Dodaj do ulubionych

czego się uczą w zerówce?

26.01.18, 15:25
Czy można gdzieś przeczytać jaki jest zakres materiału w polskiej zerówce? Czego się uczą wasze dzieci? Jestem też ciekawa jak to wygląda w porównaniu z innymi krajami smile
Obserwuj wątek
    • ania.n-82 Re: czego się uczą w zerówce? 26.01.18, 15:27
      I jeszcze jedno: czy mają jakieś podręczniki do zerówki? Jeśli tak to jakie?
    • betty842 Re: czego się uczą w zerówce? 26.01.18, 16:46
      Poznają litery i cyfry. Uczą się liczyć,pisać i czytać krótkie zdania. No i jeszcze uczą się głoskować. Mają karty pracy (ćwiczenia).
    • mama-ola Re: czego się uczą w zerówce? 30.01.18, 08:34
      Wejdź tu: men.gov.pl/zycie-szkoly/ksztalcenie-ogolne/podstawa-programowa/podstawa-programowa-materialy-dla-nauczycieli.html

Odnajdź zdanie:
      Materiały są dostępne są tutaj lub na stronie internetowej Ośrodka Rozwoju Edukacji (Podstawa programowa kształcenia ogólnego dla przedszkoli i szkół podstawowych).

I kliknij w słowo "tutaj". Znajdziesz odpowiednią podstawę programową.

A jak chcesz podręczniki, to szukaj na stronach wydawnictw: WSiP, Nowa Era, GWO itp. itd.

Na przykład tu:
      gwo.pl/bookshops

po lewej znajdziesz zakładkę:
      > Edukacja wczesnoszkolna i klasa 0

Ja bym tak zrobiła, gdybym chciała zgłębić temat. Bo na forum to się dowiesz, że "u nas literki", a "u nas opowiadają, co jest na obrazku". Zanim coś poskładasz z tych puzzli...
      • mordaruda Re: czego się uczą w zerówce? 05.02.18, 15:08
        Czy część zatytułowana "Osiągnięcia dziecka na koniec wychowania przedszkolnego" oznaczają koniec przedszkola czy to co powinny mieć opanowane 5-latki czy koniec zerówki (przedszkolnej i szkolnej)? Rozważam czy nie puścić córki do 1 jako 6-latki, stad moje pytanie, a nie jest to dla mnie całkiem jasne i nie chcę polegac tylko na zapewnieniach przedszkola, że da sobie na pewno radę.
    • camel_3d niczego... 31.01.18, 22:01
      w Niemczech nie ma zerowki, ale jest obowiazkowa klasa przedszkolna..w przedszkolu. Rok przed szkola.
      W tym czasie dzieci powinny umiec napisa swoje imie. Poza tym nauczyc sie jezyka, jezeli nie potrafia itd..

Mlody mial swietny rok, pelny zabawy i eksperymentow.. Zadnych ksiazeczek i arkuszy do wypelniania.
      • jematkajakichmalo Re: niczego... 01.02.18, 18:18
        Przyznam szczerze, ze pierwsze slysze... Nei ma czegos takiego jak obowiazek przedszkolny czy zerowka. W sasiedztwie mama 2 dzieci, ktore nigdy nie chodzily do przedszkola i poszly od razu do szkoly. W klasie corki jest kilkoro.

Nauka czegokolwiek zaczela sie dpiero nomalnie w pierwszej klasie (roznica jest taka, ze dzieci musza isc do szkoly jako szesciolatki i moga, w niektorych przypadkach po stosownych testach, jako pieciolatki).
    • srubokretka Re: czego się uczą w zerówce? 01.02.18, 18:37
      > Jestem też ciekawa jak to wygląda w porównaniu z innymi krajami smile

Do zerowki tutaj chodza 5latki. Poziom jest dostosowany do indywidualnych mozliwosci dzieci.
      Matematyka to np:
      Liczenie do 100
      Dodawanie i odejmowanie do 10.
      Porownywanie rozmiarow.
      Podstawowe ksztalty.
      Tworzenie wzorow (szlaczkow, figur? tzw patterns)
      Rozwiazywanie prostych zadan tekstowych.
      Jezyk to oczywiscie czytanie i kontynuacja nauki pisania, ktora zaczyna sie juz rok wczesniej (bez spinki).
      Oprocz tego dzieci duzo eksperymentuja, bawia sie na zewnatrz. Jezeli czegos nie opanuja w wieku 5 lat, to opanuja jak beda mialy 8. Nikt nie cisnie w szkolach publicznych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka