Dodaj do ulubionych

Polskie, czy zagraniczne imię?

03.12.17, 19:22
Termin porodu już niedługo, a ja wciąż waham się nad imionami. Niestety mój problem nie ogranicza się tak jak w przypadku większości matek do wyboru "Michał, czy Kubuś?", a do decyzji "Polskie, czy angielskie?". Od trzynastu lat mieszkam w Wielkiej Brytanii, a wcześniej mieszkałam dwa lata we Włoszech, dlatego wspólnie z moim mężem (swoją drogą Włochem) zdecydowaliśmy, że nasi starsi synowie będą mieli angielskie imiona (Alexander i Thomas). Teraz jednak z kilku powodów podjęliśmy decyzję przeprowadzki do Polski w najbliższych latach. Niestety nie jesteśmy na 100% pewni, że tak się stanie, a jeśli już, to na pewno nie w ciągu najbliższych dwóch-trzech lat (planujemy przeprowadzkę na 2020), dlatego pozostaje pytanie: Na moim miejscu nadalibyście polskie, czy zagraniczne imiona?
Na początku nie miałam wątpliwości co do imion angielskich, ale wtedy mój mąż przemówił mi do rozsądku i zwrócił uwagę na to, że dzieciaki mogą być przez to wyśmiewane. Wtedy uznałam, że ma rację i byłam pewna, że chcę nadać imiona polskie (mimo, że za nimi szczególnie nie przepadam). Wtedy natomiast odezwał się Alec, który zwrócił mi uwagę na to, że sami mówiliśmy, że z tą przeprowadzką to nic pewnego... Wtedy doszliśmy do wniosku, że należy poszukać imion, które istnieją zarówno w j. polskim i angielskim, ale niestety te, które nam się podobają są bardzo rzadko spotykane i również bałabym się reakcji rówieśników. uncertain
Na razie zastanawialiśmy się z mężem nad tymi imionami:
-Aaron (faworyt mój oraz mojego męża dla pierwszego synka)
-Dorian (mój faworyt dla drugiego synka)
-Magnus (szczerze, to nie wiem, czy funkcjonuje w Polsce, bo znalazłam taką informację tylko w dwóch źródłach, ale jeśli już, to podejrzewam, że jest baaardzo rzadkie...)
-Gabriel (Z tym, że z tych czterech podoba nam się najmniej, a dodatkowo i tak musielibyśmy jakoś nazwać drugiego syna...)
Jak nazwalibyście na moim miejscu?
Obserwuj wątek
    • b.bujak Re: Polskie, czy zagraniczne imię? 03.12.17, 19:50
      Robert?
      • b.bujak Re: Polskie, czy zagraniczne imię? 03.12.17, 20:11
        Adam?
        • b.bujak Re: Polskie, czy zagraniczne imię? 03.12.17, 20:13
          Artur?
      • mama_gosia123 Re: Polskie, czy zagraniczne imię? 03.12.17, 21:07
        O! O Adamie nie pomyślałam, dziękuję. smile Robert to ładne imię, ale jakoś nie wyobrażam sobie, żeby moje dziecko je nosiło, natomiast jeśli chodzi o Artura, to zależy mi m.in. właśnie na pisowni, dlatego staram się ograniczyć do imion z taką samą pisownią. smile
    • mamma_2012 Re: Polskie, czy zagraniczne imię? 03.12.17, 20:15
      Jest dużo więcej imion, które są „międzynarodowe”. Ewentualne różnice są tylko w pisowni. David, Aleksander, Olaf, Victor, Daniel, Adam, Oscar, Konrad, Edward, Filip, Marcel, Bruno jest tego mnóstwo.
      • mama_gosia123 Re: Polskie, czy zagraniczne imię? 03.12.17, 21:13
        Wiem, że jest dużo takich imion, ale zależy mi na takiej samej pisowni.
      • mama_gosia123 Re: Polskie, czy zagraniczne imię? 03.12.17, 21:17
        I tak, wiem, że nadal jest sporo imion o tej samej pisowni, ale niestety po konfrontacji z moim specyficznym gustem (który widać w imionach, które jak na razie mi się spodobały wink ) oraz gustem mojego męża ich grono jest bardzo małe. uncertain
        • mamma_2012 Re: Polskie, czy zagraniczne imię? 03.12.17, 21:59
          Jeśli chodzi o pisownię to chyba stwarzasz problem, gdzie go nie ma. Moje dzieci mają takie imiona, przy czym jedno nieco obco brzmiące nazwisko, więc w Polsce często ktoś pyta się o zapis czy polski czy nie. Poza oficjalnymi dokumentami jest to kompletnie bez znaczenia i nikt nie zwraca na to uwagi.
          W przypadku kilku znajomych dzieciaków nawet nie wiem jak mają w papierach.
    • mama-ola Re: Polskie, czy zagraniczne imię? 03.12.17, 20:42
      > Aaron, Dorian, Magnus, Gabriel

Żadne z czterech się nie nadaje.
      • mama_gosia123 Re: Polskie, czy zagraniczne imię? 03.12.17, 21:05
        Hm, o ile rozumiem, że pierwsze trzy są dość specyficzne i rzadko spotykane, to czemu niby Gabriel się nie nadaje? Sama znam kilku Gabrieli w Polsce i nie zauważyłam, żeby mieli z tego powodu jakieś nieprzyjemności.
        • joanienka Re: Polskie, czy zagraniczne imię? 03.12.17, 21:43
          Gabriel piękne imię!!
        • mamma_2012 Re: Polskie, czy zagraniczne imię? 03.12.17, 22:08
          Gabriel jest ok, ale jest spora szansa, że latami ludzie będą zwracali się do niego Gabryś.
          Aaron w Polsce raczej jest uznawane za imię obco brzmiące.
          Imię powinno być łatwe do wypowiedzenia w obu językach, w żadnym nie powinno być ośmieszające. Zapis jest bez znaczenia, bo przecież mieszkać może w jeszcze innym miejscu na świecie.
    • 21mada Re: Polskie, czy zagraniczne imię? 03.12.17, 22:07
      dodatkowo i tak musielibyśmy jakoś nazwać drugiego syna...)
      To ilu macie tych synow? I czy drugi syn nie ma imienia? W takim razie kim jest Thomas?
      • mama_gosia123 Re: Polskie, czy zagraniczne imię? 03.12.17, 23:22
        Jedno słowo - bliźnięta. smile Dziękuję za zwrócenie uwagi, bo czytając to po zaledwie kilku godzinach łapię się za głowę jak mogłam napisać to tak nielogicznie.
        • betty842 Re: Polskie, czy zagraniczne imię? 04.12.17, 08:09
          Czyli macie już dwóch synów- Alexandra i Thomasa a teraz oczekujesz bliźniąt (też dwóch chłopców) ? No ja też nie załapałam o co chodziło z tym "drugim synem". Aaron i Dorian ładnie razem brzmią i pasują do bliźniąt. Jeśli wam się podobają to bym je nadała
          Dorian funkcjonuje u nas normalnie-może nie jest zbyt często nadawane ale jest (osobiście znam dwóch Dorianów). Aaron jest dosyć rzadkie ale ładne. Nie kojarzy mi się z Brajankami i Kevinkami
          Myślę że nawet gdybyście przyjechali do Pl to chłopcy nie byliby wyśmiewani.
          • mama_gosia123 Re: Polskie, czy zagraniczne imię? 04.12.17, 23:13
            Dokładnie tak, mamy dwóch synów i oczekujemy bliźniąt. smile Ostatecznie chyba zostaniemy właśnie przy Aaronie i Dorianie. smile
    • heca7 Re: Polskie, czy zagraniczne imię? 04.12.17, 10:08
      Podobają mi się wszystkie. Ale napiszę szczerze (choć pewnie mi się dostanie)- tu jest Polska i takie a nie inne nastroje- Aaron będzie miał przechlapane bo to imię kojarzy się z tradycją żydowską. Podobnie jak Ariel- ładne ale proszek do prania i znowu tradycja...Dzieci bywają okrutne niestety.
      Magnus doskonałe, nie sądzę aby ktoś się przyczepił.
      Dorian kojarzy mi się z Portretem Doriana Graya ale nie sądzę żeby dzieciaki znały tą powieść wink
      Gabriel to imię popularne w Polsce nie zrobi na nikim wrażenia.
      • betty842 Re: Polskie, czy zagraniczne imię? 04.12.17, 11:33
        Ja bym się bała że Magnusa przerobią u nas na Magnuma😉.
      • mama_gosia123 Re: Polskie, czy zagraniczne imię? 04.12.17, 23:16
        Jeśli chodzi o Doriana, to szczerze mówiąc stąd wzięłam "inspirację" do nadania takiego imienia. Wiem, to nie świadczy o mnie zbyt dobrze, ale grunt to być szczerym prawda? big_grin
    • ga-ti Re: Polskie, czy zagraniczne imię? 04.12.17, 11:53
      W Polsce można spotkać sporo imion obcobrzmiących, bez przesady, dzieci nie mają z tym kłopotów, dla nich to normalne, że jeden kolega poznany w przedszkolu ma na imię Jaś, drugi Alex, a trzeci Anthony, czy Huan, ba nawet Aarona znamy smile to raczej dorośli wyrażają swoje zdziwienie, czy zniesmaczenie, ale cóż, nie ludziom masz dogodzić.
      U moich dzieci w szkole jest kilkoro dzieci a Ukrainy, dzieci wiedzą, dla czego ich imiona są różne od naszych, niektóre sobie dzieciaki spolszczyły, czy zdrobniły by łatwiej im było wymówić, nikt nie ma problemu.
      • ga-ti Re: Polskie, czy zagraniczne imię? 04.12.17, 12:04
        A może Max, czy Xawery?
    • camel_3d uniwersalne 04.12.17, 13:11
      ktore istnieje w wielu jezykach, albo ktorego wmowa nie bedzie klopotliwa...

moj sie nazywa Roman. Nie ma problemy w zydnym kraju smile Oczywiscie w PL mowia do neigo Romek.

• sion2 Re: Polskie, czy zagraniczne imię? 04.12.17, 13:44
      Według mnie trochę sztucznie robisz problem, zwłaszcza z pisownią. Ona będzie miała znaczenie jedynie w papierach. Alexander to polski Olek lub Alek, a Thomas to po prostu Tomek. Języki słowiańskie mają to do siebie że tworzą mnóstwo form i nie nalezy tego zabraniać czy się dziwic. To nie jest przekręcanie. Po angielsku powiesz na kawę tylko "coffe" a po polsku kawa, kawka, kawusia itd. Dlatego z pewnością i imiona będa jakoś spolszczane, skoro jesteś Polką, zakładam że dzieci znają polski i nie będzie to dla nic nienaturalnego.
      • sion2 Re: Polskie, czy zagraniczne imię? 04.12.17, 13:46
        Acha i wbrew obawom zwłaszcza w miastach to jest sporo dzieci obcokrajowców choć oczywiscie nie tak jak UK czy DE, zdecydowanie nie, ale dzieci spotykają się z nimi w szkole, ksiązkach, w klasie i nikt nie będzie się wyśmiewał jeśli nazwiecie bliźniaki typowo angielskimi imionami.
        • camel_3d Re: Polskie, czy zagraniczne imię? 04.12.17, 17:59
          no tylko George Kapusniak bedzie brzmial zawsze smiezsniesmile

Moja bratanica ma kolezanke... Amanda Rosol smile
          • zaisa Re: Polskie, czy zagraniczne imię? 04.12.17, 19:24
            Skoro mąż jest Włochem, to chyba dzieci nie mają czysto polsko brzmiącego nazwiska? Obce brzmienie nazwiska będzie tłumaczyło każde imię. smile
            Znakomita większość dzieci, zwłaszcza młodszych, bez oporu przyjmie każde imię. Dla nich większość imion jest nowych, tak samo jak nowi są koledzy.
            Może:
            Dorian i Adrian
            Dorian i Adam?

Magnus jest z pochodzenia skandynawski.
            Może mu do pary dać Petera?
            Mąż nie ma potrzeby nadania włoskich imion? W znanej mi polsko-włoskiej rodzinie chłopiec ma imię włoskie, zakończone na "o", dziewczynka czysto polskie. W polsko-hiszpańskiej imiona są hiszpańskie, w polsko-peruwiańskiej dziewczynka ma imię meksykańskie. A w polsko-japońskiej, imiona są japońskie, dobrze brzmiące po polsku. Wybierzcie to, co Wam pasuje, świat sobie z tym poradzi smile
            • camel_3d Re: Polskie, czy zagraniczne imię? 05.12.17, 10:59
              kiedys czytalem dyskuje mamy, ktorej syn mial na imie Luca. Wlasnie dlatego, ze tata byl Wlochem. Dyskucja dotyczyla gownie tego, jak przekonac wszytskich dookola, ze to imie si enie odmienia smile Bo Babcie odmienia,a dziadkowie odmieniaja.. "Daj to Luce, ide do Luki"...itd.. a mam nie zyczyla sobie odmiany.. Wie cmialo byc" Daj to Luca, ide do Luca" smile heheh

• ga-ti Re: Polskie, czy zagraniczne imię? 05.12.17, 19:29
                Ale na fali dziadkowie - rodzice - imiona wnuków często dochodzi do zgrzytów, taki klimat wink Znam rodziców, którzy nie życzą sobie by zdrabniano imię ich dziecka, a dziadkowie zdrabniają, co wynika z ich miłości i czułości do wnuczka, którą wyrażają miedzy innymi w ten sposób.
                Twoi dziadkowie spolszczają imię i tyle, u nas imiona się odmienia, tak dziadkom naturalniej.
        • mama_gosia123 Re: Polskie, czy zagraniczne imię? 04.12.17, 23:09
          Pewnie macie rację z tym, że przesadzam, ale chyba nie powiecie mi, że wy też czasem nie świrowałyście z powodu jakiejść błahostki? smile Jeśli chodzi o nazwisko, to dzieciaki mają je oczywiście po mężu, więc pewnie macie też rację z tym, że dzięki temu będą miały wyjaśnienie dziwnego gustu ich matki.
          Jeśli chodzi o Magnusa, to po prostu znam chłopaka (100% Anglik wink ), który ma tak na imię i naprawdę mnie zaczarowało (może nie tak jak np. Dorian, ale po prostu ma coś w sobie), więc gdy zobaczyłam, że funkcjonuje w Polsce (jak już pisałam tylko w nielicznych źródłach, ale zawsze coś) natychmiast uwzględniłam je jako potencjalne imię dla syna. smile
          Nie, mąż nigdy nie upominał się o włoskie imię (tak samo jak ja wcześniej nie chciałam nadawać polskich) i tak naprawdę raczej zostalibyśmy przy angielskich, gdyby nie wizja przeprowadzki.
          • camel_3d jestem na 100% za Magnusem 05.12.17, 11:01
            Fajne imie smile Skoro si epodoba to bezdie ok. I nie bedzie Magnusa Kapusniaka big_grin
    • mama_gosia123 Re: Polskie, czy zagraniczne imię? 04.12.17, 23:28
      Dziękuję wszystkim za uświadomienie mi, że faktycznie "trochę" przesadzam. Po prostu szukając międzynarodowych imion natknęłam się na wiele artykułów o tym, jak to osoby o imionach z zagraniczną pisownią mają ciężko w życiu i mimo, że wiedziałam, że to dość mocno koloryzowane, to chyba lekko się nakręciłam.

Ostatecznie pewnie zdecydujemy się na Aarona i Doriana (choć moja przyjaciółka uświadomiła mi, że możemy zostać wzięci na psychofanów Hamiltona... Myślicie, że Lin-Manuel da nam za to darmowe bilety? big_grin ).
      • betty842 Re: Polskie, czy zagraniczne imię? 05.12.17, 08:24
        Dobry wybór. Tak na marginesie-akurat ja nie mam pojęcia kto to Hamilton😉.
      • mama-ola Re: Polskie, czy zagraniczne imię? 05.12.17, 10:39
        > Ostatecznie pewnie zdecydujemy się na Aarona i Doriana

Nie uważam, żeby to był dobry wybór, ponieważ się to imiona w Polsce niespotykane. To że ktoś zna pojedynczego Doriana, jeszcze niewiele znaczy. Zestawienie aa w polskim języku nie występuje.
        • betty842 Re: Polskie, czy zagraniczne imię? 05.12.17, 11:28
          Może i są mało spotykane ale jednak są. Poza tym jak dziecko zna jednego Damiana,jednego Doriana i jednego Brajana to niby skąd wie że Damian jest ok a Brajan już nie? Tak jak pisano to dorosli widzą problem a nie dzieci.Uważam że każde nawet obcobrzmiące imię będzie dobre pod warunkiem że pisownia będzie taka sama w Pl jak i w UK. Aaron może być Aronem i już.
        • beakarp Re: Polskie, czy zagraniczne imię? 06.12.17, 12:09
          Aaron imię typowo żydowskie/ hebrajskie....aczkolwiek Nataniel też chyba stamtąd się wywodzi, a w PL dosyć popularne
      • sion2 Re: Polskie, czy zagraniczne imię? 07.12.17, 12:39
        Nie polecam Aarona z tych wszystkich co wymieniłaś chyba jest najgorsze, potencjalnie będą na niego "Żyd" wołać poza tym nigdy nie wiadomo jak to po polsku wymówić bo zbitka dwóch "a". Zostanie pewnie Aronem.
    • mama-ola Re: Polskie, czy zagraniczne imię? 05.12.17, 13:38
      Podsumuję.
      Dziewczyna ma męża obcokrajowca i od lat nie mieszka w Polsce. Straciła wyczucie, co do imion nadawanych w Polsce, w związku z czym postanowiła poradzić się na polskim forum. Wynik konsultacji... Aaron i Dorian.
      Aha.
      No to się poradziła.

Mamo_Gosiu123, o gustach się nie dyskutuje. Każdy nazywa dzieci, jak mu się podoba. Podoba Ci się Aaron i Dorian - proszę bardzo. Tylko że do Polski to ma się nijak, a o to pytałaś.
      • ga-ti Re: Polskie, czy zagraniczne imię? 05.12.17, 19:34
        No to mamy doradzić by nazwała dzieci Jaś i Antoś? Polsko brzmi. Autorce podoba się Aaron i Dorian, no i ok, w Polsce takie imiona są spotykane, za kilka lat pewnie będzie ich troszkę więcej, napisaliśmy, że dzieci traktują imiona wszelakie na równi.
        30 lat temu Jadzia, czy Helenka to był staromodny obciach, a dziś proszę, są i Jadzie i Helanki i Antoninki wink
        • mama-ola Re: Polskie, czy zagraniczne imię? 06.12.17, 08:44
          Przyklaskiwanie Aaronowi i Dorianowi daje autorce wątku mylne pojęcie o imionach w Polsce. A ona chciała się zorientować.
          • betty842 Re: Polskie, czy zagraniczne imię? 06.12.17, 10:13
            Ale dlaczego mylne? Ma nadać imię Adam lub Dawid tylko dlatego że są to imiona w Polsce dobrze znane? Podobają jej się imiona Aaron i Dorian które w Pl występują,może i rzadko ale jednak są. To dlaczego miałaby tak dzieci nie nazwać? Lepszy byłby Steven (nasz Stefan) albo Sean? Oczywiście najbardziej w tłum wtopiłby się Adam,Adrian czy Maks ale skoro autorce wątku się nie podobają to chyba nie ma o czym mówić.
        • mama-ola Re: Polskie, czy zagraniczne imię? 10.12.17, 12:01
          > No to mamy doradzić by nazwała dzieci Jaś i Antoś?

W ogóle bym nie doradzała, jak ma dzieci nazwać. Zauważ, że nie narzucam żadnego wariantu. Co innego opiniować jej pomysły. Uważam, że Aaron - nie, Dorian - nie. Mieszkam w Polsce i mam wyczucie. Oczywiście zrobi, co zechce, ale po co wprowadzać ją w błąd? A Wy wprowadzacie w imię politycznej poprawności. "Nazwij tak, na pewno nie będą się śmiać..."
          Swoją drogą, mądrej głowie dość dwie słowie - jakby mnie ktoś powiedział "Nazwij tak, na pewno nie będą się śmiać...", od razu wyczułabym ryzyko ośmieszenia.
          • betty842 Re: Polskie, czy zagraniczne imię? 11.12.17, 08:03
            Ale to są tylko twoje odczucia. Uważasz że osoby które "przyklaskują" Aaronowi i Dorianowi robią to złośliwie/fałszywie? Wiedz,że się mylisz. Raz był temat o imieniu Lola,przyszła matka pytała tu na forum gdzie znajdzie krajowy rejestr imion bo chce nazwać córkę Lola i chce sprawdzić czy jest ono w rejestrze. Ojj ile komentarzy się pojawiło! I nie było ani jednej osoby która Loli by przyklasnęła. Wręcz przeciwnie! Tu na forum gdzie człowiek jest anonimowy ludzie piszą to co myślą. Po co mieliby wprowadzać autorkę wątku w błąd? Ja znam dwóch Dorianów-jeden jest w moim wieku i mieszka w sąsiedniej miejscowości a drugi ma 2 latka i jest moim dalekim sąsiadem (mieszkam w małej miejscowości) i nigdy nie spotkałam się z jakimś negatywnym odbiorem tego imienia. Skąd w ogóle u ciebie takie przypuszczenia że ktoś może się śmiać z Doriana?
    • marshi Re: Polskie, czy zagraniczne imię? 05.12.17, 20:54
      <<Alan"? Nie ma problemu z pisownią. Patrick/Patryk
    • jagabaga92 Re: Polskie, czy zagraniczne imię? 07.12.17, 12:48
      Maksymilian i Nikodem
      • mikk25 Re: Polskie, czy zagraniczne imię? 09.12.17, 09:00
        Tak Aaron to kiepski pomysł.
        Gabriel, Magnus ok.
    • frestre Re: Polskie, czy zagraniczne imię? 11.12.17, 09:39
      mam do czynienia w szkole z dziećmi i ich imiona są tak różne, ich pisownia także...w Trójmieście, wprawdzie nie tak jak w stolicy, ale tu także robi się multikulturowo - i imiona brzmią międzynarodowo...
      może mieć znaczenie, gdzie zamieszkacie? czy duże miasto, czy mała wieś?

BTW " nie zdasz sobie sprawy z tego, jak wielu osób nienawidzisz, dopóki nie przyjdzie moment, gdy będzie trzeba wybrać imię dla twojego dziecka " coś w tym jest wink

znajomi dali na imię Sofie i Alice bo w Polsce można mówić Ala i Zosia...
      a pisownią bym się nie martwiła

Kornel i Marcel ?

tu poczytaj - lektura na godziny
      forum.gazeta.pl/forum/f,12924,Wszystko_o_imionach.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka