Dodaj do ulubionych

!0 latek nie może spać

20.02.06, 08:45
Witam
Mój 10 letni synek ma kłopoty ze snem, ciężko jest mu zasnąć a jak zaśnie to
budzi sie bardzo często w nocy.
Czasami mówi że miał zły sen a czasami po prostu nie może zasnąć przewraca sie
z boku na bok, nie pomaga to że kłąde sie koło niego. Czy ktos miał podobny
problem ? Jak sobie z tym poradzić?
dziękuję za rady
ania
Obserwuj wątek
    • verdana Re: !0 latek nie może spać 20.02.06, 09:56
      Ja mam podobny problem, juz drugi raz.
      Podejrzewam, ze przyczyna niezasypiania jest szkoła. Albo mniejsza potrzeba
      snu, niż u przeciętnych dzieci w tym wieku.
      O której Twój syn chodzi spać? Czy nie może zasnąć także w piątki i soboty?
      • annaz_wawa Re: !0 latek nie może spać 20.02.06, 15:15
        w szkole nie ma zmartwień jest najlepszym uczniem w klasie ma nowa wspaniała
        nauczycielke, jest lubiany ma duzo kolegów i młodszych i starszych, sama nie wiem?
        bez różnicy jaki to dzień tygodnia, może rzeczywiście potrzebuje mało snu, jak
        mój mąz smile
        chodzi spać około 21 ale zasypia przeważnie koło 24 i kilka pobudek w nocy, czy
        wiesz moze o jakiś środkach typu : szklanka mleka , cherbatka z melicy, magnez?
        czy czymś można pomóc dziecku? my próbowaliśmy już chyba wszystkiego z
        niewielkimi rezultatami.
        pozdrawiam ania
      • judytak Re: !0 latek nie może spać 20.02.06, 15:21
        moja córka (lat 11) też nie moze zasnąć
        niezależnie od tego, czy są ferie, wakacje, czy szkoła
        różnicę czyni dopiero całodzienny pobyt na świeżym powietrzu...

pozdrawiam
        Judyta
    • ardzuna Re: !0 latek nie może spać 20.02.06, 16:52
      Ja tez nie mogłam zasnąć w tym wieku; przeszło mi dopiero, jak zaczęłam
      medytować. Trudno mi się bylo wyciszyc i odgonić myśli o całym dniu. Może jeśli
      nie medytacja (bo tego 10-letniemu chłopcu doradzać nie będę), to
      poskutkowałyby codzienne ćwiczenia fizyczne przed zaśnięciem, zwłaszcza w
      wywietrzonym pokoju? Poza tym sprawdź, ile czasu spędza przed telewizorem -
      może za dużo.
      • verdana Re: !0 latek nie może spać 20.02.06, 17:53
        Przede wszyskim wydaje mi się, że 21 to za wcześnie. Dziecko pewnie wstaje kolo
        7, wiec od 22 do 7 do 9 godzin snu. Dla 10 latka zupełnie wystarczy.
        Po drugie bycie najlepszym uczniem w klasie jest stresujące niemal w takim
        stopniu, jak bycie bardzo słabym (wiem, byłam i jednym i drugim). Dziecko chce
        utrzymać swoją pozycję w klasie, może denerwować się wzystkim, ale Wam nie
        mówić - ja nie mówiłam.
        Spróbujcie przesunąć godzinę zasypiania. Może pomóc.
        • annaz_wawa Re: !0 latek nie może spać 20.02.06, 22:53
          dziękuję za odzew, troche sie uspokoiłam myślałam że tylko mój syn nie może
          spac, co do nagromadzenia "danych" w ciągu dnia to szczera racja; mój syn mało
          siedzi przy telewizorze i komputer tez ma ograniczony; bardzo dużo czyta książek
          Harry Poter już jest cały przeczytany ; wręcz pochłoną serie niefortunnych
          zdarzeń; ma bardzo duża wiedze jak na swój wiek i chyba zgodzę sie z tym że to
          natłok myśli, zbyt dużo sie dzieje aby mógł zasnac, w obecnej chwili jest 22:50
          a mój Marcin jeszcze nie śpi jutro ma na rano.
          Dziękuję za wypowiedzi
          pozdrawiam ania
          • verdana Re: !0 latek nie może spać 20.02.06, 23:14
            Mój też jeszcze nie śpi. Ma 11 lat.
    • 26magda3 Re: !0 latek nie może spać 21.02.06, 11:09
      no to powstaje pytanie: czy jak pójdzie spać o 23 czy 24 to potem ma problemy
      ze wsatwaniem???? jeżeli nie ma problemów ze wstawaniem rano to by znaczyło, że
      po prostu nie potrzebuje tyle snu i może warto żeby wstawał wcześniej...
      • liloom Re: !0 latek nie może spać 21.02.06, 20:59
        o, myslalam ze tylko moja ma taki problem
        ma 12 lat.
        ale moj maz do tej pory budzi sie wnocy, a duzy chlopczyk jest - moze to geny?
        ja jak zasne i cos mnie obudzi to zabilabym - wiec sprzecznosc interesow mnie
        wykancza. a wstaje o 6-tej.
        horror.
        aha! w weekendy mniejszy klopot, bo zasypia kiedy chce (kiedys i ja musze
        odpoczac), wstaje kolo 9-tej
        jak kolezanki nocuja to potrafia gdac do rana, kolezanki nastepnego dnia
        wymiekaja a moja jest niezniszczalna - chyba wcale snu nie potrzebuje, ja juz
        nie wiemwink))
        w ciagu tygodnia do polnocy latac nie pozwalam, bo rano jednak nie moze wstacwink
        moj wniosek: nie umie usypiac, nie chce spac, bo tyle ciekawych rzeczy czy co
        tam = odmawia spania!
    • zonaniezona1 Ja też nie mogłam spać! 26.02.06, 13:13
      pamiętam ten koszmar wysyłania mnie do łożka o 9 wieczorem. Zasypiałam około
      24. Przedtem chodziłam sie czegoś napić , pobyc chwilkę z rodzicami ..nudziło
      mi sie w tym łożku strasznie. Jak
      spytałam pediatry , gdy mój synek miał roczek, czemu tak mało śpi,
      odpowiedziała - Jedni są wysocy, drudzy niscy. Pani syn śpi mniej niz
      przeciętne ksiązkowe.... A teraz mój 12 latek chodzi spać po 11 wieczorem,
      czesto zasypiam przed nim. Jak miał 10 latek chodziła spać 22.30 i wstawał jak
      skowronek około 7....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka