Dodaj do ulubionych

Warsztat nr 171

02.01.11, 18:46
We wtorek 28 grudnia 2010 roku poszlam do znajomego starszego malzenstwa, ktorym pomagam w domu. W czasie pracy zauwazylam zdjecie panstwa z ich dzieckiem. Bylo cos na tym zdjeciu, co przykulo moja uwage. Powiedzialam o tym pani , a ona przyniosla mi te rzecz i jeszcze jedna, niepokazana na zdjeciu. Co to bylo? Prosze o opisanie obu tych rzeczy. Zadawajcie pytania jakie chcecie. Mysle, ze to bedzie dosc latwy warsztat smile
Obserwuj wątek
    • fairywitch Re: Warsztat nr 171 02.01.11, 19:14
      Przedmioty ze zdjęcia:

1. Czy oba przedmioty są do siebie podobne i mają podobne funkcje?- Królowa denarów:
      Są ze sobą powiązane w jakiś sposób. Jakby jedno uzupełniało drugie, jakby tworzyły jedną całość.

2. Z jaką dziedziną życia związane są te przedmioty?- 10 buław:
      Z pracą nad sobą.

3. Do czego służą?- Świat:
      Do zajrzenia w głąb siebie, do spełnienia marzeń, poznania swojego "ja" i znalezienia miejsca w świecie. Pomagają w obserwacji ludzkiej natury.

4. Kto może się nimi posługiwać?- As denarów:
      Raczej nie dzieci. Musi to być osoba, która ma jakiś pomysł na to. Czasami wiąże się to z pewnymi kosztami. Ktoś kto jest dosyć zmobilizowany do działania.

5. Jakiej są wielkości?- Kapłanka:
      Nie zajmują dużo miejsca. Raczej zmieszczą się w każdym domu. Stawiam nawet na pewną kieszonkowość, coś mniej więcej rozmiarów książki, notatnika, ewentualnie mogą być w kształcie kuli, ale też nie jakiejś ogromnej.

6. Jak mniej więcej wyglądają?- Gwiazda, Umiarkowanie:
      Tutaj ślicznie widać to powiązanie i podobieństwo niejako tych obu przedmiotów. Mają one niemalże tę samą funkcję.
      Na pewno są ładne. Bardziej zauważane przez kobiety. Na obydwu kartach mam dzbany z wodą.

Jeszcze nie mam pomysły co do konkretnej rzeczy... ale jako, że sporo czasu zostało to może na coś wpadnę przed te kilka dni.

Wypadło przy tasowaniu- As buław: ogólnie daje to nową szansę do działania, jakiś impuls. Dzięki temu można tworzyć.

Korzystałam jak zwykle ze swoich RW pomagając sobie talią 78 drzwi. Były tam zarówno karty jak i szklana kula do wróżenia, a także pęczek kluczy. Dlatego skłonna jestem twierdzić, że ma to jakiś związek z ezoteryką/magią.
      • andgie Re: Warsztat nr 171 02.01.11, 22:33
        Dziekuje bardzo, czekam na dalsze odpowiedzi smile
      • andgie Komentarz dla Fairywitch 09.01.11, 17:49
        1. Czy oba przedmioty są do siebie podobne i mają podobne funkcje?- Królowa denarów:
        Są ze sobą powiązane w jakiś sposób. Tak, oba sa zwiazanie z ubieraniem sie.
        2. Z jaką dziedziną życia związane są te przedmioty?- 10 buław:
        Z pracą nad sobą. Hmmm. W pewnym sensie tak.

4. Kto może się nimi posługiwać?- As denarów:
        Raczej nie dzieci. Szatka jest zdecydowanie dla dzieci wink Musi to być osoba, która ma jakiś pomysł na to. Czasami wiąże się to z pewnymi kosztami. Ktoś kto jest dosyć zmobilizowany do działania. Fakt. Tylko odpowiedni zamoznych bylo stac na lalki i koronki i panie musialy wiedziec czeko chca, gdy skladaly zamowienie u krawcowych.
        5. Jakiej są wielkości?- Kapłanka:
        Nie zajmują dużo miejsca. tak.
        6. Jak mniej więcej wyglądają?- Gwiazda, Umiarkowanie:
        Na pewno są ładne. Bardziej zauważane przez kobiety. Tak smile

Gratulacje, Fairywitch, mialas sporo trafien smile
    • camaretto Re: Warsztat nr 171 03.01.11, 20:21
      Dziewczyny - oraz panowie
      W tym tygodniu z powodu obowiązków - oraz wyjazdu - do was nie dołączę
      Nie wiem czy sie dostanę do komputera również
      Tak że przez następne warsztaty nie czekajcie na mnie bynajmniej nie będę miała czasu ni możliwości uczestniczyć
      Pozdrawiam wszystkich,życzę sukcesów i jeszcze raz Dosiego Roku
      • andgie Re: Warsztat nr 171 03.01.11, 21:38
        Przykro mi,ale zycze udanego wyjazdu smile Baw sie dobrze smile
    • krolowa.mieczy Re: Warsztat nr 171 06.01.11, 18:40
      Witam po dłuuuugiej przerwie smile

Przedmiot nr 1 który byl widoczny na zdjęciu:
      1. pokaż mi ten przedmiot - umiarkowanie
      2. do czego służy - 9 kijów
      3. sens, znaczenie przedmiotu - słońce
      4. jaka jest jego funkcja w użyciu - 6 kijów

Przedmiot nr 2 poza zdjęciem:
      1. pokaż mi ten przedmiot - 2 mieczy
      2. do czego służy - eremita
      3. sens, znaczenie przedmiotu - 4 kijów
      4. jaka jest jego funkcja w użyciu - 3 mieczy

Wcześniej podczas tasowania wypadły mi trzy karty: kochankowie, rycerz mieczy i 4 kijów

Ci państwo mają syna i mały byl na zdjęciu. Trzymał szabelkę albo jakiś nóż (broń biała) - może trenował z tą bronią, uczył sie nią posługiwać? Właściwie to mam wrażenie, ze na zdjeciu była widoczna piękna pochwa na to coś, a w środku było narzędzie - szabla, bagnet, nóż McGywera wink itp.
      Umiarkowanie mówi, że składa się z 2 częsci (mam tarota Druid Craft a więc to złoty środek powstały z dwóch substancji), które do siebie idealnie pasują.

Pozdrawiam uczestnikow smile
      • andgie Re: Warsztat nr 171 06.01.11, 19:52
        Dziekuje za komentarz. Zachecam do pisanie dalszych smile
      • andgie Komentarz dla Krolowej Mieczy 09.01.11, 17:53
        Ci państwo mają syna i mały byl na zdjęciu. Swietnie.

Sklada sie z dwoch czesci, ktore idealnie do siebie pasuja Z sukienki i czapeczki.

Mysle , ze w tym rozkladzie tarot pokazal dziedzictwo, fakt, ze te rzeczy byly w rodzinie od pokolen.
    • pacha.mama Re: Warsztat nr 171 06.01.11, 22:05
      Na przełożeniu na każdej karcie trzymano coś w rękach, podejrzewam więc że to nieduże i tak było przedstawione na zdjęciu, tzn trzymane w dłoniach.
      Pytania nieskładne, zadawałam co mi do głowy przychodziło smile

Przemioty: 4 denarów/dziesięć denarów
      Te kart zasugerowały mi lalkę, misia coś z tych rzeczy. Na kartach mamy przytulanie, głaskanie. Z drugiej strony to denary, więc możliwe że coś metalowego, błyszczącego.

Wygląd (coś charakterystycznego, wskazówka): śmierć/rycerz denarów
      Na śmierci mam feniksa, więc może chodzić o błysk, światło. Z kolei na rycerzu dużo zawieszonych denarów, wszędzie sznurki.

Dlaczego przyniosła dwa przedmioty? 6 denarów
      Wygląda na to, że był to przedmiot i jego zawartość lub przedmiot i opakowanie wink ewentualnie uznała, ze to też Cię zainteresuje.

Do czego służy 1 przedmiot względem drugiego i odwrotnie: król mieczy / królowa buław
      Pojęcia nie mam big_grin
      Król mieczy siedzi, ciemno, statecznie. Królowa buław gra na harfie... to mi znów nasuwa jedynie opcję przedmiot (używanie, sprawianie przyjemności) i opakowanie (bezruch, ciemność, "odpoczywanie").

Z jaką dziedziną życia są związane? cesarzowa
      Z upiększaniem, sprawianiem przyjemności, być może z naturą.
      Z drugiej strony cesarzowa matka, pasuje do lalki smile

Do czego służą razem? 2 denary
      Klops. Wygląda na to, że mogą być używane zamiennie lub razem. Z drugiej strony może by wziąć ten jeden przedmiot trzeba sięgnąć i po drugi? A może części jakiegoś kompletu?

Dopytałam jeszcze dla pewności co robi się z przedmiotem na zdjęciu 5 mieczy
      Przedmiot jest faktycznie trzymany w rękach.

Podsumowując pojęcia bladego nie mam. Kładłam z intencją mocnego sugerowania się obrazami wink Do głowy przychodzi mi biżuteria+jakaś szkatułka, ewentualnie jakieś 2 zabawki typu lalka, miś. Jeszcze będę musiała nad tym pomyśleć.
      • andgie Re: Warsztat nr 171 06.01.11, 23:00
        Dzieki wielkie smile
      • andgie Komentarz dla Pachamamy 09.01.11, 17:56
        Na przełożeniu na każdej karcie trzymano coś w rękach, podejrzewam więc że to nieduże i tak było przedstawione na zdjęciu, tzn trzymane w dłoniach. Tak. Pani trzymala synka na reach, zastem I jego szatke J
        Przemioty: 4 denarów/dziesięć denarów
        Te kart zasugerowały mi lalkę, misia coś z tych rzeczy. Na kartach mamy przytulanie, głaskanie. To tak ladnie kojarzy sie z dzidziusiem J
        Wygląd (coś charakterystycznego, wskazówka): śmierć/rycerz denarów

Na śmierci mam feniksa, więc może chodzić o błysk, światło. Z kolei na rycerzu dużo zawieszonych denarów, wszędzie sznurki. Szatka byla dluga, wiszaca, wspaniala.

Dlaczego przyniosła dwa przedmioty? 6 denarów
        Wygląda na to, że był to przedmiot i jego zawartość lub przedmiot i opakowanie ewentualnie uznała, ze to też Cię zainteresuje. O tak J

Do czego służy 1 przedmiot względem drugiego i odwrotnie: król mieczy / królowa buław
        Pojęcia nie mam
        Król mieczy siedzi, ciemno, statecznie. Królowa buław gra na harfie... to mi znów nasuwa jedynie opcję przedmiot (używanie, sprawianie przyjemności) i opakowanie (bezruch, ciemność, "odpoczywanie"). Patrzcie I podziwiajcie wink

.
        cesarzowa matka, pasuje do lalki

Do czego służą razem? 2 denary
        Klops. Wygląda na to, że mogą być używane zamiennie lub razem . Mysle, ze tarot tu pokazal podobienstwo w funcji.
        Dopytałam jeszcze dla pewności co robi się z przedmiotem na zdjęciu 5 mieczy
        Przedmiot jest faktycznie trzymany w rękach.
        Bardzo dobrze, Pachamamo!

• tarot.marsylski Karty 07.01.11, 11:57
      andgie napisała:

> We wtorek 28 grudnia 2010 roku poszlam do znajomego starszego malzenstwa, ktory
      > m pomagam w domu. W czasie pracy zauwazylam zdjecie panstwa z ich dzieckiem. By
      > lo cos na tym zdjeciu, co przykulo moja uwage. Powiedzialam o tym pani , a ona
      > przyniosla mi te rzecz i jeszcze jedna, niepokazana na zdjeciu. Co to bylo? Pro
      > sze o opisanie obu tych rzeczy. Zadawajcie pytania jakie chcecie. Mysle, ze to
      > bedzie dosc latwy warsztat smile
      I.
      3 buławy,9 penakli,4 kielichy
      https://lh5.ggpht.com/_xhU_f8Ep0WQ/TMH5RxsIGsI/AAAAAAAAIls/6ci6My_2PPU/s128/Batons%2003.jpghttps://lh4.ggpht.com/_xhU_f8Ep0WQ/TMH5ZcplFYI/AAAAAAAAIls/kft2qaZFg0E/s128/Deniers%2009.jpghttps://lh3.ggpht.com/_xhU_f8Ep0WQ/TMH5Vjk7KvI/AAAAAAAAIls/KG_yPpvsoBw/s128/Coupes%2004.jpg

Ja bym powiedział że statek w butelce,krzesło,zabawkę,kostkę rubika,coś,co zajmuje czas,być może po czasie nudzi.To może być też jakaś poduszka,mata,kwiatek

II.
      Słońce,2 kielichów,wisielec
      https://lh3.ggpht.com/_0r00qBkmGlU/SuQWJc7BmHI/AAAAAAAAa8c/Bcfm0NKKL_U/s128/19.jpghttps://lh5.ggpht.com/_0r00qBkmGlU/SuQWSjbexLI/AAAAAAAAa9o/CbZxgnNfalY/s128/Coupes%2002.jpghttps://lh4.ggpht.com/_0r00qBkmGlU/SuQWF364rJI/AAAAAAAAa8A/hU74PAps_9A/s128/12.jpg
      tu mi się te karty nie kleją,może okulary słoneczne,jakaś podwójna figurka,może łabędzi,Coś,co zwisa

kurcze nie wiem jak to rozkminić indifferent
      • andgie Re: Karty 07.01.11, 22:33
        Dzieki, Tarocie.
        • kita32 część pierwsza interpretacji 08.01.11, 00:02

Na razie zrobiłam rozkład na pierwszą rzecz – tą, która była widoczna na zdjęciu. I już wysyłam. Jutro zrobię rozkład na tą drugą rzecz, której nie było na zdjęciu.

Rzecz ze zdjęcia, która zaintrygowała Andgie:
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/bi/zc/8ybr/8NVI6dJOGSaIPtaUlB.jpg
          Wiersz środkowy – wygląd: wielkość 4 Puchary, kształt 3 Monety, kolor Księżyc, wrażenie jakie zrobiło na Andgie 9 Kijów, kojarzy się z 4 Mieczy.
          Dół - zastosowanie : wtedy służył do – Paź Pucharów, teraz do – Paź Monet, zachowano go, bo – 2 Monet;
          Góra – wartość: dla właścicieli – Królowa Mieczy, dla innych – Król Kijów, co charakteryzuje tą rzecz – 9 Monet.

Ta rzecz jest trochę za duża (4 Puchary) jak na rzecz tego typu, aczkolwiek chyba ogólnie nie koniecznie duża. Kształt? – może trójkątne, może okrągłe? (3 Monet). Kolor może być blady, szary, stalowy, albo pożółkły lub coś jasnego na ciemnym tle (Księżyc).
          Wrażenie – może być związane z obroną, może być jakimś atrybutem siły, potęgi lub władzy. (9 Kijów). Kojarzy się z rycerstwem lub szlachectwem albo jakimś dziedzictwem (4 Mieczy).

Pełniło i pełni jakąś pomocniczą rolę (Pazie). Dawniej ta rzecz wiązała się z emocjami, uczuciem (Kielichy). Teraz jest po prostu własnością (Monety). Trzymana jest bo pasuje do czegoś/kogoś (2 Monet).

Wartość dla właścicieli jest typowo umysłowa (Królowa Mieczy) – pewnie wiąże się ze wspomnieniami. Wspomnienia mogą wiązać się z bólem lub cierpieniem, bo np. mogą przypominać wojnę lub jakąś stratę. Inni podziwiają tę rzecz (Król Kijów).

Charakterystyczne dla tego przedmiotu jest to, że jest to przedmiot w jakimś sensie luksusowy lub podnoszący rangę właścicieli tego przedmiotu (9 Monet).

Mam skojarzenia z jakimś medalem lub odznaką, albo z czymś co odziedziczyło się po przodkach – mieczem lub herbem rodowym. Mogło być to również coś dla dziecka (Pazie) – jakaś zabawka, ale tu spodziewałabym się czegoś indywidualnego, wyróżniającego tą zabawkę pośród innych zabawek tego typu.

Jeszcze nie będę czytać pozostałych interpretacji, bo został mi drugi przedmiot. Może trzeba było mi zrobić rozkład od razu na te dwie rzeczy, bo mogą być przecież powiązane, ale już trudno – rozdzieliłam temat na dwie części.
          • kita32 Re: część pierwsza interpretacji 08.01.11, 11:46
            Wczoraj jak wyłączyłam komputer - uświadomiłam sobie nagle, że tą rzeczą jest lalka. Cały rozkład mi pasuje. Kształt 3 Monety: głowa, tułów i spódnica. Kolor - blady, może lekko pożółkły. Rozmiar duży jak na lakę, ale nieduży jak na rzecz.
            Myślę, że ta lalka była z jakiegoś powodu wyjątkowa - albo była porcelanową lalką kojarzącą się ze świetnością dawnych czasów, albo wyjątkowe w niej było to, że została ręcznie z wielką miłością wykonana dla swojego dziecka.

Pewnie tą drugą rzeczą będzie coś tworzące komplet z tą lalką, ale jeszcze rozkładu nie zrobiłam - zrobię za parę godzin.
            • kita32 część druga interpretacji 08.01.11, 15:40
              Druga rzecz pokazana Andgie – ta której nie było na zdjęciu:
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/bi/zc/8ybr/rKeiARslcpPJt9NCvB.jpg
              związek z pierwszą rzeczą: 8 Mieczy.
              Do czego służyła wtedy – 7 Kijów, teraz – Słońce;
              Wielkość 3 Miecze, kształt 2 Monet, kolor Paź Mieczy;
              Coś charakterystycznego – As Monet;
              Wartość dla właścicieli – Koło Fortuny, dla innych – 10 Mieczy.

Ta druga rzecz jakoś obejmuje, ogranicza, zamyka w sobie tą pierwszą lub ciasno przylega (8 Mieczy). Może być ażurowa (Miecze).
              Służyła kiedyś do ochrony, zabezpieczenia lub schowania lub do walki (7 Kijów).
              Teraz sama w sobie jest reprezentacyjna, przyciąga uwagę, jest ozdobą (Słońce).

Wielkość – 3 Mieczy – jest odpowiednia do pierwszej rzeczy (wielkość tamtej - 3 Monet). Może być ażurowa lub przezroczysta lub prześwitująca (Miecze).
              Kształt (2 Monet) – jakiś podwójny lub symetryczny, ta rzecz może być otwierana.
              Kolor (Paź Mieczy) – stalowy, szary, fioletowy, srebrny, złoty (jak tyle kolorów wymieniam, to może coś trafię, hi! hi!).

Charakterystyczne – As Monet – Monety wskazują na kształt (2 Monet). Jest coś charakterystycznego w kształcie tej rzeczy, albo charakterystyczna jest solidność wykonania lub wartość. Jeżeli wartość, to raczej nie duża, bo As to 1, to raczej wartość związana ze wspomnieniami niż finansowa.

Wartość dla właścicieli – Koło Fortuny – mam skojarzenie z powiedzeniem „fortuna kołem się toczy”. Może ta rzecz przypomina właścicielom dawne czasy, dawną świetność lub sprawność – coś co było i minęło.
              Wartość dla innych – 10 Mieczy – przypomina wojnę, okres okupacji, może biedę, lub czasy, które nie wrócą? W każdym razie dla innych ta rzecz może mieć wartość historyczną, umysłową i może zmusza do refleksji.

No cóż, pewnie trzeba było zrobić jeden rozkład na te dwie rzeczy... Teraz mi nie gra...
              Jeżeli pierwszą rzeczą jest lalka, to drugą wózek dla niej. Ale teraz bardziej niż lalka pasuje mi miecz i pochwa do miecza.

• andgie Re: część druga interpretacji 08.01.11, 16:43
                Dziekuje bardzo, Kito smile
                • olkacool Próbuję 08.01.11, 18:44
                  Próbuję, ale od wieków nie rozkładałam kart, więc proszę o wyrozumiałość..

Sąd 3 Buław Rydwan/Przełożenie Sąd, dostrzegłaś coś, u mnie sąd to "przebudzenie", nagłe ocknięcie.. oczy jak spodki tongue_out oooo, ale fajne
                  3 Buław - zapytałaś o to i Rydwan, pytanie spowodowało reakcję.. przyniesienie przedmiotu, ożywienie..

Co przykuło uwagę..4 Buław .. coś co jest w domu, mogą używać tego wszyscy, mali i duzi, może ma 4 boki, albo 4 kąty..może instrument jakiś.. często 4 Buław to dobra zabawa przy muzyce.. może więc bębenek, pozytywka?

Przedmiot1
                  Ogólnie, co to jest 4 Monet Królowa Buław
                  Coś w kształcie sześcianu, na karcie mam szkatułkę a mężczyzna trzyma klucz do niej, może trzeba coś przekręcić, przycisnąć by otworzyć, jakiś mechanizm.. piękne i raczej kobietom bardziej się podoba, bo królowa Buław..
                  trzeba zadziałać tym przedmiotem, poruszać..

do czego służy, przeznaczenie 10 Buław 3 Buław,
                  obie karty aktywne, mam pieska na karcie.. może do słuchania (tak jak pies słucha poleceń) i ruchu.. tańczenia (3 Buław mi pokazuje ruch, zmianę pozycji ciała) czy samego przedmiotu.. trzeba nim poruszać by wprawić coś w ruch..

wielkość 3 Kielichy 9 Kielichów Mieści się w dłoni, może składa się z kilku elementów..

kształt 10 Monet Kapłanka Nieco opływowy, może nawet okrągły, otwiera się zamyka.. ma wnętrze (Kapłanka), albo podwójne dno.. "coś pod spodem", tak mi się kojarzy.. wink Jak coś w czymś.. szkatułka pasuje.

Z czego zrobiony 10 Mieczy z metalu.. z czegoś twardego, może szkło.. coś o co trzeba dbać, bo może się potłuc jak spadnie.. Tu mi się kojarzy taka kula, co ma śnieg w środku.

Kolor 2 Kielichy srebro, niebieski, szary ewentualnie... mieni się może.. i chyba leciutko złote..może odrobinka ciemniejszych barw, jak brąz np..

Cecha charakterystyczna Król Mieczy, jest gwałtowny.. z gwałtownym ruchem mi się kojarzy..

Przedmiot2
                  Ogólnie, co to jest As Monet Król Monet coś okrągłego, mieści się w dłoni, może dosłownie moneta, albo coś o opływowych kształtach, piękne raczej, ozdoba może być.. biżuteria?

do czego służy, przeznaczenie 5 Mieczy 2 Buław
                  do patrzenia na to, jest ładne, ozdobne, skupia wzrok innych... może ciut ciężkie?

wielkość As Mieczy Paź Mieczy mieści się dłoni, podłużne..

kształt 2 Miecze Rycerz Mieczy Składa się z dwóch części (może przecięte ze sobą).. albo załamuje się, składa, zwija....

Z czego zrobiony Królowa Mieczy z czegoś twardego, srebro (jak łańcuszek), porcelana, metal, drewno..

Kolor 3 miecze metaliczny, szaro-niebieski może element czerwieni..

Cecha charakterystyczna 5 Kielichów wzbudza emocje, nostalgie, może smutek..albo przelewa się przez ręce, nie jest "sztywne".. tylko lejące.. łańcuszek z wisiorkiem mi pasuje..

Ten pierwszy przedmiot kojarzy mi się ze szkatułką na skarby, skarbonką na monetki, zabawką... kulą ze śniegiem.. drugi to ozdoba,albo jakaś sprytna zabawka, łamigłówka?

Nic więcej nie wycisnę, jak choć odrobinkę trafię to super big_grin
                  • andgie Re: Próbuję 08.01.11, 20:53
                    Dzieki wielkie smile
                  • kita32 Re: Próbuję 08.01.11, 21:07
                    Olko, jak miło że pojawiłaś się znowu smile
                    • olkacool Re: Próbuję 08.01.11, 21:25
                      Dzięki Kito.. miałam przerwę, ale najwyższy czas zacząć ponownie stawiać karty żeby nauka nie poszła w las ;P
                  • andgie Komentarz dla Olkacool 09.01.11, 18:22
                    Sąd 3 Buław Rydwan/Przełożenie Sąd, dostrzegłaś coś, u mnie sąd to "przebudzenie", nagłe ocknięcie.. oczy jak spodki oooo, ale fajne O tak smile
                    3 Buław - zapytałaś o to i Rydwan, pytanie spowodowało reakcję.. przyniesienie przedmiotu, ożywienie.. Zdecydowanie.

Wielkość 3 Kielichy 9 Kielichów Mieści się w dłoni, może składa się z kilku elementów.. Miesci sie w rekach i tak, sklada sie z dwoch czesci, a czasem, w chlodniejsze dni, zakladano chrzczonym dzieciom haleczke, czyli nawet trzy czesci.

kształt 10 Monet Kapłanka Nieco opływowy, może nawet okrągły, otwiera się zamyka.. ma wnętrze (Kapłanka), albo podwójne dno.. "coś pod spodem", tak mi się kojarzy.. Jak coś w czymś.. Moze pokazany sa warstwy koronek?

Z czego zrobiony 10 Mieczy z metalu.. z czegoś twardego, może szkło.. coś o co trzeba dbać,

Przedmiot2
                    Ogólnie, co to jest As Monet Król Monet coś okrągłego, mieści się w dłoni, może dosłownie moneta, albo coś o opływowych kształtach, piękne raczej, ozdoba może być.. biżuteria? faktycznie, nieduza i piekna lalka.

do czego służy, przeznaczenie 5 Mieczy 2 Buław do patrzenia na to, jest ładne, ozdobne, skupia wzrok innych... może ciut ciężkie? Ha, ha! Bylam zaskoczona, bo lalka byla ciezka, nie wiem, z czego wykonana, ale zapewne chodzilo o nadanie stabilnosci modelowi.
                    wielkość As Mieczy Paź Mieczy mieści się dłoni, podłużne.. lalka raczej wysoka niz szeroka smile

Cecha charakterystyczna 5 Kielichów wzbudza emocje, nostalgie, tak.

Jest super Olkacool, naprawde sporo trafilas.
              • kita32 Re: część druga interpretacji 08.01.11, 18:18
                > Jeżeli pierwszą rzeczą jest lalka, to drugą wózek dla niej.

...Ubrania dla lalki też by pasowały.

Przejrzałam szybciutko co inni napisali (szybko i pobieżnie, bo nie miałam czasu) i widzę, że już była w odpowiedziach i lalka i mieczyk z pochwą. Nic nowego więc nie wymyśliłam...
                • andgie Komentarz do komentarza Kity ;) 09.01.11, 18:38
                  > Jeżeli pierwszą rzeczą jest lalka, to drugą wózek dla niej.

...Ubrania dla lalki też by pasowały.

Ubranko! Gratulacje, Kito !
              • andgie Komentarz dla Kity II czesc 09.01.11, 18:14
                Sama w sobie jest reprezentacyjna, przyciąga uwagę, jest ozdobą (Słońce).
                Tak, jest sliczna.
                Wielkość – 3 Mieczy – jest odpowiednia do pierwszej rzeczy (wielkość tamtej - 3 Monet). Może być ażurowa lub przezroczysta lub prześwitująca (Miecze). Szatka byla wykonana z cieniutkiego materialu i koronek.

Charakterystyczne – As Monet – Monety wskazują na kształt (2 Monet). Jest coś charakterystycznego w kształcie tej rzeczy, albo charakterystyczna jest solidność wykonania lub wartość. Bardzo wysoka. Jeżeli wartość, to raczej nie duża, bo As to 1, to raczej wartość związana ze wspomnieniami niż finansowa. Nie wiem , ile dzis taka lalka jest warta, ale chyba nie jakas fortune, choc oczywiscie, kolekcjonerzy pewnie zaplaciliby dobrze .

Wartość dla właścicieli – Koło Fortuny – mam skojarzenie z powiedzeniem „fortuna kołem się toczy”. Może ta rzecz przypomina właścicielom dawne czasy, dawną świetność lub sprawność – coś co było i minęło. na pewno tak, choc akurat ci panstwo maja sie bardzo dobrze i ich rodzina tez.
                Wartość dla innych – 10 Mieczy – przypomina[czasy, które nie wrócą?[/b] W każdym razie dla innych ta rzecz może mieć wartość historyczną, umysłową i może zmusza do refleksji. Tak.

Zupelnie niezle.
                • kita32 Re: Komentarz dla Kity II czesc 09.01.11, 18:23
                  Mnie trochę pomieszały się te rzeczy. Niektóre odpowiedzi do pierwszej rzeczy pasują do drugiej i na odwrót...
                  • andgie Re: Komentarz dla Kity II czesc 09.01.11, 18:26
                    Zgadza sie wink
          • andgie Komentarz dla Kity, I czesc 09.01.11, 18:08
            Ta rzecz jest trochę za duża (4 Puchary) jak na rzecz tego typu, aczkolwiek chyba ogólnie nie koniecznie duża. Hmm. Znacznie wieksza niz szatka , w ktorej ochrzczono mnie wink
            Kolor może być blady, szary, stalowy, albo pożółkły Faktycznie, juz nieco pozolkla, po 160latach ma prawo smile
            Wrażenie – może być związane z obroną, może być jakimś atrybutem siły, potęgi lub władzy. (9 Kijów). Kojarzy się z rycerstwem lub szlachectwem albo jakimś dziedzictwem (4 Mieczy). W rodzinie od pokolen.

Wartość dla właścicieli jest typowo umysłowa (Królowa Mieczy) – pewnie wiąże się ze wspomnieniami. Inni podziwiają tę rzecz (Król Kijów). ja ja bardzo podziwialam .

Charakterystyczne dla tego przedmiotu jest to, że jest to przedmiot w jakimś sensie luksusowy lub podnoszący rangę właścicieli tego przedmiotu (9 Monet). Koronki i jeszcze wiecej koronek, tak, luksus.

Mam skojarzenia z czymś co odziedziczyło się po przodkach – mieczem lub herbem rodowym. Mogło być to również coś dla dziecka (Pazie) –
            Znakomicie, Kito smile
      • andgie Komentarz dla Tarota Marsylskiego 09.01.11, 18:01
        Tu mi się te karty nie kleją,może okulary słoneczne,jakaś podwójna figurka,może łabędzi,Coś,co zwisa Szatka byla dluga i wiszaca, a lalka przdstawiala pania w dlugiej, ciagnacej sie sukni.
        Sorki, Tarocie, nie tym razem wink
    • ak8481 Re: Warsztat nr 171 09.01.11, 15:03
      I rzecz:
      krol monet, 7 mieczy, 9 bulaw
      Mysle ze jest jakis przedmiot zwiazy z wojna, noz lub jakas bron.

II rzecz:
      9 mieczy, 4 miecze, 9 monet
      Moze jakis cenny zegarek na lancuszku, nie mam pojecia.

Przepraszam ze tak pozno. Pozdrawiam
      • andgie Rozwiazanie 09.01.11, 17:44
        Jest wpol do szostej, wiec czas na rozwiaznie.
        To bylo zdjecie z chrztu synka panstwa. Moja uwage przykuja cudnej urody szatka chrzcielna . Przepiekna, dluga. Pani mi przyniosla mi te szatke. Wykonana recznie przez przodkinie pani w 1844roku. To byla najstarsza rzecz z ubran , ktora kiedykolwiek trzymalam w rekach. Zachwycila mnie precyzja roboty, wszystko szyte, haftowane recznie. Cudne.
        Widzac moj entuzjazm pani przyniosla lalke demonstracyjna W czasach, gdy nie bylo kolorowych zdjec, krawcowe mialy takie lalki, aby pokazac klientkom, jak bedzie wygladac suknia po skonczeniu. Lalka miala ok. 30cm dlugosci i znowu zachwycila mnie precyzja wykonania, dballosc o szczegoly, w tym wydawaloby sie pomocniczym przedmiocie. Rece lalki byly wykonane z cieniutkiej skorki. Sliczne cacko.
        • kita32 Re: Rozwiazanie 09.01.11, 17:53
          Wow, świetne przedmioty!
        • krolowa.mieczy Re: Rozwiazanie 09.01.11, 18:18
          Niesamowite!
          Mieczowe karty, a ubranko do chrztu! big_grin
        • andgie Re: Rozwiazanie 09.01.11, 18:35
          Zaskoczylo mnie, ze wiele ludzi pisalo o broni i mialo karty Mieczy w rozkladach. Mysle, ze tarot informowal o dziedzictwie, dawnych czasach oraz... koronkach. Zwiewnych, wielowarstwowych. Ubranko bylo dlugie, gdy pani trzymala synka na rekach, prawie siegalo ziemi.
        • andgie Zwyciezca 09.01.11, 18:41
          Zwyciezca tego warsztatu zostaje Kita smile Jako jedyna podala nazwy obu przedmiotow : ubranko i lalka. Wielkie wyroznienie dla Pachamamy smile

• kita32 Re: Zwyciezca 09.01.11, 18:46
            Ale się cieszę!!!

• klamra Re: Zwyciezca 09.01.11, 18:47
            gratulacje Kito! jak zwykle świetnie Ci poszło
            • kita32 Re: Zwyciezca 09.01.11, 18:50
              Dzięki za gratulacje smile

Pachamamo, gratulacje!
              Gratulacje dla wszystkich, dobrze poszły warsztaty smile
          • pacha.mama Re: Zwyciezca 10.01.11, 11:46
            Dziękuję wink
            Ot, i tak mi się nasunęło z dyskusji z Szkółce Tarota. Pierwsza myśl to lalka a potem dokładane karty i woda z mózgu . Chyba mniej znaczy więcej a pierwsza myśl należy łapać i nie wypuszczać big_grin
      • andgie Komentarz dla Ak8481 09.01.11, 18:24

Mysle ze jest jakis przedmiot zwiazy z wojna, noz lub jakas bron.

II rzecz:
        9 mieczy, 4 miecze, 9 monet
        Moze jakis cenny zegarek na lancuszku, nie mam pojecia.

Sorki, Ak8481 . Moze karty pokazaly dziedzictwo, historie?
        • olkacool :) 09.01.11, 18:54
          Kito!!!
          Gratulacje smile Jak zwykle świetna big_grin
          i dzięki za warsztat, bo każdy czegoś uczy smile
          • kita32 Re: :) 09.01.11, 18:59
            Warsztat był bardzo ciekawy. Ten nas dużo nauczył. Miecze wskazały na dziedzictwo, skojarzenie ze szlachectwem, historię...

Olko, dziękuję za miłe słowa smile.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka