Dodaj do ulubionych

Co potrafi ugotowac 8-9 latek?

23.09.16, 19:48

Czy wasze dzieci same przygotowuja jakies gorace potrawy? Corka za miesiac skonczy 9 lat. Lubi pomagac mi w kuchni, czesto prosi zebysmy razem cos upichcily. Zalozyla sobie zeszyt z przepisami i skrzetnie notuje co i jak sie przyrzadza, wiele przepisow zna na pamiec, ale z kuchenki gazowej korzysta tylko od swieta i w mojej obecnosci.
Samodzielnie smazy sobie nalesniki, piecze ciasteczka (z przygotowaniem), ja tylko patrze.
Jak jest sama w domu nie korzysta z urzadzen kuchennych.
Jak jest u was w tym temacie?
Obserwuj wątek
    • camel_3d Re: Co potrafi ugotowac 8-9 latek? 23.09.16, 23:29
      mlody potrafi upiec pieczarki z cebula.

i to by bylo na tyle...
    • srubokretka Re: Co potrafi ugotowac 8-9 latek? 24.09.16, 00:21
      jajecznice, owsianke, ziemniaki, nalesniki, placki z jablkami, jajka na miekko, makaron... takie proste rzeczy. Nie pcham jej do kuchni, bo sama nie lubie gotowac.
      • 3-mamuska Re: Co potrafi ugotowac 8-9 latek? 24.09.16, 00:48
        Ugotować jajka, jajecznice, " zrobic" ziemniaka z mikrofalówki, i owsiankę z mikrofalówki.
        Podgrzać mleko do płatków.
        Teraz ma 13 od 2-3 lat umie zrobic naleśniki, Makaron, ryż.gofry. Frytki.
        Ogólnie niestety nie lubią gotować, choć pomaga robic Np.kluski śląskie czy jakies ciasto wpadniecie ona sama robi, czytamy przepis ja jej podpowiadam jak cos nie wiem.

Młodszy w wieku 8 lat, robił sobie sam herbatę, i chyba nacisnął czajnikiem kubek, lub go para poparzyła. Bo kubek sie przewrócił i wylał na siebie wrzątek, od żeber pod pacha do pol uda pol ciała oparzona, dwie godziny krzyku, 3 tygodnie w domu i jeżdżenie na zmiany opatrunku.
        Teraz został juz tylko jaśniejszy kolor skory, na szczęście długie chłodzenie spowodowało ze obeszło sie bez i blizn czy przymusu przeszczepu skory.

Dlatego trzeba pilnować do z gorącym nie za żartów.
    • tititu Re: Co potrafi ugotowac 8-9 latek? 24.09.16, 01:02
      pomidorową, ogórkową, naleśniki, śniadanie typu parówki/jajecznica+sałata+grzanki, placki z jabłkami, asystuje przy muffinach
      ale herbaty matce nie zrobi
      • mysz1978 Re: Co potrafi ugotowac 8-9 latek? 24.09.16, 12:13
        o rany... moj to tylko jesc uwielbia big_grin
        Kawe mi zrobi i platki dla siebie i brata w weekendy (kiedy ja jeszcze spie). A tak to pomaga - obiera warzywa glownie.
    • ga-ti Re: Co potrafi ugotowac 8-9 latek? 25.09.16, 10:08
      Moja robi wszelkie kanapki, tosty, zapiekanki w piekarniku, ale co to za wyczyn w dobie wszystkiego krojonego wink
      Płatki na mleku (mleko grzeje na kuchence), odsmaży jakiś makaron na patelni na maśle, kiedyś próbowała ugotować makaron, ale stwierdziła, że jakiś zepsuty chyba był, bo ciągle twardy i się przypalił (za mało wody dała).
      Pomaga bardzo chętnie w przygotowaniu sałatek, surówek, kroi dokładniej ode mnie.
      Asystuje w pieczeniu ciast i ciasteczek.
      Myślę, że nie ma za dużo możliwości wykazania się w kuchni, bo zwykle ja gotuję, gdy dzieciaki są w szkole.
      Z pozwalaniem na używanie kuchenki też jestem ostrożna.
    • aagnes Re: Co potrafi ugotowac 8-9 latek? 25.09.16, 20:14
      Nic nie robi, to nie sredniowiecze, ze 9 latka musi dom prowadzic do spółki z matką.
      jakby mi na kuchence zaczela mieszac w gorących garach to bym chyba zawału dostała.
    • an.16 Re: Co potrafi ugotowac 8-9 latek? 26.09.16, 09:42
      Moja 9 latka robi to co lubi: lane kluski, pierogi leniwe, rozmaite kanapki (łącznie z krojeniem), babeczki, kroi warzywa do ratatouille, tosty, zapiekanki w opiekaczu. Razem robimy tortille z farszem, które od razu zamrażam, a córka po szkole wkłada takie burrito w papierze do pieczenia do opiekacza -ma pyszna kanapkę na gorąco.
    • koza_w_rajtuzach Re: Co potrafi ugotowac 8-9 latek? 26.09.16, 10:19
      Moja córka w tym wieku umiała od a do z upiec ciasteczka, ciasto. Przepisy różne, kilka zna na pamięć, potrafi też przyrządzić z jakiegoś dowolnego przepisu znalezionego w internecie bez mojego nadzoru czy też pomocy. Teraz ma 10 lat i nadal tyle samo potrafi gotować, a raczej piec i można powiedzieć, że się nie rozwinęła pod tym względem. Wynika to z tego, że ona boi się używać kuchenki, tylko piekarnik jej nie przeraża wink. Potrafi też samodzielnie przyrządzać sałatki (takie gdzie nic się nie gotuje). W swojej klasie uchodzi za talent kulinarny i kilka dzieci doradzało jej, żeby poszła do takiego kulinarnego programu, gdzie dzieci gotowały (nie pamiętam jak to się nazywa), bo czasami przynosiła do szkoły swoje wypieki wink, jednak tak jak mówię, kuchenki nie tyka, w piekarniku zrobi niemal wszystko.
    • horsess Re: Co potrafi ugotowac 8-9 latek? 15.10.22, 19:10
      Moja córka kanapki,ciastko z mikrofali, popcorn w garnku i w mikrofali,sałatki , herbata,gotowe dania z mikrofali, bardzo ciekawe napoje (lemoniada wyciskany sok itp) czasami zaniesie mi kawę do łóżka w weekend ale rzadko bo częściej jest tak ze to ona śpi dłużej (umie spać nawet do 15) raczej robi takie typowe rzeczy
    • mja-15 Re: Co potrafi ugotowac 8-9 latek? 19.01.23, 15:13
      Młody potrafi zrobić sobie kanapki i wyciągać z lodówki, co mu smakuje.
      Nic nie potrafi ugotować. Od września 4 klasa, więc i świetlica się skończy.
    • tomboyowa Re: Co potrafi ugotowac 8-9 latek? 28.01.26, 10:16
      W tym wieku to potrafiłam zrobic sobie najwyżej kanapki i jajecznice.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka