Dodaj do ulubionych

Słońce i uczulenie

10.04.18, 23:25
Zanim dotrę do dermatologa... 12latka uczuliło słońce. Zdarzyło się już kilka lat temu, pomógł krem z dużym filtrem. Czytam, ze właściwie to nie uczulenie na słonce ale reakcja alergiczna na jaki czynnik, być może jedzenie. Dokładnie chciałam zapytać, czy oprócz wapna, leku przeciwalergicznego i smarowania, nie warto by było podać probiotyk.... tak jakby dziecko miało alergie na pokarm... Gubię się, młody przebadany w wieku wczesnego dzieciństwa pod kątem alergii (wieczne katary), alergia została wtedy wykluczona.
Obserwuj wątek
    • camel_3d Re: Słońce i uczulenie 11.04.18, 07:59
      ja nie mam zadnych alergii, a dwa lata teu mialem wlasnie takie dziwne zaczerwienienie - uczulenie na slonce.. ale tylko raz.
      zanim zaczniesz biegac po lekarzach i zanim dziecku jakies specyfiki dawac, zobacz czy to sie powtorzy. Jak nie to sobie odpusc....

przepraszam, ze tak napisze, ale mam wrazenie, ze w PL sa probiotyki na wszytsko, od sraczki, po klopoty z koncentracja....
    • mama_dorota Re: Słońce i uczulenie 11.04.18, 14:10
      Miałam uczulenie na słońce (plamy, dokładnie lekka zaczerwieniona wypukłość na skórze, na tym lekka gęsia skórka) przez całe lata, szczególnie podczas wiosennego "pierwszego kontaktu". Wszystko przeszło po tym, jak najpierw się okazało, że mam tragicznie niski poziom witaminy d3 (8 przy normie zaczynającej się od 30), a wskutek tego zaczęłam ją uzupełniać w organizmie.

Na to uczulenie też mi krem w filtrem pomagał, ale nie tędy droga, bo filtr w kremach ogranicza syntezę witaminy d3 o 98 %.

Miałam niski poziom d3, bo przez całe lata żyłam w rytmie praca-dom, prawie nie wychylałam się na słońce, szczególnie że tu gdzie mieszkam nie tak łatwo o nie.
      • betty842 Re: Słońce i uczulenie 11.04.18, 14:51
        Dobrze wiedzieć o tej witaminie d3. Ja mam tak,że w Pl uczulenie na słońce nigdy mnie nie dopadło ale już w Chorwacji czy Włoszech to obowiązkowo! We Włoszech smarowałam się filtrem 50 lub 30 i było ok aż do dnia w którym wydawało mi się że jest pochmurno i się wcale nie posmarowałam (obsypało mnie). No więc uważasz że smarowanie wysokim filtrem nie jest dobrym rozwiązaniem? Od dwoch tygodni łykam wit.d3 ale myslałam żeby powoli odstawić bo słoneczko się pokazało. Sądzisz że powinnam dalej ją łykać?
        • mama_dorota Re: Słońce i uczulenie 12.04.18, 05:50
          Aby wiedzieć, czy uzupełniać niedobór czegokolwiek należy zrobić badania. Odstawiasz suplement na 2 tygodnie, żeby nie fałszował wyniku i idziesz do laboratorium. Wtedy będziesz wiedziała, czy masz niedobór i czy w ogóle w tym był problem.

Co do d3, to moja lekarka, która leczy suplementami twierdzi, że najlepiej się wchłania polska vitabio d3.
          • mama_dorota Re: Słońce i uczulenie 12.04.18, 05:52
            Odnośnie filtra, to poczytaj w necie o tym, jak on wpływa na syntezę d3 w skórze. Wmawiano nam przez 20 lat, że od słońca będziemy mieć raka, a teraz mamy epidemię osteoporozy i osteomialgii.
          • betty842 Re: Słońce i uczulenie 12.04.18, 10:06
            No akurat za miesiąc muszę iść na badanie krwi to poproszę o dodatkowe badanie poziomu d3. Dzięki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka