Dodaj do ulubionych

4 klasa maat w PL...

06.09.17, 22:33
Mam prosbe. Napiszcie mi co maja wasi 4klasiscie z matematyki w programie. Szczegolnie chodzi mi o koncowke roku. Bo mam wrazenie, ze tu 3 i 4 klasa to prawie to samo...

na koncu maja mnozenie w slupkach. i sporo zadan logicznych. Prawodopobobienstwo, dlugosci.... itd...
Obserwuj wątek
    • kanna Re: 4 klasa maat w PL... 06.09.17, 23:04
      Nie pamiętam, co dzieci miały, ale wrzesień w IV klasie na matematyce to były same powtórki.
    • slonko1335 Re: 4 klasa maat w PL... 07.09.17, 07:14
      Na koniec roku u mojej mieli ułamki najpierw zwykłe a na samym końcu dziesiętne.
      • camel_3d Re: 4 klasa maat w PL... 07.09.17, 08:03
        a.. dzieki. Cos sie zdziwlem. Mlody zaczal sie bawic w mtzoo i tam poziom 3 klasy to podtswy ulamkow..w czwartej maja ulamki dziesietne i zwykle. Co mnie zdziwilo, bo w de sa dopiero od piatej klasy podstawy...
        • sion2 Re: 4 klasa maat w PL... 07.09.17, 13:16
          W 4 klasie jest mniej wiecej tak: najpierw powtórka dodawania i odejmowania, szybkie liczenie w pamieci oczywiscie typu 52 + 74 a nie 2 + 3 smile
          powtórka mnożenia i dzielenia
          dzielenie z resztą
          wprowadzenie potęgowania
          przerózne zadania na "liczba 5 jest 5 razy więszka od liczby....", dwukrotnośc, trzykrotnośc, coś jest od czegoś mniejsze o tyle, większe tyle razy itd
          dużo krotkich zadan na logikę
          wprowadzenie kolejności wykonywania działan w działach typu 5 x (3 +18) =
          25 - 5 x4 3x 16 - 6

liczby naturalne definicja
          system dziesiątkowy co to jest
          skróty do zapisywania duzych liczb np mln to milion itd
          liczenie na tysiącach
          liczenie pieniedzmi
          miary długości 1 m 1mm 1cm km itd przeliczenia
          liczenie na kilogramach gramach i dekach
          liczby rzymskie zapisywanie
          okresalnie ktory to wiek
          liczenie na zegarach
          dodawanie sposobem pisemnym powtórzenie (bylo w 3 klasie czy 2 juz chyba)
          odejmowanie pisemnym
          mnożenie pisemnym
          dzielenie pisemnym
          geometria - odcinek, prosta, kąty: ostre, rozwarte, półpełne,wklęsłe
          mierzenie kątów kątomierzem
          mierzenie obwodów figur
          koło okrąg cięciwa średnica
          wprowadzenie skali
          wprowadzenie ułamków 1/2 1/4 2/3 4/10 itd zaznaczanie na osi np 2 i 1/2
          dodawanie do siebie liczb cłkowitych i ułamków
          ułamki dziesiętne
          odejmowanie i dodawanie ułamków dziesiętnych
          obliczanie pola figur
          wprowadzenie brył
          rysowanie siatek brył

ja mam na to jedno do powiedzenia: o wiele za dużo jak na jeden rok nauki!!! biorąc pod uwagę że wszystko poza dodwaniem i odejmowaniem oraz mnożeniem i dzieleniem zwykłym - jest nowe!
          • srubokretka Re: 4 klasa maat w PL... 07.09.17, 16:00
            U nas inczej jest matematyka rozlozona. Np czas, pieniadze sa w 1 klasie. Ulamki zwykle , obwody, miary wprowadzane byly we wczesniejszych klasach, w 4kl ulamki juz byly z roznymi mianownikami i wprowadzone bylo ich mnozenie i dzielenie. Byla zamiana zwyklych na dziesietne (te prostrze przyklady).
            Chyba tylko nie bylo cieciwy i pola kola. Bryly tylko 1-2dniowe wprowadzenie do tematu.
            • sion2 Re: 4 klasa maat w PL... 08.09.17, 12:58
              srubokrętka ale zajrzyj do podręcznika 4 klasy - to co tam jest jest o wiele wiele trudniejsze niż 1/4 1/2 i 1/3 w klasie 3 - w 4 klasie są wszystkie ułamki a nie kilka najłatwiejszych, zamiana całości na ułamki, dodawanie typu 2 i 1/3 dodawać 3 i 1/4 itd

tak samo dziesiętne - bardzo trudne zamiany, rozszerzanie, dodawanie dziesietnych itd

miary oczywiscie że są od 1 klasy ale nie "policz ile to jest 1 m i 30 cm w milimetrach"
              co do brył -rysowanie siatek sześcianów - kurcze to ma być dla statystycznego 9-latka???? bo tu potrzeba sporo rozwiniętej wyobraźni przestrzennej, a przecież w obecnej 4 klasie jest wiele dzieci które poszły jako 6-latki

poza tym przy takim nagromadzeniu nowych rzeczy w porgramie kiedy te dzieci zdążą utrwalic? potem co sie dziwić że piątoklasista nie umie potęgować bo.... ostatni raz robił to ponad rok temu na poczatku 4 klasy!
              • srubokretka Re: 4 klasa maat w PL... 09.09.17, 15:49
                Taki program nauczania matematyki jest w wiekszosci krajow (u azjatow jeszcze trudniejszy. W Stanach to program dla 9latkow wszystkich , nie tylko bez odroczenia), wiec to nie z programem w polskiej szkole jest problem.
                Na polskim rynku jest zatrzesienie dobrych opracowan. Oczoplasu mozna dostac wink Zadania sa przyjemne, logiczne. Duzo fajniejsze w porownaniu z tym co camel linkowal z niemieckiej szkoly.
                Oj zebys zobaczyla cwiczenia moich dzieci: kartki o odcieniu papieru toaletowego z czasow prl'u, bez rysunkow, bez koloru 450stronnicowe cegly.
                Problem, jezeli wogole istnieje, moze byc z umiejetnosciami pedagogicznymi nauczycieli, ale napewno nie z trudnoscia programu.

>co do brył -rysowanie siatek sześcianów - kurcze to ma być dla statystycznego 9-latka????

Widzialas w co gra statystyczny 9latek? Dla mnie to jest kosmos, a nie siatka bryly. Moim zdaniem przesadzasz. Przez 4 lata mieli matematyke, to nie jest cos czego 4klasista wczesniej nie widzial. Po to tez jest skala ocen. Nie kazdy musi miec same 6.
    • mama-ola Re: 4 klasa maat w PL... 07.09.17, 11:19
      Zobacz tutaj, to jest najnowszy podręcznik:
      flipbook.apps.gwo.pl/display/2350
      • camel_3d dzieki! 07.09.17, 20:17

mama-ola napisała:

> Zobacz tutaj, to jest najnowszy podręcznik:
        > flipbook.apps.gwo.pl/display/2350
    • saszanasza Re: 4 klasa maat w PL... 07.09.17, 16:34
      Czy wy piszecie o dzieciach z rocznika 2001-2002, bo mam wrażenie, że to jakiś kosmos.
      Nasz elementarz i aktualna podstawa programowa to dno, liczenie do 100 i dziesiątkami wzwyż, żadnych ułamków, potęg, liczby rzymskie do 12, podstawy dodawania i odejmowania pod kreskę, trochę zadań tekstowych, pojęcia dkg i kg, bez gramów.
      W czwartej klasie będzie dramat dla tych dzieci.
      • srubokretka Re: 4 klasa maat w PL... 07.09.17, 17:03
        Moja wypowiedz mozesz potraktowac jako ciekawostke, bo mieszkamy za granica (tak jak camel, dlatego sie wpisalam. Corka rocznik 2007).
        Dodam, ze nawet jak dziecko nie opanuje 1/4 tego programu to i tak przechodzi do nastepnej klasy. Nie wiem od ktorej klasy zostawiaja. Co kraj, to obyczaj.
        • undoo Re: 4 klasa maat w PL... 08.09.17, 02:59
          Nie zostawiaja.
      • slonko1335 Re: 4 klasa maat w PL... 07.09.17, 20:41
        Fakt w 4 klasie przeskok matematyczny jest duży i ogrom nowego materiału w porównaniu do klas 1-3, w których rzeczywiście matematyka wypada słabiutko.
    • alexglower Re: 4 klasa maat w PL... 07.09.17, 17:50
      No ja wam powiem ze jestem przerażona jak teraz zerkam do tej książki co podała koleżanka wyżej. flipbook.apps.gwo.pl/display/2350
      Szok strasznie tego dużo aż mi szkoda mojej córki
      • saszanasza Re: 4 klasa maat w PL... 08.09.17, 07:26
        alexglower napisał(a):

> No ja wam powiem ze jestem przerażona jak teraz zerkam do tej książki co podała
        > koleżanka wyżej. flipbook.apps.gwo.pl/display/2350
        > Szok strasznie tego dużo aż mi szkoda mojej córki

Noo, i ten program będą musiały ogarnąć 9 latkisad
        Ja pamiętam, że już był problem z rocznikiem mojego syna 2002, bo podstawę programową obcięli, a w klasie czwartej nic. Pamiętam, że wtedy nauczycielka matmy starała się o dodatkową godzinę matematyki, bo stwierdziła, że nie nadrobi zaleglości, kilka lat później niwa reforma i "nasz elementarz" , a w szkole pojawiają się sześciolatki, podstawa programowa 1-3 znów została okrojona pod sześciolatki - podstawa programowa klas czwartych pozostała bez zmianuncertain Nie wiem co to będzie.
        • camel_3d Re: 4 klasa maat w PL... 08.09.17, 07:49
          duzo zalezy od nauczyciala...

mialem matematyka, ktory byl dobrym matematykiem, ale beznadziejnym nauczycielem...
          potem przyszedl na 6 miesiecy inny, dziadek rencista, byl genialny.

Im wiecej narzekaja rodzice, tym gorzej ucza sie dzeici smile)
          • saszanasza Re: 4 klasa maat w PL... 08.09.17, 08:06
            camel_3d napisał:

> duzo zalezy od nauczyciala...
            >
            > mialem matematyka, ktory byl dobrym matematykiem, ale beznadziejnym nauczyciele
            > m...
            > potem przyszedl na 6 miesiecy inny, dziadek rencista, byl genialny.
            >
            > Im wiecej narzekaja rodzice, tym gorzej ucza sie dzeici smile)

Camel, nawet najlepszy nauczyciel nie bedzie miał szans wytłumaczyć dzieciakowi matmy, jeżeli nie ma wystarczającej liczby godzin, w tym właśnie tkwi problemsad
            Program klasy czwartej jest i był od zawsze przeładowany, jeśli do tego dodać dzieci, które liczą wyłącznie do stu a setkami do tysiąca, to wychodzi dramatuncertain
            • camel_3d Re: 4 klasa maat w PL... 08.09.17, 13:43
              Mysle, ze problem z matematyka jest taki, ze wielu rodzicow jej nie lubi i "zniecheca" dzieci do niej. Mowiac, ze sami mieli problemy itd itd itd...

Mysle, ze 1 godzina wiecej matematyki nie wiely by zmienila... Zreszta ja zawsze wychodze z zalozenia, ze szkola ma dac dzeicko podstawy, a rodzic ma je z dzieckiem poglebic smile
              • undoo Re: 4 klasa maat w PL... 08.09.17, 17:57
                Rola rodzica to nie jest wchodzenie w role nauczyciela.
                • camel_3d Re: 4 klasa maat w PL... 08.09.17, 19:19
                  Szkola nie jest w stanie nauczyc kazdego wszystkiego. Jedne dzeici opanuja material w ciagu 1 lekcji, a inn epotrzebuja 5.. i tez nie dadza rady. Rodzic jest po to, zeby pomoc.

Ja akurat jetem dobry z matematyki..wiec jezeli zauwazam, ze mlody ma z czym problemy to przeraniamy ten temat.
                  • alexglower Re: 4 klasa maat w PL... 08.09.17, 21:15
                    camel_3d to masz wielkie szczęście, ze potrafisz matematykę i będziesz mógł pomoc dziecku.
                    Ja na razie tez ogarniam temat gorzej w starszych klasach . I tak jak mówisz jednym wystarczy godzina lekcyjna żeby załapać, a drugim no cóż rodzice musza tłumaczyć w domu lub korepetytor ( jak go na niego stać). Ze szkoły pamiętam jak matematyczka nam tłumaczyła np. równania na tablicy zrobiła 2 przykłady i koniec . I musiałaś załapać i tak było ze wszystkim przechodziła od jednego do drugiego rozdziału. Dziecko nie załapało równań a już za tydzien funkcji uczyła. Nie zrozumiesz jednej rzeczy w matmie i potem koniec nie rozwiążesz nic.
                    • mama-ola Re: 4 klasa maat w PL... 09.09.17, 16:21
                      > matematyczka nam tłumaczyła np. równania na tablicy zrobiła 2 przykłady i koniec .
                      > I musiałaś załapać i tak było ze wszystkim przechodziła od jednego do drugiego rozdziału.
                      > Dziecko nie załapało równań a już za tydzien funkcji uczyła. Nie zrozumiesz jednej rzeczy
                      > w matmie i potem koniec nie rozwiążesz nic.

W takim wypadku - gdy tempo jest duże, a rodzic nie umie pomóc - trzeba sięgnąć po programy internetowe. Jest tego trochę. Dziecko rozwiązuje równanie w takim programie i od razu dostaje informacje zwrotną - dobrze zrobiło czy źle. Albo stary sposób - kupić zbiór zadań, który ma z tyłu odpowiedzi. I robić systematycznie zadania.
                      • alexglower Re: 4 klasa maat w PL... 09.09.17, 21:23
                        Masz racje w obecnych czasach jest dużo łatwiej nawet na youtubie sa fajne filmiki gdzie jest tłumaczona matematyka. Kiedyś sięgałeś do encyklopedii ,żeby się czegoś dowiedzieć.Teraz wystarczy spytać wujka google i wszystko jasne.
                      • camel_3d problem zaczyna sie... 09.09.17, 22:19
                        kiedy nic nie wiesz.. dziwne..ale wlasnie tak to tu wygladalo..

kiedy ocen do domu si enie przynosi. Nie wiesz jakie dzeicko ma oceny, a potem na koniec roku okazuje sie, ze dzieko ma niezle zaleglosci...

Niestety w klasi emlodego sporo rodzicow pmialo na koniec taka niespodzianke, bo malo kto regularnie kontaktuje sie z nauczycielka. Prac domowych nie ma, dzieci mowia, ze w szkole wszytsko ok...no i na koniec sa niespodzianki...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka