Dodaj do ulubionych

Test predyspozycji

01.05.16, 23:03
Kontynuujac lekko watek szostoklasistow chcialam podpytac jak przygotowuja sie Panstwa dzieci do testu predyspozycji? Czy ida na zywiol, czy chodza na kursy, a moze samodzielnie wypelniaja ksiazeczki dostepne na rynku? Swoja droga w tym roku ten test stracil na waznosci w stosunku do testu szostoklasisty, ktory daje wiecej punktow rekrutacyjnych. Zastanawia mnie rowniez, dlaczego w przypadku klas jezykowych nie ma wczesniejszego egzaminu z jezyka obcego, skad dyrektorzy wiedza jakie ksiazki,na jakim poziomie zamawiac...malo czytelne to dla mnie. Czy w tym roku wspolny test bedzie jeden na Polske,czy tez kazde miasto, lub tez powiat ida wlasna sciezka?

Pozdrawiam majowkowo,
Kjf
Obserwuj wątek
    • tagliatele Re: Test predyspozycji 02.05.16, 12:44
      Test predyspozycji jest od zeszłego roku taki sam w całej Warszawie - czy w całej Polsce, nie wiem. Moja córka robi testy z 2 książek w czasie wolnym, czasem robimy razem, tłumaczę, pokazuję np. jak podejść do tych zdań w języku wymyślonym itp. Idzie jej dobrze, ale nie wiadomo, czy test właściwy będzie podobny do tych w książkach. Zeszłoroczny był inny niż wcześniejsze. Na kurs nie pójdzie, bo dla mnie to strata pieniędzy - nie bardzo wiem, co dałoby rozwiązywanie testów w grupie - mam wykształcenie lingwistyczne i mogę sama dziecku pokazać jak to rozgryźć, ale może w przypadku innych dzieci taki kurs się sprawdzi, nie wiem.
      Nie wiem o co Ci chodzi gdy piszesz, że test predyspozycji stracił na ważności, skoro żeby być uwzględnionym w rekrutacji trzeba zdać go dobrze - im więcej punktów na teście, tym większe szanse, że dziecko się dostanie do klasy dwujęzycznej - spośród dwojga dzieci z takimi samymi wynikami ze sprawdzianu szóstoklasisty - szanse większe ma dziecko z wyższą notą z testu predyspozycji.
      A trzecia sprawa, w klasach dwujęzycznych jest kontynuacja języka albo nauka od zera (francuski, niemiecki, hiszpański), a poziom dzieci podobny co roku, więc szkoła wie jakie podręczniki zamawiać, poza tym ten rocznik i kolejne dostają za darmo podręczniki ze szkoły, więc i tak będą takie same jak w zeszłym roku. A klasy są i tak zwykle dzielone na grupy po 1.09 pod kątem poziomu zaawansowania, bo wiadomo, że poziom w klasie może być bardzo zróżnicowany. Czy chodzi Ci o coś zupełnie innego?
      • aanniittaa Re: Test predyspozycji 02.05.16, 13:01
        A ja mam takie pytanie: skoro w moim mieście test odbywa się tego samego dnia we wszystkich szkołach, które mają klasy dwujęzyczne, to czy przy rekrutacji można ubiegać się o przyjęcie do kilku z nich? I kiedy test odbędzie się w Warszawie? Bo u nas 30 maja.
        • tagliatele Re: Test predyspozycji 02.05.16, 22:16
          W Warszawie 18 maja i wszystkie szkoły z klasami dwujęzycznymi podpisały porozumienie o uznawaniu wyników, więc po prostu w systemie będzie wynik i na tej podstawie dziecko jest przypisywane do szkoły w zależności od zdobytych punktów i pozycji szkoły na liście preferencji. Jak jest we innych miastach, nie mam pojęcia.
      • formelka1 Re: Test predyspozycji 03.05.16, 00:52
        Poziom jezykowy dzieci jest bardzo rozny, jest mnostwo dzieci, ktore moga zaczynac angielski np.na poziomie C1 , gdzie w tym czasie sa dzieci ,ktore ledwo wychodza poza A2, stad brak wczesniejszej weryfikacji powoduje,ze klasy tworzone sa w ciemno. To samo dotyczy drugiego jezyka,gdzie gro dzieci moze smialo rozpoczac drugi jezyk od B2. Co do testu predyspozycji mialam na mysli, ze wiecej punktow mozna otrzymac z testu 6 klasisty, niz z testu predyspozycji, ktory z tego,co obserwuje, nie zostal przez ostatnie lata napisany na max przez uczniow. W zeszlym roku test zaskoczyl dzieci, z powodu czytanych partii przez nauczycieli, ale to chyba dobra praktyka, bowiem pokazuje jedna z umiejetnosci lingwistycznych. Szkoda,ze dzieciaki nie nabywaja tak ciekawych umiejetnosci w ramach programu szkolnego, chyba teraz po tescie 6klasisty dla zabawy slowem szkoly by mogly popracowac nad takimi podstawami , szczegolnie z zakresu samego jezyka polskiego..
        Pzdr
        • tagliatele Re: Test predyspozycji 03.05.16, 16:02
          Zgadza się, że poziom w klasie będzie na bank zróżnicowany, dlatego mnie interesują szkoły, w których nauka języka prowadzona jest na kilku poziomach międzyklasowych, co zwiększa szanse, że w danej grupie językowej znajdą się dzieci na zbliżonym poziomie.
          Co do ćwiczenia tych umiejętności językowych, pewnie, że fajnie byłoby gdyby dzieci miały takie zajęcia na stałe w szkole, ale po pierwsze nie wszystkie dzieci mają zdolności językowe, więc takie zajęcia niewiele by im pomogły prócz mechanicznego ćwiczenia schematów, a po drugie na takie ponadprogramowe zajęcia nie ma czasu. Po teście nauczyciele przerabiają dalej program 6 klasy i słusznie. Skoro tylko garstka zwykle wybiera się do klas dwujęzycznych, po co wszystkich tym zajmować? Po to właśnie są te kursy, jeśli ktoś chce by dziecko poćwiczyło przed testem.
          No i ostatnie - za sprawdzian predyspozycji są tylko dwa punkty mniej niż za sprawdzian szóstoklasisty (38/40), więc różnica mała. A jednak ten test jest trudny i sprawdza moim zdaniem bardziej inteligencję, oczytanie, umiejętność logicznego myślenia, a nie predyspozycje językowe, więc słusznie, że nie stanowi głównego kryterium naboru i daje szanse dzieciom, które mają bardzo dobre wyniki w nauce, ale test pójdzie im średnio.
    • jan.nowak.7 Re: Test predyspozycji 02.05.16, 13:29
      W Warszawie wyniki testu uwzględniają wzajemnie szkoły, które podpisały taką umowę, ale to chyba niemal wszystkie szkoły dwujęzyczne (na liście jest ich 31).

38 punktów za ten test to bardzo dużo w rekrutacji, zwłaszcza, że w Warszawie nie są liczone w tym roku stopnie. Do najbardziej obleganych szkół uczniowie będą mieli maksymalną punktację ze sprawdzianu plus wszystkie dodatkowe punkty. Test predyspozycji będzie elementem ich różnicującym.

Podręczników dla klas dwujęzycznych z języka kontynuacji nikt nie zamawia - tytuł ustala nauczyciel we wrześniu. Na pewno (przynajmniej w ambitniejszych szkołach dwujęzycznych) nie będzie to darmowy podręcznik MEN.
    • tititu Re: Test predyspozycji 03.05.16, 14:21
      We wrześniu w szkołach są testy sprawdzające poziom zaawansowania uczniów. Niektóre szkoły oferują kontynuację nauki drugiego języka a nie wyłącznie naukę od zera.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka