Dodaj do ulubionych

Pampersy czy tetrowe?

IP: 195.224.164.* 14.01.02, 16:24
Niedlugo bedziemy miec nasze pierwsze dziecko i zastanawiamy sie jakie uzywac
pieluchy. Czy jednorazowe Pampersy czy moze tetrowe? A moze, jedne i drugie?
Prosze o wypowiedzi doswiadczonych rodzicow na ten temat
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Pampersy czy tetrowe? 14.01.02, 17:01
      W zasadzie to radze oba rodzaje.
      Pampersy sa wygodne i nie wymagaja tak czestego zmieniania jak tetra.
      Zdarza sie jednak, ze mimo wspanialej pielegnacji dzieciatko sie zaparzy i
      wtedy lepsza jest tetra- UWAGA NA PROSZKI.
      no i jako "szmatka: podreczna tetra jest niedozastapienia.
      Dziciatka ,ktore "nosza" czsami tetre szybciej dorastaja do nocniczka- wsrod
      moich znajomych sie potwierdza.
      Duzo zdrowia dla maluszka i Was
      • Gość: Jola Re: Pampersy czy tetrowe? IP: *.chello.pl 14.01.02, 20:57
        TYLKO pampersy. Naprawde nie marnuj czasu na zbędne czynności, a takowymi
        są:pranie, gotowanie i prasowanie pieluch. Ja używałam w pierwszych 3
        miesiącach życia mego dziecka pieluszek HUGGIES New BORN (fioletowe). Sa
        naprawde wspaniałe. Potem zaczęłam używać Pampersy (fioletowe).
        • Gość: Alga Re: Pampersy czy tetrowe? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.01.02, 22:17
          Potwierdzam. Ja używam pampersów od początku ( i jestem wierna Pampersom -
          zaczęłam od new-born). Tetrowe służą mi tylko jako podkładka pod pupę dzidzi a
          i tak zużywam ich sporo. Moje dziecko ma 11 miesięcy, jest na pampersach od 1
          dnia i nigdy nie było z tym żadnych kłopotów. Potwierdzam - i bez tetrowych
          pieluch przez pierwsze 6 miesiecy musiałam codziennie robić pranie - na
          tetrówkach prałabym chyba z 5 razy dziennie. Tylko pampersy! I nie wierz w
          żadne bzdury o tym, że dziecko musi mieć przewiew itp. Wyobrażasz sobie leżenie
          w mokrej szmacie? Korzystaj z tgo co daje cywilizacja. Po co się męczyć?
          Zapwniam Cię że i bez nieustannego prania, prasowania i suszenia będziesz miała
          dość zajęć. I ... Gratulacje, wszystkiego dobrego dla Ciebie i dzidzi. Czeka
          cie cudowny okres. I cholernie trudny. Ale będzie warto. Trzymam kciuki za
          Ciebie i szczęsliwe i szybkie narodziny Maleństwa. Buziaki.
    • Gość: MELENKA Re: Pampersy czy tetrowe? IP: *.chomiczowka.net.pl 15.01.02, 14:43
      Potwierdzam opinię Algi, z tym, że ja przeskoczyłam z Pampersów na Huggisy. Są
      troszkę droższe, niestety, ale dla mojego szczupłego synka znacznie
      wygodniejsze , choćby z powodu szerokiego zapinającego rzepa. Tetra jest
      niezbędna jako pomocnik.
      Gdy mój synek był malutki miał przejściowe kłopoty ze skórą. Wtedy musiałam
      przeciwstawić się silnemu obozowi, który optował za tetrowymi pieluchami.
      Kąpałam synka w krochmalu, jeszce bardziej zaostrzyłam swoją dietę i problem
      minął.
      Znam jednak pojedyńcze przypadki nadwrażliwości na pieluchy jednorazowe-każdy
      maluch jest inny... Ja, gdybym absolutnie nie musiała, nie zdecydowałabym się
      na tetrę; nawet argument finansowy jest bardzo słaby, ponieważ zakup i
      późniejsz "obróbka" tych pieluch również nie są tanie. pozdrawiam
    • Gość: Alex Re: Pampersy czy tetrowe? IP: 212.160.211.* 15.01.02, 15:00
      nasz mały od pierwszego dnia był w pieluszkach jednorazowych, na początku były
      to Pampersy NewBorn, teraz Huggies Freedom, są znacznie bardziej delikatne od
      pampersów (takie bardziej miękie), i w sumie pomimo krakania wielu odparzenia
      pupki znamy tylko z literatury, a z 20 tetrowych i parę flanelowych też jest
      niezbedne przy maluszku jako materiały pomocnicze. Tak na marginesie jakich
      używacie chusteczek mój faworyt to Nivea SoftCreme czy jak to się pisze.
      • Gość: Kasia Do Alexa IP: *.wloclawek.sdi.tpnet.pl 19.04.02, 12:16
        Ja używałam chusteczek Pampers, Nivea i Bambino.Wszystkie są OK.Ladnie pachną i
        są dość wilgotne.Teraz kupuję tylko Bambino,są dobre i TANIE.
    • Gość: olaf Re: Pampersy czy tetrowe? IP: 212.160.138.* 15.01.02, 15:17
      Nasz młody raz miał na pupie tetrę - po pieciu minutach trzeba było zmieniać.
      Jednorazówki są wygodniejsze, ale nie ma co ukrywac droższe - choć jest to
      miesieczny koszt porównywalny z paleniem papierosów. Jak Cie stać - używaj
      jednorazówek.
      Zwróćie uwagę, że (w przeliczeniu na sztukę) im większe pieluszki tym droższe!
      Na początku warto używac tych ze znanych firm, ale po paru miesiącach warto
      częściowo przestawic sie na tanie. Częściowo tzn. na noc i dłuzszy spacer
      firmowa, a reszta czasu w nołnejmie - to znacznie obniża koszty.
      • Gość: M Re: Pampersy czy tetrowe? IP: *.chello.pl 12.05.02, 22:48
        Gość portalu: olaf napisał(a):

> Nasz młody raz miał na pupie tetrę - po pieciu minutach trzeba było zmieniać.
        > Jednorazówki są wygodniejsze, ale nie ma co ukrywac droższe - choć jest to
        > miesieczny koszt porównywalny z paleniem papierosów. Jak Cie stać - używaj
        > jednorazówek.

Czy mam rozumieć,że w jednorazówce dziecko leży w tym co zrobi większą część
        dnia? A swoją drogą - ile kosztują miesięcznie jednorazówki u noworodka? (będę
        miała te wydatki z 4 m-ce).M
    • Gość: kinia Re: Pampersy czy tetrowe? IP: *.polkos.com.pl 16.01.02, 10:34
      Rzeczywiście papmersy są niewątpliwie lepsze, dziecko nie ma kontaktu z mokrą
      pieluchą. Ja używam teraz pieluszek Happy z Bella Toruń - też są dobre, a
      przede wszystkim tańsze.
      Pozdrowienia
    • Gość: mary_ann Re: Pampersy czy tetrowe? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.02, 12:02
      Tylko pampersów!!!!!! Od samego początku.
      Aha - co do szybszego uczenia sie korzystania z nocniczka przez
      dzieci "tetrowe" - choć to wygodne dla rodzicow, dla dziecka - jak sie obecnie
      uważa - niewskazane. Dzieci dorastaja do kontroli zwieraczy ok. 2 r.z. -
      wcześniej też można je "wyuczyć", ale może to doprowadzić w późniejszym wieku
      do nerwicowych problemow z wypróżnianiem i ... ponoć seksem u dziewczynek.Nie
      wiem, czy to prawda, ale kto wie? smile
      Pozdrawiam i życze milego wypoczynku zamiast prania i prasowania tetry
    • bernacha Re: Nejlepsze pieluchy to TIP- tanie i pewne! 22.01.02, 17:15
      • Gość: Margo Pieluchy TIP - ohyda! IP: *.wloclawek.sdi.tpnet.pl 19.04.02, 12:30
        Co z tego że są tanie,kiedy szybko przemiękają i po 2 godz. trzeba je
        zmieniać.Pamersy wytrzymują nawet 4.A na noc TIPy nie nadają się absolutnie.W
        sumie wychodzi na to samo co Pampersy , bo trzeba częściej zmieniać i szybko
        się kończą.
    • Gość: Hania Re: Pampersy czy tetrowe? IP: 195.224.164.* 22.01.02, 17:43
      Dziekuje za te wszystkie uwagi. Szczerze mowiac to myslalam, ze bede uzywac obu
      rodzajow ale chyba jednak zaczne stosowac tylko jednorazowe. Tyle roboty bedzie
      z praniem tej tetry i rzeczywiscie moze to i niezdrowe i niehigieniczne.
      Dziekuje jeszcze raz za wszystkie opinie.
      • Gość: J Re: Pampersy czy tetrowe? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.02.02, 00:24
        Może tu jeszcze zajrzysz nawet, gdy już będziesz w praktyce stosować pieluchy,
        ale pomimo to znajdziesz chwilę czasu by zajrzeć na stronę www.zb.eco.pl - tam
        w dziale Biblioteka znajdziesz książkę/broszurkę Alison Costello, Bernardette
        Vallely, Josa Young "Zawsze pewnie, zawsze sucho... nie zawsze bezpiecznie".
        Można ją sobie bezpłatnie ściągnąć w formie elektronicznej. Polecam -
        arcyciekawa lektura. Oprócz praktycznych konsumenckich zaleceń warto znać
        badania naukowe nad bezpieczeństwem środków higieny osobistej, a także szerszy
        ekologiczny kontekst używania pieluszek jednorazowych.
        Nie jestem nawiedzoną maniaczką, sama spodziewam się lada dzień narodzin
        dziecka, będę używała jednorazowych pieluch, ale teraz nie wyłącznie i
        ostrożniej. A już zwłaszcza tamponów i podpasek. Wcześniej nawet nie
        pomyślałam, by się zainteresować, czy są one jałowe (aseptyczne), a co i rusz
        łapałam jakieś infekcje, grzyby itp... jest tam jeszcze wiele innych
        ciekawostek. Miłej lektury.
    • Gość: jaza Re: Pampersy czy tetrowe? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 13.02.02, 10:37
      No cóż, moje dziecko na początku nie tolerowało pieluch jednorazowych. Ciągle
      pojawiało się uczulenie, niezależnie od firmy produkującej pieluchy. Przez
      pierwsze 4 miesiące uzywałam więc pieluch tetrowych i problemy natychmiast
      znikły: żadnego uczulenia, odparzenia itp. Przyznam, że pranie robiłam raz lub
      dwa razy dziennie, ale zdecydowanie darowałam sobie prasowanie pieluch.
      Wystarczył je wygotować w pralce i tamże wysuszyć.
      Po czterech miesiącach zaczęłam zkładać jednorazówki na noc. Kiedy okazało sie,
      że moje dziecko już nie jest tak wrażliwe na chemikalia, zaczęłam stosować
      także na dzień. W lecie ( 14 miesięcy) przestałam w ogóle używać pieluszek -
      początki były oczywiście trudne, ale po wakacjach korzystałysmy juz tylko z
      nocnika.
      A jesli chodzi o nerwicę, to według mnie nabawią sie jej dzieci, które zbyt
      PÓŹNO (zazwyczaj z winy rodziców)zaczną kontrolować swoje potrzeby - przecież
      patrzą w żłobku, przedszkolu, placu zabaw na inne dzieci, które mając tyle
      samo, lub mniej lat juz bez problemu wołają, że chcą siusiu.
    • Gość: Ola Re:PAMPERSY IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 18.02.02, 19:18
      Czuje sie w tym temacie naprawde kompetentna, bo jedno dziecko wychowalam na
      tetrach( tylko), drugie tylko na pampersach. Przyczyna roznicy: dostepnosc .
      Kochana, jesli cie tylko stac to po co ci tetra? Zeby sie za przeproszeniem w
      g.. grzebac. Pampersy rabniesz do kubla i z glowy. Mozesz uzywac do podcierania
      tetre, albo specjalne , nawilzone juz serwetki. Tylek moze sie dziecku odparzyc
      i w jednym i w drugim, z ta roznica jednak, ze pampersy wciagaja wilgoc, a
      tetra pozostaje wilgotna i nieprzyjemna dla ciala. Jesli masz problem z
      odparzeniem to uzyj specjalna masc firmy Johnson& Johnson( tubka starcza na
      bardzo dlugo.)Pierwsze dziecko rzucilo pieluchy w wieku okolo 2 lata i 5
      miesiecy, drugie przed 3 rokiem. Roznica: wynika z podejscia dziecka do tematu,
      ale przede wszystkim z podejscia rodzicow, dla ktorych tetra jest pieklem.
    • spulka Re: Pampersy czy tetrowe? 19.04.02, 15:07
      Bede sie powtarzac, bo juz o tym pisalam w innym watku, ale mysle, ze warto.
      Gdzies wyczytalam, ze pampersy nie sa wskazane dla chlopcow, gdyz przegrzewaja
      moszne a to z kolei ma negatyny wplywa na nasionka. Nie wiem na ile jest to
      prawda, ale moze warto pomeczyc sie z tetrami?
      Nieplodnosc Waszych dzieci moze oznaczac, ze zostaniecie babciami dziecka "z
      probowki", z dawcy nasienia, adoptowanego lub... wcale nimi nie zostaniecie.
    • Gość: jak Re: Pampersy czy tetrowe? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.04.02, 13:10
      Mam dwoch chlopakow. Wychowali sie na "pampesach"
      Zdecydowanie polecam bo sa super i mniej jest klopotow z odparzeniami
      e.t.c.
      jedyna wada Pampersow to ich jakosc.
      Dzieci czuja sie w nich bardzo dobrze nawet jak sa mokre.
      To powoduje, ze pozniej zaczynaja uzywac nocnika. (bo po co ?!)
      Pozdrowienia
      • Gość: Ania Re: Pampersy czy tetrowe? IP: *.acn.waw.pl 23.04.02, 01:31
        Oczywiście pampersy, a odparzenia czasem mogą się zdarzyć, gdy np. późno
        zauważysz zawartość, szczególnie w upały. Polecam wtedy sudokrem, można kupić w
        aptece. Jest super.
        • Gość: Agnieszk Re: Pampersy czy tetrowe? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 08.05.02, 22:45
          Zgadzam się! Moje dziecko mając ok. 3 miesiące odparzyło sobie pupę w
          pampersach, bo zrobiły się straszne upały. Pomógł wtedy Sudokrem, a poza tym
          kładłam ją z gołą pupą na tetrowej pieluszce (pod spodem była taka gumowata
          ceratka, żeby nie zalała łóżeczka), przykrywałam też pieluchą i tak moja Ania
          się wietrzyła. Gdy tylko zrobiła siusiu, zmieniałam pieluchę. To była zabawa!
          Całe szczęście, że mam słoneczny balkon i wytrzymałą pralkę. A co do
          środowiska naturalnego - zużycie wody, prądu i usuwanie resztek proszku do
          ścieków też nie są dla niego obojętne... Na początku używałam zwykłych
          pampersów, a potem przeszłyśmy na "oddychające" - niestety droższe, ale warte
          swojej ceny. Polecam je szczególnie w lecie i na noc. Kiedy dziecko trochę
          podrosło - ostatni rok przed "rzuceniem" pampersów kupowałam paczki po 100
          szt. z byłego Viscoplastu we W-wiu. Jeśli chodzi o korzystanie z nocnika, Ania
          nauczyła się w wieku nieco ponad 2 lat i na szczęście jednocześnie zaczęła
          przesypiać na sucho całą noc. To tyle wrażeń od weteranki, która ma już ten
          problem z głowy. Pozdrawiam
    • bigpaolka Re: Pampersy czy tetrowe? 12.05.02, 23:10
      I to, i to. Przynajmniej na poczštku musicie stosować obydwa - w Pampersa wkładać tetrowš pieluchę. Chodzi o prawidłowy rozwój bioder, no i o to, że (jak w przypadku mojego synka) Pampers może okazać się za duży (nawet ten dla noworodków). A potem - radzę jednak Pampersy. Ja też chciałam być dobrš matkš i uważałam, że tylko naturalne jest dla mojego malucha najlepsze, ale tak: w tetrze maluszek - który poczštkowo siusia i kupka na okršgło - bardzo szybko ma mokro przy pupci, a przy wrażliwej skórce szybko robiš się odparzenia (je�li już się zrobiš, polecam poczciwš ma�ć - tormentiol - żadne inne wynalazki nie sš takie skuteczne, sprawdziłam!). Poza tym Pampersy - te oryginalne - majš najlepszy wkład chłonny - też sprawdziłam wszystko, co może być na rynku), no i sš naprawdę dobre przez te nasšczone paski wewnštrz. Poza tym cena - koszt Pampersa i koszt prania tetry jest podobny, a ile zachodu - trzeba wyprać, wysuszyć, no i wyprasować, przynajmniej przez pierwsze miesišce. A więc - mój wybór - Pampersy - ale tylko te oryginalne. Nawet osławione Huggisy nie sš tak skuteczne, a relacyjnie i tak sš droższe, bo w paczce jest ich mniej niż Pampersów, a tyle samo kosztujš. A poza tym - będzie dobrze. I do wszystkiego i tak musicie sami doj�ć. Potem będzie już sama przyjemno�ć, no, prawie. Pozdrawiam. Aha, jestem mamš 17-miesięcznego Adasia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka