carmita80 Re: szkoły katolickie 17.04.09, 11:37 Mieszkam za granica i moja corka (6 lat) chodzi juz trzeci rok do katolickiej szkoly podstawowej, jestesmy bardzo zadowoleni, ale te szkoly ucza religii katolickiej i tylko tym roznia sie od innych szkol, za to bardzo roznia sie od szkol katolickich w Polsce, no ale tez polski katolicyzmm rozni sie od tego na swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
katgraf Odpowiedź jest tylko jedna 17.04.09, 12:12 NIGDY BYM NIE POSŁAŁ DZIECKA DO TAKIEJ SZKOŁY. BARDZIEJ WYPACZA POGLĄD NA ŚWIAT NIŻ ZWYKŁA PAŃSTWÓWKA Odpowiedz Link Zgłoś
aribeth1 Re: Odpowiedź jest tylko jedna 17.04.09, 12:24 Kiedy byłam małolatą w okresie buntu młodzieńczego, matka straszyła mnie, że pośle mnie do liceum sióstr prezentek (czy jakoś tam one się nazywały). Ta groźba działa na mnie bardzo skutecznie, bo niczego się tak nie bałam, jak takiej właśnie szkoły Odpowiedz Link Zgłoś
theorema Odpowiedź jest tylko jedna - to nie ma znaczenia 18.04.09, 02:06 katgraf napisał: > NIGDY BYM NIE POSŁAŁ DZIECKA DO TAKIEJ SZKOŁY. > BARDZIEJ WYPACZA POGLĄD NA ŚWIAT NIŻ ZWYKŁA PAŃSTWÓWKA ha,ha, mój były po latach uczęszczania do takiej szkoły, w dniu osiemnastych urodzin dokonał aktu apostazji, tzn, wypisał się z instytucji kościoła. Nic go nie wypaczyło na sposób katolicki. Natomiast nie mógł darować księżulkom kar cielesnych. Chociaż i tak było tolerancyjnie, bo nosił irokeza, wagarował, a jakoś zdawał z klasy do klasy. Może to Oni się bardziej bali jego? Odpowiedz Link Zgłoś
aguchniak86 Re: szkoły katolickie 17.04.09, 12:32 A ja chodziłam do Liceum Pijarów w Krakowie. Te 3 lata ( pierwszy rocznik reformy) były jednymi z najfajniejszych lat w moim życiu. Zeby było jasne : jestem ateistką, ale nie przez liceum , ale w zasadzie przez księdza- idiotę w gimnazjum ( państwowym. Liceum bardzo sobie chwalę: otwartość, tolerancja, religia obowiązkowa, ale to było bardziej religioznawstwo niż teologia. Otwartość na drugiego człowieka, możliwość rozwoju, nauczyciele i świeccy i księża ( a oni byli super) Wszyscy moi znajomi podostawali się na wybrane studia i są porządnymi ludźmi. Nikt mnie nie prześladował za poglądy, opinie czy wyznanie. Konstruktywne dyskusje, ale nie przecze...dużo pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
sleepysheep Re: szkoły katolickie 17.04.09, 12:40 Mam całkiem sporo znajomych, którzy do takich szkół chodzili, a żadne z nich z pewnością ciapą żadną nie było Teraz to już 20-kilku latkowie w większości i są absolutnie normalnymi osobami. Studiują, pracują, niektórzy założyli rodziny i żadnemu z nich taka szkoła niczego "nie wypaczyła" Odpowiedz Link Zgłoś
marigold222 Re: szkoły katolickie 17.04.09, 13:13 w Ostródzie jest świetne gimnazjum i liceum salezjańskie- oba koedukacyjne. Moja koleżanka ma tam dzieciaki i bardzo sobie chwali. Ja swojej córki raczej tam nie poslę, bo 35 km codziennie to troche daleko na codzienne dojazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
libertowianka Re: szkoły katolickie 17.04.09, 13:39 Poniewaz nie jestesmy z mezem zbyt religijni wyslalismy dzieci do gimnazjum katolickiego, aby dac im wlasnie szanse wyboru drogi zyciowej. Zapisujac pierwsze dziecko poszlam na rozmowe z dyrektorem mowiac wprost, ze nie jestesmy katolikami. Odpowiedzial : "szkola otwarta jet na wszystkich". Jestesmy bardzo zadowoleni ze szkoly, mala, przyjazna, bez indoktrynacji (w podstawowce publicznej zdazyl nam sie ksiadz - potwor) Natomiast nie dzielilabym szkol na katolickie i nie katolickie, ale na dobre i zle ! Odpowiedz Link Zgłoś
mili_vanili tak jak libertowianka 17.04.09, 21:09 W mojej miejscowości jest jedne tylko gimnazjum społeczne - mające w statusie propagowanie "wartości katolickich". Kilkakrotnie byłam tam: w trakcie prowadzonych lekcji czy przedstawień. Podobają mi się mało liczne klasy (10 uczniów), kadra nauczycielska i warunki lokalowe. Nie uczą tam zakonnice ani księza, dyrektor tez jest świecki. Nie jestem katoliczką, ale moje dziecko ma specyficzne problemy z nauką i myslę, by go do tego gimnazjum posłać... Odpowiedz Link Zgłoś
bobbie2 Re: szkoły katolickie 17.04.09, 13:51 Jezeli bym mieszkaw w Polsce, to za zadne skarby bym nie poslal dziecka do takiej szkoly.Dobry przyklad takich szkol w sensie negatywnym mamy z Irlandii, dopiero po latach wychodzi na swiatlo dzienne,jakie szkody psychiczne te dzieci poniosly.Polska jest na tej samej drodze co Irlandia byla w sprawie szkol katolickich.Tam nie ma obiektywnego myslenia i potem samodzielnosci.Malo kto przerwie ten lancuch obledu. W niemczech nasz syn poszedl do katolickiej szkoly, ale nie chodzil na religie, bo nie jestesmy wierzacymi,jemu nic sie nie stalo i nie byl przeszladowany, tylko pomyslec, co by go spotkalo w parafialnej Polsce i kraju Rydzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
kapopi Re: szkoły katolickie 17.04.09, 14:26 moje dziecko chodzi do szkoły katolickiej, ja nie jestem wierząca, szkoła spodobała mi się bo jest mała, kameralna, panuje w niej rodzinna atmosfera, nauczyciele są świeccy, religia 2 razy w tygodniu czyli tak jak w innych szkołach, wiem że moje dzicko jest bezpieczne, i nie zamieniłaby jej na inną. (nie wiem czy zdecydowałabym sie na nią jeśli nauczycielami byłyby zakonnice i księża) Odpowiedz Link Zgłoś
kachullcia Re: szkoły katolickie 17.04.09, 15:18 zgadzam się z Kapopi - dwójka moich dzieci chodzi do gimnzjum katolickiego, szkoła jest mała, z każdego rocznika po jednej klasie, nauczyciele świeccy, religia 2 x w tygodniu. Sama dyrektorka może lekko z tych nawiedzonych, ale ogólnie nie jest źle. A dzieciaki mają lepsze oceny niż w podstawówce,zachowanie poprawiło się bardzo może dlatego, że jest ich w szkole niewielu i łatwo być zapamiętanym) Róznica jest taka, że co rano zaczynają od modlitwy i mają mundurki - błękitne koszulki z krótkim rękawem, a na zimę granatowe swetry. Odpowiedz Link Zgłoś
olaj Re: szkoły katolickie 17.04.09, 15:15 W młodych altach uczęszczałm do Syt. Jospeh's Primary School i St. Benedict Secondary School Acz w Anglii te szkoły katolickie nie były dramatyyycznie katolickie, tzn krzyż jeden i przy wejściu, śpiewanie pięsni czasami, modlitwa jedna rano i tyle. Poza tym normalne lekcje religii, WDFu bylo więcej niż religii. <http://www.saintben.derby.sch.uk/cms/> <http://www.stjosephsderby.org.uk/content2.asp> Mam dwie znajome po Nazaretankach w Warszawie (liceum) - niespeclanie im szło.... ale szkoła szkole nierówna I nie jestem praktykującą katoliczką, więc jak widać owe szkoły nie wciągały nadmiernie w rytuały. Pozdr Ola Odpowiedz Link Zgłoś
minasz nigdy nawet jakby była najlepsza z najlepszych 17.04.09, 17:00 i co z tego ze dziecko by sie czegos nauczyło technicznego jakby miało mozg wypaczony na całe zycie Odpowiedz Link Zgłoś
samson.miodek Re: szkoły katolickie 17.04.09, 17:53 Zalezy jaka szkola, jacy nauczyciele, jaki system nauczania.JAk nauczyciele z nastawieniem komunistycznym, albo dewotki to przesrana sprawa.A ciapy to jak dziecko ciapa sie urodzi to ciapa zostanie.Moje dzieci chodza do katolickiej szkoly i sobie chwale zarozno nauczycieli jak i szkole( no moze nie dyrekcje, ale to juz w innych kwestiach i zawsze to mozna obejsc) Odpowiedz Link Zgłoś
ajakubas Re: szkoły katolickie 17.04.09, 18:08 Nie, dziecko powinno uczy się w zwyczajnym środowisku (w takim jak przyjdzie mu żyć w dorosłym życiu), umożliwiającym start w życie. Szkoła to nie tylko edukacja, ale również praktyczna szkoła życia. Często bardzo trudna, ale to tam młody człowiek uczy się sobie stawiać granice, tak jak to też przyjdzie mu w dorosłym życiu, bronić się i ... atakować. Znam dwie osoby po katolickich szkołach (potem SGH, bardzo zdolne i z olbrzymią wiedzą. Nigdy jednak nie potrafiły ułożyć sobie życia w pracy, życia osobistego nawet nie próbowały (co powie mamusia, gdy 36 letnia panna wyjdzie na randkę albo do pubu, a tak w ogóle to po chłopakach się nie chodzi). Nie wspomnę o sposobie ubierania i prezencji w ogólnym tego słowa znaczeniu - jak z domu zakonnego. Sama odmówiłam swojej rodzinie i nie podjęłam studiów na KUL. Dzieciom swoim jednak nie przeszkodzę, jeśli by tak zdecydowały. Odpowiedz Link Zgłoś
sn0o0w Re: szkoły katolickie 17.04.09, 18:33 I jeszcze jedno - to chyba decyzja obojga rodziców, faceci też tu wchodzą, więc nie wiem czemu kierujesz swoje pytanie tylko do kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
chris30 Re: szkoły katolickie 17.04.09, 19:11 Już ktoś tu pisał, że liceum pijarów w Krakowie należy do najlepszych. Mogę to potwierdzić, tylko słowo "posłać" nie oddaje trudności - tam jest 3 kandydatów na każde miejsce i dostają się tylko najlepsi. Głupkowate opinie o "posyłaniu za karę" dowodzi tylko, że niektórzy nie wiedzą, o czym piszą. Odpowiedz Link Zgłoś
delfina77 Re: szkoły katolickie 17.04.09, 19:46 Moze poslalabym ale nie w PL. W Irlandii wiekszosc szkol srednich to szkoly katolickie ale nie wychodza z nich ludzie zniewoleni swiatopogladowo. U nas, podejrzewam, byloby to zwykle pranie mozgow a tego chce dzieciom oszczedzic. Nie wiem nawet czy na religie je posle bo 2h w tygodniu to troche za duzo, uwazam, ze mozna ten czas jakos lepiej spozytkowac Odpowiedz Link Zgłoś
japico Re: szkoły katolickie 17.04.09, 20:00 delfina77 napisała: > Moze poslalabym ale nie w PL. - - W pełni się z tą opinią zgadzam, zresztą wiele wpisów na tym forum to potwierdza. Zarówno katolicyzm, jak i szkoły katolickie w Polsce i za granicą to dwa różne światy. Sam byłem w takiej szkole pod Lille w ramach wymiany między szkołami, dyrektorka (siostra zakonna) była zdziwiona pytaniem o religię. "U nas są dzieci różnych wyznań i religia jest w niedzielę przy kościele." Szkoła była rzeczywiście super, żadnych krzyży, czy innych oznak, że to szkoła katolicka. Byliśmy też na imprezie przy kościele po mszy: u nas to niemożliwe co tam mogliśmy przeżyć. Byliśmy też później 2 tygodnie na plebanii w Normandii: proboszcz nie chciał wierzyć w to co opowiadamy o Polsce. Nie mieściło mu się w głowie. Zresztą pytania zadawaliśmy w nawiązaniu do sytuacji w jego parafii. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: szkoły katolickie 17.04.09, 22:15 Nie wiem jak na poskim podwórku, ale szkoły katolickie w Wielkiej Brytanii cieszą się opinią lepszych. Dochodzi do tego, że chodzą tam protestanckie dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
allerune Re: szkoły katolickie 17.04.09, 22:31 Dlaczego pytanie zadane jest w formie żeńskiej? Czyżby tylko kobiety miały prawo wypowiadania się na tym forum? NIGDY NIE POSŁAŁBYM DZIECKA DO SZKOŁY ZWIĄZANEJ Z JAKĄKOLWIEK RELIGIĄ Właściwię to zrobię wszystko, aby swoje dzieci trzymać jak najdalej od wszelkich przejawów robienia wody z mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
niebrzydki_jacek_kameralnie Re: szkoły katolickie 17.04.09, 23:46 Rózne są szkoły katolickie. Nie trzeba się od razu martwić,że będą chcieli uformować Ci dziecko na księdza. Generalnie wartości chrześcijańskie są ok (jeżeli są odpowiednio przekazywane), więc nawet jeśli nie jesteś wierząca to odpowiednia (podkreślam - odpowiednia) szkoła katolicka nie powinna Twojego dziecka "schrystianizować". Ja chodziłem do szkoły katolickiej w małym mieście na Górnym Śląsku i jestem zadowolony. Wszystkie te wartości przekazywali nam w sposób niewymuszony. Nikt nas nie zmuszał do wierzenia, a na religii można było naprawdę poważnie porozmawiać o rzeczach ważnych, przedstawić swój punkt widzenia, bez narażania się na jakieś represje. Co do strony naukowej - maturę na poziomie rozszerzonym z historii i wosu zdałem na 92%, z angielskiego - 94%. W zasadzie mogłem sobie wybrać dowolny uniwersytet w Polsce. Koledzy z klasy podobnie. Nie piszę tego,żeby się chwalić. Po prostu moim zdaniem matura jest najlepszym wyznacznikiem jakości pracy szkoły, ponieważ to do przygotowania do matury sprowadza się dziś rola liceum. Tyle moich osobistych doświadczeń ze szkołami katolickimi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
3miastoorg za dużo przypadków pedofilii 18.04.09, 02:23 na Zachodzie te sprawy wychodzą po latach dopiero teraz, nie wiadomo jak jest u nas. Księża to specyficzni ludzie, nie wiem czy potrafiłbym im zaufać i dać pod opiekę dziecko, szczególnie młode. Odpowiedz Link Zgłoś
blue_ula Re: szkoły katolickie 18.04.09, 09:31 mnie mierzi już sam fakt, że datki moherowych beretów inwestowane są w dochodowy biznes. Przecież te szkoły nie są bezpłatne. Każda religia to dochodowy biznes, jednak jej wyznawcom jakoś trudno to przyjąć tego do wiadomości. Odpowiedz Link Zgłoś
darmen987 Re: szkoły katolickie 18.04.09, 10:15 Do szkoły katolickiej (płatnej oczywiście) przyjmowane są dzieci bogatych rodziców, najczęściej wyrzucone z innych szkół za skandaliczne zachowanie.Kler za odpowiednie pieniądze przygarnie każdą owieczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
2grzegorz Dlaczego fanatyzm zjada rozum??? 18.04.09, 11:45 Większość szkół katolickich ma poziom zdecydowanie wyższy, niż średnia. Żeby nie być gołosłownym - w Bydgoszczy wyniki egzaminu gimnazjalnego dla szkół katolickich to 78-79 pkt, przy średniej krajowej dla dużych miast na poziomie ok. 30 pkt. W innych miastach, a także w odniesieniu do wyników matur jest podobnie. Dane za 2007 rok miasta.gazeta.pl/bydgoszcz/1,35594,5015836.html www.cke.edu.pl/images/stories/Konferencje/notatka_media_14_06_07.pdf Nie ma to jak merytoryczne komentarze i racjonalne argumenty... Odpowiedz Link Zgłoś