09.07.15, 00:56
Pytanie do mieszkanek Krakowa lub osób ktore zwiedzaly kraków z dziećmi OSTATNIO
wybieramy się na weekend do Krakowa - znam i bardzo lubię to miasto ale to nasza pierwsza podróż do Krakowa z córką. co może zachwycić 7latkę? Planuję wejście do podziemi Rynku, oczywiście wawel - ale w wersji minimalistycznej, oczywiście smoka. w sumie mało czasu jak na tak rozbudowane atrakcje typu wieliczka czy ogród doswiadczeń. co byście jeszcze poleciły w centrum krakowa co mogłoby zainteresować dziecko? nie chodzi o parki linowe czy sale zabaw - to mozemy mieć u siebie... czy słyszałyście może o jakichś pomysłach typu questing w Krakowie?
Obserwuj wątek
    • srubokretka Re: kraków? 09.07.15, 03:38
      Widzialas ta wczorajsza reklame, skasowana przez modetora? Oferta wydawala sie ciekawa.

>Krakowa z córką. co może zachwycić 7latkę?

To zalezy od dziecka przeciez. Moja ma faze na miniaturowe rzezby teraz i tego szuka gdziekolwiek pojedziemy.
      Ja chyba bym szukala sladow z legend (jezeli dziecko zna). Bazyliszek, lajkonik , hejnal, P Twardowski, smok wawelski... Tylko ubrac w slowa sprytnie , zeby dziecko nie bylo zawiedzione, gdy zobaczy bazyliszka obdartego z magicznego opisu z ksiazki.
      • annubis74 Re: kraków? 09.07.15, 07:24
        > Widzialas ta wczorajsza reklame, skasowana przez modetora? Oferta wydawala sie
        > ciekawa.

sad nie widziałam jeśli pamiętasz jakieś szczegóły to prześlij mi na priv

właśnie tropem legend chciałabym podązyć - mam nadzieję że uda mi się ułożyć jakiś mini-quest żałuję bo nie znalzłam oferty skierowanej pod katem dzieci - pod tym względem byliśmy zachwyceni Toruniem ktory legendy podaje w sposób ciekawy dla dzieci - nawet jeśli odrobinę komercyjny
        • mama-ola Re: kraków? 09.07.15, 08:58
          > Widzialas ta wczorajsza reklame, skasowana przez modetora? Oferta wydawala sie
          > ciekawa.

Ja widziałam. Weszłam na ich stronę. Moim zdaniem, oni dopiero zaczynają. W kilku miejscach było "strona w budowie". Weszłam na cennik, a tam cennika nie ma, tylko "wyślij mail, a przyślemy indywidualną ofertę". Więc wysłałam mail i czekam na tę ofertę, ale nic nie przyszło.

Wybieram się na 2 dni do Krakowa z synami lat 6 i 10. Oni są dość marudni, bywa że narzekają, że jest nudno i męcząco. Więc chciałabym im zapewnić atrakcje naprawdę sprawdzone.
      • ewa_mama_jasia Re: kraków? 13.07.15, 11:06
        Piszesz o tych legendach? Nie widziałam tam nic dla pojedynczych zwiedzających, raczej nastawiają się na grupę.
        • mama-ola Re: kraków? 13.07.15, 11:31
          > raczej nastawiają się na grupę.

Pojedynczych też są skłonni oprowadzić, ale ma to swoje wady (moim zdaniem). Inaczej wygląda, jak cała grupa idzie przebrana za giermków, a inaczej jak jedno dziecko czy dwoje. Wydaje mi się, że w grupie jest lepsza zabawa. Ja w każdym razie nie chciałam, żeby tylko moi synowi szli, głupio bym się czuła.
          Koszt 250 zł do poniesienia przez jedną rodzinę a do poniesienia przez grupę - to też jest spora różnica.
          • ewa_mama_jasia Re: kraków? 13.07.15, 11:56
            Inaczej - nie chcę oprowadzania pojedynczego dziecka. Chciałabym zorganizowanej wycieczki, złożonej z pojedynczych dzieci. Właśnie dla takich turystów, którzy przyjadą samodzielnie do Krakowa, zapiszą dziecko na wycieczke, i ono pójdzie w grupie innych dzieci. Wiem, trudne do zrealizowania. Musiałby być ogólnodostępny kalendarz wycieczek, z obowiązkiem zapisu. I na 3 dni przed wycieczką byłaby informacja zwrotna - ile jest osób zapisanych, czy wycieczka dojdzie do skutku. 250 zł jako cena za pojedyncze oprowadzenie wysoka. Jakby np. 250 było za grupę kilkunastoosobową to cena znośna, jeśli w grę wchodziłoby indywidualne oprowadzenie - mysle, ze znośna cena byłaby ok. 100 zł.
            • mama-ola Re: kraków? 13.07.15, 12:21
              > Chciałabym zorganizowanej
              > wycieczki, złożonej z pojedynczych dzieci. Właśnie dla takich turystów, którzy
              > przyjadą samodzielnie do Krakowa, zapiszą dziecko na wycieczke, i ono pójdzie
              > w grupie innych dzieci. Wiem, trudne do zrealizowania.

Wydaje mi się, że oni mają coś takiego, ale na razie w weekendy. Proponowali mi, żebym dołączyła do niedzielnej wycieczki, ale ja będę w Krakowie w środku tygodnia. W każdym razie warto pisać maile do nich - odpowiadają bardzo miło.
              • ewa_mama_jasia Re: kraków? 13.07.15, 12:36
                O właśnie, o taką inicjatywę mi chodzi.
        • aga_martusia Re: kraków? 15.07.15, 09:09
          Czy mogłybyście na prywatnego maila: runowscy@interia.pl przesłać mi namiar na tą firmę opowiadającą o legendach Krakowa. Będziemy z dzieciakami w sierpniu, chętnie byśmy się przyłączyli do takiej grupy.
    • jagabaga92 Re: kraków? 09.07.15, 08:26
      Mojego wówczas 7-latka zachwycił w Krakowie właśnie Ogród Doświadczeń. Reszta była "łażeniem koniecznym". Ale może 7-letnie dziewczynki mają inaczej niż 7-letni chłopcy...wink
      • mama-ola Ogród Doświadczeń 09.07.15, 09:25
        Mam pytanie związane z tym Ogrodem Doświadczeń. Kupić "Bilet wstępu podstawowy (zwiedzanie ekspozycji plenerowej)" czy lepiej tę wersję rozszerzoną o Muzeum Inżynierii?
        • jagabaga92 Re: Ogród Doświadczeń 09.07.15, 09:36
          My byliśmy tylko w Ogrodzie, bo prawdę powiedziawszy nawet nie wiedziałam o tym muzeum. W Ogrodzie sporo czasu spędziliśmy i nikt się nie nudziłsmile. Weszłam przed chwilą na stronkę muzeum i myślę, że chłopakom powinno się spodobać (pod warunkiem wszakże, że przynajmniej części eksponatów można podotykać i "pokręcić korbąwink"). Doczytałam też, że we wtorki wstęp na wystawy stałe jest za free.
          • mama-ola Re: Ogród Doświadczeń 09.07.15, 09:45
            Dzięki, Jagabaga.
            Waham się nad tym Muzeum Inżynierii... Mamy tak mało czasu na Kraków, tylko 2 dni. Akurat będziemy we wtorek, więc chętnie bym skorzystała z bezpłatnych biletów, ale rezerwacja online się nie udała niestety. Napisałam mail i zobaczymy.

Mam jeszcze pytanie odnośnie do tego Ogrodu Doświadczeń. Jak on się ma do Centrum Kopernika w Warszawie? Czy skoro wybieramy się też do Kopernika, to tego Ogrodu nie należałoby odpuścić?
            • jagabaga92 Re: Ogród Doświadczeń 09.07.15, 09:50
              > Mam jeszcze pytanie odnośnie do tego Ogrodu Doświadczeń. Jak on się ma do Centr
              > um Kopernika w Warszawie? Czy skoro wybieramy się też do Kopernika, to tego Ogr
              > odu nie należałoby odpuścić?

Niestety, w tej kwestii nie jestem w stanie Ci pomóc, bo nie byłam w Koperniku. W każdym razie na "zabawy" w Ogrodzie trzeba mieć ładną pogodę, bo niemal wszystkie doświadczenia są "pod chmurką".
      • annubis74 Re: kraków? 09.07.15, 09:32
        ogród doświadczeń to fajny pomysł - ale mam rważenie ze potrzeba na niego kilku godzin - trochę jak w koperniku
        ale moze nie mam racji?
        • jagabaga92 Re: kraków? 09.07.15, 09:44
          annubis74 napisała:

> ogród doświadczeń to fajny pomysł - ale mam rważenie ze potrzeba na niego kilku
          > godzin - trochę jak w koperniku
          > ale moze nie mam racji?

jak najbardziej MASZ RACJĘ smilesmilesmile
    • annka78 Re: kraków? 09.07.15, 08:40
      Mieszkam w Krakowie i mam córkę 6-latkę smile Podziemia - super - bardzo podobają się dzieciom. Jeśli dołożysz do tego Wawel, 1 dzień masz w zasadzie wypełniony. Centrum w weekend (właściwie zawsze) jest wypełnione ludźmi, i to męczy dosyć dziecko. Dużą atrakcją dla dzieci jest przejazd powozem (bryczką), wysłuchanie hejnału i opowieść o hejnale, koło Rynku masz też manufakturę cukierków gdzie są pokazy robienia cukierków: www.ciuciukrakow.pl/, polecam też ten ogród doświadczeń. W Rynku jest też pijalnia czekolady Wedla smile W piwnicy pod baranami w kinie macie poranki dla dzieci oraz letnie tanie kinobranie dla dzieci: www.kinopodbaranami.pl/wydarzenie.php?evnt_id=2552
      • annka78 Re: kraków? 09.07.15, 08:41
        acha no i moje dzieci to z godzinę spędzają na karmieniu gołębi oraz nad Wisłą łabędzi i kaczek - także zakup chleba konieczny.
    • mama-ola Re: kraków? 09.07.15, 10:11
      Czy ktoś może mi doradzić w sprawie zaplanowania zwiedzania?
      Z Wawelu wstępnie wybrałam: Wawel Zaginiony, Komnaty Królewskie, Zbrojownię, Dzwon Zygmunta i Smoczą Jamę - wystarczy? Czy jeszcze coś dorzucić? Ile to zajmie czasu?
      • 18buzka Re: kraków? 09.07.15, 23:26
        witaj

moja tesciowa pojechała z 10 latkiem co krakowa. przygotowałam jej spis atrakcji typowe dla dziecka ( inne ma w przewodniku). mzoe cos wybierzesz

1a. Kopiec Kościuszki
        Komitet Kopca Kościuszki
        al. Waszyngtona 1
        Kopiec Kościuszki
        30-204 Kraków
        Tel/fax: 012 425-11-16

Dojazd: Na Kopiec Kościuszki kursują dwie linie autobusowe: 100 i 101. Autobus nr 100 odjeżdża na Kopiec z Salwatora, zaś autobus nr 101 odjeżdża na Kopiec z Ronda Grunwaldzkiego.
        Na Kopiec można również dotrzeć pieszo wyruszając z Salwatora (na Salwator dojeżdża kilka linii autobusowych/nr. 109, 209, 229, 239, 249, 259, 269, 409 i tramwajowych/nr. 1, 2, 6) i kierując się w górę ulicą św. Bronisławy, a następnie aleją Waszyngtona.

Przez cały rok kopiec otwarty jest od godziny 9:00 do zmroku,
        dodatkowo - w okresie od 1 maja do 30 września, otwarty jest od zmroku do godziny 23:00 (piątek, sobota, niedziela, święta).
        Cennik: ulgowy 10, normalny 12
        Bilet wstępu na Kopiec Kościuszki uprawnia do zwiedzania wszystkich, działających przy Kopcu, stałych i czasowych wystaw. W cenie biletu dostępne są m.in.:
        ? Kaplica Bł. Bronisławy i Kolumbarium,
        ? Wystawa Kościuszkowska
        ? Kopce Krakowskie,
        ? Twierdza a miasto Kraków 1846 - 1918,
        ? Figury Woskowe "Polaków drogi do wolności".

1b. ZOO (i mini ZOO)
        ? ZOO w Krakowie otwarte jest od 9:00 do 18:00 codziennie, włącznie z sobotami i świętami. Kasa jest czynna od 9:00 - 17:00.
        ? Mini ZOO od 9:30 - 17:00.
        bilet ulgowy - 10 zł: przysługuje dzieciom od lat trzech, uczniom, studentom, emerytom i rencistom
        Ul. Kasy Oszczędności Miasta Krakowa 14
        30-232 Kraków
        tel: (0-12) 425-35-51, 425-35-52
        fax: (0-12) 425-27-10

dojazd: Można skorzystać z komunikacji autobusami miejskimi MPK (autobus linii 134).
        Alternatywnie. można zrobić wypad na kopiec Piłsudzkiego a z kopca ciuchcią z dzwonkiem w 15 minut dojazd pod Krakowskie Zoo (8-19).
        dojazd do kopca Piłsudzkiego (kilka opcji
        209, 239 z Salwatora, ok. 7 przystanków do ulicy Księcia Józefa
        134 w stronę ZOO spod Hotelu Cracovia
        w okolice ulicy Kasztanowej:
        152 spod Dworca Głównego, teatru Bagatela, Hotelu Cracovia
        292 z Dworca Głównego Wschód, Alejami Słowackiego i Mickiewicza przez Hotel Cracovia

2. Muzeum Lotnictwa - wtorek wstęp wolny
        W muzeum zobaczyć można samoloty z lat 1909 ? 1920, szybowce, śmigłowce, motoszybowce, rakietowe systemy przeciwlotnicze, statki powietrzne oraz jedną z największych w Europie kolekcji silników lotniczych od okresu pionierskiego do dziś. Eksponaty znajdujące się w muzeum to modele wycofane z użytku przez wojsko lub też pozyskane drogą wymiany z innymi muzeami. Na terenie muzeum znajdują się ponadto: Pomnik Lotników, oddający cześć bohaterom II wojny światowej oraz dwie tablice pamiątkowe. W czerwcu muzeum organizuje Małopolski Piknik Lotniczy.
        Godziny otwarcia:
        poniedziałek: nieczynne
        wtorek: 9:00?17:00 ? wstęp wolny (na wystawy stałe Muzeum)
        środa ? niedziela: 9:00 ?17:00
        bilet normalny: 14 zł
        bilet ulgowy: 7 zł

Adres: al. Jana Pawła II 39o
        Dojazd: Najlepiej jeśli pojedziesz tramwajem numer 9 tylko musisz podejść na rondo mogilskie i wysiadasz albo na przystanku wieczysta albo AWF, muzem lotnictwa jest mniej więcej pomiędzy tymi przystankami

3. Muzeum Inżynierii Miejskiej (transportu)
        Mieści się na Kazimierzu, na terenie zabytkowej zajezdni tramwajowej. Na ekspozycji znajdują się obiekty ilustrujące rozwój komunikacji miejskiej, elektrowni, gazownictwa, gospodarki komunalnej oraz zabytki z obszaru historii techniki.
        godz.10-16, warto kupić bilet łączony na Muzeum Inżynierii Miejskiej+ Ogród Doświadczeń im. Stanisława Lema,
        Adres: Wawrzyńca 15
        Dojazd

Droga od Placu Wolnica: jadąc tramwajami linii 6, 8, 10, 13 najlepiej wysiąść na przystanku Plac Wolnica, a dalej kierować się na ulicę św. Wawrzyńca. Muzeum znajduje się 500 m drogi od Placu Wolnica. Jeśli wybiorą Państwo drogę od strony ul. Starowiślnej, jadąc tramwajami linii 3, 19, 24, 50 należy wysiąść na przystanku św. Wawrzyńca, skręcić w tę ulicę i iść prosto, w kierunku Placu Wolnica. Muzeum Inżynierii Miejskiej znajduje się na przeciwko restauracji Stara Zajezdnia, mniej więcej w połowie ulicy św. Wawrzyńca.

4. W ramach muzeum Inżynierii Miejskiej funkcjonuje również Ogród Doświadczeń im. Stanisława Lema, miejsce, w którym czas spędzą przyjemnie nie tylko dzieci. Ogród Doświadczeń im. Stanisława Lema jest oddziałem Muzeum Inżynierii Miejskiej w Krakowie.
        Na powierzchni ponad 6 ha parku rozmieszczone są:
        - urządzenia demonstrujące zjawiska fizyki,
        - ekspozycja geologiczna ?Geo-gródek?,
        - ekspozycja sensoryczna ?Zapachowo?,
        - zielony labirynt z cytatami Stanisława Lema ? ?Lem-birynt?.
        Adres: Alei Pokoju
        otwarte : 8:30 - 19:00
        Dojazd komunikacją miejską:
        Liniami tramwajowymi nr 1, 14, 22, do przystanku M1 Aleja Pokoju następnie przejść przez ulicę w strone parku lotników i kierować się w prawo ok 30 m. Jedyne wejście do Ogrodu Doświadczeń znajduje się od strony Alei Pokoju.
        4. Smocza jama
        Smoczą Jamę tworzy ciąg jaskiń, przez które poprowadzono trasę turystyczną. Zaczyna się ona na zamku, prowadząc przez trzy główne komory, wyjście zaś znajduje się w pobliżu koryta Wisły. Całość trasy wynosi 81 metrów. Oprócz części turystycznej na Smoczą Jamę składają się również dwa systemy sal i korytarzy. Osobliwością znajdujących się tam jeziorek jest rzadki skorupiak ? studniczek tatrzański. W 1972 roku u wyjścia jaskini ustawiono pomnik smoka wawelskiego autorstwa Bronisława Chromego.
        godz. 10 - 18, Adres: Kraków, Wawel 5
        5. Pomnik psa Dżoka
        Obiekt został odsłonięty w 2001 roku jako trzeci pomnik psa na świecie. Upamiętnia on psa ? czarnego mieszańca, który pewnego dnia pojawił się na krakowskim Rondzie Grunwaldzkim. Siedział tam codziennie, czekając na swojego właściciela, którego z tego właśnie miejsca po ataku serca zabrało pogotowie. Pan psiaka zmarł, a dobrzy ludzie podrzucali Dżokowi jedzenie. Pies nie pozwolił nikomu zabrać się do domu. Po wielu miesiącach zwierzę zdecydowało się pójść za jedną z kobiet. Po kilku latach, gdy nowa opiekunka także zmarła, pies uciekł osobom, które go przechowywały i w 1998 roku zginął pod kołami pociągu. W zbieranie środków na budowę pomnika włączył się cały Kraków

Adres Kraków, Smocza. Będąc przy Smoku Wawelskim, trzeba iśc Bulwarem Nadwiślańskim w kierunku Mostu Grunwaldzkiego

6. Karkowska Manufaktura Czekolady - sklep, kawiarnia i warszaty
        adres: ul. Szewska 7 (tel.502 090 765 można zapisać się telefonicznie na warsztaty). szewska to ulica boczna od głownego rynku.
        otwarte od 10-20
        w programie warsztatów: krótka historia czekolady, reczne wykonywanie pralinek, malowanie na tabliczkach czekolady,poczestunek

7. Podziemia Rynku Głównego - macie rezerwacje na niedziele 12.07 w godz.11.15-12.15
        - nie możecie tego pominąć! Tam zobaczycie jak funkcjonowało miasto Kraków od początku jego istnienia. Jak wyglądał Rynek Główny - jako główny plac targowy, jego zabudowania;
        Dane rezerwacji:
        Numer rezerwacji: 649509
        Wydarzenie: Podziemia Rynku - Indywidualni
        Termin rezerwacji: 2015-07-12 11:15
        Liczba zarezerwowanych miejsc: 2
        Język oprowadzania (jeśli dotyczy): polski
        Szczegóły rezerwacji:
        Rezerwacja: 649509 Podziemia Rynku - Indywidualni
        Podziemia Rynku 2015-07-12 11:15
        Indywidualni Bilet ulgowy "Podziemia Rynku" [16,00 zł] 2 szt.

W celu odbioru rezerwacji proszę zgłosić się w kasie muzeum o godzinie 11:15 w dniu 2015-07-12 lub wcześniej w Centrum Obsługi Zwiedzających (wejście w Sukiennicach naprzeciwko ul. Szewskiej)

?Koszt biletów: 16zł/19zł

8. Muzeum Narodowe w Krakowie ma kilka siedzib. Jedną z nich jest położona nieopodal Rynku Kamienica Szołayskich. Obrazy: Malczewskiego, Fałata, Boznańskiej, Mehoffera, Wyczółkowskiego. Za to umieszczona na parterze wystawa "Szuflada Szymborskiej" zajęła je na dłużej. Do kilku salek muzeum przeniesiono meble z mieszkania noblistki wraz z jej zabawnymi zbiorami. Są tu m.in. pocztówki z całego świata w zaprojektowanej przez samą Szymborską komodzie, przedziwne maski, kolaże i mnóstwo "durnostojek" - np. świnia z pozytywką w ogonie. W
      • 18buzka Re: kraków? 09.07.15, 23:30
        mysle, ze najpierw wejdz do katedry ( ze zwiedzaniem katedry łączy sie dzwon zygmunta). a potem wbierz jakaś stała ekspozycje np. ciekawe są komnaty królewskie. bilet do katedry kupisz na miejscu nie ma specjalnych kolejek, a na ekspozycje stałą zarezerwuj bilet. dzwoń na wawel ( telefon na stronie), wybierasz wew. 291 i zamawiasz bilet na eksporzycję stała. np królewskie komanty to okolo 1h zwiedzania..
        • mama-ola Re: kraków? 10.07.15, 08:52
          Buzka, bardzo dziękuję! Przekopiowałam sobie wszystko smile
          • 18buzka Re: kraków? 10.07.15, 10:03
            miłego pobytusmile
            • ewa_mama_jasia Re: kraków? 13.07.15, 11:08
              Też dziękuję. Kraków mam jako jeden z kierunków na jesień - jak młody wróci z wakacji.
        • annubis74 Re: kraków? 13.07.15, 07:52
          Dzięki za wszystkie rady - my już przetestowaliśmy rady w praktyce. Nasz wyjazd był niestety zbyt krótki - ale mojej córce się podobało więc myslę ze powtórzymy w najbliższej przyszłości wyjazd w wersji dłuższej. My właściwie mieliśmy czas na Wawel, muzuem w podziemiach rynku oraz ogólny spacer po Rynku, Plantach. Z małymi dziećmi warto wykorzystać trop legend krakowskich a jest ich sporo.
          Mam też kilka rad: Wejscie do muzuem w podziemiach mozna zarezerwować dzięki czemu nie ma kolejek i obsługa przebiega sprawnie.
    • mama-ola jak się rezerwuje bilety na Wawel? 14.07.15, 08:52
      Możecie mi powiedzieć, jak się rezerwuje bilety na Wawel przez internet? Mam po prostu wysłać mail i w temacie wiadomości napisać, jakie chcę bilety i na co? A zapłacić jak?
      Czy skorzystać z formularza? Ale w formularzu jest "nazwa firmy", więc to chyba tylko dla zorganizowanych grup jest?
      • 18buzka Re: jak się rezerwuje bilety na Wawel? 14.07.15, 21:10
        hej
        przez internet troche to trwa.
        wiec lepiej (12) 422 51 55 wew. 291 Pani zapisuje nazwisko i na jakie wystawy chcesz wejsc.
        moj synek poszedł na wystawy: komnaty królewskie, grobowe królewskie i wystawa malarstwa (obrazy z muzem czartoryskiego są na czas remontu przeniesione na wawel)
        pzdr
        1buzka
        • mama-ola Re: jak się rezerwuje bilety na Wawel? 14.07.15, 22:07
          Dziękuję, Buzka, jesteś nieoceniona smile Jutro będziemy dzwonić.
        • annubis74 Re: jak się rezerwuje bilety na Wawel? 14.07.15, 22:53
          a jak się odbiera bilety po takiej rezerawcji? my niestety spędziliśmy długi czas w kolejce - ponieważ przez internet nam się nie udało, na miejscu w sobotę chcieliśmy kupić na kolejny dzień - nie można, nie wiadomo dlaczego? mają limit biletów na każdy dzień
          • mama-ola Re: jak się rezerwuje bilety na Wawel? 15.07.15, 12:30
            > a jak się odbiera bilety po takiej rezerawcji?

Mój mąż właśnie zadzwonił po numer wskazany przez Buźkę. Bilety odbiera się nie w kasie, ale w Centrum Promocji i Rezerwacji (na głównym dziedzińcu) 20 minut przed godziną rozpoczęcia zwiedzania.
            Usługa zarezerwowania jest płatna - 16 zł. Trochę mnie to oburza, przyznam (chyba pierwszy raz się z tym spotykam). Zupełnie jakby chcieli zniechęcić do rezerwowania, bo lubią widzieć tłumy znudzonych wymiękających turystów w kolejkach.
            • annubis74 Re: jak się rezerwuje bilety na Wawel? 15.07.15, 12:44
              niestety mam dokładnie takie samo wrazenie po niedawnej wizycie na wawelu - jakby dyrekcji muzeum zależalo na tym aby ograniczyć i maksymalnie utrudnić dostęp do muzeum. Ja szukałam info o rezrwacji lub kupnie biletów online (tak jak w przypadku muzuem pod rynkiem gdzie rezeracja trwa sekundę) - nie znalazłam. O płatnej rezerwacji miejsc tez nie słyszałam dotychczas a zajmowałam się swego czasu turystyką. Cena może i nie jest wysoka - ale biorąc pod uwagę to ze bilety na wawel do tanich nie należą - i tak jest to bulwersujace. Popatrz uważnie na stronę i zastanów się co macie zmaiar zwiedzać - pamietaj że są oddzielne bilety do komnat, oddzielne do zbrojowni i skarbca, oddzielne do ogrodów (nam sie nie udało wejść - zwiedzanie 2x dziennie!!!!)
              • mama-ola Re: jak się rezerwuje bilety na Wawel? 15.07.15, 13:03
                Zamówiliśmy: Wawel zaginiony, Komnaty królewskie, Zbrojownię i Smoczą jamę. Chcielibyśmy jeszcze zobaczyć dzwon Zygmunta, ale przez telefon nie można było tego zarezerwować. Rozejrzymy się na miejscu, może się jakoś uda smile
                A jak będziemy mieć niedosyt, to spróbujemy następnego dnia jeszcze coś zobaczyć.
                • aga_martusia Re: jak się rezerwuje bilety na Wawel? 15.07.15, 13:57
                  Wpisz swoją odpowiedna dzwon Zygmunta wchodzi się przez Katedrę. chyba nie ma osobnych biletów.
                • ewa_mama_jasia Re: jak się rezerwuje bilety na Wawel? 15.07.15, 15:49
                  Koszmarne kwoty. Podliczyłam, jakbym chciałą zobaczyć wszystko, co oferuje Wawel, bilet normalny + ulgowy (ja z synem, nie licząc np. męża), wychodzi 240 zł.
                  • 18buzka Re: jak się rezerwuje bilety na Wawel? 16.07.15, 21:16
                    aby zobaczyc dzwon zygmunta, kupuje sie osioby bilet wstepu do katedry (racze bez kolejek, kasa biletwa tuz przed katedrą). bilet uprawnia do zwiedzania katedry, wejscia na góre aby zobaczyc dzwon i do zejscia do podziemii.
                    pzdr
                    18buzka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka