Dodaj do ulubionych

Rozszczep wargi i podniebienia

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.05.03, 22:59
Mój mąż miał w dzieciństwie rozszczep wargi i podniebienia.
Obecnie jest młodym mężczyzną i zupełnie nie widać tego, że miał
rozszczep (ma jedynie niewielką bliznę pod nosem) - był od
urodzenia w rękach dobrych specjalistów. Gnębi mnie jednak
pytanie jak duże jest prawdopodobieństwo, że nasze dziecko
będzie miało rozszczep. Bardzo się tego obawiam. ( dodam
jeszcze, że wcześniej w jego rodzinie nie było takich przypadków
a ciąża jego matki przechodziła bez jakichkolwiek zaburzeń)
Obserwuj wątek
    • Gość: erykp Re: Rozszczep wargi i podniebienia IP: 62.29.232.* 18.05.03, 12:29
      Poniżej linki do dwóch artykułów dotyczących m.in. przyczyn rozszczepów:

www.borgis.pl/czytelnia/nowa_pediatria/1999/05/13.html
      www.borgis.pl/czytelnia/med_rodz/1999/04/03.html

Nie ma tam wprost odpowiedzi na Twoje pytanie, ale z tego co wiem,
      prawdopodobieństwo powtórzenia się tej wady jest niewielkie, chociaż wyższe
      niż w rodzinach, w których rozszczepów nie było.

• Gość: massy Re: Rozszczep wargi i podniebienia IP: GBSerwer:* / 10.1.2.* 18.05.03, 16:23
      Wiesz-temat , który akurat mnie interesuje poruszyłaś.Mam 25 lat, 6 miesięcy
      temu wyszłam za mąż.W tym związku akurat ja urodziłam się "zajęczą wargą", i
      podobnie do Twego męża mam niewielką bliznę nad górną wargą. Teraz czuje się z
      tym dobrze ( choć w dzieciństwie dzieci dokuczayły mi kilka razy:-
      (),zaakceptowałam się w pełni, ale boję się, że moje dziecko-które tak na
      marginesie planujemy z mężem- będzie miało tą wadę.U mnie sytuacja jest chyba
      jeszcze gorsza, gdyż w wieku 18 lat wykryto u mnie skoliozę.To skrzywienie
      kręgosłupa pogłębiało się i w efekcie musiałam poddać się operacji.Te dwa
      czynniki powodują, że panicznie boję się zajść w ciążę.Nie chciałabym krzywdzić
      małej istotki , i chyba mimo wszystko chciałabym, aby miała ona zycie nieco
      mniej urozmaicone ode mnie.Nie wiem co robić.Chyba tylko się modlić.

Podobno we wczesnych miesiącach ciąży nalezy zażywać kwas foliowy, aby
      zmniejszyć prawdopodobieństwo tej wady)
      I jeszcze jedno-gdzie Twój mąż miał operację?Ja w Polanicy Zdrój.
      Pozdrawiam.
      • Gość: Agnieszka Re: Rozszczep wargi i podniebienia IP: 195.94.199.* 20.05.03, 12:52
        Witam
        Mój mąż miał rozszczep podniebienia i dwie przetoki ślinowe
        (dwie góreczki na dolnej wardze). Nigdy nie zastanawiałam się
        nad tym że nasze dziecko może być również obciążone genetycznie
        i istnieje rezyko że również będzie miało rozszczep. Zuzia w
        zeszłym tygodniu skończyła 10 m-cy, urodziła się z całkowitym
        obustronnym rozszczepem wyrostka zębodołowego, wargi i
        podniebienia (ma również 2 przetoki ślinowe tak jak jej tata). W
        ciąży przyjmowałam kwas foliowy i witaminy tak jak zalecał
        lekarz. Na żadnym USG lekarz nie zobaczył rozszczepu (jest to
        zbyt mała wada). W ciąży odzywiałam się prawidłowo, nigdny nie
        paliłam papierosów. Teraz już wiem że tak musiało po prostu być.
        Dziś Zuzia jest już do 2 operacjach (przed nią jeszcze napewno 3
        zabiegi), jest pod stałą opieką prof. Jethona ze szpitala
        Orłowskiego na Czerniakowskiej i lekarza ortodonty. Rozszczep
        zawsze jest szokiem dla rodziców zwłaszcza że jest to wada
        bardzo widoczna ale dziś mogę powiedzieć że naprawde w
        pełni "uleczalna". Zdaje sobie sprawe z tego że w naszym
        przypadku na jej rozwój w 99 % wpłynęły czynniki genetyczne, ale
        Zuzia jest tak wspaniałym pełnym życia i dającym mi wiele
        radości dzieckiem że nie wyobrażam sobie że mogło by jej nie być
        ze mną. Mimo że od operacji minęły tylko 3 m-ce blizna jest
        słabo widoczna i blednie przy systematycznych masarzach
        contratubexem. Wady nie dało się uniknąć ale przy obecnym
        poziomie chirurgii plastycznej i systematycznej współpracy z
        lekarzami jest ona prawie a nawet zupełnie niewidoczna po
        zakończeniu leczenia. A tak na marginesie to wszystkim życze tak
        wesołych, pogodnych i dających tyle szczęścia dzieci jak moja
        Zuzia - a rozszcep - uporamy się i z tym.
        agniekam@box43.gnet.pl
        • Gość: dentystka Zespół Van Der Wooda? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 12.06.03, 01:13
          Bodajże tak się nazywa ten typ rozszczepu (z przetokami ślinowymi).Jest on
          uwarunkowany genetycznie i dziedziczy się bodajże jako cecha dominująca: czyli
          istnieje b.duże prawdopodobieństwo, że Wasze dzieci też będą miały tę wadę.
          Kwas foliowy tu nie pomoże sad(
          Generalnie rozszczepy podniebienia, warg czy wyrostka zębodołowego według
          statystyk zdarzają się dość często (wg. podręczników - 1-2 na 1000
          urodzeń).Pomijając sprawy genetyczne, duże znaczenie na pewno ma profilaktyka,
          czyli planowanie ciąży i "higieniczne prowadzenie się" matki w początkowym
          okresie ciąży: sprawa rozszczepów zaczyna się decydować już ok. 5-7 tygodnia
          ciąży, gdy niejedna mama jeszcze nawet nie podejrzewa, że będzie miała dziecko.
          Do Orto :Ty w tym siedzisz na co dzień; proszę, sprostuj, jeśli coś
          nakłamałam. To są informacje, które pamiętam jeszcze ze studiów (czyli sprzed
          jakiś 10 lat),a chwilowo nie mam możliwości sprawdzenia tych informacji " u
          żródeł".
          Pozdrawiam.
        • niniwa Re: Rozszczep wargi i podniebienia 17.06.03, 12:22
          mój staś również urodził się z wadą ( rozszczep wargi i podniebienia) nie znamy
          powodu wystąpienia wady( ani w rodzinie meza anie w mojej nie było takich
          przypadków, nie chorowałam w ciazy nie palei nie piję) . ma zaledwie trzy
          tygodnie i jeszcze nie wiemy jak duża jest wada i ile operacji go czeka . czeka
          nas wizyta pod koniec czerwca. zostaliśmy skierowani przez szpital do łodzi na
          kopcińskiego ale wiele osób poleca instytut matki i dziecka w warszawie. nie
          mamy doświadczenia a zależy nam oczywiście by lekarze zajęli się naszym
          dzieckiem jak najlepiej dlatego byłabym wdzięczna gdyby ktoś polecił mi któryś
          z tych szpitali ( a może całkiem inny).
          • Gość: MarzenaM Re: Rozszczep wargi i podniebienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.03, 19:23
            Gorąco polecam Instytut Matki i Dziecka. Moja córka miała tam operację.
            Operacje przeprowadzają u b. małych dzieci. Iza miała 5 miesięcy. Wykonują
            jednoetapową operację wargi i podniebienia, a za jakiś czas wyrostek. Dzieci
            wyglądają b. ładnie po operacji (warga jest prawie idealna). Jest kompleksowa
            opieka chirurg-ortodonta-logopeda-foniatra. A poza tym, co jest nie bez
            znaczenia, matka jest cały czas z dzieckiem, jest na bieżąco dostęp do
            informacji, lekarze chętnie odpowiadają na pytania.
    • Gość: Ewa Re: Rozszczep wargi i podniebienia IP: *.oslink.pl / 10.0.11.* 11.06.03, 12:00
      Nie będę dodawać opinii. Chciałabym jednak prosić o radę.
      Moja siostra urodziła dziecko z rozszczepem podniebienia.
      Obecnie jej syn ma niespełna 14 lat,od urodzenia jest pod opieką
      lekarzy, nie jest zaniedbywany przez rodziców, przeszedł już
      trzy operacje, niestety nadal ma rozszczep 7mm. Najgorsze jest
      to, że jak w końcu znalazł się lekarz,który chciał mu pomóc i
      naprawic to, co prawdopodobnie powinno być zrobione już dawno,
      to wprowadzono NFZ i niestety stwierdzono, że obecnie zlecone
      leczenie nie będzie możliwe. Jak długo ten chłopiec może jeszcze
      czekać. On znosi to bardzo cierpliwie, ale niedługo zmieni
      szkołe i znów będzie wytykany przez kolegów. Nie wiemy co zrobić.
      Może znajdzie się osoba,która będzie mogła coś poradzić. Proszę
      pomóżcie.
      • erykp Re: Rozszczep wargi i podniebienia 11.06.03, 22:04
        Gość portalu: Ewa napisał(a):

> Nie będę dodawać opinii. Chciałabym jednak prosić o radę.
        > Moja siostra urodziła dziecko z rozszczepem podniebienia.
        > Obecnie jej syn ma niespełna 14 lat,od urodzenia jest pod opieką
        > lekarzy, nie jest zaniedbywany przez rodziców, przeszedł już
        > trzy operacje, niestety nadal ma rozszczep 7mm. Najgorsze jest
        > to, że jak w końcu znalazł się lekarz,który chciał mu pomóc i
        > naprawic to, co prawdopodobnie powinno być zrobione już dawno,
        > to wprowadzono NFZ i niestety stwierdzono, że obecnie zlecone
        > leczenie nie będzie możliwe. Jak długo ten chłopiec może jeszcze
        > czekać. On znosi to bardzo cierpliwie, ale niedługo zmieni
        > szkołe i znów będzie wytykany przez kolegów. Nie wiemy co zrobić.
        > Może znajdzie się osoba,która będzie mogła coś poradzić. Proszę
        > pomóżcie.
        Jezeli rozszczep nadaje sie do korekty, to leczenie jest nieodplatne i
        konieczne. NZF nie moze odmowic. Gdzie dziecko bylo leczone do tej pory?
        Dlaczego jego dotychczasowi lekarze nie chcieli robic korekty? Jezeli nie
        chcesz o tym pisac publicznie to zapraszam: erykp@gazeta.pl. Moze cos wymysle.
      • Gość: Basia Re: Rozszczep wargi i podniebienia IP: *.visp.energis.pl 12.06.03, 13:55
        Moje dziecko nie ma co prawda rozszczepu, ale wylądowaliśmy w Instytucie Matki
        i Dziecka przy Kasprzaka z zupełnie innym schorzeniem.Nie o tym jednak.
        Wszystkim chciałam powiedzieć, że tam właśnie są cudowni ludzie, ktorzy takim
        dzieciakom pomagają. Nie sądzę, żeby z powodu durnego systemy, panującego w
        naszym kraju odmówili jakiemukolwiek dziecku pomocy. Są świetnymi fachowcami,
        wiedzą co robią, a co robią to widziałam doskonale.
        • erykp Re: Rozszczep wargi i podniebienia 12.06.03, 16:06
          Gość portalu: Basia napisał(a):

> Moje dziecko nie ma co prawda rozszczepu, ale wylądowaliśmy w Instytucie
          Matki
          > i Dziecka przy Kasprzaka z zupełnie innym schorzeniem.Nie o tym jednak.
          > Wszystkim chciałam powiedzieć, że tam właśnie są cudowni ludzie, ktorzy takim
          > dzieciakom pomagają. Nie sądzę, żeby z powodu durnego systemy, panującego w
          > naszym kraju odmówili jakiemukolwiek dziecku pomocy. Są świetnymi fachowcami,
          > wiedzą co robią, a co robią to widziałam doskonale.

Otóż to. Chłopak powinien zostać zbadany przez kogoś, kto na prawdę zna się na
          rozszczepach: prof. Dutkiewicz z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie, prof.
          Jethona, o którym była już mowa w tym wątku, prof. Kobusa ze Szpitala Chirurgii
          Plastycznej w Polanicy Zdrój albo prof. Kruk - Jeromin ze szpitala w Łodzi
          (nazwy szpitala nie pamiętam). Pieniądze są ważne i żaden szpital nie zrobi
          korekty bez skierowania, ale: po pierwsze wystarczy skierowanie na operacje od
          lekarza rodzinnego i NFZ nic do tego, po drugie - w ostateczności - operację
          można zrobić prywatnie(niektóre z wymienionych osób mają prywatne praktyki).
          Jeżeli któryś z tych lekarzy stwierdzi, że korektę da się zrobić - to trzeba
          robić.
          Powodzenia
          erykp
          • Gość: esia Re: Rozszczep wargi i podniebienia IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.03, 01:59
            Przeczytalam uwaznie wszystkie listy jednak nikt z Was nie wspomnial czy jest
            mozliwe skuteczne leczenie rozszczepu wargi i podniebienia w Krakowie. Bardzo
            dziekuje za wszelkie informacje.
            • erykp Re: Rozszczep wargi i podniebienia 07.07.03, 09:53
              Można leczyć w Krakowie i w wielu innych miastach. Ale odradzam. Widziałem
              dziecko, które było leczone w Krakowie. Przyjechało na korektę do Polanicy.
              Operacja wargi była zrobiona bardzo źle.
              Mama tego dziecka mówiła, że w Krakowie jest jeden chirurg, do którego trafiają
              wszystkie dzieci z rozszczepami. Operował ponoć to dziecko, kiedy na oddziale
              była grypa. Natychmiast po operacji dziecko zachorowało i rana się rozeszła.
              Trzeba więc było operować drugi raz. Kilka lat później warga nie wyglądała
              dobrze (mówiąc eufemistycznie).
              • Gość: asia.mama.marceleg Re: Rozszczep wargi i podniebienia IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl / 192.168.3.* 16.07.03, 11:31
                DO WSZYSTKICH RODZICÓW!!!!!!!!!!
                Czy wasze pociechy też mają takie duże oczy? Mój synek ma ogromne - na pół
                twarzy!! Podobno dzieciaki z rozszczepem mają duże oczęta. I piękne!!!!
                • Gość: Michał Sobala Re: Rozszczep wargi i podniebienia IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.03, 21:18
                  Zapraszam na moją stronę poświęcona rozszczepom wargi i/lub podniebienia.
                  Znajdziesz tam wszystkie potrzebne informacje, adresy i publikacje.
                  www.rozszczepy.z.pl
                • Gość: Piotrek Re: Rozszczep wargi i podniebienia IP: 213.241.71.* 12.09.03, 17:10
                  Jestem ojcem 3,5 letniej Ali, która urodziła się z całkowitym
                  lewostronnym rozszczepem wargi i podniebienia i pierwszą rzeczą,
                  jaką zobaczyłem po porodzie był piękne ogromne czarne oczy
                  (które do dziś się ciągle śmieją)
    • Gość: Ewa Re: Rozszczep wargi i podniebienia IP: *.oslink.pl / 10.0.11.* 13.06.03, 12:58
      Dziękuje Panu za zainteresowanie moim problemem.
      Udało mi się zdobyć adres do Polanicy Zdrój i bedziemy tam się
      zwracac. Poza tym mam jeszcze kilka pomocnych adresów, ponieważ
      zwróciłam się nietylko do Was i życzliwi ludzie również mi
      pomogli.

W opinii Pani Basi to co napisałam, to chyba bajki, ale niestety
      to prawda. Inaczej jest kiedy mieszka sie w mieście i ma dostęp
      do pełnej specjalistyki, a inaczej mieszkajac na wsi, gdzie o
      wszystko trzeba starac sie samemu, bo lekarz rodzinny nie zawsze
      zgadza się z opinią czy prośbą pacjenta - laika. Nie należy
      także do przyjemności jeździć co miesiąc z dzieckiem (od
      urodzenia) do szpitala oddalonego o 60km i po tylu latach nie
      widzieć znaczącej poprawy. Ale cóż, pewnie też bym w to nie
      uwierzyła, gdybym nie usłyszała o tym w swojej rodzinie.
      Można Pani pozazdrościć, ze Pani dziecko trafiło w tak dobre
      ręce,ale nie wszyscy maja tyle szczęścia.
      • erykp Re: Rozszczep wargi i podniebienia 13.06.03, 15:06
        Na wsi na pewno jest trudniej, ale w miastach też nie jest dobrze. W Polsce nie
        zostały po prostu wdrożone procedury leczenia rozszczepów. Owszem, Ministerstwo
        Zdrowia wymyśliło jakiś program, ale ledwo zaczęto go wdrażać i to bez
        szczególnego zapału.

Mieszkamy w jednym z największych miast w Polsce. Urodziło się nam dziecko z
        rozszczepem,w końcu jedną z najczęstszych wad wrodzonych. Niestety większość
        lekarzy była w tym zakresie żałośnie niekompetentna. Owszem, chcieli pomóc, ale
        boję się pomyśleć co by było, gdybyśmy się zastosowali do ich rad co do
        sposobów i miejsca leczenia.

Życzę powodzenia w Polanicy.
        • niniwa Re: Rozszczep wargi i podniebienia 17.06.03, 12:25

mój staś również urodził się z wadą ( rozszczep wargi i
          podniebienia) nie znamy
          powodu wystąpienia wady( ani w rodzinie meza anie w mojej nie było
          takich
          przypadków, nie chorowałam w ciazy nie palei nie piję) . ma
          zaledwie trzy
          tygodnie i jeszcze nie wiemy jak duża jest wada i ile operacji go
          czeka . czeka
          nas wizyta pod koniec czerwca. zostaliśmy skierowani przez szpital
          do łodzi na
          kopcińskiego ale wiele osób poleca instytut matki i dziecka w
          warszawie. nie
          mamy doświadczenia a zależy nam oczywiście by lekarze zajęli się
          naszym
          dzieckiem jak najlepiej dlatego byłabym wdzięczna gdyby ktoś
          polecił mi któryś
          z tych szpitali ( a może całkiem inny).
          • Gość: dentystka Re: Rozszczep wargi i podniebienia IP: *.bielsko.dialog.net.pl 17.06.03, 21:45
            Zdecydowanie najlepsza opinie ma szpital w Polanicy: tam od dziesiątek lat
            operuja rozszczepy i maja najwieksze doswiadczenie. Zwykle schemat
            postepowania jest taki (lub byl, gdy konczylam studia): po urodzeniu, w
            pierwszych dniach- wykonanie plytki podniebuiennej umozliwiajacej ssanie.
            Jesli nie ma rozszczepu podniebienia tylko rozszczep wargi - krotko po wypisie
            ze szpitala dziecko zglasza sie do poradni wad rozwojowych (zwykle w poblizu
            zakladow ortodoncji AM lub tego typu przychodni), gdzie rodzice dowiaduja sie,
            jak masowac wargi dziecku, jak pielegnowac, jak karmic, itp. Ok. 5-6 miesiaca
            zycia operuje sie rozszczep wargi, a pozniej, ok 2 roku zycia - operuje sie
            rozszczep podniebienia. Sa zreszta rozne schematy, niektorzy operuja
            wczesniej, zeby zamknac podniebienie, zanim dziecko zacznie mowic. Opieka
            ortodontyczna - tak, dlugo, jak potrzeba, chyba, ze NFZ nawet to zabral...
            Kiedys to byla jedyna grupa pacjentow, ktora dostawala aparaty stale
            ortodontyczne "z urzedu". Ale to bylo lata temu...
            • erykp Re: Rozszczep wargi i podniebienia 17.06.03, 22:46
              Szpital w Polanicy ma rzeczywiście b. dobrych chirurgów (tam było operowane
              moje dziecko). Najdłuższe doświadczenia ma jednak szpital w Łodzi -
              kompleksowo leczył tam rozszczepy prof. Bardach - już w latach 50 - tych. Poza
              tym szpital w Poanicy nie zapewnia leczenia zespołowego (tj. z udziałem nie
              tylko chirurgów, ale też ortodonty, laryngologa, foniatry, pediatry i
              logopedy). Z tego co czytałem, zarówno szpital w Łodzi,jak i Instytut Matki i
              Dziecka to zapewniają. Generalnie jednak wszystkie te trzy ośrodki są b.
              doświadczone.
              Leczenie ortodontyczne jest nadal darmowe tak długo jak trzeba (choć
              oczywiście może się to w naszym pięnym kraju szybko zmienić). Jednak nie
              wszędzie darmo oznacza dobrze (jak to we wszystkich dziedzinach związanych ze
              stomatologią). Ja mam b. złe doświadczenia z taką poradnią przy zakładzie
              ortodoncji AM... Zdecydowałem się na prywatne leczenie ortodontyczne dziecka
              (zresztą u byłego lekarza z takiej poradni - co lepsi odchodzą i nie ma się co
              dziwić).
              Pozdrawiam
          • erykp Re: Rozszczep wargi i podniebienia 17.06.03, 22:32
            Przede wszystkim głowa do góry! Początki są trudne, ale nie jest aż tak źle,
            jak się na początku wydaje. Rozszczepy można teraz leczyć z b. dobrym
            wynikiem, choć czasami wymaga to od rodziców sporo wysiłku.
            W Łodzi na Kopcińskiego znajduje się Instytut Chirurgii AM - Klinika Chirurgii
            Plastycznej prowadzona przez prof. Julię Kruk – Jeromin. W Instytucie Matki i
            Dziecka w Warszawie dziećmi z rozszczepami zajmuje się prof. Zofia Dudkiewicz.
            Oba ośrodki są bardzo doświadczone i nie trzeba szukać innych. Różnią się tym,
            że prof. Dudkiewicz stara się robić niektóre operacje szybciej, niż inni
            specjaliści w Polsce i w niektórych przypadkach operuje wargę razem z
            podniebieniem. Są różnice zdań co do skuteczności obu metod. Generalnie
            rodzice przeważnie chcą, żeby operacja była jak najwcześniej (wiem, bo sam
            chciałem) i najlepiej tylko jedna, ale ponoć czasem powoduje to gorsze efekty
            (wygląd wargi) i zniekształcenia zgryzu. Z drugiej strony prof. Dudkiewicz
            osiąga podobno dobre rezultaty. Myślę ze wybór metody zależy od konkretnego
            przypadku.
            O metodach leczenia prof. Dudkiewicz i wynikach leczenia prof. Kruk –Jeromin
            można przeczytać w czasopiśmie „Medycyna wieku rozwojowego” nr 3 z 1999 r.
            Pismo wydaje Instytut Matki i Dziecka. Można je zamówić korespondencyjnie pod
            numerem tel. 022 632 98 54. Są tam tez inne artykuły o rozszczepach.

Jeżeli Staś ma rozszczep podniebienia, to przede wszystkim powinien trafić jak
            najwcześniej do doświadczonego ortodonty (powinni tacy być w obu tych
            ośrodkach). Ortodonci podejmują leczenie często przed operacja – robią
            specjalne płytki na podniebienie, które ułatwiają karmienie i zmniejszają
            szparę rozszczepu. Warto jest tez mieć dobrego pediatrę, który odpowiednio
            przygotuje dziecko do operacji, i laryngologa dziecięcego – w przypadku
            zapaleń ucha wewnętrznego.

Ostatnio wyszedł poradnik dla rodziców dzieci z rozszczepami: B. Piekarczyk,
            E. Mlynarska – Zduniak, M. Winiarska – Majczyna, „Rozszczep wargi
            podniebienia, Poradnik dla rodziców” (Wydawnictwa Lekarskie PZWL, 2003).
            Został napisany przez ortodontów i jest przez to trochę za bardzo skupiony na
            problemach ortodontycznych, ale i tak zawiera masę pożytecznych informacji.
            Gdybyśmy go mieli po urodzeniu się naszego synka, oszczędziłoby nam to dużo
            nerwów i czasu, które poświęciliśmy żeby się dowiedzieć najprostszych rzeczy.
            Poradnik można kupić w niektórych księgarniach internetowych, np. w merlinie:
            www.merlin.com.pl/sklep/sklep/strona.glowna?str=fis251425&skad=uzkmucpmny

Jeżeli mogę w czymś pomoc, daj znać tutaj lub na priv: erykp@gazeta.pl.

Pozdrawiam!

erykp
            • Gość: asia.mama.marceleg Re: Rozszczep wargi i podniebienia IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl / 192.168.3.* 15.07.03, 14:47
              Mam jeszce jedno pytanie. czy wasz dzidziuś nosil do czasu operacji czepiec
              ściągający. Niestety pani doktor "zapomniała" nam o nim powiedzieć i przez to
              Marcelkowi skrzywił sie bardzo nosek, więc wcześniejsza operacja jest
              konieczna.
              • Gość: erykp Re: Rozszczep wargi i podniebienia IP: *.visp.energis.pl 15.07.03, 22:42
                Odpowiedziałem mailem.
                Pozdrawiam
          • Gość: Agnieszka Re: Rozszczep wargi i podniebienia IP: 195.94.199.* 18.06.03, 08:07
            Witam
            Moja Zuzia też urodziła się z obustronnym rozszczepem wargi, wyrostka
            zębodołowego i podniebienia. Jak juz wcześniej pisałam operowaliśmy ją u prof.
            Jethona na Czerniakowskiej a aktualnie jest pod stałą opieką ortodontyczną dr
            Polaczek. Szpital w którym się urodziła skierował nas do IMiD gdzie udaliśmy
            się z mala na konsultacje ale zrezygnowaliśmy z zabiegu. Uważam że dobrze
            zrobiłam decydując się na operacje na Czerniakowskiej. Dziecko było operowane
            dwuetapowo, tylko warga - podniebienie zostanie zoperowane w wieku 2 lat.
            Blizny po lewej stronie (pierwsza operacja) są naprawde niewidoczne, po prawej
            jest jeszcze lekkie zgrubienie ale masuje je kilka razy dziennie contratubexem.
            Zuzanka mimo rozległej wady zaczęła szybko wypowiadać słowa i co najwaznejsze
            nie słychać u niej oznak "nosowania". Operacja została wykonana naprawde b.
            dobrze na bardzo ładną gówną wargę bez śladów blizn. Niniwa jeśli interesuja
            Cię szczegóły napisz: agnieszka_k@go2.pl chętnie prześle Ci zdjęcia i odpowiem
            na pytania. Pozdrawiam goraco
            • Gość: massy Re: Rozszczep wargi i podniebienia IP: GBSerwer:* / 10.1.2.* 19.06.03, 00:23
              Na temat operacji rozczepu wargi opowiem jak to jest po latach, mam 25
              lat,byłam operowana w Polanicy- margaret78@hoga.pl- opowiem jak sobie teraz
              radzę i jak to było kiedyś.Operował mnie dr Stępniewski.
          • iwona73 Re: Rozszczep wargi i podniebienia 23.07.03, 11:04
            Hej!
            Mam 11-to miesiecznego Kubusia, który ma całkowity prawostronny rozszczep wargi
            i podniebienia. Czy jest tu ktoś ze Śląska z podobnym problemem, a jeszcze
            bardziej interesowałaby mnie operacja wykonana w Katowicach. Kuba był tam
            operowany i jesteśmy z efektów bardzo zadowoleni, niemniej jednak chciałabym
            poznać inne opinie.
    • Gość: wolek Re: Rozszczep wargi i podniebienia IP: *.visp.energis.pl 21.06.03, 01:37
      podbijam
    • asia.mama.marcelego Re: Rozszczep wargi i podniebienia 14.07.03, 11:01
      ja jestem mamą 3 miesaięcznego bobasa który ma rozszczep
      całkowity. Za dwa tygodnie ma operacje wargi. o płytce
      dowiedziałam się zbyt pózno bo dostal ją po 1 miesiącu i juz nie
      mógł się przyzwyczaic. podobno dzieci z rozszczepem powinny
      nosić czepiec ściągający- czy to prawda? mam pytanie- jak
      najlepiej karmić dziecko po operacji. teraz próbowałam dać mu
      łyżeczką, strzykawką i zakraplaczem ale nic z tego. pomocy.
      • erykp Re: Rozszczep wargi i podniebienia 15.07.03, 09:16
        Witam!
        My po obu operacjach karmiliśmy łyżeczką. No ale nasze dziecko było starsze
        (pierwsza operacja w wieku 6 m.). Twoje dziecko przez kilka dni po operacji
        pozostanie w szpatalu. Tam pewnie wiedzą, jak sobie z takim problemem poradzić.
        Pozdrawiam
        • Gość: asia.mama.marceleg Re: Rozszczep wargi i podniebienia IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl / 192.168.3.* 15.07.03, 14:37
          dzieki. narazie nie chce słyszeć o łyżeczce. całydzień jest głodny pomimo że
          zjada 120 po okropnym płaczu. wieczorem, gdy już kapituluję zjada 300
          smoczkiem!!!
          • Gość: Agnieszka Re: Rozszczep wargi i podniebienia IP: 195.94.199.* 16.07.03, 07:26
            Moja Malutka również była karmione łyżeczką. Próbowałam ją tego nauczyc przed
            operacją ale również strasznie płakała. Po zabiegu tego samego dnia wieczorem
            pielęgniarki karmiły ją łyżką i było to bardzo trudne ponieważ Zuzia była
            dodatkowo bardzo zdenerwowana po zabiegu (w chwili operacji Mała miała 5 m-cy).
            W tej chwili jesteśmy po 2 operacjach, Zuzanna je tylko łyżeczką szybciej niż
            jej rówieśnicy przez smoczek.
            Życze powodzenia
            Zuzia+Agnieszka
            • Gość: asia.mama.marceleg Re: Rozszczep wargi i podniebienia IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl / 192.168.3.* 16.07.03, 10:24
              Chciałam nauczyc Marcelka jeść łyżeczką przed operacją bo przerazliwy płacz po
              operacji nie jest dobry. Lepiej żeby teraz krzyczał niż pózniej bo to
              niekorzystnie wplynie na wygląd wargi. Zastanawiam sie tez jak utrzymam go na
              czczo. Przecież on kocha jesc. w tej chwili ma 3 miesiące i waży prawie 7 kilo,
              chociaz ja jestem bardzo szczupła.
      • Gość: Iwona Re: Rozszczep wargi i podniebienia IP: *.mt.polsl.gliwice.pl 04.08.03, 09:49
        Krajalo mi sie serce, gdy obserwowalam jak moj synek przerazliwie szukal czegos
        do ssania wtedy kiedy byl karmiony lyzeczka. Po miesiacu ortodontka pozwolila
        nam wrocic do butelki i to bylo dla niego najlepsze. Po prostu skonczyl z
        ssaniem poduszki, kolderki i co jeszcze tylko mozna bylo possac.
        • Gość: Joanna Re: Rozszczep wargi i podniebienia IP: *.morag.sdi.tpnet.pl 04.08.03, 12:54
          Witam!
          Jestem mamą 2-miesięcznego chłopczyka.Synuś urodził się z
          obustronnym rozszczepem wargi.W rodzinie mojej a także męża jest
          to pierwszy przypadek rozszczepu. Za 2 tygodnie czeka nas
          operacja, która odbędzie się w Wojewódzkim Szpitalu Dziecięcym w
          Olsztynie. Z wypowiedzi rodziców pierwszy raz usłyszałam
          o "czepku ściągającym", a także o masażu warg-czy możecie
          dostarczyć mi więcej informacji na ten temat?
          Bardzo sie z mężem denerwujemy, a naszemu maluszkowi opornie
          idzie nauka jedzenia łyżeczką.
          Mam pytanie do rodziców których dzieci przeszły podobne operacje-
          czy dziecko po zabiegu dostaje środki uspokajające?
          Jeśli ktoś chciałby się "pochwalić" wynikami operacji swojej
          pociechy bardzo proszę przysłać mi zdięcie.
          Pozdrawiam wszystkich rodziców, którzy borykają się z podobnymi
          problemami!!!
          • Gość: asia.mama.marcela Re: Rozszczep wargi i podniebienia IP: *.telan.pl 06.08.03, 15:29
            Cześć!!!
            Witamy wszystkich juz z domku. Jesteśmy po operacji, jutro czeka nas jeszcze
            tylko zdjęcie szwów. Marceli wygląda pięknie!!! Wydaje sie jakby był o 2
            miesiąccce starszy. Po dawnym Marcelku pozostały tylko przepiękne OGROMNE oczy.
            Co do leków to po operacji dostawał antybiotyk i pyralgin dożylnie. Teraz juz
            nie. Chciano podac mu luminal na uspokojenie ale ja podawałam tylko VIBURCOL.
            Jest tym zamieszaniem bardzo zmęczony (na rączkach szyny)nie ma co possać.
            Mieliśmy tez ogromny kłopot z oddychaniem (pozatykane dziurki i zmniejszone).
            Przez pierwsze 2 doby spał tylko na rękach gdy miał odchyloną do tyłu główkę i
            mechanicznie w ten sposób otwarta buzię. Teraz już jest lepiej. Tydzień przed
            zabiegiem nauczył się (!!!) jeść łyżeczką i po operacji nie było problemu.
            Radzę wszystkim rodzicom uczyć dzieci tego sposobu odżywiania bo sama operacja
            jest WIELKIM JUŻ STRESEM. Pozdrawiamy ASIA I ŚPIOSZEK - MARCELI smile
    • asia.mama.marcelego Re: Rozszczep wargi i podniebienia 08.08.03, 18:28
      CZEŚĆ!!!
      Piszę do Was rodzice z jednego ale uważam waznego powodu. Dzis
      założyłam forum prywatne pod nazwa "rozszczep wargi
      ipodniebienia". Może tam podyskutujemy??? Zachecam do wymiany
      doświadczeń wszystkich rodziców - my najlepiej wiemy co znaczy
      miec dziecko z rozszczepem i jak mu pomóc.
      ASIA I MARCELI smile
    • Gość: Gość portalu: Mike Sobala Re: Rozszczep wargi i podniebienia IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.03, 21:16
      Zapraszam na moją stronę poświęcona rozszczepom wargi i/lub podniebienia.
      www.rozszczepy.z.pl
      ----------------------------
    • Gość: Dorota Re: Rozszczep wargi i podniebienia IP: *.rzeszow.mm.pl 05.09.03, 22:31
      Nie zgadzam się z opinią, że w Krakowie lepiej nie operować roszczepu wargi i
      podniebienia. Mój synek miał właśnie tam przeprowadzaną operację i jesteśmy
      bardzo zadowoleni z jej efektów. Każdy z naszych znajomych mówi nam, że nic nie
      widać. Dodam tylko jeszcze, że obracam się w towarzystwie medycznym i niektórzy
      masi znajomi widzieli dzieci po roszczepach wargi z dużo gorszymi wynikami.
    • efg3 Re: Rozszczep wargi i podniebienia 20.06.16, 22:54
      witaj! masz dużą szanse, że urodzisz dziecko z taką wadą. Jestem tego przykładem. Urodziłam 2 zdrowych chłopców, teraz jestem w ciąży - ma być dziewczynka i niestety będzie mieć taką wadę. sad Bardzo to przezywam, ale mam nadzieję, że lekarze zdziałają cuda i będzie piękną dziewczynką
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka