mat_ka 23.11.07, 20:11 Czy powinnam zostawiac dzieci same w domu? Syn ma 6lat a corka 4 lata. Chodzi mi na czas ok. 1 godz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
harrypotter Re: Dzieci same w domu 23.11.07, 21:58 To zalezy? Jak masz super madrego i odwaznego 6 latka to da sie zrobic jesli bedziesz dzwonic co 10 min do domu Odpowiedz Link Zgłoś
dzownica27 Re: Dzieci same w domu 23.11.07, 22:07 oj nie nigdy w zyciu w tym wieku..mam w domu 6 latka i jego pomysly mnie przekonuja ze lepiej jeszcze nie.. Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: Dzieci same w domu 23.11.07, 22:20 Nie. Pamiętaj, że to niezgodne z prawem - w Polsce nie można zostawić dziecka bez opieki do 7 lat. Ja mojej córki nie zostawiłabym nigdy pomimo, że jest mądrą, rozsądną dziewczynką, bo po prostu umarłabym ze strachu. Odpowiedz Link Zgłoś
lynnl Re: Dzieci same w domu 26.11.07, 00:33 Droga Pani Domorosła Prawnik. Zasadą jest, iż jeśli powołujemy się na przepisy prawa powszechnie obowiązującego, przytaczamy treść przepisu owego prawa wraz ze wskazaniem stosownego promulgatora. Zapewne nie wiesz o czym napisałam, więc proszę nie wymądrzaj się bez sensu, bo prawa nie znasz. Wymyślasz nieistniejące regulacje. A nawet jeśli przypadkiem jesteś studentką tej fascynującej dziedziny(zapewne zaoczną i do tego mierną jak widać), to postaraj się pomyśleć na tzw. zdrowy rozum. Tylko to zagwarantuje Ci sukces, nie tylko zawodowy, ale również ogólnożyciowy. Łączę wyrazy szacunku, Ewa Wielhorska, aplikant adwokacki. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Ewo Wielhorska, aplikancie adwokacki! 26.11.07, 09:06 Ze stroną merytoryczną Twojej błyskotliwej wypowiedzi nie dyskutuję, natomiast jej forma świadczy o głębokim zakompleksieniu, z którego wynika potrzeba dowartościowywania się, poprzez dyskredytowanie innych (oczywiście zakładając, iż Twój post, to nie prowokacja). Pozdrawiam mallard - Pan Domorosły Psycholog Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: Ewo Wielhorska, aplikancie adwokacki! 26.11.07, 11:21 NIe jestem studentką tej fascynującej dziedziny, jestem architektem. Taki wiek usłyszałam w rozmowie ale nie drążyłam bo nawet dużo starszego dziecka nie zostawiłabym samego. Jeżeli jest inaczej to proszę podaj mi informacje, żebym dłużej nie żyła w niewiedzy. Tudzież inni w błąd przeze mnie wprowadzeni. Loola - architekt z uprawnieniami i szkołą podyplomową konserwacji zabytków. P.S. Skąd tyle jadu? Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: Loola! 26.11.07, 13:21 Nie skąd! To do Ewy Wielhorska, aplikanta adwokackiego! Przepraszam, że źle podpięłam! To może już aplikant nie przeczyta? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Dzieci same w domu 23.11.07, 22:56 Tylko do siedmiu? Hmm, mam wątpliwości NIe,nie zostawiłabym dziecka samego w domu. Tym bardziej dwojga.. Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka75 Re: Dzieci same w domu 24.11.07, 11:42 tak, do skończonego 7 roku życia. Tak stanowi polskie prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
pasjanna Re: Dzieci same w domu 23.11.07, 22:58 Jeszcze samego 6 latka to może prędzej, ale z młodszą siostrą lepiej nie, za duże ryzyko. Mnie zdarzało się wyskoczyć do sklepu na dół po jakiś brakujący produkt - mleko czy masło. Zawsze włączałam w tym czasie bajkę, żeby "przykuć" go do telewizora na te kilka minut. Zawsze wracałam z sercem na ramieniu. Kiedyś chciał zrobić mi niespodziankę i zaparzył mi herbatę. Oczywiście przez myśl mu nie przeszło, że mógł się poparzyć wrzątkiem. Innym razem przesiedział cały czas kiedy mnie nie było, na oknie (mieszkamy na wysokim piętrze w wieżowcu). Nigdy nie wiedziałam co tym razem strzeli mu do łepka. Nie mówiąc już o tym, że Ty tez nigdy nie masz pewności, czy wyjście się nie przedłuży, czy nie zatrzymasz się przypadkowo w windzie, czy nie przytrafi Ci się coś nieoczekiwanego. Podsumowując, zdarzyło mi się kilka razy zostawić 6 latka, ale wyłącznie na kilka minut. Odkąd ma młodszą siostrę - nigdy nie zostawiam ich samych w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Dzieci same w domu 24.11.07, 14:19 pasjanna napisała: > Jeszcze samego 6 latka to może prędzej, ale z młodszą siostrą lepiej > nie, za duże ryzyko. Też tak uważam. Choć przyznaję, że zostwiałam sześciolatka z młodszym rodzeństwem, ale na krócej niż na godzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
wyjatkowa_rodzinka Re: Dzieci same w domu 24.11.07, 15:14 Zdecydowanie nie, to są małe dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
pamama Re: Dzieci same w domu 24.11.07, 16:03 Niedawno zostawiłam 8 i 4 latków z opiekunką i młodszy gdy wybiegał z kuchni został szturchnięty przez starszego, skutek głowa rozcięta na framudze aż do kości czaszki, pełno krwi i słabnący dzieciak. Opiekunka spanikowała i nie mogła sobie dać w nerwach rady a co by było gdyby byli sami? Starszego czasem zostawiam samego nie dłużej niż na godzinę, ale nigdy razem z młodszym bratem ani też samego małego. To zbyt niebezpieczna kombinacja. Najadłam się też kiedyś nerwów gdy mąż poszedł ze starszym na basen a ja zostałam zamknięta przez małego na balkonie gdy wieszałam pranie (miał jakieś 3 lata). Uświadomiłam sobie wtedy że bezpieczne mieszkanie może stać się też pułapką bo okna z zamkami i antywłamaniowymi szybami a drzwi z tzw sztywnym łańcuchem utrudniają wejście złodziejowi ale też trudno dostać się do dzieciaka więc nigdy nie zostawiam go samego. Nigdy też nie zostawiam dzieci na "chwilę" żeby zejść do piwnicy, wyobraźnia za bardzo mi pracuje i myśl że mogliby zostać w domu sami aż mąż wróci z delegacji np. za dwa dni powoduje że nie mam potrzeby wychodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
liloom nie, to nieodpowiedzialne 24.11.07, 19:30 jest takie prawo????????????????? ja zostalam pierwszy raz sama gdy mialam 7 lat i nic glupiego jakos nie przyszlo mi do glowy. moja corka zostawala malymi kroczkami tzn na czas wyrzucania smieci, na czas wyskoczenia do sklepu (20 min) itd. a co one by przez te godzine robily? sa spokojne, ze mozna im bajke wlaczyc i siedza czy miewaja pomysly? moja nie miewala, ale w zyciu jej bym nie zostawila. Odpowiedz Link Zgłoś
kattkak Re: nie, to nieodpowiedzialne 25.11.07, 14:56 kiedyś były inne czasy. Jak miałam 7 lat sama chodziłam do szkoły, sama czekałam w domu na przyjście rodziców z pracy. Dzisiaj widzę nawet 8-9 latki prowadzone do szkoły, czemu się wcale nie dziwię. Nie zostawiłabym mojego 5 latka nawet na 10 min samego w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
kerry_weaver Re: nie, to nieodpowiedzialne 26.11.07, 09:46 > Dzisiaj widzę nawet 8-9 latki prowadzone do szkoły, czemu się wcale > nie dziwię. > Nie zostawiłabym mojego 5 latka nawet na 10 min samego w domu. O ile natężenie ruchu na ulicach wzrosło (bo w większą ilość bandytów i zboczeńców nie wierzę - zawsze byli), i może być mniej bezpiecznie niż dawniej to dzisiejsze domy wewnątrz chyba nie są bardziej niebezpieczne niż 25 lat temu? Wolę zostawić 4-letnią na 15 min. w domu przy komputerze/TV żeby odebrać starszego z angielskiego jeśli jest np. chora, niż żeby starszy sam wracał przez ruchliwą ulicę po ciemku - też 15 minut ale groźniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
kerry_weaver Re: Dzieci same w domu 26.11.07, 08:24 Moje mają 8 i 4. każde z osobna zostaje - starszy dość regularnie zostaje na godzinę- dwie, młodsza w wyjątkowych wypadkach na ok. 15 minut. Razem - nie zostawiłabym. każde z osobna bawi się ładnie czy ogląda bajkę, kiedy są razem mają najdziksze pomysły. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_007 Re: Dzieci same w domu 26.11.07, 13:46 zależy od dziecka ja dwójki i to tak małej bym nie zostawiła tym bardziej,że to prawnie zabronione córka zostawała jak miała 7 lat i non stop pod telefonem sześcioletniego syna nie zostawiłabym z nią nigdy bo jest nieobliczalny za to spokojnie mogę z nią (teraz ma 10 lat)zostawić dwulatka idąc po śreniaka do przedszkola (10 minut) Odpowiedz Link Zgłoś
puniaa Re: Dzieci same w domu 27.11.07, 14:14 Odpowiedź na Twoje pytanie jest teraz na pierwszej stronie Gazety, mama tez wyszła na chwilę... Odpowiedz Link Zgłoś
miruka Re: Dzieci same w domu 27.11.07, 14:35 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4710698.html ku przestrodze, sorki, ale to za małe dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna56 Re: Dzieci same w domu 29.11.07, 19:19 Mój prawie 11 letni syn od półtora roku wracał sam po szkole i był sam w domu godzinę lub dwie. Gdy miał 7-8 lat zostawał sam lub z cztery lata młodszą siostrą najwyżej na 5-10 minut gdy szłam do sklepu obok domu (mieszkaliśmy na parterze). Ze szkoły zaczął wracac sam pod koniec drugiej klasy gdy wielu jego kolegów już od dawna wracało bez opieki. Ale od niedawna mieszkamy w domu na obrzeżach miasta (na razie mieszka tu z nami 5 rodzin) a nie na osiedlu pełnym ludzi i teraz dzieci w domu same nie zostają. Boję się o nie... Odpowiedz Link Zgłoś
arioso1 Re: Dzieci same w domu 29.11.07, 20:25 powinni matce dożywocie dac-bezwarunkowo.Gdyby to mie spotkalo zabilabym sie napewno bo inaczej zrobilby to mążzostawiam samą córkę 11 lat-nie dluzej niz na 2-do3 godzin co 30 minut dzwonię do neiej- boje sie o nią ale nie dlategoze ona moze coś wymysleć lecz np ze pod moą nieobecność może np wybuchnąć gaz w bloku,pożar u sąsiadów itp.moje okna są zabezpieczone mam troje dzieci i nigdy nie zostawie ich samych razem jedynie tą najstarszą A matka jest winna i kropka - dożywocie dla niej.i wcale nie jestem nadopiekuńcza dzieci same chodzą do szkoly 100 metr,dalej ale juz same windą nie jeżdzą też mieszkam na 7 pietrze a kiedy nie mogę zjechać po nie wychodzą po schodach. Odpowiedz Link Zgłoś
vharia Re: Dzieci same w domu 02.12.07, 00:53 Banał napiszę: duuuużo zależy od predyspozycji dzieci i mieszkania (położenie, sąsiedzi, sposób urządzenia/zabezpieczenia. Ale: czterolatka bym nie zostawiła, ani z bratem ani bez brata. Z sześcilatkiem "opiekunem" W ŻYCIU. Sam 6latek- może, w istotnej potrzebie zdażało mi się, ale moja córka była wyjątkowo zdyscyplinowanym i przyjmującym do wiadomości zasady bezpieczeństwa dzieckiem, do tego używała telefonu a ja wychodziłam z komórka w zębach. Moje dziecko zaczęło zostawać w domu (ale bez przesady, nie na pół dnia) mając 8 lat. Wiekszość znajomych podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Czasem zostawiam! 02.12.07, 19:58 Moje córki mają 10,5 7,5 oraz rok. Czasem zostawiam je w domu. Nie na długo. Na około pół godziny. Nie mogę ich za każdym razem brac na zakupy. Nie mam też co z nimi zrpbić, gdy idę na zebranie do szkoły. Jak są zdrowe to biore ze sobą, ale jak smarkają - musze zostawić. Mieszkam na 1 piętrze. Jak na razie nic głupiego im do głowy nie wpadło. Zwykle sprzątają lub uczą się w tym czasie. Czasem się bawią. Są spokojnymi, odpowiedzialnymi dziećmi. Oczywiscie zawsze zostawiam im telefon. I dzownimy co chwila do siebie! Na podwórko same nie wychodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Dzieci same w domu 04.12.07, 00:26 Nam może sie coś stać.. warto o tym też pamiętać Odpowiedz Link Zgłoś
mmena Re: Dzieci same w domu 21.12.07, 12:11 Nie, nie powinnas. Tym bardziej, ze w czasie tej godziny mozesz wpasc pod samochod i zamiast do domu trafic nieprzytomna do szpitala. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: Dzieci same w domu 21.12.07, 18:58 zależy od dzieci, ale jak się znam na bardzo odpowiedzialnych sześciolatkach, to jeszcze są za małe, a już na pewno na tak długą nieobecność opiekuna mam sześciolatka i trzylatka, nie wyobrażam sobie w tej chwili zostawienia młodszego pod opieką starszego poza zasięgiem mojego słuchu Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: Dzieci same w domu 22.12.07, 18:23 Razem - nie. Jeśli chcę sobie ułatwić załatwianie spraw lub zwyczajnie nie mogę wziąć którejś z dziewczynek, np. z powodu choroby, to wychodzę z tą, z którą mogę drugą zostawiam pod opieką którejś sąsiadki. Młodszej raczej nie zostawiam nawet z sąsiadką, bo ona szybko zaczyna tęsknić. Starszą mogę zostawić samą, ustalam z nią wówczas, co przez czas mojej nieobecności może, a czego nie może robić, plus proszę, aby jedna, druga, bądź trzecia sąsiadka zechciały co kilka minut do niej zerknąć, a sama co 10 minut do niej dzwonię. Jesli wiem, ze jakiegoś dnia będę potrzebowała kilku godzin, to umawiam się z dzieciatą sąsiadką na usługę wzajemną - jej córa jest u nas przez kilka godzin, a potem moje u niej. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiana6 Re: Dzieci same w domu 25.12.07, 17:06 Strach jest ale z drugiej strony wiele dzieci w pierwszej klasie same chodzą di i ze szkoły bo rodzice w pracy i nie ma wyjścia. jak masz wyjscie nie zostawiaj, tym bardziej ze dwójka małych dzieci jest bardziej niebezpieczna niż każde osobno Odpowiedz Link Zgłoś