Dodaj do ulubionych

O Flavio Anuszu...

03.11.08, 14:11
Czy ktoś może coś powiedzieć o tarotowych ksiązkach Flavio Anusza
Droga Adepta, Praktyka Mistrza, Rozważania Mistrza?
Msmile
Obserwuj wątek
    • canada53 Re: O Flavio Anuszu... 06.11.08, 21:46
      Nie chciałabym być posądzona o prywatę (bo akurat znam Flavia osobiście i być
      może na te książki trudno mi jest spojrzeć tak do końca obiektywnym okiem), ale
      skoro nikt nie zabiera głosu, to jednak się wypowiem. Są to trzy niewielkie i
      niezbyt drogie książeczki ukazujące Tarota jako całościowy system. Nie znajdzie
      się tam opisów typu "co poszczególne karty znaczą na poszczególnych pozycjach",
      ale można dzięki nim dobrze zrozumieć i wyczuć energie wszystkich arkanów oraz
      zachodzące pomiędzy nimi powiązania. To książki pełne przypowieści, nawiązań do
      innych dziedzin ezoteryki, osobistych doświadczeń autora, napisane są lekkim
      piórem i z wielkim poczuciem humoru oraz dystansem do siebie samego (cały
      Flavio!). Autor pisze bez częstego w wypadku takich pozycji "zadęcia", nie
      komplikuje niepotrzebnie symboliki i tłumaczy wszystko w bardzo życiowy i prosty
      sposób. Jest tam opisanych parę ciekawych rozkładów (miedzy innymi i ten na 12
      domów astrologicznych), Flavio podaje też kilka przykładowych interpretacji.
      Czyli: najpierw opisuje problem i zadane pytanie, następnie wyciągnięte na ten
      problem karty i ich analizę, a na koniec podaje jak się sprawy rozwiązały w
      rzeczywistości.
      Mnie osobiście takie podejście do Tarota bardzo odpowiada, bo wolę aby ktoś
      pokazał mi tylko ogólny kierunek i otworzył na myślenie w pewien sposób, a ja
      już sobie poprzez analogię dopowiem resztę. Jeśli jednak ktoś poszukuje gotowych
      regułek czy formułek, to ich w tych książkach (ani też na kursach u Flavia) nie
      znajdzie.
    • ma_ewa01 Re: O Flavio Anuszu... 06.11.08, 22:05
      Dziękuję, Canado, za Twój głos w sprawie.Właśnie najbardziej obawiałam sie
      jeszcze jednej pozycji z opisem wszystkich kart po kolei. Udało mi sie przebrnąc
      jedynie przez I częsć Tarota Intuicyjnego B. Antonowicz. Przy drugiej, ze tak
      powiem wymiękłam...Teraz właściwie korzystam tylko z taraki, rzadko otwierajac
      ksiązki. I tak nie jestem w stanie spamiętac tych wszystkich znaczeń, często
      wyciągniętych z kapelusza. Potrzebuję systemu, zasady, reszte dopowiem sobie
      sama.Z tego, co napisałas wnosze, że Flavio będzie w sam raz. Mam jeszcze
      chrapkę na pozycję "Tarot wróżebny i intuicyjny" W Jóźwiaka.Jak myślisz, będzie
      dobry? A może mogłabyś cos polecić od siebie. Chętnie skorzystam z Twojego
      doswiadczenia, jesli pozwolisz.
      Pozdrawiam serdecznie
      Msmile

• canada53 Re: O Flavio Anuszu... 06.11.08, 22:46
        Oj, za wiele Ci chyba nie pomogę, bo właściwie poza książkami Flavia nie
        czytałam wielu innych książek o Tarocie. Próbowałam kiedyś przebrnąć przez
        Suligę, ale bez większych efektów.
        Co do książek Jóźwiaka, to już tu chyba się dziewczyny wypowiadały i go
        chwaliły, ale ja go nie czytałam, więc nie mogę nic napisać. Książek Basi
        Antonowicz też zresztą nie czytałam, w ogóle jeśli idzie o literaturę o Tarocie,
        to marny ze mnie doradca. Nie lubię się uczyć z książek, szczególnie jeśli o
        ezoterykę idzie.
        • ma_ewa01 Re: O Flavio Anuszu... 07.11.08, 07:08
          Ja też jakoś nie mogę strawić Tarota Magów Suligi. Jest dużo tekstu, którego w
          ogóle nie rozumiem, zbyt skomplikowny, jak dla mnie i zbyt naukowy. Może kiedyś
          dorosnę do tej książki, na razie dałam sobie spokój.Jeśli chodzi o Jóżwiaka to
          mam ochotę na jego kurs astrologii przez internet, tylko czekam na nowa edycję.
          Jeszcze raz dziękuję Canado, ze ze mna o tym pogadałaś...
          Msmile
          • rasatabula Re: O Flavio Anuszu... 07.11.08, 09:27
            ma_ewa01 napisała:

> Jeśli chodzi o Jóżwiaka to
            > mam ochotę na jego kurs astrologii przez internet, tylko czekam na nowa edycję.

Też o tym myślałam smile jeżeli wytrwam w pomyśle to się spotkamy smile Tak sobie też
            myślałam, że skoro pluton już skarłowaciał przed moim kursem astrologii, to może
            jak wezmę w nim udział nic to planetom nie zaszkodzi smile))
            • kita32 kurs WJ 07.11.08, 14:42
              Hej, dziewczyny, Wojtek właśnie zaczął nowy temat "synastrie" i przez listopad
              będzie dopisywał chętnych, a potem zamknie listę. A kurs "podstawy" rozpocznie
              się chyba w styczniu, bo obecnie trwa aktualny kurs "podstawy", który jest już
              zamknięty.

Ja już jestem weteranem wink i na wszystkie kursy, na które się zapiszę,
              uczęszczam bezpłatnie. Jestem na forum "rozszerzony", "pary" (czyli synastrie),
              oraz w "klubie" i "tarocie", które są dla wszystkich bezpłatne, z tym, że
              aktualnie mało się tam dzieje.

Miło mi będzie kiedyś się tam z Wami spotkać, bo jak zapiszecie się na
              podstawy lub pary, to będziecie również na forum rozszerzony (o ile będziecie
              chciały tam być). Forum zamknięte, to jednak do nauki astrologii - najlepsza
              forma z wszystkich for internetowych, bo najlepiej uczyć się na sobie i na
              swoich bliskich oraz na znajomych...
              • olga.78 Re: kurs WJ 07.11.08, 14:50
                Kito, dzięki za info smile))
      • kita32 "Tarot wróżebny i intuicyjny" 07.11.08, 14:52
        Mam jeszcze
        > chrapkę na pozycję "Tarot wróżebny i intuicyjny" W Jóźwiaka.Jak myślisz, będzie
        > dobry?

.....Uczyłam się tarota zaczynając od tej książki. Sposób pisania Wojtka Jóźwiaka mi odpowiada, bo czuje się, że on myśli, zastanawia się - i to mobilizuje do samodzielnego analizowania kart i myślenia nad ich symboliką.
        • ma_ewa01 Re: "Tarot wróżebny i intuicyjny" 07.11.08, 18:18
          Zobaczcie , jaki opis tej pozycji znalazłam. W sam raz dla mnie. Zdaje się, ze
          tego szukałam!
          sklep.tarotnet.pl/product_info.php?ref=117&products_id=53&affiliate_banner_id=1
          Msmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka