Dodaj do ulubionych

Zęby stałe u dziecka..

04.02.16, 00:37
Szczerze, zaczynam zastanawiać się, czym może być związane tak wczesne wyrastanie stałych zębów u dziecka? Zaznaczam, ze my mieliśmy jakby ,,książkowe" tempo..

Syn ma w tej chwili jeszcze 7 lat( niebawem skończy 8). Od prawie 2 lat ma wszystkie stałe jedynki i szóstki. Dwójki również ma wszystkie, stałe( jedna jeszcze w połowie wykluta).
Dopiero teraz zaczyna mnie to naprawdę zaskakiwać. Czy ktoś może ma podobnie?
Obserwuj wątek
    • zjawa1 Re: 04.02.16, 00:49
      Może powinnam dodać, że puki co nigdy nie miał próchnicy, wszystkie zęby zdrowe od samego początku. Aaaa... pierwsze zęby mleczne, zaczęły mu wyrastać w wieku około 3 miesięcy.
      • olga727 Re: 04.02.16, 11:05
        zjawa1 napisała:

> Może powinnam dodać, że puki co nigdy nie miał próchnicy, wszystkie zęby zdrowe
        > od samego początku. Aaaa... pierwsze zęby mleczne, zaczęły mu wyrastać w wieku
        > około 3 miesięcy.

Póki co,to weź słownik ortograficzny i poczytaj go,z opcją zapamiętywania pisownię. Za czas wyrastania zębów i ich trwałość,odpowiedzialne są geny odziedziczone po obojgu rodzicach,a może i po dziadkach. wink Przeanalizuj historię swojej rodziny i rodziny ojca twojego syna,a otrzymasz jasną odpowiedź na swoje pytania. Tobie zostaje tylko dbanie o zęby syna(profilaktyka i leczenie ).
        • olga727 Re: 04.02.16, 11:11
          olga727 napisała:

,z opcją zapami
          > ętywania pisownię.
          zapamiętywania pisowni*
          Szkoda,że tutaj nie ma edycji swoich postów(korekta swojej ortografii/dokończenie myśli itp.). To jest prośba do moderatorów forum.
        • zjawa1 Re: olga727 04.02.16, 22:47
          Ogranicz, proszę swoje wywody do meritum sprawy!
          A co tyczy się tematyki, nikt w naszych rodzinach tak wcześnie zębów nie miał. Nasza średnia to wypadające górne jedynki około 8-go roku życia i wyrzynanie się tak do 9-tego roku.
          • lucyjkama Re: olga727 05.02.16, 11:04
            >Ogranicz, proszę swoje wywody do meritum sprawy!

Powinnaś być wdzięczna, że ci byki ktoś poprawi. Może następnym razem napiszesz bezbłędnie. Twojego syna pewnie też zęby bolą jak te błędy widzi i dlatego mu mleczaki wypadają wink
            • zjawa1 Re: olga727 05.02.16, 22:11
              Jak widać w twoim przypadku, zbytnio skupiasz się na ortsmile Być może dlatego nie czytasz ze zrozumieniem i idiotycznie odpisujesz.
              • lucyjkama Re: olga727 06.02.16, 09:54
                Mierzysz wszystkich swoją miarą. I o znaczeniu emotikon'ów nie wiesz zbyt wiele.
                Popracuj nad ortografią zamiast żyć życiem dziecka 24/na dobę.
          • olga727 Re: olga727 05.02.16, 14:51
            Ogranicz swoją błędną pisownię,to nikt nie będzie musiał się zżymać ze znoszeniem jej.
            • zjawa1 Re: olga727 05.02.16, 22:08
              Nikt Ciebie nie zmusza do czytania tego, co piszę. Wiem, że starsza się być jak zwykle dowcipną, jednak raz kolejny, średnio ci to wychodzismile
              • olga727 Re: olga727 06.02.16, 15:30
                Nie staram się być dowcipna,bo to Co piszesz i JAK piszesz,jest smutne;żeby nie powiedzieć żałosne. sad
    • jagabaga92 Re: Zęby stałe u dziecka.. 04.02.16, 07:47
      U nas (syn teraz ma 11,5 l) zęby stałe pojawiały się podobnie. Na 6-te urodziny był szczerbaty na dole, na 7-me na górzesmile. Teraz mu się kończy wyrzynać ostatnia 7-ka, a te zęby wg książek powinny pojawić się u 13-14 latka. Wszystkie mleczaki miał w zasadzie zdrowe (ok. rok przed wypadnięciem leczyliśmy tylko jedną 5-tkę), stałe też bez zastrzeżeń, a dzięki wcześniejszemu wyrżnięciu się wszystkich 6-tek, mieliśmy lakowanie na NFZsmile

Początkowo też mnie to wcześniejsze wyrzynanie martwiło, ale szybko przestało, bo przecież nie zatrzymam tego procesuwink. U nas, tak sobie dumam, mogło wziąć się to z tego, że syn jest alergikiem, w związku z czym jego dieta była uboga w wapń, więc suplementowałam go wapniem z wit. D3.
      • zjawa1 Re: Zęby stałe u dziecka.. 04.02.16, 22:44
        Właśnie dzisiaj poinformował mnie, że rusza mu się dolna, lewa trójka...
    • lucyjkama Re: Zęby stałe u dziecka.. 04.02.16, 09:25
      >że puki co nigdy nie miał

póki!!!!!
    • dido_dido Re: Zęby stałe u dziecka.. 04.02.16, 14:07
      Twój syn ma stałe jedynki wcześnie ale nie jakoś skrajnie. 6 - 7 lat to normalny okres wyrzynania się stałych jedynek i o ile dobrze zrozumiałam to co napisałaś to te jedynki pokazały się w wieku 6 lat.
      Myślę, że mogłabyś się zastanawiać czy coś jest nie tak gdyby mleczaki wypadły czterolatkowi. Ale w tym przypadku to raczej norma
      • zjawa1 Re: dido_dido 04.02.16, 22:38
        Nie zbyt dobrzesmile W chwili obecnej wyrzyna mu się ostatnia z czterech dwójeksmile
        Górne jedynki wypadły mu tuż, przed 5-tymi urodzinami, a wyrosły całkowicie przed 6-tymi urodzinami.
        • jagabaga92 Re: dido_dido 05.02.16, 07:39
          Ale przecież tego nie zmienisz, nie zahamujesz. Więc jeśli zęby są zdrowe i dzieciak zdrowy, to należy się cieszyć i dbać, aby takie pozostały.
    • grave_digger Re: Zęby stałe u dziecka.. 04.02.16, 21:02
      Moja córka miała wszystkie zęby stałe jeszcze przed 10 urodzinami. Nigdy się nad tym nie zastanawiałam tongue_out
    • camel_3d Re: Zęby stałe u dziecka.. 04.02.16, 22:11
      mlody ma 7 i pol i jeszcze zadnego stalego, jedna jedynka sie buja..za nia wyratsa dwojka. lekarz mowil, ze mlody ma bardzo mocne zeby..i jeszcz epewnei poczeka.
      • lucyjkama Re: Zęby stałe u dziecka.. 05.02.16, 11:00
        >mlody ma 7 i pol i jeszcze zadnego stalego,

Szóstek nie ma???? One zwykle rosną zanim mleczne jedynki wypadną.
        • camel_3d Re: Zęby stałe u dziecka.. 08.02.16, 10:05
          sprawdze smile
    • ga-ti Re: Zęby stałe u dziecka.. 06.02.16, 12:13
      Kiedyś się mówiło, że wypadanie mleczaków to oznaka wieku szkolnego. Syn zaczął gubić pierwsze mleczaki pod koniec przedszkola (5 latków). Córka gdy szła do szkoły (6 i pół) miała komplet 8 stałych 1 i 2 (może do końca nie wyszły ale mleczaków już nie miała) i chyba wszystkich 6.
      W zeszłym tygodniu robiliśmy rtg zębów, jedna 4 już praktycznie bez korzenia, stałe 4 i 5 już dość wysoko, za to daleko 3 stałe, mleczne 3 dawno wypadły.
      Myślę, że to jedna z cech dojrzewania, rośnięcia. Moje dzieciaki są duże jak na swój wiek, podejrzewam, że córka zacznie dość szybko dojrzewać. No cóż taka ich 'uroda'. A skąd to ogólne szybkie dojrzewanie? Teorie o hormonach w jedzeniu może mają coś z prawdy.
    • slonko1335 Re: Zęby stałe u dziecka.. 06.02.16, 15:45
      Szczerze, zaczynam zastanawiać się, czym może być związane tak wczesne wyrastanie stałych zębów u dziecka?

a to ma jakies znaczenie? 7 lat to tez nie jest tak wczesnie żeby specjalnie sie tym podniecać. Mój siedmiolatek ma stałe szóstki oczywiście, jedynki i dwójki-serio nie widze w tym nic nadzwyczajnego.
      Ale jak Ci będzie lepiej to mogę Ci napisać, ze to z powodu genialności na pewno tak się dzieje bo tym zwykłym przeciętniakom na bank rosną późniejwink Zjawa ochłoń....i pozostanawiaj się lepiej nad swoja ortografią bo na rosniecię zębów dziecka wpływu nie masz.....
      • olga727 Re: Zęby stałe u dziecka.. 06.02.16, 16:15
        Dobre. wink
      • zjawa1 Re: slonko 07.02.16, 23:35
        Jak zwykle, nie masz nic konstruktywnego do powiedzenia w poważnym temacie. I płodzisz te swoje ,,dyrdymały". Dodatkowo NIE CZYTASZ ZE ZROZUMIENIE,A TO WAŻNIEJSZE BYWA OD ORTOGRAFIIsmile! Jak okazuje się raz kolejny! To, że twoje 7 letnie dziecko ma wszystkie jedynki, szóstki w wieku lat 7-dmiu nie jest niczym szczególnym. Jeśli chcesz wypowiadać się i rozumiesz co, do ciebie pisze się, powtórzę raz jeszcze pogrubionymi, ciezka z ciebie ,,łepetyna", za bystra to ty chyba nigdy nie byłaś: Mój syn miał w pełni wykształcone wszystkie jedynki( cztery-tak gdybyś znów czegoś nie kumałasmile) i wszystkie szóstki( też cztery) plus trzy dwójki tuż, przed szóstymi urodzinami! Jedna z trójek ( czwarta wylkuwała się najdłużej)
        • zjawa1 Re: slonko 07.02.16, 23:38
          Tak więc chiałaś zabłysnąć ,,błyskotliwością" twierdząc, że u ,,7 latka to nic szczególnego", może i tak, ale u 5 latka to jednak jest ,,coś szczególnego"!
          • slonko1335 Re: slonko 08.02.16, 08:25
            Mojemu 7 latkowi do 8 lat jeszcze sporo miesięcy brakuje...ma wszystkie 1,2 i 6 i nie widzę powodu do podniecania się tym, ty ponoć tez a przeżywasz ośmiolatka bez wszystkich dwojek, .paradne..
            Stale szostki wyrastają między 5 a 8 rokiem zycia, stale jedynki miedzy 6 a 9 możesz więc mi wyjaśnić co niespotykanego spotkało twoje dziecko któremu stałe żeby zaczęły wyrastac w 6 roku życia?
        • olga727 Re: slonko 08.02.16, 19:20
          Ty zjawa1 chyba nie masz co robić,że tak się podniecasz tymi zębami syna ?! tongue_out
    • morekac Re: Zęby stałe u dziecka.. 12.03.16, 09:27
      Mam zdjęcie 5-letniego wówczas szczerbaka- 5/6 lat to raczej normalny wiek na stałe jedynki, potem dwójki. Nie ma w tym nic nadzwyczajnego,
    • biba23 Re: Zęby stałe u dziecka.. 13.03.16, 18:18
      Mi późno zaczęły wypadać, mojemu synowi też, pierwszy ząb wypadł mu po pierwszej komunii
    • izabela1976 Re: Zęby stałe u dziecka.. 26.03.16, 18:48
      Mój syn ma 12 lat. Stałych zębów ma jeszcze 6. Ja byłam przekonana, że ma już dawno wszystkie stałe zęby, ale dentysta wyprowadził mnie z blędu...
    • aleksandra1357 Re: Zęby stałe u dziecka.. 27.03.16, 21:31
      Chwalisz się czy żalisz? Mój prawie 8-latek ma od roku wszystkie stałe szóstki, jedynki i dwójki. Myślę, że jest szeroka norma wymiany zębów i naprawdę nie ma się czym ekscytować. Chyba że chciałaś się pochwalić w wyścigu zębowym, ale wtedy pisz lepiej wprost.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka