Dodaj do ulubionych

Wysypka na buzi u noworodka

IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.03, 22:38
Witam ,
U mojej miesiecznej córeczki juz drugi tydzień utrzymuje sie szorstka wysypka
głownie na buzi ale tez i na skórze głowy. Nie pomaga przemywanie
przegotowaną wodą i kuracja Tormentiolem czy Oilatum, nie jest to też potówka
bo to lekarz wykluczyl więc co ?? Podejrzewamy tradzik niemowlecy ale czym to
leczyc i jak długo to bedzie sie utrzymaywac ? Czy ktos spotkal sie z
podobnym problemem ?? Moze to coś innego ??
Pomóżcie !

Pozdrawiam

Aga
Obserwuj wątek
    • pieskuba Re: Wysypka na buzi u noworodka 05.06.03, 23:06
      Moja córeczka tak miała. Po prostu szorstka skorupka z drobnych krosteczek.
      Wyglądało to paskudnie, a właściwie nie pomagało nic, więc po prostu
      przemywałam jej kostropaty pyszczek rumiankiem i smarowałam jakąś łagodną
      maścią, już nie pamiętam czym. Samo przeszło. Pediatra w przychodni próbowała
      wmówić alergię, katowałam się dietą, bo karmiłam piersią, ale bez skutku. W tym
      samym czasie miał małego dzidziusia znajomy z pracy, bodajże Norweg. Jego
      norweski pediatra tłumaczył taką paskudną cerę noworodków i kilkumiesięcznych
      dzieci tym, że rozpadają się (czy rozkładają, czy jak to nazwać) w dziecku
      hormony matki. Doki zaraz da mi w łeb, ale po przełożeniu z norweskiego na
      angielski i potem polski wyszła nam taka wersja. Uwierzyłam w nią, bo, jak
      mówiłam wcześniej, paskudztwo w którymś momencie zbladło i zniknęło samo.

pieskuba
    • Gość: goa Re: Wysypka na buzi u noworodka IP: 195.82.160.* 05.06.03, 23:22
      To prawdopodobnie jest właśnie trądzik niemowlęcy, moja miesięczna dzidziunia
      (tzn. chrześnicasmile) ma takie właśnie kroteczki i pani doktor stwierdziła, ze
      jest to właśnie trądzik - kazała to przemywać rumiankiem i samrować buźkę
      Sudokremem. Widziałam ją dzisiaj i już jest znacznie lepiej więc wygląda na to,
      że jej pomagło.
      Pozdrawiam!
    • Gość: MamaKai Re: Wysypka na buzi u noworodka IP: *.cpip.pl / 192.168.0.* 06.06.03, 06:21
      A ja myślę, że to może być rumień toksyczny (moja Kaja go miała) brzmi groźnie
      ale nie jest niczym strasznym i szybko samo przechodzi.
      Nie stosuj dla dziecka żadnych oliwek, bo te nawet nasze niewinne Bambino
      lubią uczulać, ja po odstawieniu oliwki i zastosowaniu oliwy z oliwek i
      kąpieli z dodatkiem krochmalu miałam po kłopocie, czego i Tobie życzę.
    • Gość: mmtv Re: Wysypka na buzi u noworodka IP: 213.158.197.* 09.06.03, 15:59
      W przypadku mojej córeczki pomogło: kąpiel bez żadnych specyfików (czasami tylko mąka ziemniaczana) w wodzie mineralnej Żywiec, lub Primavera (5 l butelki), tylko woda bez mydel, emulsji, szamponow itp. Pozniej zwykle mydelko kajtus. Plus dieta eliminacyjna u mamusi.
      W naszym przypadku na pewno szkodziły: pomidory, wszystkie (!mleko masło sery jogurt!) produkty mleczne, wywary z miesa.
      Do dzis nie mamy jasnosci czy to alergia czy co... Ale w takim ostrym stylu juz sie nie powtorzylo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka