Dodaj do ulubionych

Problem z 8 latkiem

25.01.15, 09:52
Witam na forum bardzo prosze o pomoc , mam problemy z moim 8 letnim synem , syn chodzi do 1 klasy sp. Jest dzieckiem bardzo zywym , wszędzie go pełno. Mam problemy dotyczące jego ubierania się do szkoły, syn ociaga się prosi zeby mu pomóc itp ażeby tylko zwrócić na siebie moją uwagę. Kolejny problem do jedzenie pomimo tego że syn ma 8 lat mam rpoblemy z jedzeniem jest niejadkiem i nie jada wogóle mięsa, a problem tkwi w tym iż syn nie chce jesć samodzielnie podejrzewam że z lenistwa, ale babcia która bardzo dba o to ażeby wnuczek niejadek cokolwiek zjadł lata za nim i karmi go tam gdzi on akurat chce. Kolej ny problem to zakupy, syn na każdym kroku domaga się kupienia zabawki, pomimo tego że dostaje kieszonkowe w wysokośc 60 zł miesiecznie to i tak idąc do dziadka albo 2 babci wyci aga od nich pieniadze a potem w sklepie 2 godziny zastanawia sie na co je wydać ponieważ nie ma już chyba takiej zabawki której by nie miał. Po prostu musi wydac każde pieniadze. Nie mam jużdo niego siły. KOlejny problem to ja a mianowicie nie mam nawet chwili dla siebie, jak tylko wróce z pracy nie moge nawet spokojnie zjeśc ponieważ syn zajmuje cały mój czas dołownie jedyne co moge robić samodzielnie to wyjście do toalety. Rozumiem że syn potrzebuje mojej uwagi ale to lekka przesada, musze oglądać z nim bajki, grac na komputerze i oglądac wszutyko co on robi. Kolejny problem to zasypianie syna syn mam problem z zasnieciem twierdzi że boi si,ę być sam w pokoju, pomimo tego że śpi w jednym pokoju z siotra starszą , musze siedziec wieczorem i czekać aż syn zaśnie. Prosze bardzo o pomoc, co zrobiłam źle gdzie popełniłam błąd, mam nadzieję zę nie jest jeszcze za późno bo mam wrażnie że wychowałam małego terrorystę
Obserwuj wątek
    • pajesia Re: Problem z 8 latkiem 25.01.15, 11:32
      błędów zrobiłaś masę, w każdej opisywanej przez Ciebie sprawie, porozmawiaj z nim, przecież jest już duży i odpowiedzialny (jak na swój wiek) :
      - dzieciak ma sam wciągać na grzbiet ubranie wcześniej przygotowane
      - co to znaczy, że samodzielnie nie jest w stanie przetransportować jedzenia do ust? kaleka? mięsa nie musi jesć byleby miał inne, pełnowartościowe jedzenie
      - 60 zł kieszonkowego w tym wieku to bardzo dużo pieniędzy na przetracenie
      - wiele dzieci potrzebuje pełnej uwagi rodziców, spróbuj usiąść z nim przy stole mówiąc: ty robisz lekcje, ja mam swoje zajęcie, będę na Ciebie patrzeć robiąc swoje sprawy
      - a powiedział, czego się boi?
      • patsiw30 Re: Problem z 8 latkiem 25.01.15, 11:54
        nie i wydaje mi się że to że nie chce sam zasypiac to tez sposób na zwrócenie na siebie uwagi i naprawde jest najszczęśliwszy na świecie jak cały dzień z nim jestem i niczym poza nim się nie zajmuje ale mam też starszą córkę i jej tez muszę poświęcać swój czas
    • klubgogo Re: Problem z 8 latkiem 25.01.15, 11:54
      Z ubieraniem ociągała się moja 5-latka aż tupnęłam nogą i się skończyło, teraz do szkoły ubiera się sama i robi to w miarę szybko. Porozmawiaj z synem poważnie na ten temat, albo jak się nie ubierze, niech idzie w piżamie.
      W sprawie jedzenia - rozmowa z babcią i stanowczy zakaz ingerowania w karmienie dziecka. Wyznaczenie sztywnych pór posiłków i wyłącznie przy stole. Nie zje w ciągu kwadransa, zabierz ze stołu i pożegnaj do następnego posiłku.
      60 zł kieszonkowego dla 8-latka!!!!???? To już jest wasz problem,ale sorry, chyba zwariowaliście.

Błąd popełniłaś pewnie kilka lat temu i ciężko ci będzie naprawić, ale najwyższa pora, żeby zacząć traktować dziecko jak 8-latka, a nie jak niemowlę. Współczuję.
    • morekac Re: Problem z 8 latkiem 25.01.15, 12:29
      A czy dziecko było kiedykolwiek badane pod kątem nadwrażliwości SI? Albo i ADHD?
      Kieszonkowe dla dziecka w tym wieku jest chyba za wysokie i jeśli tak ci przeszkadza, że wydaje tyle kasy, po prostu dawaj mu mniej. Poza tym - dostaje na raz, czy są to tygodniówki?
      Co do kasy od babci i dziadka - porozmawiaj z nimi i jednak zabroń. Co innego prezent przy okazji, co innego - zaśmiecanie domu niezliczoną ilością dupereli.
    • ewa_mama_jasia Re: Problem z 8 latkiem 25.01.15, 13:26
      Ile czasu spędzasz z dziećmi? A szczególnie z synem? Może w tym jest problem. Może mu Ciebie brakuje. Macie czas na wspólny spacer, pogadanie? Czy jest jakiś problem, żebyś przed snem mu / im poczytała, łatwiej będzie mu usnąć a jednocześnie będzie miał poczucie że spędzacie czas razem. Jeśli ogląda bajkę, czy nie możesz być w tym samym pokoju, np. prasować czy robić coś przy komputerze, czytać książkę, cokolwiek co się da zrobić z domowych obowiązków przy synu. Tak, żeby czuł Twoją obecność.
      • patsiw30 Re: Problem z 8 latkiem 25.01.15, 13:37
        otóż faktycznie wszystko wskazuje na to iz dziecko ma Afhd właśnie zapisalismy się do poradni w celu diagnozy, spędzam z dzieckiem cały swój czas wiec to nie jest przyczyna pracuje ale po szkole odbieram syna i wszystko robimy razem prasowanie sprzątanie i inne obowiązki są robione gdy syn śpi ale mi juz pomału zaczyna brakować sił
        • ewa_mama_jasia Re: Problem z 8 latkiem 25.01.15, 16:59
          Spróbowałabym wprowadzić dwie rzeczy: szybkie robienie tego co ma zrobić oraz robienie swoich obowiązków w tym samym pomieszczeniu, gdzie syn. Nie zawsze i nie wszystko się da. Ale prasować możesz tam, gdzie oglada bajki a on odrabiać lekcje tam, gdzie Ty gotujesz.
          Dla mnie najfajniejszym okresem w ciągu dnia było prowadzanie i odbieranie syna ze szkoły oraz czytanie mu przed snem, aż zaśnie. Bo wtedy rozmawialiśmy sobie o wszystkim (20 - 30 minut każdorazowo), a czytanie przed snem uspokajało go, dawało moją obecność a jednocześnie nie wymagało ode mnie dużego wysiłku (mniejszego niż np. opowiadanie bajek).
          Tak do tego syn przywykł, że kiedy idzie do szkoły lub z niej wraca (od tego roku chodzi sam), to dzwoni do mnie i przegadujemy różne sprawy przez telefon. A kiedy miał kryzys na kolonii i strasznie tęsknił, też do mnie dzwonił i czytałam mu przez telefon.
    • srubokretka Re: Problem z 8 latkiem 25.01.15, 14:04
      Jak sobie syn radzi w szkole? Z kolegami?
      Czy w jego zyciu jest tata?
      • patsiw30 Re: Problem z 8 latkiem 25.01.15, 14:22
        tak w życiu syna jest tata mieszkamy z moim mężem ale syn nigdy nie potrzebował tyle jego uwagi co mojej , w szkole radzi sobie bardzo dobrze ma dobry kontak z rówesnikami i jest w miare grzeczny w opini nauczycielki nie wyróżnia sie jakoś szczególnie wśród dzieci w jego wieku nauczycielka mówi że jestem przewrażliwiona le ja naprawdę myślę że syn ma ADHD
        • srubokretka Re: Problem z 8 latkiem 25.01.15, 14:44
          > wiona le ja naprawdę myślę że syn ma ADHD

Dlaczego wolisz przypisac chorobe, wade swojemu synowi niz np doszukac sie bledow wychowawczych u siebie? Zastanawialas sie nad tym powaznie, bez emocji?
          Myslisz, ze taka diagnoza by mu pomogla? Czy rzeczywiscie istnieje taka potrzeba, jezeli to adhd wystepuje tylko w relacjach z toba? Zastanow sie , czy pomoze ci w relacjach z synem, czy to cos poprawi miedzy wami? Wtedy zamiast spedzac z nim czas, bedziesz go ciagac po poradniach , psychologach i w efekcie rzeczywiscie wyjdzie ci ktos chory psychicznie. Odpocznij, zdystansuj sie, nawet idz do psychologa, ale z soba. (pisze bez owijania w pazlotko, ale i bez zlosliwosci)
          • patsiw30 Re: Problem z 8 latkiem 25.01.15, 14:52
            nie wolę jej przypisać ale już pani nauczycielka w przedszkolu radziła mi poradnie dla dziecka bo dziecko nie umiało się skupić pewnie że wolałabym nawet najgorsze swoje błędny niż adhd u dziecka , wiem że wiele błędów popełniłam bo na zbyt wiele mu pozwalałam ale byc może problem tkwi tez i w jego psychice. Pomózcie prosze nie potrafie byc obiektywna bo to moje dziecko które kocham nad zyce ale mam wrażenie że moja miłość zamiast pomagać to przeszkadza
            • srubokretka Re: Problem z 8 latkiem 25.01.15, 15:50
              W przedszkolu nie byl w stanie sie skupic? Nie zartuj. To pewnie jak 90 % przedszkolakow.
              To nie jest argument za. Ani przemeczona mama. Jakie sa inne objawy tego adhd?
              Jak chcesz porady forumowej, to podstawa jest w miare obiektywne opisanie waszej sytuacji rodzinnej, a wydaje mi sie , ze bedziesz miec z tym problem, bo jestes zmeczona synem (a moze sytuacja w rodzinie, logistyka....? ).

• klubgogo Re: Problem z 8 latkiem 25.01.15, 16:51
              > ie prosze nie potrafie byc obiektywna bo to moje dziecko które kocham nad zyce
              > ale mam wrażenie że moja miłość zamiast pomagać to przeszkadza

więc nie kochaj nad życie, kochaj mądrze.
          • morekac Re: Problem z 8 latkiem 25.01.15, 16:31
            Dlaczego wolisz przypisac chorobe, wade swojemu synowi niz np doszukac sie bled
            > ow wychowawczych u siebie?
            A dlaczego ma tego nie sprawdzić? Przecież nie ona diagnozuje ADHD. Jeśli nic dziecku nie jest, zdąży się jeszcze zastanowić nad błędami i posypać głowę popiołem.
    • mmagam Re: Problem z 8 latkiem 25.01.15, 18:54
      Myślę, że już wszystkie rady dostałaś.
      1. Diagnoza, skoro Cię to niepokoi.
      2. Od jutra dziecko wstaje 15 minut wcześniej i się samo ubiera - bez dyskusji
      3. Karmienie w tym wieku to hmm słów mi zabrakło, je sam, jak nie zje nie umrze.
      4. On ogląda bajkę, gra na komputerze, odrabia lekcje - Ty prasujesz, robisz obiad czy co ta masz do zrobienia. Między czasie zerkasz w bajkę/monitor/lekcje i komentujesz
      5. Na dobranoc czytasz bajkę, rozmawiasz i wychodzisz - poświęcasz na to 30 minut. Tak duże dziecko zasypia samo.
      6. Pieniądze, prezenty - to już Twoja sprawa. Bo to już mniejszy problem (jak dla mnie).
      7. Zapraszacie kolegów do domu, oni się lepiej nadają do zabawy niż mama.
      Błędów masa, naprawa będzie trudna, bo chłop wie, że matka robi co on jej każe. Ale albo się w końcu "postawisz" dziecku, albo będziesz tańczyć jak on Ci każe. On ma dopiero 8 lat aż strach pomyśleć co będzie jak będzie miał 15.
      Powodzenia smile
      • patsiw30 Re: Problem z 8 latkiem 25.01.15, 21:16
        dziekuje bardzo wszystkim za rady tego mi trzeba było cóż jako matka miałam wyrzuty sumienia stawiając się dziecku myślałam że sama miłośc wystarczy jak widac niekoniecznie
    • anten_ka Re: Problem z 8 latkiem 25.01.15, 21:45
      Popełniłaś wiele błedów, jak kazdy rodzic. Na twoim miejscu nie szukalabym odpowiedzi na pytania na formu ale poszukała dobrego psychologa dzieciecego w twojej okolicy. Taki profesjonalista spojrzy z boku na twoje dziecko i powie co jest powodem jego zachowania. Powie wam też jak macie z nim postepować, żeby w łagodny sposob obie strony były zadowolone. Teraz jest ostatni dzwonek kiedy możesz jeszcze coś zrobić, wpłynąć na swoje dziecko, pomóc mu i sobie. Potem, kiedy bedzie juz pod wpływem rówieśnikow może być za późno lub bedzie to o wiele trudniejsze. Po co eksperymentować na własnym dziecku skoro sa ludzie, ktorzy moga szybko pomóc? Nie wiem jaki masz stosunek do korzystania z tego typu pomocy, wiele osób ma opór ( taka jest mentalność ludzi, że psycholog jest od chorób psychicznych a nas to nie dotyczy)
      Jakiś czas temu miałam problemy z dzieckiem, 9 latkiem. Psycholog ocenił z czego wynika zachowanie dziecka. Zrobiła pełen opis dla mnie i dla nauczycieli jak mamy z dzieckiem postepować, żeby pomóc, gdyby nie ta pomoc szukałabym po omacku i być moze problem by sie pogłebiał a tak został rozwiazany wink powodzenia życze, i samych dobrych wyborów.
      • srubokretka Re: Problem z 8 latkiem 26.01.15, 01:43
        O tak, tak patsiw30 znajdz psychologa podziekuj calemu gatunkowi za te ksiazki, ktore mialy ci ulatwic bycie rodzicem. Podziekuj za ich skutecznosc. Ode mnie mozesz przekazac wyrazy podziwu. Czyz to nie genialne. Na koncu tych wszystkich ksiazek powinien byc napis " do zobaczenia wkrotce" smile
        patsiw30, ale i tak dobrze ci poszlo. Zazwyczaj po tych wszystkich lekturach matki laduja w poradni najpozniej ok 6 roku zycia.
    • camel_3d mnie zalatuje 25.01.15, 22:41
      rozpieszczonym kaieciuniem....

serio, ubieranie, karmienie..itd... na pewno nie adhd...

sa dwie mozliwosci. jedna odcinasz powoli pepowine. z glodu nie umrze. nie zje sniadania i obiadu..to zje kolacje. miesa nie musi jesc, jezeli je zrozniciwane wRzywa.
      ubieranie..olewasz, jak sie nie ubierze na czas to sue spozni do szkoly...

druga...poszukaj psychologa glownie dla siebie, zeby ci poradzil dalsze kroki i przeanalizowal sytuacje.
    • jesseno Re: Problem z 8 latkiem 29.01.15, 22:22
      Ośmiolatek w 1 klasie sp?
    • jakw Re: Problem z 8 latkiem 30.01.15, 08:46
      Gdyby syn miał problem z ADHD to prawdopodobnie twoim głównym problemem byłoby odrabianie lekcji - także tych, których nie zrobił w szkole gdy inni robili.
    • jdylag75 Re: Problem z 8 latkiem 30.01.15, 11:48
      Mam syna który lubi być obsługiwany. Problem z ubieraniem się i jedzeniem to już przeszłość, ale kiedy je rozwiązywałam nie stawiałam spraw na ostrzy noża: masz się ubrać bo pójdziesz w piżamie, tylko chwaliłam za każdą włożoną skarpetkę, robiłam wyścigi, szłam na kompromis: to ja wkładam Ci koszulkę a ty resztę. Kiedy się ubrał sam to chwaliłam, również przy tacie i mówiłam,że mogę na niego liczyć, że się nie spóźniamy cokolwiek, co tam było akurat aktualne.
      Wpojenie umiejętności zajęło 5 dni.
      Wiem, ze trochę zakrawa to na kabaret, ale ponieważ sama mam przekorny charakter wiem, ze na niektóre osoby lepiej działać sposobem niż twardymi nakazami.
      Odnośnie zajmowania Twojej uwagi to może to jest tak ze Ty uciekasz a on Cię ściga?Ty czujesz się osaczona a on nienasycony? Weź umów się z nim, że każdego dnia poświęcasz mu 100 % swojej uwagi pomiędzy 17.30 a 18.00 czy dłużej, w miarę wolnego czasu, nie ma bajek wtedy, ani prasowania, idziecie na spacer, gracie, zobaczysz że zapewne po 3 razach nasyci się, trzymaj się wyznaczonych godzin, a w pozostałych przypadkach mów, ze jesteś zajęta i że porozmawiasz za 15 minut, albo teraz tylko, ze 2 minuty .
      Do sklepu wydawać kasę chodzi sam? Jak z Tobą to odmawiaj zakupów, jeśli Ci to przeszkadza.
      NIe jestem psychologiem i stosuję domowe sposoby

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka