11.03.15, 16:50
Po przeczytaniu kilku wątków zaczęłam się zastanawiać..

Dla kogo są przeznaczone konkursy i jaka jest (powinna być) rola nauczyciela w przygotowaniach? Czy wystarczy byc (bardzo) dobrym z przedmiotu, żeby startować i oczekiwac wsparcia szkoły? Czy jednak trzeba wybiegac daleko poza przeciętną ? Czy nauczyciel ma przygotować do samego formatu konkursu, pomóc uporządkować samodzielnie zdobytą wiedzę czy może "przerabiac" z uczniem materiał, którego nie ma w programie. A może miejsce na przerabianie tego dodatkowego materiału to zwykłe kółka, których uczestnicy mogą chciec lub nie chcieć startować w olimpiadzie. A jeżeli są kółka to czy nauczyciel powinien dodatkowo przygotowywać do konkursu?

To takie pytania w czasach kiedy powstaje niemal przemysł konkursowy.

Obserwuj wątek
    • bogusia1231 Re: Konkursy 19.03.15, 16:47
      Poziom konkursów jest różny i czasami wystarczy być dobry (bardzo), czasami wypadałoby być wybitnymsmile
      Czy nauczyciel ma przygotowywać? myślę, że niekoniecznie, fajnie jest jak jest kółko z danego przedmiotu i dzieciak na nim może rozwiać swoje wątpliwości, popytać o literaturę.
      U mnie w szkole w większości jest to danie testów z lat ubiegłych - wydaje mi się to też dużo bo przynajmniej dziecko wie czego się spodziewać.
      Należy zauważyć, że poza wewnętrzna satysfakcją nauczyciel z reguły nie ma żadnych wymiernych korzyści z tego, że jego uczeń został laureatem jakiegoś konkursu. W związku z tym, uważam, że na początku edukacji - gdzie materiał jest w miarę przystępny - przygotowanie powinno leżeć po stronie dziecka i rodziców.
    • slonko1335 Re: Konkursy 19.03.15, 17:56
      Chyba zbyt ogólne to pytanie. Wydaje mi się, że zależy też i od konkursu i od wieku. Tak jak Bogusia napisała poziom konkursów jest bardzo różny i do niektórych wybitnym być nie trzeba zdecydowanie(z moich obserwacji tegorocznych Zuch i Świetlik były bardzo proste-nie wiem jak w latach ubiegłych ale w tym roku byłam zdziwiona-pisze o 2klasie SP) i na tym etapie edukacji na jakim jest moje dziecko jakoś specjalnie przygotować sie chyba nie da chociaż w świetliku przed konkursem dziecko powinno wykonać doświadczenia i oczekiwałabym od nauczyciela przynajmniej informacji o tym lub jeśli jej nie ma to tego, że doświadczenie zrobi w klasie, skoro szkoła "pośredniczy" w urządzeniu konkursu .
      Co do pozostałych konkursów typu alfik i kangurek ejdnak zadania nie są typowe i moim zdaniem uczniowie powinni przerobić kilka tego typu na jakimś kółku czy powinien się bardziej angażować nauczyciel? w sumie to chyba neikonicznie.
    • szpulakasia Re: Konkursy 19.03.15, 18:55
      moje dziecko startuje w niemal wszystkich konkursach (kangury alfiki foxy english high flier albus itp oraz regionalne) i tutaj ćiwczymy tylko w domu ,nie wymagam od nauczyciela jakiegokolwiek przygotowywania...... raz została laureatem z angielskiego z pozostałych zdobywa zawsze wyróżnienia bardzo dobre ,natomiast w tym roku została laueratem konkursu kuratoryjnego i tu uważam ze pomoc naszych nauczycieli była nieodzowna.....córka chodziła na kółka ale także miała indywidualne zajęcia z nauczycielem,i jestem im bardzo wdzięczna bo chyba bez ich pomocy byłoby cięzko,to był akurat polski wiec gramatyki i różnych rzeczy można się nauczyć ale już poprawnego pisania różnych wypracowań nie byłabym w stanie jej sprawdzić i poprawić,do 1 i 2 etapu uczyłyśmy się wiecęj same ale do finału głownie zajął się nauczyciel,martwi mnie tylko że faktycznie oprócz satysfakcji nic z tego nie ma (nauczyciel) a np siedziały w szkole cały tydzień ferii z moją córką....
    • mamakuby77 Re: Konkursy 19.03.15, 22:48
      Mój syn też startuje w konkursach. Czasem nauczycielka da testy z poprzednich lat, a czasem sama szukam w necie. Zaskoczył nas Meditest i Ekoplaneta, ponieważ był dla klas III-IV i sporo zagadnień było trudnych do wyjaśnienia. Natomiast kangur, logiczne myślenie, zuch, olimpusek, oxford były łatwiejsze. Nie mamy niestety żadnego kółka, które by do tego przygotowywało. Pochwalę się, że w międzyszkolnym konkursie czytelniczym "W krainie bajek i baśni"- tu trzeba było się przygotować z listy baśni, bajek i legend- napisać test szkolny, potem międzyszkolny test, wykonać rysunek, zaprezentować ulubioną baśń ustnie, odpowiedzieć na pytania jury mój synek został laureatem-otrzymał wyróżnienie. Aha i ten jedyny konkurs wiedzowy był bezpłatny smile
      • bogusia1231 Re: Konkursy 19.03.15, 23:12
        Pochwalę się, że w międzyszkolnym konkursie czytelniczym "W krainie bajek i baśni"- tu trzeba było się przygotować z listy baśni, bajek i legend- napisać test szkolny, potem międzyszkolny test, wykonać rysunek, zaprezentować ulubioną baśń ustnie, odpowiedzieć na pytania jury mój synek został laureatem-otrzymał wyróżnienie. Aha i ten jedyny konkurs wiedzowy był bezpłatny.
        To się chłopaki spotkali w Pleciudzesmile
    • liliawodna222 Re: Konkursy 20.03.15, 08:14
      Moim zdaniem przygotowaniem dzieci do konkursów powinni się zająć:
      1. sami uczniowie
      2. jeśli z pomocą nauczycieli, to wyłącznie na kółkach
      3. rodzice

Zadaniem nauczycieli jest PRZEDE WSZYSTKIM prowadzenie lekcji dla wszystkich uczniów, a nie wyodrębnianie uzdolnionej grupki kosztem reszty klasy. Konkursy nie są obowiązkowe dodam.
      • jdylag75 Re: Konkursy 20.03.15, 13:06
        > Zadaniem nauczycieli jest PRZEDE WSZYSTKIM prowadzenie lekcji dla wszystkich uc
        > zniów, a nie wyodrębnianie uzdolnionej grupki kosztem reszty klasy. Konkursy ni
        > e są obowiązkowe dodam.
        Wyodrębnianie uzdolnionej grupki jak i tępej grupki jest jak najbardziej zadaniem nauczyciela.
        Uważam że pomagać uczniowi w przygotowaniu się do konkursu który odbywa się w ramach szkoły powinien nauczyciel, jako że zazwyczaj zna specyfikę konkursu i umie zmierzyć możliwości ucznia oraz zna metody nauczania, przygotowanie odbywać się powinno na kółkach.

Często takie zaangażowanie jest bardzo satysfakcjonujące dla nauczycieli. Wiem to od 3 matematyczek, które znam i które czasami się martwią że nie mają w danym roczniku z kim pracować nad rozwojem uzdolnień.
        • liliawodna222 Re: Konkursy 20.03.15, 15:03
          Tak jak powiedziałam, jak najbardziej mogą się tym zajmować nauczyciele, ale NA KÓŁKACH i PO LEKCJACH, a nie w czasie lekcji kosztem uczniów słabszych czy po prostu przeciętnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka