Dodaj do ulubionych

Moczenie u 10 latki

23.02.07, 08:43
Witam
Mam problem z córką ma 10 lat i nadla moczy sie w nocy może ktoś poradziła
sobie z tym problemem także pozwoliłam sobie napisać na forum. Jestem już
załamana,że to tak długo może trwać. Chciałam Ją wysłać w tym roku na
kolonie, ale w takim przypadku obawiam się, że nie będę mogła, może
mi ktoś pomoże z tym problem. Córka przestała sikać w pieluchę jak
miała ok. 2-3 lat nie pamiętam dokładnie, ale wiem, że przed
pójściem do przedszkola. W wieku 4 lat wysłałam Ja do przedszkola
no i problem się zaczął i trwa do dzisiaj. Myślałam ze to tle
nerwowym, ale zrobiłam wszystkie badania, była w szpitalu i lekarz
stwierdziła ze ma małą pojemność pęcherza i do tego mocny sen no i
niestety nie wstaje w nocy do ubikacji może spać w mokrym do rana Opiszę w
skrócie jak odbywa się ostatnia godzina
przed snem, może to naświetli sytuacje.
Chodzi spać o 22.00, lubi dużo pić, ale przed snem staram się aby
wypijała jak najmniej nie zawsze się uda. Śpi sama w pokoju od 4
roku życia, mieszkamy w mieszkaniu 2 pokojowym. Ostatnie godziny po
kąpieli lubi bawić się pokoju. Lubi czytać i układać zabawki w
pokoju. Do tej pory miała podawany lek ditropan, lecz nie było
żadnej poprawy. W nocy staram się teraz Ja wybudzać ok. 1.00 i
idziemy do ubikacji no i wtedy udaje nam się utrzymać łóżko suche,
jak tylko nie kontroluje jej w nocy to oczywiście noc jest mokra.
Na drugi dzień nic nie pamięta, że w ogóle wstaje w nocy, czasami
zdarza się jej zesikac dwa razy w nocy.
Jest dzieckiem żywym, wesołym ale bardzo wrażliwym z błahego powodu
płacze i jest bardzo obrażalska, miałam już takie sygnały od
koleżanek córki że o wszystko się obraza i chciałby strasznie
wszystkim rządzić, nie wiem może rzeczywiście w tym tkwi przyczyna.
Po zmoczeniu oczywiście zabieram pościel i nawet Jej nie mówię, że
było mokro, zdarza się ze przychodzi rano i cieszy się że się nie
zesikała, nawet nie pamięta że nocy wstałam i zmieniłam jej
pościel.
Będę wdzięczna za odpowiedź
Obserwuj wątek
    • naa123 Re: Moczenie u 10 latki 23.02.07, 09:28
      Mój obecnie 12-letni syn też miał podobne problemy. A właściwie czasami ma je
      nadal. Zdarza mu się od czasu do czasu "mokra noc". Zaznaczam, że też
      chodziliśmy do lekarza i też zażywał tabletki. Po takiej nocy przez jakiś czas
      budze go w nocy i idzie do ubikacji. Potem znowu jest spokój. Już poprostu się
      poddałam. Od czterech lat jeździ na obozy i kolonie. Dostaje kilka pidżam i
      swój własny śpiwór. W większości przypadków wszystko jest ok ale czasmi się
      zdarza.
    • alexxa6 Re: Moczenie u 10 latki 23.02.07, 14:00
      zdarza się nawet takim dużym dzieciom.Doradzam wizytę u lekarza urologa i
      poradni psychologicznej bo podłoże moczenia może być natury psychicznej.

vanilla-cafe.net/
      • verdana Re: Moczenie u 10 latki 23.02.07, 20:39
        Są psychologowie specjalizujacy sie w moczeniu nocnym - polecam wizytę.
        • jola_ep Re: Moczenie u 10 latki 24.02.07, 09:55
          > Są psychologowie specjalizujacy sie w moczeniu nocnym - polecam wizytę.

Izolowane moczenie pierwotne bardzo rzadko jest na tle psychologicznym. Jego przyczyny są fizyczne i oddziaływanie na psychikę niewiele daje.
          Częściej upatruje się przyczyn "psychicznych" w moczeniu wtórnym.

Długotrwałe moczenie nocne może natomiast spowodować wtórne problemy.

Pozdrawiam
          Jola
    • magdajeden Re: Moczenie u 10 latki 24.02.07, 10:13
      idz do urologa z nią, koniecznie, bo potem to jeszcze potrzebny bedzie
      psycholog. chociaż i tak pewnie by sie przydał.
      • mysz56 Re: Moczenie u 10 latki 24.02.07, 12:52
        izolowane moczenie pierwotne w znaczącej wielkości spowodowane jest
        niedojrzałością ukm czy to z małą pojemnością pęcherza czy to niedostatecznym
        zagęszczaniem moczu problem najczęściej przechodzi sam do okresu dojrzewania
        ale niestety może negatywnie rzutować na psychikę -mniejsze poczucie własnej
        wartości ,lęk,wstyd itd i wtedy potrzebny psycholog,
    • 7betinka9 Re: Moczenie u 10 latki 26.02.07, 22:52
      mała pojemność pęcherza to jedno
      a gęstość i zageszczanie sie moczu to drugie
      jezeli obie te sytuacje występują razem to polecam wizytę u nefrologa bądź w
      pracowni urodynamicznej
      przypuszczalnie pomógłby Minirin (drogie troche lekarstwo)

u mojej córki pomógł
      wytuacja wyglądała identycznie - tzn. bardzo mocny sen i moczenie
      • mysz56 Re: Moczenie u 10 latki 27.02.07, 08:48
        ja nie zdecydowałam się na ten lek gdyż wyważyłam ryzyko i korzyści ,córce
        rzadko się zdarza zmoczyć najczęściej po obfitym napojeniu a minirin nie jest
        wolny od skutków ubocznych poza tym nie leczy tylko działa objawowo
    • kobieta_wenus Re: Moczenie u 10 latki 27.02.07, 23:18
      Jest duża szansa, iz moczeniu przejdzie samo, ale można pomóc dziecku już
      teraz. Najlepsze efekty w leczeniu moczenia nocnego dają alarmy wybudzeniowe,
      gdyż one poprzez regularny trening uczy dziecko świadomej samokontroli nad
      oddawaniem moczu w nocy. Alarmy te przeznaczone są dla dzieci i młodzieży. W
      Polsce, to nowość, ale w innych krajach znane są i stosowane od lat.
    • xxennia Re: Moczenie u 10 latki 28.02.07, 23:14
      wez pod uwage niepopularne przyczyny moczenia nocnego, takie jak- alergia i/lub
      niedobory kwasu foliowego

jesli corka miala okres w zyciu kiedy sie nie moczyla, to raczej nie mozna
      mowic o moczeniu pierwotnym

• neo2009 Re: Moczenie u 10 latki 01.03.07, 07:08
        No własnie tez mnie to zastanawiałao że był okres kilku miesiecy że sie nie
        moczyła, rok temu własnie była w szpitalu 1,5 tygodnia i po szpitalu znowu
        zaczęła sie moczyć, w szpitalu spała sama i łóżko było zawsze suche, to co nie
        można mówic o moczeniu pierwotnym?
        • grzybnia Re: Moczenie u 10 latki 01.03.07, 15:40
          Mam ten sam problem.
          Moja córa jest pod opieka poradni urodynamicznej i jest to najlepsze co można
          zrobic w takiej sytuacji. U mojej córy wystepuje jeszcze inna przyczyna
          dolegliwpości niz wspomniane powyżej a mianowicie nadczynność wypieracza.
          Oznacza to, że pęcherz dziecka jest bardzo wrażliwy i wystarczy niewielkiego
          stopnia wypełnienie moczem aby nastąpiło przemożone parcie i oddanie moczu.
          Twoje dziecko byc może ma podobny problem skoro brało ditropan, który ma
          znieczulic pecherz. U mojej ditropan w zasadzie pomaga ale i tak od czasu do
          czasu nastepuje kilka dni z przykrytmi niespodziankami. Lekarze mówią, że
          moczenie nocne jeśli nie ma podłoża psychicznego (a jest tak niezmiernie
          rzadko) świadczy o niedojrzałości układu moczowego, który wcześniej czy później
          u każdego dziecka jednak dojrzeje. Do tej pory wszelkie leki mają tylko
          niwelować objawy tej niedojrzałości a nie leczyc przyczynę bo ta sama minie z
          wiekiem. Ja polecam również specjalne majteczki dla dzieci z problemem moczenia
          nocnego. To coś w rodzaju pieluchy ale kolorem i krojem przypominajacej majtki,
          bardzo dyskretne mozna zabierac je na kolonie i nikt sie nie zorientuje,ze cos
          jest nie halo.
          • mysz56 Re: Moczenie u 10 latki 01.03.07, 19:15
            a co to za majtki jakiej firmy?czy nie są grube i nie szeleszczą?
          • neo2009 Re: Moczenie u 10 latki 02.03.07, 07:48
            Podpowiedz jakiej firmy sa te majtki, bo własnie chcę też ja dać do babci aby
            mogła przespać się na weekend i nie chce aby babci musiała sie męczyc i wstawać
            z Nią w nocy. Słyszałam o wkładach Tena ale nie wiem czy to jest dobre
            • grzybnia Re: Moczenie u 10 latki 02.03.07, 09:44
              Musze sprawdzic w domu wieczorem bo wyleciała mi z głowy firma produkująca te
              majteczki. ale są dostepne w supermarketach i aptekach a producent to jakaś
              znana firma od pieluch albo podpasek, nie pamietam...
              Majtki są trochę obszerniejsze niz zwykła bielizna ale pod piżamą czy koszula
              nocną są w zasadzie niewidoczne. Nie szeleszczą zbyt mocno raczej nie rzuca sie
              to w oczy (uszy).Są niesamowicie chłonne, zero przecieków. Dziecko samo sobie
              zakłada i zdejmuje to cudo i nikt nie wie że miało jakąś nocną przygodę.
              • grzybnia Re: Moczenie u 10 latki 02.03.07, 10:03
                a czujnik wilgotności dostepny w Polsce nazywa sie Promyk (do znalezienia w
                internecie) i kosztuje ok 200 zł. Fajna to rzecz, niestety moje dziecko go
                przesypiało i ja musiałam się zrywać i ją wysadzać a ona rano i tak nic nie
                pamietała. u nas wiec nie zdał egzaminu ale podobno u wielu dzieci jest
                skuteczny - warto spróbować.
                • grzybnia Re: Moczenie u 10 latki 02.03.07, 10:37
                  Udało i się znaleźc te majtki w internecie.Oto stronka:

www.suchenoce.pl/index.php?section=23
        • xxennia Re: Moczenie u 10 latki 04.03.07, 17:32
          z tego co wiem- nie mozna mowic o moczeniu pierwotnym, jesli u dziecka byl
          okres kiedy sie nie moczylo, charakterystyczna cecha moczenia pierwotnego jest
          to ze, z roznych przyczyn, nigdy nie nastapil okres 'panowania nad pecherzem'

z pewnoscia Wasz przypadek wymaga dokladnej analizy, a ja nie jestem
          specjalista, ale mnie zastanowilby przypadek szpitalny- moze (ale nie musi!)
          sugerowac, ze corka jest bardzo wrazliwa i w ten sposod odreagowuje

tak sugeruje ksiazka 'kazde dziecko moze miec sucho'- nie pamietam autora, a
          nie moge teraz tego sprawdzic- sprobuj poszukac, a jak nie to ja
          sprobuje 'odkopac' gdzies- w kazdym razie- ogolne przeslanie ksiazki jest
          takie, ze po wykluczeniu wad ukladu moczowego i w przy padku moczenia wtornego,
          trzeba dokladnie analizowac (ale bez wspominania w ogole i w kazdnej formie o
          moczeniu) to ci sie dziecku zdarzylo w ciagu dnia i zapisywac suche i niesuche
          noce itd itd itd

w w-wie jest specjalista od moczenia nocengo- pracuje w urodyn- maja strone
          internetowa, jesli nie jestes z w-wy sugerowalbym chociaz kontakt tel

co do alergii- to jest ona niestety zbyt rzadko kojarzona z moczniem nocnym,
          sama zreszta na poczatku nie wierzylam ze tomoze byc JEDYNY objaw alergii

u nas z pewnoscia mialo znaczenie (choc syn mial zdianozowane w 100% moczenie
          pierwotne) kilka faktow: zaczelam podawac kwas foliowy, odstawilam potencjalne
          alergeny i zastosowalam metode absolutnego ignorowania tematu moczenia, nie
          bylo ani pytan ani pochwal za niemoczenie, ani nawet stwierdzen- wzielam pizame
          do prania.... itp itd

nie wiem co pomoglo, ale po miesiacu (a po 2 tyg diety antyalergicznej) problem
          przestal istniec....

zdarzaja sie wpadki- ale np raz na m-c, a nie tak jak poprzenio- niemalze
          codziennnie
          • neo2009 Re: Moczenie u 10 latki 06.03.07, 07:36
            Witam,
            a czy mozesz mi podac na czym polegała dieta antyalergiczna i ile podawałas
            kwasu foliowego? Rzeczywiscie moja córka je mało warzyw. Nigdzie nie moge
            znaleść w sklepie tych pieluch huggis dla dzieci do powyżej 30 kg
            • rysio_mama Pileuchomajtki Higgies DRY NItes 29.03.07, 10:54
              Widziałam je na Allegro
    • nangaparbat3 Neo 12.04.07, 19:03
      Czytajac Twoj watek zaczelam sie zastanawiać, czy Ty w ogole sypiasz? O
      pierwszej w nocy wysadzasz corkę, a potem kiedy sie zmoczy, zmieniasz pościel,
      zanim sie obudzi.
      Wydaje mi się, ze poswięcasz tej sprawie zbyt wiele uwagi.
      Na Twoim miejscu zakladałabym dziecku pieluchę, taka dla doroslych, a
      jednocześnie poszła do psychologa, tak jak radzila Verdana.
      Pieluche po to, by odpocząć, zwyczajnie przesypiać cale noce - bo tak sie zyc
      normalnie nie da.
      • 1234t4 Re: Neo 17.04.07, 11:59
        Witaj!
        Z moją siostrą bylo to samo. Mając 12 lat moczyła się każdej nocy. Rodzice
        próbowali wszystkiego aż w końcu się poddali. Siostra miała równiez
        przerośnięty 3 migdał, strasznie sapała i chrapała w nocy. Rodzice zdecydowali
        sie na zabieg wycięcia go. Dosłownie z dnia na dzień po wycięciu tego migdała
        siostra przestała się moczyć i wtedy wiadome bylo że powodem był 3 migdał .
    • memenka Re: Moczenie u 10 latki 18.04.07, 11:13
      tez mialam taki problem, kupowałam pieluchomajtki, potem takie fajne
      przescieradła i podkladki (z jednej strony mięciutka flanelka a z drugiej
      ceratka), przez jakis czas były rowniez leki ale maly na szczescie z tego
      wyrósł, dzis ma 12 lat i od jakichś 2 lat jest ok, aha to moczenie to często
      natury psychicznej (nowa szkola, dom) nie zawsze to choroba nerek i układu moczowego
    • echna Re: Moczenie u 10 latki 23.04.07, 17:38
      Mój syn (prawie 9 lat)również długo się moczył, próbowaliśmy różnych ćwiczeń od
      psychologa, stosowaliśmy MInirin (nie pomagał), wszystkie wyniki badań były ok.
      W tym roku syn w lutym miał operację wycięcia wyrostka i cud .... od 9.02.2007
      ma suche łóżko. Natomiast moja kuzynka w tej chwili 20 latka moczyła się do 13
      roku życia, do czasu wystąpienia pierwszej miesiączki. Lekarka po wszystkich
      możliwych badaniach i leczeniu, stwierdziła żeby poczekać do okresu i wtedy
      zacząć się martwić. Na szczęście wraz z pierwszą miesiączką przeszło. W sumie
      nic nie poradziłam, ale trzymaj się, cierpliwości.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka