Dodaj do ulubionych

jąka się?

17.01.06, 00:11
Witam wszystkich.
Mój 5,5 letni syn od września uczęszcza do grupy przedszkolnej razem z zerówkowiczami. Mniej więcej od tego czasu zauważyłam że zacina się, ale nietypowo. Powtarza ostatnia sylabę mówionego właśnie słowa np " mówionego -go słowa -wa". Jest śmiały, mówi bardzo dużo i do wszystkich. Z moich obserwacji wynika ,że najczęściej zacina się rozmawiając ze mną, kiedy poproszę go aby coś mi opowiedział, albo zezłości się i chce mi nagadać. Kilka razy zaczyna zdanie i dopiero za kolejnym razem kontynuuje: "chciałem ci powiedzieć, tak... chciałem ci powiedzieć..." To chyba początki jąkania. Z młodszym bratem dogaduje się bez problemu, tzn bez zacinania się. Nie, wiem jak w przedszkolu, nie rozmawiałam jeszcze z panią. Na początku roku był tam logopeda, ale mały często choruje i wtedy nas ominął, chociaż chciałam porozmawiać bo syn sepleni (wtedy jeszcze nie zacinał się). Jak pisałam mówi dużo i do każdego ,jest śmiały, wręcz gadatliwy. Czy ktoś ma jąkające się dziecko? Jak się z nim pracuje? Czy można mu skutecznie pomóc.
Obserwuj wątek
    • kacperka211 Re: jąka się? 19.01.06, 20:44
      Cześć!

Takie powtarzanie głosek zdarza się dzieciom m.in. kiedy chcą coś szybko
      powiedzieć, ale nie nadążają za myślą(mózg pracuje szybciej niż aparat
      mowy).Najczęściej wtedy, gdy są podekscytowane, podenerwowane, nastąpiły w ich
      życiu jakieś zmiany(np. pójście do przedszkola, przeprowadzka itp.). Bardzo
      ważną rzeczą jest, abyś Ty i osoby z najbliższego otoczenia nie zwracały uwagi
      dziecku, by się nie jąkało, nie zacinało itp. Chodzi o to, by Twojemu synkowi
      nie utrwaliło się, że coś jest nie tak z jego mówieniem, bo wtedy problem może
      pozostać. Dziecko nie zdaje sobie sprawy z tego,że mówi inaczej niż dotychczas.
      Gdy synek do Ciebie mówi, daj mu chwilę czasu, aby nie musiał się "spieszyć",
      nie popędzaj go, nie poprawiaj,wysłuchaj.Na zacinanie pomaga mówienie szeptem.

Obserwuj i bądź cierpliwa ( u mojego synka zacinanie zaczęło się, gdy poszedł
      do przedszkola i minęło dopiero po roku!), jeśli będziesz się niepokoić idź do
      logopedy.
      Pozdrawiam
      kacperka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka