Gość: k IP: *.itpp.pl 30.01.03, 09:28 szukam romantycznego imienia dla córki , ale Julia z różnych względów odpada czy ktoś pomoże? mam już różne książeczki , tu chodzi o wasze odczucia do danego imienia pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agat1 Re: romantyczne imie 30.01.03, 09:37 Rozumiem, że nie chcesz Julii. A może Róża? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maryla Re: romantyczne imie IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 30.01.03, 09:43 Weronika,Amanda, Atalia, Ariadna,ale radzę cos prostszego bo dziecko nie bedzie sie umiało długo pzestawić i to co dla nas romantyczne niekoniecznie musi sie później spodobac dziecku Dalej stoje przy swoim ,że Anna ma coś w sobie, ale to dlatego ,że mam córkę Anusię i jest poprostu super. Odpowiedz Link Zgłoś
tessa13 Re: romantyczne imie 30.01.03, 11:36 Hmmm... Trochę ciężko, jeśli się nazwiska nie zna... Córki moich koleżanek nazywają się: - Diana - Emily-Louisa - Lilly - Maja - Romy - Victoria-Christina Może jest coś pasującego dla Ciebie. Ciao Tessa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodo Re: romantyczne imie IP: *.sympatico.ca 30.01.03, 13:10 to ja sie przekornie zapytam dlaczego ma to byc imie romantyczne (flora, florentyna, konstancja, ludwika, maryja, zofija )? a jesli twoja cora bedzie praktyczna, twardo na ziemi stojaca pania jadwiga lub lucja, to bedziesz zawiedziona, czy jak? swoja droga, kazdy ma tak odmienne skojarzenia - mozesz chocby zaczac od poezji - urszula kochanowskiego, grazyna mickiewicza itd. sa tez piosenki "o natalio - bez pamieci cie uwielbia nasz batalion", "zosko, zosiu, hej zosienko maszerowac chodz panienko, przeciez idziem w boj", "kiedy droga szla piechota to z usmiechem swym dorota otworzyla sciezaj wrota - w pierwszej czworce poszla w swiat", "basia, basia, basia - zobacz, co dla ciebie mam", "o teresie, o tesesce, o tereni..." itd. wszystkie moga byc romantyczne - nawet berty i gertrudy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: romantyczne imie IP: *.itpp.pl 30.01.03, 13:15 powinno pasować do nazwiska , a nazwisko nie jest polskie bo Tatuś niejest Polakiem dlategoteż odpada w imieniu ś, ż, sz, rz ... a swoję drogą Róża jest ok pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: romantyczne imie IP: *.itpp.pl 30.01.03, 13:20 dodo masz racje że "córcia" może być póżniej "córką" tj.osóbką twardą i zdecydowaną dlategotez powinnosię dawać dwa imiona. a tak przy okazji moja siostra zmieniła swoje imię w urzędzie stanu cywilnego bo nie lubiła swojego. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: romantyczne imie IP: *.kra.warszawa.supermedia.pl 30.01.03, 16:02 Amelia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dakota Re: romantyczne imie IP: *.ld.euro / 10.100.1.* 01.02.03, 18:00 Gość portalu: mika napisał(a): > Amelia Moja córka /16/ ma na imię Amelka. Być może w towarzystwie / dwuosobowo-mieszanym/ bywa romantyczna. W domu jest po prostu chamska. Może wyrośnie... Jeśli mogę coś radzić - wybierz imię, które da się bezboleśnie zdrobnić i niech pasuje do nazwiska. A przede wszystkim niech córeczka będzie szczęśliwa, a Ty razem z nią. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana_ Re: romantyczne imie 30.01.03, 19:00 Mnie też się podoba Róża.Wg mnie jest bardzo romantyczne a przy tym rzadko spotykane w dzisiejszych czsach , gdy co druga dziewczynka to Julia albo Wiktoria.Do romantycznych imion zaliczyłabym jeszcze Annę ,Violettę i Kornelię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lula Re: romantyczne imie IP: *.marketscore.com / *.prodigy.net.mx 30.01.03, 20:34 ___Jasmin ___ Anastazja ___Lila ___Florencia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mła Re: romantyczne imie IP: serwer:* / *.gazeta.pl 01.02.03, 01:56 Antonina Maria - to imię naszej córki. Imię zrodziło się w chwili przyjścia na świat naszej córki. Uważam że najpierw trzeba zapoznać się z człowiekiem. Imię dziecko ma wypisane na twarzy. Nasza Tosia to prawdziwa Tosia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanny Re: romantyczne imie IP: *.chello.pl 01.02.03, 14:02 - Laura - Łucja - Hope - Faith Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodo Re: romantyczne imie IP: *.sympatico.ca 01.02.03, 16:31 Gość portalu: mła napisał(a): > Antonina Maria - to imię naszej córki. Imię zrodziło się w chwili przyjścia na > świat naszej córki. Uważam że najpierw trzeba zapoznać się z człowiekiem. Imię > dziecko ma wypisane na twarzy. Nasza Tosia to prawdziwa Tosia. no to serdeczne pozdrowienia dla twojej tosi od dodo - mamy innej tosi, juz calkiem doroslej a wciaz takiej jak z "plastusiowego pamietnika" moja tosia jest tosia nawet w naszym anglo-jezycznym swiecie a jej najblizsi przyjaciele nie robia juz nawet bledow w pisaniu do niej - tylko nowi znajomi napisza "tosha" zamiast "tosia" antonina to ona jest tylko dla nowych profesorow, ktorzy jeszcze nie uslyszeli, ze tak naprawde to ona jest tosia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mła Re: romantyczne imie - do dodo IP: *.ostroleka.sdi.tpnet.pl 02.02.03, 19:49 Pozdrawiam serdecznie i przekazuje "agudułii" od 6 miesięcznej Tosi dla ciebie i twojej córki. "Plastusiowy pamiętnik" w naszym przypadku też miał duże znaczenie... sama miałam piórniczek z plastelinowym ludkiem. Marzy mi się moja Tosia z długim warkoczem i w chustce na głowie . Powiem tobie droga dodo że pierwsza reakcja rodziny na nasz wybór była nieciekawa - "że to stare", "niemodne". Naszczęście byliśmy po drugiej stronie kabla telefonicznego hahaha. Teraz jest zupełnie inaczej. Mamy nadzieję że Tosia będzie szczęśliwa z tego tytułu że nie nosi tuzinkowego imienia, bo i osobowość (już widoczną) ma nietuzinkową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: romantyczne imie IP: 212.76.37.* 01.02.03, 22:43 A może Inez? Nie gryzłoby się z niepolskim nazwiskiem. Wprawdzie istnieje niebezpieczeństwo, że dzieci w przedszkolu będą ją przezywać Inezka - pinezka, ale imię jest według mnie cudne. Chciałam tak nazwać moją córkę, ale wystraszyłam się tej pinezki (widać jestem tchórzliwa). W przypadku mojego dziecka zresztą takie imię + nazwisko dałoby efekt piorunujący (już samo nazwisko, jak się później okazało, dało dzieciarni pole do popisu), zdecydowałam się więc na słodkie imię Agnieszka. A córka mi wyrosła na osobę bardzo romantyczną. Pozdrowionka. Jeśli zdecydujesz się na Inez daj mi znać, będę się cieszyć , że chodzi po świecie słodka Inez. O, jeszcze mogłaby być Inga. Co Ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mła Re: romantyczne imie IP: *.ostroleka.sdi.tpnet.pl 02.02.03, 19:53 Agnieszka? Bardzo ładnie. Jestem za! "Agnieszka w orzeszku mieszka" a i romantyzmu Agnieszkom nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bea Re: romantyczne imie IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 02.02.03, 20:03 W mojej rodzinie dziewczynki noszą imiona Joanna , Lilianna , Marianna i Zuzanna. mnie się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adriana Re: romantyczne imie IP: *.client.attbi.com 03.02.03, 19:44 A co sadzisz o imieniu Helena ja wlasnie nazwalam tak moja coreczke .Dla mnie to imie jest bardzo kobiece . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: romantyczne imie - do Was IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.03, 09:26 DZIĘKUJE WAM za tyle odpowiedzi kiedyś myślałam też o imieniu : Carmen jak Wy to widzicie , troszke może za bardzo egzotyczne i zaznaczam że niejest z żadnego argentyńskiego serialu pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kicia7 Re: romantyczne imie - do Was 04.02.03, 12:37 Jeszcze może być Emilia albo Eleonora. A dlaczego nie Julia? Co prawda moja córka, własnie Julia stwierdziła, że podoba się jej imię Hildegarda.Tylko jak to zdrabniać? Odpowiedz Link Zgłoś
tessa13 Re: romantyczne imie - do Was 05.02.03, 11:26 Hi Kicia, Hildegarda?!?!?! Niemiecka córka na sto procent zatłukłaby Cię, gdybyś ją takim imieniem "uszczęśliwiła". Hildegarda pochodzi ze staroniemieckiego (Hiltja = walka, gard = ochrona ale także płot, ogroda) i kojarzy się ze starszą, korpulentną panią a nie z romantyzmen... )) Pozdrawiam Tessa Odpowiedz Link Zgłoś
kicia7 Re: romantyczne imie - do Was 06.02.03, 12:01 tessa13 napisała: > Hildegarda?!?!?! > > Niemiecka córka na sto procent zatłukłaby Cię, gdybyś ją takim > imieniem "uszczęśliwiła". Hildegarda pochodzi ze staroniemieckiego (Hiltja = > walka, gard = ochrona ale także płot, ogroda) i kojarzy się ze starszą, > korpulentną panią a nie z romantyzmen... )) A mojej córce się podoba - ona lubi "twardo" brzmiace słowa. A w ogóle to uboczny skutek tego, że mój mąż czyta biografię Hildegardy z Bingen (baaardzo uczona osoba). Odpowiedz Link Zgłoś