wasil_ka 11.05.06, 09:15 Witajcie! Może ktoś z was zna metodę uczenia czytania ze zrozumieniem. Mój syn (I klasa) uczy się czytać ale zauważyłam, że po przeczytaniu np. jednej strony z książki nie rozumie/pamięta co czytał. Co robić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
verdana Re: jak nauczyć czytać ze zrozumieniem? 11.05.06, 09:26 Zaczekać. Wysiłek włożony w samą technikę czytania może być zbyt duży, by na razie dziecko zapamiętało treść. Gdy zacznie czytać "automatycznie" moze być lepiej. Na razie sprawdzaj, czy rozumie, co Ty przeczytałas na głos. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiapfk Re: jak nauczyć czytać ze zrozumieniem? 12.05.06, 07:36 My kiedy młody uczył się czytać ze zrozumieniem, dzieliliśmy stronę na akapity. Młody czytał raz i odpowiadał na nasze pytania dotyczące tekstu (najpierw zadawaliśmy je ZANIM przeczytał, po chyba 3 miesiącach po przeczytaniu). Jeśli nie umiał odpowiedzić to czytał jeszcze raz ten sam fragment. Byłam zaskoczona jak z dnia na dzień czytanie przyjmuje coraz większe tempo a i zrozumienie staje się powoli PEŁNE. Nikt nie umie od razu czytać ze zrozumieniem (chyba tylko geniusz ))). Z czasem, jestem pewna,ze będzie lepiej aha, na początku to były naprawdę krótkie tekściki. Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re: jak nauczyć czytać ze zrozumieniem? 12.05.06, 08:39 u nas są w I i II klasie sprawdziany z czytania ze zrozumieniem.Są to krótkie teksty a po nim pytania, krzyżówka, rebus do tekstu.A pytania zdarzają się nawet takie "przewotne". Cały czas ćwiczą to 'czytanie ze zrozumieniem'. Kupiłam też na początku roku takie właśnie ćwiczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
wasil_ka Do 5_monika 12.05.06, 09:30 Czy możesz podać autora i tytuł tych ćwiczeń? Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Do 5_monika 12.05.06, 14:13 Tylko trzeba uważac - za dużo cwiczeń z tekstem może dziecku obrzydzić czytanie. Bedzie je kojarzylo wyłacznie ze szkolnymi zadaniami, z materialem "do przerobienia", który trzeba zapamietac, a nie z rozrywka. Ważniejsze chyba jest, aby dziecko nauczyło sę czerpać przyjemność z czytania niż żeby w pierwszej klasie od razu potrafiło odpowiedzieć na "pytania do tekstu". Bo nauczy się czytać ze zrozumieniem. Tylko, że czytać nie będzie chciało. I cóż wtedy ze zrozumienia, za wyjatkiem lepszych wyników na testach? Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re: Do 5_monika 12.05.06, 23:17 z podziałem na klasy, ja mam do II Wiesława Gierat "Czytam i rozumiem" -Teksty sprawdzające umiejętność czytania ze zrozumieniem.Wydawnictwo Aksjomat. Odpowiedz Link Zgłoś
szkola.be Re: jak nauczyć czytać ze zrozumieniem? 12.05.06, 16:36 Język polski jest trudny. Czytanie to trudna sztuka, nie tylko należy znać literki, ale zespoły liter: "rz" "ch" ..., i należy je odszyfrowywać bardzo szybko by rozumieć długi tekst. Wyobraź sobie, że zamiast liter masz tekst z liczb:A-1, B-2, c-3... albo , że zamiast liter masz obrazki: A-♣, B-♥,C-▲,D-◘... Ciekawe ile czasu tobie zajęła by nauka czytania tym sposobem? A dla ciebie jest to łatwiejsze niż dla dziecka, bo dla ciebie to nie jest pierwszy w życiu alfabet. By ułatwić życie dzieciom, by rodzice szybciej mogli się doczekać płynnego czytania dzieci można by zreformować ortografię. Bez uszczerbku na języku można by śmiało zrezygnować z "ch" zastępując je "h"; zrezygnować z "ó" i zastąpić literką "u", oraz zrezygnować z "rz" i zastąpić je "ż". Dzieci na pewno szybciej uczyły by się czytać, i bez oporu pisałyby. Odpowiedz Link Zgłoś
tolka11 Re: jak nauczyć czytać ze zrozumieniem? 13.05.06, 11:49 A ja po prostu kupilam komiks "Kajko i Kokosz", tam tekst jest ilustrowany obrazkami. Córka zaskoczyła prawie natychmiasy. teraz czyta duzo i z przyjemnością. Odpowiedz Link Zgłoś
joannab-o Re: jak nauczyć czytać ze zrozumieniem? 13.05.06, 16:59 Pewnie córka nie czyta na głos? No właśnie - ćwiczenia ćwiczeniami, ale niech dziecko czyta w myślach (przy okazji ćwiczeń "czytania ze zrozumieniem"). Nalezy oddzielic czytanie jako technike i czytanie jako sposób na dowiedzenie sie co takiego zostało napisane. Moje dzieci uczyły sie czytac po cichu i problem nierozumienia tekstu wcale nie wystapił. Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_s Re: jak nauczyć czytać ze zrozumieniem? 13.05.06, 20:20 Moje jako 6 latek nauczylo sie czytac na filmach z napisami. Sam z siebie, akurat film ktore chcial obejrzec (Ghost busters) byl tylko z napisami. No to wzial i probowal. Potem obejrzal 2 gi raz i potem inny film i tak sie nauczyl. Zdecydowanie bylo to zrozumieniem i dla zrozumienia. Potem przeczytal Harrego P, (pierwszt tom ja ale drugiego mi sie juz nie chcialo to wzial i przeczytal sam). Nigdy nie sylabizowal czy czytal na glos, pierwszy raz na glos zaczal czytac w szkole okazalo sie ze umie. Polecam filmy z napisami, to idzie jak automat, dziecko nawet nie wie kiedy zaczyna czytac. Odpowiedz Link Zgłoś
fatalna_jendza Re: jak nauczyć czytać ze zrozumieniem? 14.05.06, 12:41 szkola.be napisała: > By ułatwić życie dzieciom, by rodzice szybciej mogli się doczekać płynnego > czytania dzieci można by zreformować ortografię. > Bez uszczerbku na języku można by śmiało zrezygnować z "ch" zastępując je "h"; > zrezygnować z "ó" i zastąpić literką "u", oraz zrezygnować z "rz" i zastąpić > je "ż". ...no i jeszcze zrezygnować z przecinków, bo wiele dzieci ma z nimi problem, i z dużych liter na początku zdania, bo po co komu one, i w ogóle zacząć psać drukowanymi literami, zastąpić dwuznak "ci" literką ć, zamiast zastanawiać się, czy napisać dziadek cz dźadek pisać tylko przez dź itp. itd. U mnie wprowadziłoby to jeszcze większy zamęt, bo trzeba byłoby się przestawiać na tą "nową ortografię". No i moje nazwisko pisałoby się inaczej. Czhyba jednak łatwiej się nauczyć starej, dobrej polskiej ortografii. A ó różni się fonetycznie od u - to dwa różne dźwięki i dziene by było zapisywanie ich jedną literą. Odpowiedz Link Zgłoś
szkola.be Re: jak nauczyć czytać ze zrozumieniem? 15.05.06, 19:11 > > Bez uszczerbku na języku można by śmiało zrezygnować z "ch" > > zastępując je "h"; zrezygnować z "ó" i zastąpić literką "u", oraz > > zrezygnować z "rz" i zastąpić je "ż". > ...no i jeszcze zrezygnować z przecinków, bo wiele dzieci ma z nimi problem, Napisałam "bez uszczerbku na języku", twoja propozycja spowodowała by, wiele niejednoznaczności i brak możliwości zrozumienia tekstu. > i z dużych liter na początku zdania, ... Są takie propozycje. Mi się taka propozycja nie podoba, mimo, że uprasza pisownię i wprowadza mało niejednoznaczności. > U mnie wprowadziłoby to jeszcze większy zamęt, > bo trzeba byłoby się przestawiać na tą "nową ortografię". Tylko częściowo. Reforma zakłada 100- letni okres pszejściowy. Oczywiście, żeby w pełni kożystać z języka warto się dostosować jak najwcześniej, by bez złości czytać wypracowanie Młodej/Młodego. Myślę jednak, że ta odrobina wysiłku jest niczym w zestawieniu z wiedzą jakiej wymaga się obecnie od dzieci. > No i moje nazwisko pisałoby się inaczej. Uproszczenie ortografi nie dotyczy nazw własnyh. > Chyba jednak łatwiej się nauczyć starej, dobrej polskiej ortografii. Na pewno nie. Tylko ty po prostu masz NAWYKI i wydaje ci się, że znasz polską starą ortografię. A dobra , to ona na pewno nie jest, czego dowodzi niezliczona liczba zasad w ortografi (ponad 100) i niezwykle liczne wyjątki. > A ó różni się fonetycznie od u - to dwa różne dźwięki i dziene by było > zapisywanie ich jedną literą. To nie prawda. Kiedyś, kilkaset lat temu tak było, ale już w słowniku ortograficznym z pszed ponad 50 lat, wyraźnie napisano, że litery "ó" i "u" oznaczają ten sam dźwięk. Odpowiedz Link Zgłoś