej czytajace dalyby rade.
    • slonko1335 Re: lektury w 1 klasie w Pl 07.01.15, 10:26
      Moja obecnie drugoklasistka żadnych lektur nie przerabiała jeszcze.
      • annubis74 Re: lektury w 1 klasie w Pl 08.01.15, 12:28
        Przerabianie lektur - na co? na wióry? makulaturę? brrrr nienawidzę tego określenia
    • mama-ola Re: lektury w 1 klasie w Pl 07.01.15, 10:37
      W poprzednich latach w niektórych pakietach wydawnictw były też i lektury. Na przykład w pakiecie "Od A do Z" osobna książeczka: merlin.pl/Od-A-do-Z-lektury-klasa-1-szkola-podstawowa_Didasko/browse/product/1,917496.html Dużą czcionką te teksty były podane. Znajome dzieci uczyły się z tego pakietu; nauczycielka im podawała daty, na kiedy mają dany tekst przeczytać.
      Teraz już nie ma pakietów, więc pewnie bywa z tym różnie, zależy od nauczyciela.
      • slonko1335 Re: lektury w 1 klasie w Pl 07.01.15, 10:49
        MOja przerabia od A do Z i takiej książeczki w boxie w zeszłym roku na pewno nie było-w tym także nie ma, może dokupowało/dokupuj eosobno się ją osobno albo była we wcześniejszych wydaniach.
        • fogito Re: lektury w 1 klasie w Pl 07.01.15, 11:09
          Byly lektury w pierwszej klasie. Ale nie pamietam, czy byla lista.
    • mama_kotula Re: lektury w 1 klasie w Pl 07.01.15, 11:41
      W klasie córki każde dziecko miało osobną listę lektur, przygotowaną przez nauczycielkę - zależnie od możliwości czytelniczych.
    • lee_a Re: lektury w 1 klasie w Pl 07.01.15, 12:04
      w pierwszej lektur nie było. W drugiej klasie przerabiają co miesiąc jedną. Idą pakietem "Odkrywam siebie" i tam w lekturniku wszystkie lektury są po kolei wypisane.
    • sop.hie Re: lektury w 1 klasie w Pl 07.01.15, 12:09
      Jak pisalam w innym Twoim watku, pierwsza lekture czytaly dzieci (raczej rodzice dzieciom wink) przed Swietami : "Dziewczynka z zapalkami".
      Dalej nie wiem.
      Mam nadzieje, ze beda bardziej dobrane do wieku wink
    • ewa_mama_jasia Re: lektury w 1 klasie w Pl 07.01.15, 12:53
      Listy nie było. Pani podawała z mniej więcej miesięcznym wyprzedzeniem in formację o kolejnej lekturze. Już nie pamiętam dokładnie, ile było lektur w I klasie, wydaje mi się ze 3. Była chyba jakaś opowiastka o pilocie, moja mama czarodziejka, chyba coś jeszcze. Nie pamiętam czy "Lotta..." była w I czy II klasie.
      • ewa_mama_jasia Re: lektury w 1 klasie w Pl 08.01.15, 12:45
        I Cudaczek - Wyśmiewaczek, też chyba w I.
    • makumi Re: lektury w 1 klasie w Pl 07.01.15, 13:38
      W pierwszej klasie nie było lektur. W drugiej mają listę, ale pani mówiła, że będą czytać na lekcji, w całości albo fragmenty. Do domu nie mają zadanych lektur. Maja czytać to na co mają ochotę, ale pani regularnie przypomina żeby codziennie czytać przynajmniej kawałek.
      • 18buzka Re: lektury w 1 klasie w Pl 07.01.15, 14:10
        u mnie nauczycielka starej daty. spis lektur podany na poczatku roku z data przerabiania. lektur bardzo duzo, średnio 2 na miesiąc. myslę ze przerobilismy wszystkie możliwe lektury dla klas 1-3, choc oczywiscie oficjalnego spisu nie ma.
        pozdrawiam
        18buzka
    • srubokretka Re: lektury w 1 klasie w Pl 07.01.15, 19:11
      > U nas w zasadzie nie ma nic..

Mi sie tez tak wydawalo dluzszy czas. Tutaj nigdy nie wspominaja o lekturach (tylko na koniec roku szkolnego corka dostala sugerowane ksiazki, ale nawet ich nie czytala- nie podobaly mi sie).
      Na koniec roku doslalam jednak grubasny folder z pracami corki. Okazalo sie , ze mieli duzo opracowan ksiazek. Czesc takich, ktore sami czytali, czesc ktore wspolnie. Kilka dni temu poszlam corke odebrac wczesniej i mialam sporo czasu , zeby przyjrzec sie gazetkom szkolnym. Zdziwilam sie , bo 2 i 3 klasa miala wypracowania na temat tej samej ksiazki (nie czytanej w domu). Roznica taka , ze 2klasisci pisali na strone a4 (nie bylo to pismo rozlazle), a 3kasisci na 3 strony!! Wszystko bez pomocy rodzicow smile
      Moze u was bedzie podobnie.

• budzik11 Re: lektury w 1 klasie w Pl 07.01.15, 21:58
      Mieli symbolicznie, tzn. pani czytała dzieciom na lekcji przedrukowany w podręczniku fragment (ok 1str.) książki. Sami nie musieli nic czytać.
    • jagienka75 Re: lektury w 1 klasie w Pl 07.01.15, 22:43
      > czy wasze pierwszaki dostaly jakas liste lektur do pierwszej klasy?
      >

nie.
    • aloiw1985 Re: lektury w 1 klasie w Pl 07.01.15, 23:47
      KLASA I

1.Władysław Bełza, Katechizm polskiego dziecka

2.Jan Brzechwa, Wiersze dla dzieci
      • stillgrey Re: lektury w 1 klasie w Pl 08.01.15, 09:54
        Pozycji numer 1 raczej nie mozna podciagnac pod kategorie lektury szkolnej, bo rownie dobrze mozna by do lektur zaliczyc kazda czytanke w podreczniku wink
        • stillgrey Re: lektury w 1 klasie w Pl 08.01.15, 09:57
          No chyba, ze caly zbior dzieciaki przerabialy, ale wydaje mi sie niedorzecznym pomysl zeby dzieciaki jako pierwsza lekture czytaly zbior wierszy napisanych 100lat temu zupelnie dla nich niezrozumialym jezykiem.
    • aveave0 Re: lektury w 1 klasie w Pl 08.01.15, 10:44
      Nasza mama czarodziejka i Zaczarowana zagroda
    • tititu Re: lektury w 1 klasie w Pl 08.01.15, 11:58
      Cudaczek-Wyśmiewaczek czytany samodzielnie lub przez rodziców
      Plastusiowy pamiętnik -j.w.
      Jacek, Wacek i Pankracek - .w.
      samodzielnie:
      Jak Wojtek został strażakiem
      Kto ty jesteś? Polak mały.
      Nasza mama czarodziejka.

Starsze dziecko miało jeszcze przeczytać Wierszykarnię i z 5 innych książek. Tytułów już nie pamiętam.
      • tititu Re: lektury w 1 klasie w Pl 08.01.15, 11:59
        Aaa i Czarną owieczkę miały. Beee
    • annubis74 Re: lektury w 1 klasie w Pl 08.01.15, 12:27
      >
      > U nas w zasadzie nie ma nic..dzeici maja czytac to co sobie wyszukaja w domu. A
      > le to tez nie jest obowiazkowe
      >

to chyba dobrze - dzieki temu same mogą wybrać a ze nie obowiązkowe? Pamiętam jak swego czasu pełniłam w klasie funkcje tzw "łącznika z biblioteką' (pewnie dlatego ze jako jedna z niewielu w klasie czytałam sporo i bez przymusu oraz często odwiedzałam bibliotekę). Moim zadaniem było co miesiąc spisywać ile książek wypożyczyli moi koledzy i imienny raport dostarczać polonistce. był to jedyny raz w moim życiu kiedy nagminnie dopuszczałam się fałszerstwa ze względu na moją koleżeńskość i dobre serduszko bo moi koledzy byli tak leniwi że nie tylko nie czytali ale nawet nie wypozyczali ksiązek pro forma (a za nieczytanie groziły jakieś tam sankcje) Reasumując nikt nikogo nie jest w stanie zmusiś do czytania. Można ewentualnie mądrze zachęcać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka