Dodaj do ulubionych

czy da się zdusić instynkt macierzyński?

IP: 157.25.122.* 13.05.03, 23:47
mam 26 lat, od kilku lat ciągle mnie nachodzą myśli ze chcę być w ciazy i w
ogóle mieć dziecko, od paru miesięcy strasznie się to nasiliło, oglądam się
za dzieciakami, wchodze do sklepow z ciuszkami dla niemowlakow, przegladam
strony internetowe, no i wciąż wyobrazam sobie jak to bedzie jak bede mamą...
wiem że nie jest to nic nienormalnego, za jakies dwa lata na pewno
zdecydujemy sie z moim (jeszcze) narzeczonym. Ale zastanawiam sie czy takie
uczucia ( w koncu instynktowne) mozna w jakis sposob zdusic albo chociaz
zlagodzic? Tak czysto teoretycznie pytam
Obserwuj wątek
    • Gość: Maryla Re: czy da się zdusić instynkt macierzyński? IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 14.05.03, 00:46
      Robiłam dokladnie to samo co Ty a teraz widze ,ze to napadło moją
      córkę, niczego nie starałam sie zdusic, brałam to poprostu za typowy
      instynkt macierzynski smileźle mi z tym nie było.
    • tesska Re: czy da się zdusić instynkt macierzyński? 16.05.03, 09:10
      Wlsnie wiedze, ze tak samos ie zachowuje jak Ty. Ja jeszcze nei chodze do
      sklepow z dzicinnymi ciuszkami, ale juz sobie planuje dzie mozna by lozeczko
      postawic i jak urzadzic mieszkanie na taka okazje. albo wymyslam imiona dla
      dziecka...Jestesmy z mezem dopiero 4 miesiace po slubie i nie mozemy sobie
      teraz pozwolic na dziecko, ale ja czuje sie prawie jak opetana. sytuacje
      pogarszaja moje kolazanki (bliskie), ktore az 4!!! sa w ciazy !
      co zrobic zeby takie pragnienie przeszlo na dwa lata chociaz...Troszke chociaz
      sie uciszylo?
      • abiedrzycka Re: czy da się zdusić instynkt macierzyński? 16.05.03, 10:34
        Ale po jakiego dlabła Wy chcecie to dusić??? Przecież to wspaniałe uczucie.
        Kiedy mnie dopadło, stwierdziłam, że oto nadszedł czas...smile) i zaszłam w ciążę.
        Teraz jestem mamą 11-o miesięcznej Martynki i czuję się szczęśliwa, mimo, że
        finansowo jest kiepsko. Zresztą tak sobie myślę, że wszelkie próby tłumienia
        tego typu instynktów nie są zdrowe i mogą skończyć się problemami
        emocjonalnymi. Dziewczyny, nie oglądajcie sie na nic, tylko zachodźcie w
        ciążę!!!smile)
    • eucaliptus Re: czy da się zdusić instynkt macierzyński? 16.05.03, 16:39
      po co zdusic?
      moze to juz czas w twoim zyciu, aby to i owo zmienic?
      zastanow sie.
    • Gość: Fanta-girl Re: czy da się zdusić instynkt macierzyński? IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 16.05.03, 18:23
      nie da sie- choc uwazaj co mowisz na tym forum, bo kilka zawzietych mam jesli
      uzna ze powinno, zrobie Cie z gory na dol, za instrumentalne podejscie do
      macierzynstwa.
    • Gość: tola Re: czy da się zdusić instynkt macierzyński? IP: GBSerwer:* / 10.1.2.* 16.05.03, 20:37
      A ja własnie tego nie rozumiem-nie czuję zadnego pociągu do dzieci, nie jestem
      chyba przygotowana do bycia matką.Jestem o rok od Ciebie młodsza, już mam męża,
      ale NIE CHCĘ jeszcze dziecka. Zastanawiam się, czy to normalne??
    • asjasz Re: czy da się zdusić instynkt macierzyński? 16.05.03, 21:06
      Te uczucia (wszystkie) są normalne. Ja tez oględałam się za dzieciaczkami na
      ulicy. Wystawy sklepów z ciuszkami ciągneły mnie jak magnes.
      Teraz jastem w ciąży i jestem bardzo szczęśliwa.
      A planowaliśmy, że powinnam zajsc gdzieś pod koniec tego roku - pod koniec roku
      urodzi sie dzieciaczek.
      Moim zdaniem tego uczucia nie da sie ominać, czasami na krótko da się
      przydusić. Na krótko - jak u mnie.
      • Gość: Monika Re: czy da się zdusić instynkt macierzyński? IP: *.137-202-24.mtl.mc.videotron.ca 17.05.03, 03:27
        Ja jakos nie mialam zadnego instynktu macierzynskiego. Bylismy sobie z mezem we
        dwojke i tak bylo nam wygodnie, az tu nagle..ups! Zaszlam w ciaze. Mialam tylko
        23 lata i nie czulam sie gotowa na dziecko. Z poczatku trudno bylo mi
        zaakceptowac fakt, ze jestem w ciazy, a potem nagle zaczelam szalec na punkcie
        dzieci, dzieciecych ciuszkow i wszystkiego, co z dziecmi zwiazane. Po urodzeniu
        coreczki jestem niezwykle szczesliwa, uwielbiam moje dziecko- ale.....gdy moj
        maz mowi o drugim dziecku- ja po prostu nie chce miec wiecej, moze to hormony i
        kiedys mi sie to zmieni, ale tak mam w tej chwili zakodowane w moim mozgu i
        nikt zadnym argumentem zmienic tego nie moze.
    • Gość: cleo Re: czy da się zdusić instynkt macierzyński? IP: *.ppp.svcr.epix.net 17.05.03, 04:57
      masz znajoma, ktora ma male dziecko? "pozycz" je na jeden dzien- mama bedzie z
      pewnoscia wdzieczna mogac sie zrelaksowac i pobyc z dala od malucha przez pare
      godzin. a ty pozmieniaj pieluch, karm, utulaj do snu, sprobuj zalagodzic bol
      brzuszka i utulic placzaca kruszynke. po takim maratonie mozesz zdecydowac ze
      jeszcze chcesz troche poczekac, albo.. jesli ci spodoba to czemu nie? z wiekiem
      czlowiek ma mniej energii i nerwow na opieke nad dziecmi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka