ma_ewa01 03.11.08, 14:11 Czy ktoś może coś powiedzieć o tarotowych ksiązkach Flavio Anusza Droga Adepta, Praktyka Mistrza, Rozważania Mistrza? M Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
canada53 Re: O Flavio Anuszu... 06.11.08, 21:46 Nie chciałabym być posądzona o prywatę (bo akurat znam Flavia osobiście i być może na te książki trudno mi jest spojrzeć tak do końca obiektywnym okiem), ale skoro nikt nie zabiera głosu, to jednak się wypowiem. Są to trzy niewielkie i niezbyt drogie książeczki ukazujące Tarota jako całościowy system. Nie znajdzie się tam opisów typu "co poszczególne karty znaczą na poszczególnych pozycjach", ale można dzięki nim dobrze zrozumieć i wyczuć energie wszystkich arkanów oraz zachodzące pomiędzy nimi powiązania. To książki pełne przypowieści, nawiązań do innych dziedzin ezoteryki, osobistych doświadczeń autora, napisane są lekkim piórem i z wielkim poczuciem humoru oraz dystansem do siebie samego (cały Flavio!). Autor pisze bez częstego w wypadku takich pozycji "zadęcia", nie komplikuje niepotrzebnie symboliki i tłumaczy wszystko w bardzo życiowy i prosty sposób. Jest tam opisanych parę ciekawych rozkładów (miedzy innymi i ten na 12 domów astrologicznych), Flavio podaje też kilka przykładowych interpretacji. Czyli: najpierw opisuje problem i zadane pytanie, następnie wyciągnięte na ten problem karty i ich analizę, a na koniec podaje jak się sprawy rozwiązały w rzeczywistości. Mnie osobiście takie podejście do Tarota bardzo odpowiada, bo wolę aby ktoś pokazał mi tylko ogólny kierunek i otworzył na myślenie w pewien sposób, a ja już sobie poprzez analogię dopowiem resztę. Jeśli jednak ktoś poszukuje gotowych regułek czy formułek, to ich w tych książkach (ani też na kursach u Flavia) nie znajdzie. Odpowiedz Link
ma_ewa01 Re: O Flavio Anuszu... 06.11.08, 22:05 Dziękuję, Canado, za Twój głos w sprawie.Właśnie najbardziej obawiałam sie jeszcze jednej pozycji z opisem wszystkich kart po kolei. Udało mi sie przebrnąc jedynie przez I częsć Tarota Intuicyjnego B. Antonowicz. Przy drugiej, ze tak powiem wymiękłam...Teraz właściwie korzystam tylko z taraki, rzadko otwierajac ksiązki. I tak nie jestem w stanie spamiętac tych wszystkich znaczeń, często wyciągniętych z kapelusza. Potrzebuję systemu, zasady, reszte dopowiem sobie sama.Z tego, co napisałas wnosze, że Flavio będzie w sam raz. Mam jeszcze chrapkę na pozycję "Tarot wróżebny i intuicyjny" W Jóźwiaka.Jak myślisz, będzie dobry? A może mogłabyś cos polecić od siebie. Chętnie skorzystam z Twojego doswiadczenia, jesli pozwolisz. Pozdrawiam serdecznie M Odpowiedz Link
canada53 Re: O Flavio Anuszu... 06.11.08, 22:46 Oj, za wiele Ci chyba nie pomogę, bo właściwie poza książkami Flavia nie czytałam wielu innych książek o Tarocie. Próbowałam kiedyś przebrnąć przez Suligę, ale bez większych efektów. Co do książek Jóźwiaka, to już tu chyba się dziewczyny wypowiadały i go chwaliły, ale ja go nie czytałam, więc nie mogę nic napisać. Książek Basi Antonowicz też zresztą nie czytałam, w ogóle jeśli idzie o literaturę o Tarocie, to marny ze mnie doradca. Nie lubię się uczyć z książek, szczególnie jeśli o ezoterykę idzie. Odpowiedz Link
ma_ewa01 Re: O Flavio Anuszu... 07.11.08, 07:08 Ja też jakoś nie mogę strawić Tarota Magów Suligi. Jest dużo tekstu, którego w ogóle nie rozumiem, zbyt skomplikowny, jak dla mnie i zbyt naukowy. Może kiedyś dorosnę do tej książki, na razie dałam sobie spokój.Jeśli chodzi o Jóżwiaka to mam ochotę na jego kurs astrologii przez internet, tylko czekam na nowa edycję. Jeszcze raz dziękuję Canado, ze ze mna o tym pogadałaś... M Odpowiedz Link
rasatabula Re: O Flavio Anuszu... 07.11.08, 09:27 ma_ewa01 napisała: > Jeśli chodzi o Jóżwiaka to > mam ochotę na jego kurs astrologii przez internet, tylko czekam na nowa edycję. Też o tym myślałam jeżeli wytrwam w pomyśle to się spotkamy Tak sobie też myślałam, że skoro pluton już skarłowaciał przed moim kursem astrologii, to może jak wezmę w nim udział nic to planetom nie zaszkodzi )) Odpowiedz Link
kita32 kurs WJ 07.11.08, 14:42 Hej, dziewczyny, Wojtek właśnie zaczął nowy temat "synastrie" i przez listopad będzie dopisywał chętnych, a potem zamknie listę. A kurs "podstawy" rozpocznie się chyba w styczniu, bo obecnie trwa aktualny kurs "podstawy", który jest już zamknięty. Ja już jestem weteranem i na wszystkie kursy, na które się zapiszę, uczęszczam bezpłatnie. Jestem na forum "rozszerzony", "pary" (czyli synastrie), oraz w "klubie" i "tarocie", które są dla wszystkich bezpłatne, z tym, że aktualnie mało się tam dzieje. Miło mi będzie kiedyś się tam z Wami spotkać, bo jak zapiszecie się na podstawy lub pary, to będziecie również na forum rozszerzony (o ile będziecie chciały tam być). Forum zamknięte, to jednak do nauki astrologii - najlepsza forma z wszystkich for internetowych, bo najlepiej uczyć się na sobie i na swoich bliskich oraz na znajomych... Odpowiedz Link
kita32 "Tarot wróżebny i intuicyjny" 07.11.08, 14:52 Mam jeszcze > chrapkę na pozycję "Tarot wróżebny i intuicyjny" W Jóźwiaka.Jak myślisz, będzie > dobry? .....Uczyłam się tarota zaczynając od tej książki. Sposób pisania Wojtka Jóźwiaka mi odpowiada, bo czuje się, że on myśli, zastanawia się - i to mobilizuje do samodzielnego analizowania kart i myślenia nad ich symboliką. Odpowiedz Link
ma_ewa01 Re: "Tarot wróżebny i intuicyjny" 07.11.08, 18:18 Zobaczcie , jaki opis tej pozycji znalazłam. W sam raz dla mnie. Zdaje się, ze tego szukałam! sklep.tarotnet.pl/product_info.php?ref=117&products_id=53&affiliate_banner_id=1 M Odpowiedz Link