Dodaj do ulubionych

Drużyna zuchów - Warszawa

01.09.06, 15:24
Czy myślicie, ze to dobry pomysł, żeby zapisac dziecko (8,5) roku do zuchów?
Co dadzą takie zajęcia?
Czy Wasze dzieci chodzą na zbiórki.
Niestety u mojego dziecka w szkole nie ma drużyny zuchów. Czy isteniej taka
drużyna w WArszawie, która skupia dzieci z różnych szkól?

Pozdrawiam,
Kasia
Obserwuj wątek
    • lola211 Re: Drużyna zuchów - Warszawa 01.09.06, 15:54
      omysl fajny, tez chcialam, ale moja cora niesad.
      • agatka_s Re: Drużyna zuchów - Warszawa 01.09.06, 15:58
        wydaje mi sie, ze poniewaz sa to specyficzne zajecia-to chec powinna wyjsc
        jednak od corki. Inaczej moze sie czuc przymuszana do zbyt "ekstremalnych"
        zajec.

No bo te bacznosc, spocznij czy latanie po lesie i zdobywanie sprawnosci czy
        inne rytualy nie kazdemu dziecku moga akurat odpowiadac....

Mojemu zuchy nie bardzo, ale juz harcerstwo duzo bardziej (dorosl, dojrzal...)

• hankam Re: Drużyna zuchów - Warszawa 01.09.06, 16:03
      Ja też bym chciała, ale wolałabym, żeby to było związane ze szkolą.
      Niestety, w szkołach społ. na ogół harcerstwa nie ma.
      Jak spowodować, żeby w szkole powstała drużyna?
      • agatka_s Re: Drużyna zuchów - Warszawa 01.09.06, 16:11
        hankam napisała:

> Ja też bym chciała, ale wolałabym, żeby to było związane ze szkolą.
        > Niestety, w szkołach społ. na ogół harcerstwa nie ma.
        > Jak spowodować, żeby w szkole powstała drużyna?

Moj chodzi do kameralnej szkoly spolecznej na Kabatach (okolo niz 50 dzieci w
        budynku) i u nich druzyny nie ma, ale w pobliskiej szkole (Przymierza Rodzin)-
        jest.

Przyszli harcerze, zaprosili-no i zaczal chodzic... (tylko ze teraz jakos mu
        znow "oziebl" stosunek...)

wiec moze trzeba zapytac gdzies "obok"-harcerze generalnie sa chetni "brac"
        nowych adeptow.
        • hankam Re: Drużyna zuchów - Warszawa 01.09.06, 19:57
          W sąsiedniej katolickiej szkole jest ZHRowa drużyna. Nie wiem, czy mają zuchy.
          Nie chciałabym tylko, żeby było za kościelnie...
          • filimoni Do Agatki s 01.09.06, 23:06
            Cześć, mój syn ma właśnie zacząć chodzić na zbiórki zuchów w Przymierzu
            Rodzin,możesz mi coś napisać otej drużynie i o prowadzących. Szczerze mówiąc
            nic o nich nie wiem, a wybaliśmy tą drużynę przez przypadek, moja przyjaciółka
            będzie woziła tam swojego synka a Jędruś na doczepkę. Będę Ci wdzięczna za
            każdą informację.
            Pozdrawiam -Ania
            • agatka_s Re: Do Agatki s 04.09.06, 14:28
              Niestety o Zuchach w PR nie umiem nic powiedziec, bo syn zaczal chodzic w
              zeszlym roku (4 klasa) i od razu do harcerzy.

O Harcerzach moge powiedziec, ze trzeba miec silne nerwy jako matka do tych
              harcerzy.... Oni lataja po jakis krzakach (raz ze strach, bo to sa takie
              autentyczne krzaki, ze nie bardzo wiadomo co tam mozna napotkac, a dwa ze sa
              zawsze potwornie brudni, bloto i te rzeczy...). W druzynie brak jest takiego
              prawdziwego doroslego, a najstarszy to licealista-maturzysta. Zastepowi to
              gimnazjalisci, nie wiele madrzejsi od mojego 12-latka, zajecia zazwyczaj na
              powietrzu, w harcowce w zasadzie brak. Natomiast atmosfera jest prawdziwie
              skautowska (jakos wplywow Kosciola nie dostrzeglam, ale ich tez specjalnie noie
              poszukuje, bo mi nie przeszkadzaja, wiec jesli sa to i tak bymk na to nie
              zwrocila uwagi...)

Mojemu synowi podobalo sie okrutnie, przez kilka pierwszych miesiecy, teraz
              zapal jakby mu minal.
            • rbb Re: Do Agatki s 06.09.06, 15:49
              Mój starszy syn od kilku lat należy do drużyny ZHR 169WDH-Rycerze, która działa
              przy szkole Przymierza Rodzin na Ursynowie. Przez poprzednie 2 lata był
              zastępowym, w tym roku ma być przybocznym w drużynie zuchowej. "Szóstka"
              zuchowa została utworzona przy tej drużynie w poprzednim roku odpowiadając na
              zapotrzebowanie rodziców z tej szkoły. Na kilku zbiórkach przed wakacjami był
              mój młodszy syn i zamierza być zuchem też w tym roku. Chętnie podzielę się
              moimi doświadczeniami "mamy harcerza".
              • agatka_s Re: Do Agatki s 06.09.06, 15:54
                rbb napisała:

> Przez poprzednie 2 lata był
                > zastępowym,

aha to pewnie twoj syn mojego po tych krzakach ganial...-smile))
                • rbb Re: Do Agatki s 06.09.06, 20:04

Pewnie tak smile
                  Ja też nie byłam zadowolona jak mój syn jako początkujący harcerz był ganiany po ciemku po różnych chaszczach. Miałam wiele obaw i nadal mam. Ale teraz po kilku latach widzę, że harcerstwo nauczyło go samodzielności i odciągnęło od rzeczy, których się obawiamy jak alkohol, papierosy itp. Wiem, że prawo harcerskie ma dla niego znaczenie. Harcerstwo uczy także patriotyzmu lepiej niż lekcje w szkole. Oczywiście mój syn nie jest ideałem, czasami ma "wyskoki" jak każdy w jego wieku.
    • wana Re: Drużyna zuchów - Warszawa 02.09.06, 14:28
      Mając duży sentyment do harcerstwa, uważam to za świetny pomysł - moja Ula
      należy do zuchów od roku (teraz idzie do 2-iej klasy), właśnie wróciła z 3-
      tygodniowego obozu zuchowego. Wydoroślała, nauczyłą się wielu fajnych rzeczy,
      m.in. układania swoich rzeczy w 1 miejscu - a miała z tym koszmarny kłopot wink
      Jeżeli kadra jest na poziomie, to zuchy, a potem harcerstwo jest świetnym
      pomysłem, o ile dziecko akceptuje taki rodzaj rozrywki.
      Ja polecam.
      Pozdrawiam
      wana
      • skowroneczek Re: Drużyna zuchów - Warszawa 02.09.06, 18:02
        A czy możesz napisać jaka to drużyna? i w ogóle, proszę o informacje, gdzie są
        fajne drużyny zuchow w Warszawie?
        • agnieszka_azj Re: Drużyna zuchów - Warszawa 03.09.06, 20:46
          Może określ, jak dzielnica Cię interesuje. Przecież nie będziesz wozić dziecka
          na zbiórki przez całe miasto.
          Moje starsze córki są juz harcerkami, ale obie przeszły przez fajna gromadę
          zuchową na Bemowie. Julka też pewnie tam niebawem dołączy.
          • hankam Re: Drużyna zuchów - Warszawa 03.09.06, 22:14
            Mnie, na przyklad, interesują Bielany. Znacie jaką fajną gromadę (gromadę?)
            zuchów na Bielanach?
        • wana Re: Drużyna zuchów - Warszawa 04.09.06, 14:19
          To drużyna ze szkoły podstawowej nr 12 na Górnośląskiej, mogę Ci podać telefon
          do drużynowej, ale nie wiem, czy dla Ciebie to nie za daleko, bo rzeczywiście,
          byłby problem dowożenia dziecka. Zbiórki są raz w tygodniu, k. 17.00 i trwają
          ok. 2 godz.
          Skontaktuj się z komendą główną ZHR czy Stowarzyszenia Harcerskiego (tak to się
          chyba nazywa), to Cię najlepiej skierują.
          Pozdrawiam
          wana
    • aga2240 Re: Drużyna zuchów - Warszawa 03.09.06, 14:05
      witam. Mój synek zaczął chodzić na zbiórki w pierwszej klasie ,a jego kolega
      już w wieku 5 lat. Unas w Lubinie takie zbiórki odbywają się w szkole .Bardzo
      był zadowolony ,ja zresztą też robili na zbiórkach to co on lubi czyli:
      malowali,śpiewali ,grali różne teatrzyki z którymi póżniej jeżdzili na różne
      konkursy.Takie zajęcia dają dziecku bardzo dużo jeżeli są prowadzone przez
      panią/pana który ich zachęca ,bo ja zanim tam trafiłam z swoim synem to
      próbowałam różnych zajęć żeby wiedzieć co mu się naprawde podoba .A na koniec
      roku szkolnego otrzymał dużo zdolności do przyszycia na mundurek i otrzywiście
      znaczek zucha na które pracował przez cały rok był bardzo dumny i zadowolony.
      Tak że bardzo polecam!! Pozdrawiam.
    • ubrzezinska Re: Drużyna zuchów - Warszawa 04.09.06, 00:46
      Drogie Mamysmile Zakładam nową drużynę zuchową na Bielanch. Zapraszam wszytskie
      dzieci w wieku 7 - 9 lat. Co dają takie zuchowe spotkania? Wasze pociechy
      nauczą się pracy w grupie, zawiążą nowe przyjaźnie, nauczą się wilu piosenek i
      zabaw co wzmocni ich pamięć, a także pokonają nieśmiałość i będą bardziej
      samodzielne. Na zbiórkach dzieci rozwiną wiele umiejętności potrzebnych w
      szkole -przez zabawą zdobywają informacje o świecie, ekologii i historii.
      Zbiórki będą odbywać się co sobotę w godz 11 - 12.30 w MDK na ul. Andersena4.
      Zainteresowane Mamy proszę o kontakt mailowy ubrzezinska@st.swps.edu.pl
    • judytak Re: Drużyna zuchów - Warszawa 05.09.06, 07:56
      tak właściwie, to wszystko zależy od kadry...

moja córka chodziła dwa lata (1-2 klasa), co raz mniej jej to pasowało, zbiórki
      prowadził chłopak, licealista, i zdaje sie, że szedł trochę na łatwiznę, co
      dzieci doskonale czują, obozy letnie / zimowe też były takie "nie za trudne",
      dużo wolnego czasu, mało "wycisku", na koniec tej drugiej klasy prawie nikt nie
      został...

syn (zaczyna 2 klasę) też na zuchy chodzi, prowdzi licealistka, bardzo poważna,
      bardzo odpowiedzialna, bardzo zaangażowana dziewczyna, dzieci na zbiórkach jest
      co raz więcej, zamiast co raz mniej :o)
      obóz też był taki "prawdziwy" ;o)))))
      jestem teraz naprawdę zadowolona

zbiórki zuchów z reguły odbywają sie w pomieszczeniach, chociaż jak pogoda
      pozwala, wychodzą na jakiś czas "w teren"
      są reż rajdy, całodzienne, 2-3-dniowe, w weekendy, kilka razy w roku

druzyny nie są ściśle związane ze szkołami, zawsze można chodzić gdzieś w
      pobliżu, ale to jest trudniej
      najlepiej namówić jakąś koleżankę, żeby rzem się zapisała, to będzie im raźniej
      na początku...

pozdrawiam
      Judyta
      • jan_jr Re: Drużyna zuchów - Warszawa 05.09.06, 08:51
        odpowiem za ZHR
        jak spowodować założenie drużyny:
        napisac maila dp sekretarza chorągwi męskiej (olek.sadowski [małpa] gmail.com)
        lub żeńskiej (gosik8 [małpa] o2.pl) z propozycją miejsca. Odpoiszą dziękując i
        pewnie powiedzą czy jest na to szansa
        jak znaleźć drużynę:
        tak samo mail do sekretarza i pewnie cos pomoże. Oczywiście jeśli zależy na ZHR.

Żoliborz i Bielany zapraszam do mojego środowiska - www.301.zhr.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka