Dodaj do ulubionych

Golden Tarot

27.03.07, 00:36
Czy ma tu jakies milosniczki?
goldentarot.com/
smile)

Dostalam te talie w zeszlym roku na urodziny, zachwycona kolazem
sredniowiecznych obrazow. Dluga ja wylacznie ogladalam, a teraz powoli
zaczynam jej uzywac, choc nie zawsze pasuje mi do nastroju - ze wzgledu na
zrodlo obrazow jest przesycona specyficzna energia i religijna symbolika. Nie
jest trudna wrozebnie - opiera sie na symbolice Ridera-Waite'a i ksiazki
sluzace do jego nauki bardzo dobrze nadaja sie do tej talii (poza tym w
zestawie z kartami Golden Tarot jest bardzo pomocna ksiazeczka, zawierajaca
wiecej informacji, niz standardowa instrukcja). Mysle, ze ze wzgledu na
czytelnosc i wysoka kompatybilnosc z licznymi na rynku podrecznikami do R-W
spokojnie moze sluzyc jako talia dla poczatkujacych. Jest to obowiazkowa talia
dla kolekcjonerow - bardzo elegancka, stylowa i do tego swietnie wykonana. Nie
znam drugiej talii wydrukowanej na tak znakomitym papierze. Talia na lata,
nawet dla osob czesto korzystajacych z kart smile)
Obserwuj wątek
    • wiosenka1986 Re: Golden Tarot 27.03.07, 21:23
      Ja jestem wielką miłośniczką tej talii. I jestem jej wierna (aż do jej zdarcia).
      Talia jest przepiękna; gdy ją pierwszy raz zobaczyłam od razu wiedziałam,
      że "to jest ta". I chociaż naoglądałam się kilkudziesięciu talii Golden Tarot
      jest moim ulubionym. Jakość papieru dwa, ale obrazy, reprodukcje... są cudowne!
      Bardzo podoba mi się "Śmierć", która chyba najlepiej pokazuje przemianę, która
      musi zajść, i jest pozbawiona strachu, lęku, grozy - ale właśnie spokoju i
      ulgi; przepiękny Eremita z sarenką i lampą pośrodku ciemnego lasu.
      Podobnie Cesarzowa, czy Moc, która choć raz nie zamyka lwu pyska.
      Jednym słowem - cudowna Talia.
      - Przynajmniej dla mnie.

Moc pozdrowień
      Wiosenka

• wiosenka1986 Re: Golden Tarot 05.04.07, 12:58
        Czyżby nikt oprócz mnie i dori7 nie używał talii Golden Tarot...?
        Zastanawiające wink
        Pozdrowienia!
        • gosiadzika Re: Golden Tarot 05.04.07, 13:01
          mie się nie specjalnie ona podoba.. no ale każdy może mieć swoje zdanie prawda smile)
          • dori7 Re: Golden Tarot 05.04.07, 13:11
            gosiadzika napisała:

> mie się nie specjalnie ona podoba.. no ale każdy może mieć swoje zdanie prawda
            > smile)

Nic dziwnego, ze nie kazdemu sie podoba - po pierwsze, sztuka sredniowieczna
            jest specyficzna; po drugie, nie kazdy lubi technike kolazu; po trzecie i
            najwazniejsze - energia tej talii nie musi wszystkim pasowac! Jest bardzo mocno
            nasycona sredniowieczem i odwolaniami do tamtego porzadku swiata, a to niektorym
            po prostu przeszkadza.
            • iokepine Re: Golden Tarot 05.04.07, 13:22
              Jak dla nie ona jest do patrzenia, anie do do wróżenia.
              • dori7 Re: Golden Tarot 05.04.07, 14:45
                Czy ja wiem? Akurat "wrozalna" to ona jest bardzo big_grin Po prostu Rider-Waite, tyle
                ze zamiast koslawych obrazkow sa fragmenty sredniowiecznych dziel sztuki.
                Przestawienie sie na prace z Golden Tarotem po Tarocie R-W jest latwe i szybkie.
              • kawa_malinowa Re: Golden Tarot 06.04.07, 23:15
                a dla mnie przede wszystkim ładna wizualnie z nastawieniem, że może kiedyś... smile
                a i wtedy raczej do oglądania niż do wróżenia - średniowieczną sztukę lubię, ale
                jej krąg tematyczny już mniej, jesli wiecie o co chodzi smile
        • dori7 Re: Golden Tarot 05.04.07, 13:07
          wiosenka1986 napisała:

> Czyżby nikt oprócz mnie i dori7 nie używał talii Golden Tarot...?
          > Zastanawiające wink

Zwlaszcza, ze to chyba jedna z najlepiej spzredajacych sie talii takze na
          polskim rynku - zagladam czasem na allegro i widze, ze zawsze sa na nia chetni.
    • jayanti Re: Golden Tarot 06.04.07, 23:40
      Mam tą talię i bardzo ją lubię, używam ją do wróżenia, ale ponieważ mam wiele
      talii bardzo różnych, muszę mieć nastrój, by ją wziąć, co odnosi się wszakże do
      każdej innej.
      Mam jedną uwagę do autorki, a mianowicie brak konsekwencji. Jeśli użyła sztuki
      średniowiecznej, która w całośći była religijna, to należało albo na wszystkich
      kartach zachować aureole albo na wszystkich je opuścić. Nie przepadam także za
      kartami dworskimi, zdecydowanie najlepsze są Małe Arkana.
      • dori7 Re: Golden Tarot 08.04.07, 11:00
        jayanti napisała:

> Mam jedną uwagę do autorki, a mianowicie brak konsekwencji. Jeśli użyła sztuki
        > średniowiecznej, która w całośći była religijna, to należało albo na
        > wszystkich kartach zachować aureole albo na wszystkich je opuścić.

No wlasnie, spotkalam sie wielokrotnie z tym zarzutem, wielu osobom te
        niekonsekwentnie stosowane aureole przeszkadzaja. Ja traktuje je raczej jako
        element dekoracyjny i jakos nie mam do nich specjalnych zastrzezen.

> Nie przepadam także za
        > kartami dworskimi, zdecydowanie najlepsze są Małe Arkana.

Jak dla mnie np. karty dworskie Kielichow sa swietne, takze Rycerz Mieczy. Ale
        masz racje, ze w calej talii najbardziej udane sa Male Arkana od Asow do
        Dziesiatek. Zwlaszcza Asy bardzo mi odpowiadaja, choc zazwyczaj nie lubie
        postaci anielskich na kartach. Te sa bardzo sugestywne i rzeczywiscie uosabiaja
        energie poszczegolnych zywiolow.
    • dori7 Re: Golden Tarot 02.05.07, 12:16
      Golden Tarot to ostatnio moja podstawowa talia, usunela w cien nawet Jane
      Austen, od ktorej musze troszeczke odpoczac smile)

Jak meczylam sie wrozac talia Waite'a, ktora dla mnie jest paskudnie brzydka, to
      z ta talia jest po prostu rewelacyjnie. Ta sama uniwersalna symbolika i
      wszechstronnosc, a jaka przyjemnosc patrzenia. Poza tym - odkrylam, ze ta talia
      to dla mnie samograj interpretacyjny. Z zadna inna nie mam tak, ze zaczynam
      czytac karty i po prostu wiem, co maja znaczyc w odniesieniu do danej sprawy.
      Sama przezylam kilka razy autentyczny szok.

Co jeszcze mnie dziwi - wiele osob z grona tarocistow mowilo mi, ze ta talia
      jest smutna. Rzeczywiscie, postacie z tych kart nie usmiechaja sie nigdy. Ale
      podobnego wrazenia nia miala zadna z osob niezajmujacych sie Tarotem! Na pewno
      jest tak, ze one patrza inaczej na karty, ale mysle, ze przede wszystkim na
      energetyce tej talii odbila sie historia jej powstania, tak jak w jej
      pierwowzorze - Tarocie Ridera-Waite'a.

Z Tarotem Waite'a wiaze sie historia nieszczesliwej milosci i ja to czuje w tej
      talii, mimo wesolych kolorow itd. Odwrotnie jest z Golden Tarotem - jego
      historia to opowiesc o fascynacji swiatem Tarota, o radosci tworzenia talii,
      ktora miala byc wylacznie projektem artystycznym i o niespodziewanym sukcesie,
      jakim zakonczyla sie kardziez rysunkow autorki. Ktos skopiowal wystawione w
      internecie karty z tej talii i wydal jako kalendarz, czerpiac zyski z kradziezy
      cudzej pracy. Sprawa wyszla na jaw, bo zobaczyl to jeden z wielbicieli jej
      tworczosci i naglosnil sprawe. W efekcie blyskawicznie znalazlo sie wydawnictwo
      (U.S. Games System, jeden z najwiekszych wydawcow Tarota!), ktore wydalo karty,
      a talia zdobyla swiatowy rozglos. To jak opowiesc o zwyciestwie dobra nad zlem i
      triumfie sprawiedliwosci smile)
      • iokepine Re: Golden Tarot 04.05.07, 20:51
        Stwierdzam, że przy oglądaniu - Golden Tarot jest taki sobie, natomiast przy
        wróżeniu - super!! Miałam okazję doświadczyć wczoraj z rączek Dori, a Dori z
        moich jak zwykle z Cat Peoplesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka