Dodaj do ulubionych

warsztat 77

15.03.09, 21:48
Zaczynam kolejny warsztat tak szybko, bo jutro baaaardzo wcześnie
muszę wstac do pracy (dla niektórych 4 rano to środek nocy wink

Pytanie:

7 marca w sobotę od 8 do ok 17.00 spędziło u mnie w domu 2 mężczyzn.
Wymieniali mi pewną rzecz w domu. Stara rzecz poszła na śmietnik (a
ściślej dałam ją sąsiadowi) a nowa została wymieniona. Nazwa tej
rzeczy jest niezmienna dla starej wersji i nowej. Rzecz jest
niezbędna w każdym domu. Bez tej rzeczy właściwie nikt nie wyobraża
sobie mieszkania, domu.

co to za rzecz? co trzeba zrobic żeby wymienic tą rzecz (jakie
czynności wykonac)?

Może byc?

Jeśli napisałam coś niejasno - krzyczcie smile
Obserwuj wątek
    • jasmintra Re: warsztat 77 15.03.09, 22:34
      jasne, ze moze.
      Postaram sie zdazycsmile
    • kita32 Re: warsztat 77 15.03.09, 22:37
      Jeszcze nie zrobiłam rozkładu, a już mam koncepcję...
      • ma_ewa01 Re: warsztat 77 15.03.09, 22:43
        Hm... tyle godzin się z tym męczyli. Co to może byćsmile?
        Msmile
        • krolowa.mieczy Re: warsztat 77 16.03.09, 05:59
          Ciesze się że odpowiada Wam temat smile

Powodzenia w interpretacjach i czytelnych rozkładów big_grin
      • kita32 Re: warsztat 77 16.03.09, 18:16
        > Jeszcze nie zrobiłam rozkładu, a już mam koncepcję...

....Ale jak zrobiłam rozkład, to trochę zgłupiałam...
        • ma_ewa01 Re: warsztat 77 16.03.09, 18:24
          A ja nie mam pojęcia jak to ugryźć. Nawet nie wiem o co zapytać karty.
          Ale jest jeszcze trochę czasu, moze mi cos przyjdzie do głowy w tzw miedzyczasiesmile
          Msmile
          • tarquin_thynne Re: warsztat 77 16.03.09, 20:53
            Ponieważ dopiero zaczynam przygodę z tarotem (o dokładniej odnawiam
            pod kilkunastoletniej przerwie) tak bez przekonania przetasowałem
            karty i wyciągnąłem jedną:

gfx.tarot.com/images/decks/rider/full_size/53.jpg
            I pokazała się czwórka mieczy z odpoczywającym panem. Stawaim na
            tapczan tongue_out
            • kita32 Re: warsztat 77 16.03.09, 21:00
              Moją pierwszą myślą była wymiana obudowanej wanny, a drugą myślą wymiana okien.
              Bo tak długo trwała wymiana... Jeszcze pomyślałam, że może trwało to tak długo,
              bo mężczyźni byli zaprzyjaźnieni z Królową i siedzieli rozmawiając. Dlatego w
              rozkładzie zapytałam kim dla Królowej byli ci mężczyźni.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/bi/zc/8ybr/xicmmbj1fHCLOzjAxB.jpg

Czym jest wymieniona rzecz? – 10 Kijów – to coś jest ciężkie, duże lub z wielu
              części.
              Jak wygląda? – 7 Pucharów – zmiennie lub zależnie od tego, jak się to urządzi,
              wymyśli.
              Z jakiego materiału? – 2 Mieczy – niewidoczne, czyli szkło (brak mi tu pewności)
              lub metal (Miecze), woda, gaz (żywioł powietrza).
              Do czego służy? – Król Kijów (trzyma ciepło), Królowa Mieczy (wpuszcza światło) (??)
              Gdzie jest w mieszkaniu? – Księżyc – na skraju mieszkania lub w łazience.
              Dlaczego KM wymieniła tę rzecz? – Śmierć – stara rzecz była kompletnie zepsuta
              (a myślałam, że wyjdzie coś, takiego jak „nieszczelność”, „przeciekanie”, a tu –
              zepsute).
              Po co sąsiadowi stara rzecz? – 9 Monet – dla niego była wartościowa (może metal
              na złom albo szkło na szklarnię?)
              Kim dla KM byli ci mężczyźni? – 3 Monet – tylko rzemieślnikami, fachowcami (więc
              nie siedzieli kilka godzin przy kawie i ciasteczkach).
              Co robili fachowcy? – Paź Mieczy (wycieli coś?), 7 Kijów (coś im nie pasowało i
              był problem – walczyli z jakąś usterką lub niedokładnością), Sąd Ostateczny (w
              końcu się udało, sprawdzili działanie na zakończenie pracy).

Do wymiany okien pasowały by mi te karty, gdyby nie Śmierć jako przyczyna
              wymiany. Okna mogą być nieszczelne, ale przecież nie kompletnie zepsute...
              Czy wymiana obudowanej wanny..?

Mam!!!!!!!! Księżyc – światło w ciemności!!! Królowa Mieczy wymieniała całą
              elektrykę w mieszkaniu, wszystkie kable (10 Kijów)! Kable w
              ścianach są niewidoczne (2 Mieczy) i ich rdzeniem jest metal (Miecze).
              Zmienność, pstryczek – elektryczek, raz ciemno, raz jasno – to 7 Pucharów. Król
              Kijów i Królowa Mieczy – to królowanie elektryczności, dawanie i ciepła i
              światła. Fachowcy najpierw stare kable wydobyli ze ścian – prawdopodobnie
              używali noży lub innych ostrych narzędzi. Potem starannie umieszczali nowe kable
              (7 Kijów). Na końcu wszystko zaczęło działać, fachowcy ściany zatynkowali (Sąd
              Ostateczny).
              • kita32 Re: warsztat 77 16.03.09, 21:50
                > Potem starannie umieszczali nowe kable (7 Kijów). Na końcu wszystko zaczęło
                działać, fachowcy ściany zatynkowali (Sąd Ostateczny).

... Sąd Ostateczny kojarzy mi się z udrożnionymi przewodami (dmuchanie w trąbę).
                Ale 7 Kijów, to nie tyle staranne układanie nowych kabli, co raczej jakieś
                problemy. A może nie problemy, tylko testowanie, sprawdzanie czy wszystko działa...
                • krolowa.mieczy Re: warsztat 77 17.03.09, 10:00
                  Kito, wylosowałas bardzo czytelne karty big_grin
                  • kita32 Re: warsztat 77 17.03.09, 14:44
                    > Kito, wylosowałas bardzo czytelne karty big_grin

....Cieszę się bardzo smile. Pozostaje mi poczekać do niedzieli, żeby dowiedzieć się, na ile trafiłam lub nie z interpretacją smile.

....P.S. Witam również nową uczestniczkę.
                    • kita32 przepraszam 17.03.09, 22:54
                      > ....P.S. Witam również nową uczestniczkę.

Przepraszam, nie uczestniczkę, tylko uczestnika.
            • krolowa.mieczy Re: warsztat 77 17.03.09, 10:01
              Witam Nowego Uczestnika smile

4 mieczy też bardzo znacząca smile
    • olga.78 Re: warsztat 77 17.03.09, 16:50
      Natychmiast po przeczytaniu pytania pomyślałam o wannie. A co na to moje karty.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/bd/af/nfhu/iYlGzil2uuuuOw8HWX.jpg

1. Królowa mieczy w kontekście pytania – Królowa mieczy O
      2. Do czego służy ta rzecz – Królowa buław P
      3. Z jakiego materiału jest wykonana – Wisielec O
      4. Co to jest za rzecz – X denarów O
      5. Dlaczego była konieczna wymiana – IV mieczy O

KM miała już dość tej rzeczy. Irytowało ją korzystanie z niej więc postanowiła ją wymienić na nowszą, bardziej funkcjonalną, nowocześniejszą. Ta rzecz służy do siedzenia, odpoczywania lub patrzenia, obserwowania. Jest wykonana z drzewa, albo jakiegoś innego dość trwałego materiału ale równocześnie miękkiego który stosunkowo łatwo poddaje się obróbce. Ewidentnie rzecz niezbędna w domu bez której nie może dom być domem. Ta rzcz towarzyszyła KM od początku. Może okno, albo drzwi. Pasuje mi też łóżko obszerne i wygodne. Może trzeba było go skręcić i dlatego tym mężczyznom zajęło to aż tyle czasu? Od jakiegoś czasu ta rzecz sprawiała sporo problemów podczas używania i sytuacja dojrzała do wymiany. Chyba było twarde i niewygodne.
      • krolowa.mieczy Re: warsztat 77 17.03.09, 19:09
        Witaj Olgo smile

Twoje karty również pokazały fajnie sytuację i u Ciebie też pojawiła
        się 4 mieczy jak u Tarquina.

big_grin

• olga.78 Re: warsztat 77 17.03.09, 19:58
          > Twoje karty również pokazały fajnie sytuację i u Ciebie też pojawiła
          > się 4 mieczy jak u Tarquina.

... i to mnie martwi, bo to by znaczyło, że karty krzyczą coś bardzo oczywistego.
          Czytam wypowiedzi innych i widzę, że Ameryki to ja nie odkryłam... byle do
          niedzieli.
      • ma_ewa01 Re: warsztat 77 17.03.09, 21:05
        ... 4 mieczy po raz trzeci.
        I coś dużo tych mieczy chyba coś jest na rzeczysmile
        Msmile
      • olga.78 Re: warsztat 77 18.03.09, 08:57
        Miałam dzisiaj bezsenna noc (u mnie halny) i dużo czasu na przemyślenia. Zresztą co zamknęłam oczy to wdziałam moje karty i doszłam do wniosku, że Królowa Mieczy wymieniła komputer lub laptopa.
        1. Królowa mieczy w kontekście pytania – Królowa mieczy O / jw.
        2. Do czego służy ta rzecz – Królowa buław P / siedzi i zarządza, obserwuje, decyduje, pracuje...
        3. Z jakiego materiału jest wykonana – Wisielec O / Kable są tu bardzo istotne, bo łączą, materiał stosunkowo łatwo poddający się obróbce. Szybkę symbolizuje dobrowolne trwanie w stanie bezczynności i patrzenie na świat właśnie z tej perspektywy.
        4. Co to jest za rzecz – X denarów O / Ten tłok na mojej karcie, dużo ludzi z różnych pokoleń, środowisk, które są jedną, wielopokoleniową rodziną. No i jeszcze to okno a za nim mnóstwo wszystkiego.
        5. Dlaczego była konieczna wymiana – IV mieczy O / Stary był zbyt wolny i często się psuł.
        • kita32 Re: warsztat 77 18.03.09, 10:04
          > 5. Dlaczego była konieczna wymiana – IV mieczy O

....Rety, znowu 4 Mieczy!!! To jest warsztat 4-ki Mieczy smile

A mnie 4 Mieczy kojarzy się z równo położonymi kablami w ścianie - kable są poukładane jak miecze w 4 Mieczy: pionowo lub poziomo.
          Nie czuje się ich, nie dostrzega - i to jest to co pokazuje pozycja rycerza - "jest, ale jakby go nie było".
          A jak by nie było elektryczności w mieszkaniu - to praktycznie nic nie da się zrobić - można jedynie leżeć jak ten rycerz z 4 Mieczy...
          • kita32 rozkład Olgi 18.03.09, 10:18
            Ale ze mnie gapa, hi, hi! Olga powtórzyła swój rozkład podając inną propozycję odpowiedzi, a ja pomyślałam, że to następny rozkład z 4 Mieczy. Ilość 4 Mieczy jednak się nie zwiększyła smile.
          • olga.78 Re: warsztat 77 18.03.09, 10:20
            > A jak by nie było elektryczności w mieszkaniu - to praktycznie nic nie da się z
            > robić - można jedynie leżeć jak ten rycerz z 4 Mieczy...

Dobre skojarzenie. Zapamiętam! Podobnie jak nie ma komputera, tez tylko leżeć,
            albo okna myć. Będę broniła swojej opcji... do niedzieli, aż Królowa Mieczy -
            znowu te miecze (sic!) - mi ja wybije z głowy wink
        • ma_ewa01 Re: warsztat 77 18.03.09, 12:22
          Ja w pierwszym odruchu też widziałam w swoim rozkładzie wymianę komputera i
          zakładanie internetu w pakiecie z kablówka czy cos takiego. Ale miesiac temu
          miałam to robione u siebie w domu i zajęło to fachowcom niecałe pół godziny,
          więc raczej nie( buławy na karcie 7 buław mogły symbolizowac kable)
          Msmile
    • ma_ewa01 Re: warsztat 77 17.03.09, 20:55
      1- co to jest -7 kijów
      2- jak to wygląda, jakie jest – 9 monet
      3- z czego to cos jest zrobione- Kapłanka
      4- jaką to pełni funkcje w domu – Król Mieczy
      5- gdzie to w domu jest ( miejsce) - Głupiec
      6- kolejne czynności w czasie wymiany tej rzeczy
      As monet, 4 mieczy, Eremita, Koło Fortuny
      7. jak się zmieniło miejsce, gdzie pojawiła się ta rzecz - 2 monet

A więc 7 kijów może oznaczać coś, co stanowi zaporę, coś co broni, oddziela,
      odgradza lub zabezpiecza. Jest wysokiej jakości i w dobrym guście, kosztowało
      trochę kasy, ale jest porządnie wykonane i solidne ( 9 monet). Zrobione jest z
      czegoś naturalnego, co daje dobrą ochronę a jednocześnie sprawia wrażenie
      delikatnego i szlachetnego ( Kapłanka).
      To jest w pewien sposób odpowiedzialne za kontakty ze światem zewnętrznym. Król
      Mieczy decyduje, kto dostąpi zaszczytu przekroczenia granicy…Odcina do
      niechcianych wpływów.
      To jest cos, co znajduje się na początku, tam, gdzie zaczyna się mieszkanie
      (Głupiec) .
      Najpierw potrzebny był zamysł, pomysł na to coś i zakupienie tego czegoś (As
      monet). Potem stara rzecz została wyjęta, wymontowana, wyłączona ze swojej
      funkcji. Na karcie 4 mieczy leży unieruchomiony człowiek, jakby celowo położony
      na takiej prostej, twardej powierzchni. Skojarzyło mi się jak kiedyś naszą
      sąsiadkę dopadła rwa kulszowa i musiała przez kilka miesięcy spać na
      wymontowanych drzwiachsmile . Potem może było jakieś spawanie, lutowanie ( lampka
      Eremity) lub wmontowanie czegoś, co pozwala zobaczyć co dzieje się po drugiej
      stronie, a na końcu założenie zamka z jakąś okrągłą czescia np. pokrętłem,
      bębnem itp. lub zamka na szyfr ( Koło Fortuny) . Miejsce się specjalnie nie
      zmieniło. Po prostu nowa rzecz zastąpiła starą ( 2 monet).
      Reasumując- stawiam na drzwi wejściowe Królowa Mieczy czuła się niezbyt pewnie
      a poza tym stare drzwi nie spełniały wymagań estetyczno- jakościowych.
      Tak oto nasza królowa Mieczy stała się włascicielką 79 drzwi.
      Pozdrawiam i życzę miłej lektury
      Msmile
      • krolowa.mieczy Re: warsztat 77 18.03.09, 07:21
        Witaj Ewo smile

Jednak dostałaś weny smile A mówiłaś że nie wiesz jak ugryźć temat...

I znów 4 mieczy...
        • ma_ewa01 Re: warsztat 77 18.03.09, 12:26
          Ja po prostu umieram z ciekawości, jak ktos juz cos napisze, więc sama szybko
          rozkładam karty, żeby móc sobie poczytac ze spokojnym sumieniem.
          taka to ze mnie ciekawska osobasmile
          Msmile
          • ma_ewa01 Re: warsztat 77 18.03.09, 16:12
            Ale te rurki nie daja mi spokoju. I wiecie co, piec CO mi sie skojarzył, albo
            bojler jakiś. Tylko taki raczej na gaz...
    • higienistka Re: warsztat 77 19.03.09, 10:02
      Jak to coś wygląda? Tym razem będzie krótko i, mam nadzieję, na temat.
      As Mieczy, 2 Kielichów – wąskie, długie? Dwa kielichy, coś podwójnego,
      wielokrotnego? Związanego z wodą?
      Do czego służy – 8 Buław, 6 Buław. Coś się przemieszcza, buławy to ogień, ciepło.
      Jak działa – 10 Mieczy, 4 Mieczy, 5 Kielichów. Jest statyczne. Leży, wisi,
      trudno orzec. Coś się jednak zmienia, przelewa.
      Kiedy się tego używa – 6 Buław, 3 Buław. Znów buławy, znów 6 Buław. Triumf,
      zwycięstwo, wjazd, wejście, dużo ludzi, ale i ogień, ciepło – znów.
      Gdzie się tego używa – Król Monet, 10 Kielichów, 8 Buław. Wydaje mi się, że
      wszędzie, że to coś znajduje się w większości pomieszczeń w domu albo służy
      wszystkim. Pomyślałam też o kuchni, wszak Król Monet lubi dobrze zjeść i wypić,
      dla wielu rodzin kuchnia jest centralnym miejscem w domu. Król Monet lubi też
      wygodę, ciepełko.
      Dociągnęłam z innej talii 8 Monet – tam, gdzie się pracuje. Hm…W sumie gotowanie
      jest swojego rodzaju pracą.
      I na deser – nie wiem, czemu, ale przyszedł mi na myśl sedes smile
      Obstawiam jednak albo kaloryfery (czy generalnie system grzewczy, może bojler),
      albo kuchenkę. Względnie wannę, do której nalewa się ciepłej wody, a potem
      człowiek leży i się grzeje, chociaż wanna nie jest wąska i długa. Te miecze
      jednak przypominają mi żeberka kaloryferów.
      • higienistka Re: warsztat 77 19.03.09, 10:11
        U mnie też jest 4 Mieczy smile
        Interesujące.
        • higienistka Re: warsztat 77 19.03.09, 10:13
          A, jeszcze druga część pytania: co trzeba zrobić.
          Wisielec, 6 Buław, Sprawiedliwość, 8 Mieczy.
          Zdjąć starą rzecz (może trzeba się wspiąć gdzieś, stanąć na drabinie), wynieść,
          wywieźć, oczyścić miejsce i przymocować nową big_grin
          • krolowa.mieczy Re: warsztat 77 19.03.09, 11:47
            Witaj Higienistko smile

U Ciebie również 4 mieczy... Mnie też intryguje ta karta tylko że ja wiem czemu
            się pojawia wink
            • canada53 Re: warsztat 77 19.03.09, 22:40
              U mnie wprawdzie 4 Miecze nie wyszły, ale miałam za to 9 Denarów i 10 Denarów,
              które też w pozostałych rozkładach dosyć chętnie się pojawiały...
              Oj, już nie mogę się doczekać rozwiązania, bardzo ten warsztat jest intrygujący.
            • higienistka Re: warsztat 77 21.03.09, 06:32
              Tak się zastanawiam i przyszło mi do głowy, że panowie od montowania musieli [de]montować tę rzecz na leżąco smile
            • higienistka Re: warsztat 77 21.03.09, 09:09
              Próbowałam sobie 'przetłumaczyć' tę 4 Mieczy na inne karty i tak:
              7 Monet, Król Mieczy, 3 Monet
              Trochę to tak wygląda, jakby trzeba było czekać (7 Monet) aż Król Mieczy wyrazi zgodę (albo zwyczajnie wymiana tego czegoś odwlekała się w czasie, a Król Mieczy to panowie od wymiany), np. spółdzielnia, która godzi się albo i nie na wymianę podłogi, okien, itp. A 3 Monet to po prostu praca.
          • higienistka Re: warsztat 77 21.03.09, 06:33
            Wisielec może jeszcze wskazywać na konieczność odłączenia czegoś, zawieszenia jakiejś działalności typu wyłączenie wody w pionie albo gazu.
    • canada53 Re: warsztat 77 19.03.09, 22:20
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/kg/ig/bgrb/2i4vOqFawHMEWFEwUB.jpg

Dwie karty po lewej (4 Kielichy, 9 Kielichów) = sytuacja przed wymianą
      Trzy karty w środku (9 Denarów, 10 Denarów, 6 Mieczy) = wymiana
      Dwie karty po prawej (VII Rydwan, Król Denarów) = sytuacja po wymianie
      Trzy karty u góry (IV Cesarz, 5 Mieczy, 0 Głupiec) = otoczenie, gdzie odbywała się wymiana
      Trzy karty na dole (IX Eremita, 8 Buław, 9 Mieczy) = wymieniana rzecz

Karty rozłożyłam już we wtorek i tak siedzę, siedzę, patrzę w nie i jakoś nie mogę poskładać tej interpretacji do kupy. Ale spróbuję. Sytuacja przed wymianą (4 Kielichy, 9 Kielichów): ta rzecz chyba jeszcze ogólnie działała/nadawała się do użytku, ale była po prostu już niezbyt ładna. Może od czasu do czasu jednak trochę odmawiała posłuszeństwa, lub też korzystało się z niej już niezbyt łatwo. Użytkowanie tej rzeczy było jeszcze możliwe, ale nie sprawiało to już przyjemności. Trudno się było tym pochwalić przed innymi. Za to po wymianie wszystko działało jak należy, używanie tego stało się o wiele wygodniejsze i łatwiejsze (VII Rydwan) – może doszły jakieś nowe funkcje, albo łatwiej się teraz w domu poruszać a nowy nabytek prezentuje się o wiele bardziej okazale, niż to, co zostało wymienione (Król Denarów). Teraz ta rzecz jest pewna, bezpieczna i solidna. Sama wymiana nie wygląda mi na specjalnie uciążliwą dla domowników (nie widzę tu większej rujnacji mieszkania, czy jakiegoś strasznego sprzątania po tej wymianie). Chyba odbywała się ona w takiej części mieszkania, której wyłączenie z użytkowania na jakiś czas za bardzo nie zdezorganizowało wszystkim życia. Czynności, jakie były wykonywane podczas tej wymiany to: odizolowanie czegoś, odseparowanie (9 Denarów), połączenie, utrwalenie, skonsolidowanie, zgrupowanie, zamknięcie, złożenie w całość z elementów (10 Denarów), oraz na koniec wyjęcie i usunięcie starego, żeby móc zainstalować nowe (6 Mieczy). Więcej czasu i pracy zajęły więc czynności wstępne i przygotowania do tej wymiany, niż samo wymienianie, które odbyło się na końcu i przebiegało w miarę sprawnie.
      Wymiana ta dotyczyła czegoś, co jest używane przez wszystkich domowników (10 Denarów) i może nie była ona tyle nieuciążliwa, ile jej efekty były tak przez wszystkich oczekiwane, że nikt się nie skarżył na niedogodności z nią związane.
      Gdzie to się odbywało: wygląda mi na to, że było to gdzieś pomiędzy (5 Mieczy) wejściem (0 Głupiec) a centralnym punktem domu (IV Cesarz) – może w korytarzu, albo na półpiętrze? Chociaż te karty skojarzyły mi się również z łazienką albo ubikacją (tam się z dyskrecją 5 Mieczy chodzi jak Głupiec, żeby jak Cesarz zasiąść na „tronie”wink.
      Ale z określeniem rzeczy o którą chodzi mam trochę kłopotu: najpierw pomyślałam o wannie, ale karty określające tę rzecz mi do wanny nie pasują. Buławy na 8 Buław i Miecze na 9 Mieczy skojarzyły mi się z żeberkami kaloryfera (bo tak są ułożone jedno obok drugiego), ale też pomyślałam patrząc na nie o parkiecie, czy też panelach podłogowych. Na podłogę wskazywałby też Eremita, który przecież na nią patrzy i ją swoim kijkiem ostukuje. W kontekście pozostałych kart, również wymiana podłóg nawet by pasowała.
      • krolowa.mieczy Re: warsztat 77 20.03.09, 07:59
        Witaj Canado smile

Cieszę się że dołączyłaś smile

• dobema moja interpretacja 21.03.09, 19:54
      1. Jakie czynności wykonywali mężczyźni którzy wymieniali ową rzecz
      u Królowej w domu?
      początek – V Papież
      środek – XI Sprawiedliwość
      koniec – 7 buław

2. Jak wygląda ta rzecz? – VIII Siła
      3. z jakiego materiału jest ta rzecz? – Rycerz buław
      4. do czego służy? – 2 mieczy
      5. w jakim miejscu się znajduje w domu u Królowej? – 2 kielichy
      6. Królowa mieczy w tym całym zamieszaniu? – 6 kielichów

Podczas wymiany owej rzeczy Królowa troszkę wspominała sobie być
      może o tym starym przedmiocie, coś w stylu „ile to lat ją miała”
      lub „do czego służyła, lub wykorzystywała ją”, prawdopodobnie
      wspominała sobie razem ze swoimi gośćmi, być może również kogoś z
      przeszłości. Może ci mężczyźni to znajomi Królowej, których nie
      widzi na co dzień i podczas tej wizyty mogła powymieniać się
      świeżymi wiadomościami na temat wspólnych znajomych. Mam wrażenie,
      że ten dzień był dla Królowej taki troszkę nostalgiczny, do
      przemyśleń. Karta 6 kielichów kojarzy mi się jeszcze z upiększaniem
      w tym wypadku domu Królowej, być może Królowa podczas tej wymiany
      odświeżyła, wysprzątała domek postawiła tu i tam, jakieś drobiazgi,
      kwiatki które nadały piękna i dopełniły całość.

W jakim miejscu owa rzecz się znajduje w domu u Królowej – 2
      kielichy. Moim zdaniem jest to miejsce bardzo miłe, przytulne, gdzie
      spotykają się domownicy lub ich goście, gdzie można porozmawiać,
      spędzić fajnie czas. A jak wiadomo poprostu nie wszystkie miejsca w
      domu do tego się nadają. Albo Królowa wymieniła jakaś kanapę, łóżko,
      ewentualnie stół.

Rzecz ta nie jest mała, Siła VIII podpowiada mi, że jest ogromna,
      wielka! No ale też bez przesady. Wykonana jest albo z drewna albo z
      metalu, ewentualnie jedno z drugim połączone (rycerz buław), a służy
      do siedzenia, jedzenia (2 mieczy). Potwierdza to moją teorię, że być
      może jest to łóżko, kanapa lub stół.

No i czynności Panów: Papież, Sprawiedliwość i 7 buław.
      Na początku mam wrażenie jakby Królowa omawiała szczegółowo swoje
      wymagania, potrzeby co do montażu, ustawienia itd. a panowie
      słuchali z uniżeniem. Być może tez czytali instrukcję obsługi
      złożenia, zamontowania lub coś w tym stylu. Później musieli coś
      zrównoważyć, wyrównać, tak aby był poziom – tak ta waga na karcie
      Sprawiedliwości skojarzyła mi się z poziomicą smile he he. No i po
      wielu trudach i wielu godzinach pracy o czym pisze Królowa udało się
      panom zakończyć zadanie, złożyli, ułożyli bądź zamontowali. Oprócz
      tego skojarzenia, nie czuję jakoś tej 7 buław na tej pozycji. Ale
      pewnie niedługo się dowiem… uff skończyłam, wyjątkowo dużo
      napisałam, ale i dużo kart wyciągnęłam.

Pozdrawiam
      • krolowa.mieczy Re: moja interpretacja 22.03.09, 09:12
        Witaj Dobemo smile

Fajnie że zdążyłaś dołączyć smile
        • ma_ewa01 Królowo... 22.03.09, 09:22
          poszukaj w poczcie...
          • krolowa.mieczy Re: Królowo... 22.03.09, 09:28
            smile

Znalazłam...
        • dobema Re: moja interpretacja 22.03.09, 09:53
          krolowa.mieczy napisała:

> Witaj Dobemo smile
          >
          > Fajnie że zdążyłaś dołączyć smile

Tak, też się cieszę smile
    • krolowa.mieczy godzina rozwiązania 22.03.09, 09:29
      Tradycyjnie o 21.

Ewentualnie mogę poczekać jak ktoś chciałby jeszcze zdążyć

smile
    • nadja_m Re: warsztat 77 22.03.09, 16:12
      witam Was!!!

jak wygląda ta rzecz - 7 Kielichów

jest ze szkła albo czegoś kruchego. albo ma kształt naczynia??
      albo jest sama w sobie nieokreślona do końca, znaczy może wyglądać różnie - może dostępne są bardzo różne wersje , rodzaje tego czegoś i można tą rzecz dowolnie przyozdabiać, komponować, sprawiać by za każdym razem wyglądała inaczej...
      a może jest przezroczysta??//

f-cje tego czegoś - do czego służy - II Kapłanka

do siedzenia/ odpoczywania/ medytowania, odnowy energetycznej, do wyciszenia, do regeneracji....

po co nam ona w domu??? (bo Królowa napisała, ze wszyscy to mają raczej itd.)

4 Buławy
      żeby się cieszyć, żeby być szczęśliwym, zeby było miło i rodzinnie...

jak działa - Rycerz Monet i 8 Buław

prosto, szybko, konkretnie.

to raczej rzecz konkretna, zrobiona przez ludzi, tradycyjna, normalna
      rzemieslnicza

kto z niej w domu korzysta - Sąd Ostateczny

wszyscy sprawiedliwie i bez wyjątku mają do niej dostęp i korzystają

stosunek Królowej do tej - nowej rzeczy - 6 Buław

jest z niej dumna i bardzo zadowolona

Co należy zrobić by ją wymienić?

ogólnie - 5 Monet

wyjść na zewnątrz, narazić na zmarznięcie, niewygodę. trzeba się sporo namęczyć i naszarpać, wykonać tez konkretną namacalną robotę(na pewno nie jest to np. wymiana części elektronicznej albo jakiejs małej rzeczy)

po kolej - co trzeba zrobić.
      Paź Monet- 8 Mieeczy - 10 Kielichów

najpierw: trzeba się dogadać, sprawdzić rózne oferty, producentów, wybrać najlepszą i najkorzystniejsza, pewnie sporo się naszukac, popytac ludzi, dobrac ekipę - fachowców (paź Monet)

potem: liczyć się z poważnymi utrudnieniami, z tym, ze podczas tej wymiany nasz dom będzie dosłownie sparaliżowany i nic nie będzie można normalnie robić (nie jest tak, że fachowcy to robili gdzieś tam w tle, a życie domowe toczyło się jak gdyby nigdy nic).- 8 Mieczy
      nie wiem tez, czy ta karta nie mówi o jakiejś kłótni - nieporozumieniach z panami fachowcami.

na końcu: można się cieszyć i świętować i oblewać tą nową rzecz smile) - 10 Kielichów

jeszcze spytałam, bo nadal nie wiem, gdzie ta rzecz jest umieszczona w domu??
      i znowu wyciągnęłam 5 Monet

Kurcze, ja myślę że to OKNO!!! na tej karcie właściwie jest tylko okno i to bardzo wyeksponowane. no ewentualnie ocieplenie domu,

ale ja stawiam, że to OKNO - OKNA

do okien mają wszyscy równy dostęp, są niezbędne, są ze szkła i bardzo różne i dają się dowolnie ozdabiac itd.

pozdrawiam

nadja smile)

• nadja_m ODPOWIEDŹ 22.03.09, 16:13
        nie wpisałam, ze ten wczesniejszy post to moja odpowiedź.
        a to odpowiedź smile)
        • krolowa.mieczy Re: ODPOWIEDŹ 22.03.09, 17:04
          Witaj Nadjo smile

Super że jesteś smile
    • krolowa.mieczy rozwiazanie 22.03.09, 21:03
      Rzecz którą wymieniano mi tak długo w sobotę to drzwi wejściowe.

Stare drzwi były nieszczelne, hulał wiatr; poza tym nie były
      wyciszone i każda głośniejsza rozmowa była słyszana na korytarzu tak
      samo jak kroki sąsiadów.
      Stare drzwi to dziady w najgorszym wykonaniu ;p Sąsiadowi się
      przydało bo porąbał je sobie na rozpałkę smile

Budowlańcy męczyli się z rozmontowywaniem ościeżnicy. Była
      drewniana, stara, mocno przytwierdzona (poniemiecka - tak się
      określa na naszych ziemiach zachodnich dobrą robotę ale też
      stareńką). Chłopaki natrudzili się ogromnie do południa albo i
      dłużej - cięli piłą, podważali łomem, wiercili.
      Ostatecznie porządnie i solidnie wykonali robotę - dałam każdemu "na
      lewo" po stówce bo zasłużyli smile

Cały dzień miałam zimno w domu. Nie cierpię zimna - naubierałam się
      na cebulę, piłam herbatę co poł godziny. Brrr jak sobie wspomnę.

Tutaj jest link z opisem technicznym drzwi (Opal plus):
      sklep.bestpol.gda.pl/product_info.php?cPath=22_41&products_id=190&osCsid=35ca2ee3c192b45824100b7c90fb1ff0

A tu katalog online:
      www.porta.com.pl/katalog_online/
      na str 66 są zdjęcia różnych wersji drzwi - ja wybrałam nr 8. A
      kolor "jabłon" (dostępne kolory chyba są na ostatniej stronie).

Drzwi wyglądaja swietnie; jest cicho, ciepło. Spełnienie marzeń wink
    • krolowa.mieczy karty Tarquin_thynne 22.03.09, 21:04
      Krótko zwięźle i na temat smile

Ale to nie tapczan sad

Nad leżącym wiszą 4 miecze wkomponowane w prostokąt.

Drzwi są prostokątne, w środku maja sztaby antywłamaniowe.
      Wszystko się zgadza smile

Dziękuję za udział smile)
    • krolowa.mieczy karty Kity 22.03.09, 21:05
      Czym jest wymieniona rzecz? – 10 Kijów – to coś jest ciężkie, duże
      lub z wielu
      części.

* Fakt, drzwi są ciężkie i duże - panowie musieli wykuc ok 20 cm na
      górze żeby się zmieściły.

Jak wygląda? – 7 Pucharów – zmiennie lub zależnie od tego, jak się
      to urządzi,
      wymyśli.

* Mozna wybrac skrzydło lewe lub prawe w zależności jak chcemy żeby
      się otwierały. Mozna również wybrac sobie kolor i wzór smile

Z jakiego materiału? – 2 Mieczy – niewidoczne, czyli szkło (brak mi
      tu pewności)
      lub metal (Miecze), woda, gaz (żywioł powietrza).

* Myslę że karty zasugerowały mieczami te sztaby antywłamaniowe w
      środku. Na zew ich nie widac. Poza tym sa 2 zamki - górny i środkowy
      (jak zgubie klucze to bez specjalnego kodu literowo-cyfrowego mi nie
      dorobią. Kod jest wydrukowany na wizytówce - włozyłam go do
      dokumentów ale znając życie nie będę mogła go znależc jak zajdzie
      potrzeba wink

Do czego służy? – Król Kijów (trzyma ciepło), Królowa Mieczy
      (wpuszcza światło) (??)

* Przez drzwi się wchodzi, przyjmuje gości lub nie otwiera ich jeśli
      ktoś sobie nie życzy. One bronia dostępu do mieszkania.

Gdzie jest w mieszkaniu? – Księżyc – na skraju mieszkania lub w
      łazience.

* Przedpokój. Zapalam światło jak tam jestem smile

Dlaczego KM wymieniła tę rzecz? – Śmierć – stara rzecz była
      kompletnie zepsuta
      (a myślałam, że wyjdzie coś, takiego
      jak „nieszczelność”, „przeciekanie”, a tu –
      zepsute).

* Były zepsute. Działały, ale były dziadami.

Po co sąsiadowi stara rzecz? – 9 Monet – dla niego była wartościowa
      (może metal
      na złom albo szkło na szklarnię?)

* Sąsiad porąbał sobie stare na rozpałkę smile

Kim dla KM byli ci mężczyźni? – 3 Monet – tylko rzemieślnikami,
      fachowcami (więc
      nie siedzieli kilka godzin przy kawie i ciasteczkach).

* Nie znałam tych chłopaków w ogóle. Na początku zrobłam im kawy i
      porozmawiałam (uwielbiam gadacwink. Ich firma ma taki system że
      robotnicy nie wożą ze sobą drzwi czy okien. Kierowca osobnym autem
      je przywodzi, potem ogląda się czy nie mają uszkodzeń i trzeba
      podpisac odbiór. Więc czekaliśmy z godzinę na kierowcę.

Co robili fachowcy? – Paź Mieczy (wycieli coś?), 7 Kijów (coś im nie
      pasowało i
      był problem – walczyli z jakąś usterką lub niedokładnością), Sąd
      Ostateczny (w
      końcu się udało, sprawdzili działanie na zakończenie pracy).

* Ościeżnicy nie dało rady po dobroci zdemotowac. W ruch poszły
      ciężkie narzędzia aż w końcu zalożyli nowiuskie drzwi smile

Mam!!!!!!!! Księżyc – światło w ciemności!!! Królowa Mieczy
      wymieniała całą
      elektrykę w mieszkaniu, wszystkie kable (10 Kijów)! Kable w
      ścianach są niewidoczne (2 Mieczy) i ich rdzeniem jest metal
      (Miecze).
      Zmienność, pstryczek – elektryczek, raz ciemno, raz jasno – to 7
      Pucharów. Król
      Kijów i Królowa Mieczy – to królowanie elektryczności, dawanie i
      ciepła i
      światła. Fachowcy najpierw stare kable wydobyli ze ścian –
      prawdopodobnie
      używali noży lub innych ostrych narzędzi. Potem starannie
      umieszczali nowe kable
      (7 Kijów). Na końcu wszystko zaczęło działać, fachowcy ściany
      zatynkowali (Sąd
      Ostateczny).

* Ładnie przypasowałaś karty do kabli elektr smile Muszę zapamiętac
      Twoje skojarzenia smile

dziękuję Kito za udział i pracę nad interpretacją smile
    • krolowa.mieczy karty Olgi 22.03.09, 21:06
      1. Królowa mieczy w kontekście pytania – Królowa mieczy O
      2. Do czego służy ta rzecz – Królowa buław P
      3. Z jakiego materiału jest wykonana – Wisielec O
      4. Co to jest za rzecz – X denarów O
      5. Dlaczego była konieczna wymiana – IV mieczy O

KM miała już dość tej rzeczy. Irytowało ją korzystanie z niej więc
      postanowiła ją wymienić na nowszą, bardziej funkcjonalną,
      nowocześniejszą.

* Pasuje jak ulał smile Nie można było się nawet porządnie pokólocic bo
      zaraz wszyscy słyszeli wink

Ta rzecz służy do siedzenia, odpoczywania lub patrzenia,
      obserwowania. Jest wykonana z drzewa, albo jakiegoś innego dość
      trwałego materiału ale równocześnie miękkiego który stosunkowo łatwo
      poddaje się obróbce.

* Drzwi są twarde, z czegoś w rodzaju drewna. Otwieram i zamykam
      kiedy chcę. Wchodze i wychodze przez nie.

Ewidentnie rzecz niezbędna w domu bez której nie może dom być
      domem.

* Bez drzwi dom nie jest domem.

Ta rzcz towarzyszyła KM od początku.

* smile

Może okno, albo drzwi.

* Drzwi smile

Pasuje mi też łóżko obszerne i wygodne. Może trzeba było go skręcić
      i dlatego tym mężczyznom zajęło to aż tyle czasu? Od jakiegoś czasu
      ta rzecz sprawiała sporo problemów podczas używania i sytuacja
      dojrzała do wymiany. Chyba było twarde i niewygodne.

* Mocowali się ze starą ościeżnicą. I przypomniało mi się że w
      starych drzwiach zacinał się zamek. Ile ja się czasem nastałam zanim
      go otworzylam!

Miałam dzisiaj bezsenna noc (u mnie halny) i dużo czasu na
      przemyślenia. Zresztą co zamknęłam oczy to wdziałam moje karty i
      doszłam do wniosku, że Królowa Mieczy wymieniła komputer lub
      laptopa.
      1. Królowa mieczy w kontekście pytania – Królowa mieczy O / jw.
      2. Do czego służy ta rzecz – Królowa buław P / siedzi i zarządza,
      obserwuje, decyduje, pracuje...
      3. Z jakiego materiału jest wykonana – Wisielec O / Kable są tu
      bardzo istotne, bo łączą, materiał stosunkowo łatwo poddający się
      obróbce. Szybkę symbolizuje dobrowolne trwanie w stanie bezczynności
      i patrzenie na świat właśnie z tej perspektywy.
      4. Co to jest za rzecz – X denarów O / Ten tłok na mojej karcie,
      dużo ludzi z różnych pokoleń, środowisk, które są jedną,
      wielopokoleniową rodziną. No i jeszcze to okno a za nim mnóstwo
      wszystkiego.
      5. Dlaczego była konieczna wymiana – IV mieczy O / Stary był zbyt
      wolny i często się psuł.

* Zupełnie nie to...

Dziękuję Olgo za karty i udział smile
    • krolowa.mieczy karty Ma_Ewy 22.03.09, 21:08
      1- co to jest -7 kijów
      2- jak to wygląda, jakie jest – 9 monet
      3- z czego to cos jest zrobione- Kapłanka
      4- jaką to pełni funkcje w domu – Król Mieczy
      5- gdzie to w domu jest ( miejsce) - Głupiec
      6- kolejne czynności w czasie wymiany tej rzeczy
      As monet, 4 mieczy, Eremita, Koło Fortuny
      7. jak się zmieniło miejsce, gdzie pojawiła się ta rzecz - 2 monet

A więc 7 kijów może oznaczać coś, co stanowi zaporę, coś co broni,
      oddziela,
      odgradza lub zabezpiecza.

* Swietnie smile Drzwi

Jest wysokiej jakości i w dobrym guście, kosztowało
      trochę kasy, ale jest porządnie wykonane i solidne ( 9 monet).
      Zrobione jest z
      czegoś naturalnego, co daje dobrą ochronę a jednocześnie sprawia
      wrażenie
      delikatnego i szlachetnego ( Kapłanka).

* Chyba rzeczywiście dobra jakośc. Kosztowały też sporo - montaż +
      drzwi. Delikatnie, łatwo działają. Bezszelestnie.

To jest w pewien sposób odpowiedzialne za kontakty ze światem
      zewnętrznym. Król
      Mieczy decyduje, kto dostąpi zaszczytu przekroczenia granicy…Odcina
      do
      niechcianych wpływów.

* Świetnie smile

To jest cos, co znajduje się na początku, tam, gdzie zaczyna się
      mieszkanie
      (Głupiec) .

* Tak!! smile

Najpierw potrzebny był zamysł, pomysł na to coś i zakupienie tego
      czegoś (As
      monet). Potem stara rzecz została wyjęta, wymontowana, wyłączona ze
      swojej
      funkcji. Na karcie 4 mieczy leży unieruchomiony człowiek, jakby
      celowo położony
      na takiej prostej, twardej powierzchni. Skojarzyło mi się jak kiedyś
      naszą
      sąsiadkę dopadła rwa kulszowa i musiała przez kilka miesięcy spać na
      wymontowanych drzwiach . Potem może było jakieś spawanie, lutowanie
      ( lampka
      Eremity) lub wmontowanie czegoś, co pozwala zobaczyć co dzieje się
      po drugiej
      stronie, a na końcu założenie zamka z jakąś okrągłą czescia np.
      pokrętłem,
      bębnem itp. lub zamka na szyfr ( Koło Fortuny) . Miejsce się
      specjalnie nie
      zmieniło. Po prostu nowa rzecz zastąpiła starą ( 2 monet).

* Dokładnie tak! smile Eremita kojarzy mi się z wizjerem.

Reasumując- stawiam na drzwi wejściowe Królowa Mieczy czuła się
      niezbyt pewnie
      a poza tym stare drzwi nie spełniały wymagań estetyczno-
      jakościowych.

* Tak, tak, tak!

Tak oto nasza królowa Mieczy stała się włascicielką 79 drzwi.

smile
      • kita32 Re: karty Ma_Ewy 22.03.09, 21:43
        Właśnie przeczytałam komentarz do Twojej interpretacji, Ma_Ewo. Ale super interpretacja!!! Gratuluję!!!
        • kita32 Re: karty Ma_Ewy 22.03.09, 21:54
          Gratuluję wygranej, Ma_Ewo!!!

I gratuluję również innym uczestniczkom za wiele trafień smile
        • ma_ewa01 Re: karty Ma_Ewy 22.03.09, 21:56
          Dzieki, Kito.
          Twoja pochwała jest dla mnie szczególnie cenna
          Msmile
          • olga.78 Re: karty Ma_Ewy 23.03.09, 09:04
            Ewo, GRATULUJĘ! Fantastyczna interpretacja. Jestem pod wielkim wrażeniem!
            • ma_ewa01 Re: karty Ma_Ewy 23.03.09, 12:18
              dzięki, Olgo.
              Sama jestem w szokusmile
              Msmile
              • kita32 jeszcze interpretacja 24.03.09, 20:22
                Zastanawiałam się dlaczego w moim rozkładzie na
                "Do czego służy?" wylosowałam Króla Kijów i Królową Mieczy w takiej kolejności,
                że byli do siebie odwróceni tyłem. Teraz rozumiem - to symbolizowało
                rozdzielenie, odgrodzenie dwóch królestw:
                królestwa wewnętrznego i zewnętrznego,
                królestwa ciepła (Kije) od królestwa chłodu (Miecze).

Najłatwiej zrozumieć karty, gdy zna się odpowiedź...
                • dobema Re: jeszcze interpretacja 25.03.09, 12:12
                  kita32 napisała:

> Zastanawiałam się dlaczego w moim rozkładzie na
                  > "Do czego służy?" wylosowałam Króla Kijów i Królową Mieczy w
                  takiej kolejności,
                  > że byli do siebie odwróceni tyłem. Teraz rozumiem - to
                  symbolizowało
                  > rozdzielenie, odgrodzenie dwóch królestw:
                  > królestwa wewnętrznego i zewnętrznego,
                  > królestwa ciepła (Kije) od królestwa chłodu (Miecze).
                  >
                  > Najłatwiej zrozumieć karty, gdy zna się odpowiedź...

Dokładnie smile
                  niesamowite Kito, ja teraz jak patrzę na moje karty to też się
                  śmieję w duchu że to takie proste było.
                  Spojrzałam na karty Królowej 78DOORS i na karcie 2 Kielichy jest
                  wyraźnie brama - czyli początek, przekraczamy próg domu (moje
                  pytanie było w jakim miejscu w domu się znajduję ta rzecz) no i tam
                  się znajduję!!! Łatwizna!!! he he
                  • krolowa.mieczy Re: jeszcze interpretacja 25.03.09, 12:22
                    Szybko wklejałam w niedz posty i odzywam się dopiero teraz bo
                    zachorzałam byłam na paskudztwo zwane grypą jelitową sad
                    Już mi lepiej smile

Fajne były wasze rozkłady - naprawdę czytelne dla mnie.
                    Zastanowię się jeszcze nad 8 monet Higienistki która odp na pyt
                    gdzie znajduje się rzecz? Nie wiem dlaczego ta 8 monet.

• krolowa.mieczy karty Canady 22.03.09, 21:10
      Dwie karty po lewej (4 Kielichy, 9 Kielichów) = sytuacja przed
      wymianą
      Trzy karty w środku (9 Denarów, 10 Denarów, 6 Mieczy) = wymiana
      Dwie karty po prawej (VII Rydwan, Król Denarów) = sytuacja po
      wymianie
      Trzy karty u góry (IV Cesarz, 5 Mieczy, 0 Głupiec) = otoczenie,
      gdzie odbywała się wymiana
      Trzy karty na dole (IX Eremita, 8 Buław, 9 Mieczy) = wymieniana
      rzecz

Karty rozłożyłam już we wtorek i tak siedzę, siedzę, patrzę w nie i
      jakoś nie mogę poskładać tej interpretacji do kupy. Ale spróbuję.
      Sytuacja przed wymianą (4 Kielichy, 9 Kielichów): ta rzecz chyba
      jeszcze ogólnie działała/nadawała się do użytku, ale była po prostu
      już niezbyt ładna. Może od czasu do czasu jednak trochę odmawiała
      posłuszeństwa, lub też korzystało się z niej już niezbyt łatwo.
      Użytkowanie tej rzeczy było jeszcze możliwe, ale nie sprawiało to
      już przyjemności. Trudno się było tym pochwalić przed innymi.

* Trafiłas idealnie. Zameek się zacinał, drzwi były cienkie; tak
      prawdę mówiąc jakby jakiś złoczynca chciał okraśc mi dom to
      wystarczyło tylko mocniej naprzec na drzwi a one same puściłyby bez
      żadnych skomplikowanych innych czynności.

Za to po wymianie wszystko działało jak należy, używanie tego stało
      się o wiele wygodniejsze i łatwiejsze (VII Rydwan) – może doszły
      jakieś nowe funkcje, albo łatwiej się teraz w domu poruszać a nowy
      nabytek prezentuje się o wiele bardziej okazale, niż to, co zostało
      wymienione (Król Denarów). Teraz ta rzecz jest pewna, bezpieczna i
      solidna.

* Nowe drzwi działają bez zarzutu. Są ciche, nie wpuszczają zimna do
      wnętrza, są ładniejsze, solidniejsze. W ogóle cud miód i orzeszki smile

Sama wymiana nie wygląda mi na specjalnie uciążliwą dla domowników
      (nie widzę tu większej rujnacji mieszkania, czy jakiegoś strasznego
      sprzątania po tej wymianie).

* Uciązliwa nie była, nie licząc koszmarnego zimna w domu.
      Sprzątania nie było może dużo ale pył osiadł wszedzie. Skrobałam
      zaprawę zaschniętą na podłodze, sprzątałam korytarz.

Chyba odbywała się ona w takiej części mieszkania, której wyłączenie
      z użytkowania na jakiś czas za bardzo nie zdezorganizowało wszystkim
      życia.

* przedpokój smile

Czynności, jakie były wykonywane podczas tej wymiany to:
      odizolowanie czegoś, odseparowanie (9 Denarów), połączenie,
      utrwalenie, skonsolidowanie, zgrupowanie, zamknięcie, złożenie w
      całość z elementów (10 Denarów), oraz na koniec wyjęcie i usunięcie
      starego, żeby móc zainstalować nowe (6 Mieczy). Więcej czasu i pracy
      zajęły więc czynności wstępne i przygotowania do tej wymiany, niż
      samo wymienianie, które odbyło się na końcu i przebiegało w miarę
      sprawnie.

* dokładnie tak. Demontaż starej ościeżnicy zajął więcej czasu niż
      montaż nowej, nowego progu itd.

Wymiana ta dotyczyła czegoś, co jest używane przez wszystkich
      domowników (10 Denarów) i może nie była ona tyle nieuciążliwa, ile
      jej efekty były tak przez wszystkich oczekiwane, że nikt się nie
      skarżył na niedogodności z nią związane.

* Cieszyłam się jak dziecko jak sprawdzałam działanie zamków,
      zamykanie drzwi smile

Gdzie to się odbywało: wygląda mi na to, że było to gdzieś pomiędzy
      (5 Mieczy) wejściem (0 Głupiec) a centralnym punktem domu (IV
      Cesarz) – może w korytarzu, albo na półpiętrze? Chociaż te karty
      skojarzyły mi się również z łazienką albo ubikacją (tam się z
      dyskrecją 5 Mieczy chodzi jak Głupiec, żeby jak Cesarz zasiąść
      na „tronie”.

* Przedpokój jest w centralnym miejscu w domu.

Ale z określeniem rzeczy o którą chodzi mam trochę kłopotu: najpierw
      pomyślałam o wannie, ale karty określające tę rzecz mi do wanny nie
      pasują. Buławy na 8 Buław i Miecze na 9 Mieczy skojarzyły mi się z
      żeberkami kaloryfera (bo tak są ułożone jedno obok drugiego), ale
      też pomyślałam patrząc na nie o parkiecie, czy też panelach
      podłogowych. Na podłogę wskazywałby też Eremita, który przecież na
      nią patrzy i ją swoim kijkiem ostukuje. W kontekście pozostałych
      kart, również wymiana podłóg nawet by pasowała.

* kije sugerują przemieszczanie, miecze te metalowe sztaby wewnątrz
      drzwi. A eremita wizjer smile

Dziękuję Canado za udział smile
      • canada53 Re: karty Canady 24.03.09, 20:53
        Ja też się zastanawiałam dlaczego rzecz będącą tematem tego warsztatu opisywały
        mi karty: IX Eremita, 8 Buław, 9 Mieczy. Eremita i 9 Mieczy od razu skojarzyły
        mi się z samotnością, dlatego myślałam o jakimś ustronnym miejscu w domu, na
        przykład łazience lub ubikacji, bo tam najczęściej przebywa się samemu. Ale
        zamykając za sobą drzwi wejściowe do domu człowiek też odgradza się od reszty
        świata, oraz trosk i niebezpieczeństw tam czyhających (8 buław). Jest się wtedy
        u siebie, ma się czas na życie prywatne, ale również czasami zostaje się sam na
        sam ze swoimi problemami (IX Eremita, 9 Mieczy).
        • dobema Re: karty Canady 25.03.09, 12:18
          Canado a mi ta Twoja 8 buław (teraz gdy już wiem o co chodzi)
          skojarzyła się z tym że drzwi przecież zamyka się przeważnie szybko,
          zdecydowanym ruchem, tak aby sprawnie odizolować się od tego świata
          zewntrznego.
    • krolowa.mieczy karty Higienistki 22.03.09, 21:11
      Jak to coś wygląda? Tym razem będzie krótko i, mam nadzieję, na
      temat.
      As Mieczy, 2 Kielichów – wąskie, długie? Dwa kielichy, coś
      podwójnego,
      wielokrotnego? Związanego z wodą?

* Zastanawiałam się nad tymi dwoma kartami i wymysliłam że to 2
      współpracujące zamki + żelastwo w środku drzwi. Wąskie one nie są
      (90cm) - długie tak. Z tym że nie są podwójne. chyba że chodzi o 2
      płyty a w środku sztaby metalowe.

Do czego służy – 8 Buław, 6 Buław. Coś się przemieszcza, buławy to
      ogień, ciepło.

* Otwieranie, zamykanie; wchodzenie, wychodzenie.

Jak działa – 10 Mieczy, 4 Mieczy, 5 Kielichów. Jest statyczne. Leży,
      wisi,
      trudno orzec. Coś się jednak zmienia, przelewa.

* Zamek przekręca się zamykając lub otwierając. Wlaśnie nie wiadomo
      jak nazwac przytwierdzenie zamka - wiszenie nie, leżenie też.

Kiedy się tego używa – 6 Buław, 3 Buław. Znów buławy, znów 6 Buław.
      Triumf,
      zwycięstwo, wjazd, wejście, dużo ludzi, ale i ogień, ciepło – znów.

* Jak chcę kogoś wpuścic do domu, przywitac serdecznie, poplotkowac,
      zrobic imprezę... smile

Gdzie się tego używa – Król Monet, 10 Kielichów, 8 Buław. Wydaje mi
      się, że
      wszędzie, że to coś znajduje się w większości pomieszczeń w domu
      albo służy
      wszystkim. Pomyślałam też o kuchni, wszak Król Monet lubi dobrze
      zjeść i wypić,
      dla wielu rodzin kuchnia jest centralnym miejscem w domu. Król Monet
      lubi też
      wygodę, ciepełko.

* Oczywiście, drzwi są i wewnętrzne w mieszkaniach smile Spełniają inne
      funkcje niż wejściowe ale są smile

Dociągnęłam z innej talii 8 Monet – tam, gdzie się pracuje. Hm…W
      sumie gotowanie
      jest swojego rodzaju pracą.

* przedpokój. Nie wiem czemu 8 monet...? Myslałam długo o niej i
      dalej nie wiem.

I na deser – nie wiem, czemu, ale przyszedł mi na myśl sedes

*hihi

Obstawiam jednak albo kaloryfery (czy generalnie system grzewczy,
      może bojler),
      albo kuchenkę. Względnie wannę, do której nalewa się ciepłej wody, a
      potem
      człowiek leży i się grzeje, chociaż wanna nie jest wąska i długa. Te
      miecze
      jednak przypominają mi żeberka kaloryferów.

* dziękuje za Twoje rozkłądy Higienistko
      • higienistka Re: karty Higienistki 22.03.09, 21:17
        > Jak działa – 10 Mieczy, 4 Mieczy, 5 Kielichów. Jest statyczne. Leży,
        > wisi,
        > trudno orzec. Coś się jednak zmienia, przelewa.
        >
        >
        > * Zamek przekręca się zamykając lub otwierając. Wlaśnie nie wiadomo
        > jak nazwac przytwierdzenie zamka - wiszenie nie, leżenie też.

Drzwi (nie zamek) - wiszą na zawiasach smile Otwierają się, zamykają, otwierają, zamykają (5 Kielichów mówi często o zawieszeniu, ani w tę, ani z powrotem).
        Gratuluję wygranej smile)
        • ma_ewa01 Re: karty Higienistki 22.03.09, 22:04
          Dzięki za gratulacje,
          pozdrawiam
          Msmile
    • krolowa.mieczy karty Dobemy 22.03.09, 21:12
      1. Jakie czynności wykonywali mężczyźni którzy wymieniali ową rzecz
      u Królowej w domu?
      początek – V Papież
      środek – XI Sprawiedliwość
      koniec – 7 buław

2. Jak wygląda ta rzecz? – VIII Siła
      3. z jakiego materiału jest ta rzecz? – Rycerz buław
      4. do czego służy? – 2 mieczy
      5. w jakim miejscu się znajduje w domu u Królowej? – 2 kielichy
      6. Królowa mieczy w tym całym zamieszaniu? – 6 kielichów

Podczas wymiany owej rzeczy Królowa troszkę wspominała sobie być
      może o tym starym przedmiocie, coś w stylu „ile to lat ją miała”
      lub „do czego służyła, lub wykorzystywała ją”, prawdopodobnie
      wspominała sobie razem ze swoimi gośćmi, być może również kogoś z
      przeszłości.

* Drzwi wejściowe pamiętały jeszcze czasy dzieciństwa mojej mamy i
      jej rodzeństwa i młodość moich dziadków wink Ale ja nieszczególnie
      pałałam do nich miłością i nostalgią. 6 kielichów może chciała
      powiedziec, że bardzo dobrze czuję się w mieszkaniu po dziadkach; to
      jest moje miejsce na ziemi, czuję "opiekę" i babci i dziadka. Myślę,
      że o to chodzi.

Może ci mężczyźni to znajomi Królowej, których nie
      widzi na co dzień i podczas tej wizyty mogła powymieniać się
      świeżymi wiadomościami na temat wspólnych znajomych. Mam wrażenie,
      że ten dzień był dla Królowej taki troszkę nostalgiczny, do
      przemyśleń. Karta 6 kielichów kojarzy mi się jeszcze z upiększaniem
      w tym wypadku domu Królowej, być może Królowa podczas tej wymiany
      odświeżyła, wysprzątała domek postawiła tu i tam, jakieś drobiazgi,
      kwiatki które nadały piękna i dopełniły całość.

* Ci 2 mężczyźni byli mi obcymi robotnikami, budowlańcami. Jednak
      raczej łatwo nawiązuję znajomości i przez pierwszą godzinę
      gawędziliśmy sobie czekając na kierowcę który miał przywieźć drzwi.
      Nowe drzwi spowodowały rzeczywiści upiększenie mieszkania smile I
      posprzątałam jak najbardziej, ale po ich skończonej pracy. Podczas
      nie miało to sensu bo od kucia w ścianach pył pokrył większość
      przedmiotów w domu.

W jakim miejscu owa rzecz się znajduje w domu u Królowej – 2
      kielichy. Moim zdaniem jest to miejsce bardzo miłe, przytulne, gdzie
      spotykają się domownicy lub ich goście, gdzie można porozmawiać,
      spędzić fajnie czas. A jak wiadomo poprostu nie wszystkie miejsca w
      domu do tego się nadają. Albo Królowa wymieniła jakaś kanapę, łóżko,
      ewentualnie stół.

* Mój przedpokój łączy się z kuchnią więc może o to chodzi. A w
      kuchni zawsze miło się siedzi i gada smile

Rzecz ta nie jest mała, Siła VIII podpowiada mi, że jest ogromna,
      wielka! No ale też bez przesady.

*Tak smile

Wykonana jest albo z drewna albo z
      metalu, ewentualnie jedno z drugim połączone (rycerz buław),

*tak smile

a służy
      do siedzenia, jedzenia (2 mieczy). Potwierdza to moją teorię, że być
      może jest to łóżko, kanapa lub stół.

* płaska powierzchnia drzwi podobna jest do blatu stołu -
      faktycznie smile Tylko stół to mebel horyzontalny a drzwi - wertykalny
      (jeśli można to tak ująć wink

No i czynności Panów: Papież, Sprawiedliwość i 7 buław.
      Na początku mam wrażenie jakby Królowa omawiała szczegółowo swoje
      wymagania, potrzeby co do montażu, ustawienia itd. a panowie
      słuchali z uniżeniem.

* Faktycznie, miałam odpowiedzieć im na pytania w jaki sposób chcę
      mieć zamontowany próg. Wcześniej wybrałam odpowiedni dla mnie sposób
      otwierania drzwi (bo są lewe i prawe - ja mam... hmmm... prawe???)

Być może tez czytali instrukcję obsługi
      złożenia, zamontowania lub coś w tym stylu.

*Nie czytali nic. Oni fajni byli hihi- spierali się ze sobą bo każdy
      wiedział lepiej wink Ale współpracowali idealnie smile

Później musieli coś
      zrównoważyć, wyrównać, tak aby był poziom – tak ta waga na karcie
      Sprawiedliwości skojarzyła mi się z poziomicą he he.

* Montaż progu - poziomica poszła w ruch; otwór musiał być
      podwyższony bo stare drzwi były niższe niż nowe.

No i po
      wielu trudach i wielu godzinach pracy o czym pisze Królowa udało się
      panom zakończyć zadanie, złożyli, ułożyli bądź zamontowali. Oprócz
      tego skojarzenia, nie czuję jakoś tej 7 buław na tej pozycji.

* Męczyli się z demontażem starej ościeżnicy. jak już to zrobili to
      poszło szybko smile

Ale
      pewnie niedługo się dowiem… uff skończyłam, wyjątkowo dużo
      napisałam, ale i dużo kart wyciągnęłam.

smile

Dziękuję Dobemo. Dobre skojarzenia smile
    • krolowa.mieczy karty Nadji 22.03.09, 21:12
      jak wygląda ta rzecz - 7 Kielichów

jest ze szkła albo czegoś kruchego. albo ma kształt naczynia??
      albo jest sama w sobie nieokreślona do końca, znaczy może wyglądać
      różnie - może dostępne są bardzo różne wersje , rodzaje tego czegoś
      i można tą rzecz dowolnie przyozdabiać, komponować, sprawiać by za
      każdym razem wyglądała inaczej...
      a może jest przezroczysta??//

* Dokładnie - można wybrać sobie wszystko co się chce - szerokość
      drzwi, kolor, sposób otwierania, kolor klamek i zamków itd

f-cje tego czegoś - do czego służy - II Kapłanka

do siedzenia/ odpoczywania/ medytowania, odnowy energetycznej, do
      wyciszenia, do regeneracji....

po co nam ona w domu??? (bo Królowa napisała, ze wszyscy to mają
      raczej itd.)

* Wycisza odgłosy. Zamknięcia się wewnątrz. odizolowania trochę. I
      wszystkiego po trochę co Ty wymieniłaś smile

4 Buławy
      żeby się cieszyć, żeby być szczęśliwym, zeby było miło i
      rodzinnie...

* Super karta - 4 kijów smile Element domu - bardzo ważny. Bez drzwi
      dom nie jest kompletny smile

jak działa - Rycerz Monet i 8 Buław

prosto, szybko, konkretnie.

to raczej rzecz konkretna, zrobiona przez ludzi, tradycyjna,
      normalna
      rzemieslnicza

* Zamki naolowione, ciche, bezszelestne, szybko się otwiera i zamyka.

kto z niej w domu korzysta - Sąd Ostateczny

wszyscy sprawiedliwie i bez wyjątku mają do niej dostęp i korzystają

* tak smile

stosunek Królowej do tej - nowej rzeczy - 6 Buław

jest z niej dumna i bardzo zadowolona

* jestem bardzo zadowolona. I dumna też trochę smile (w pozytywnym
      sensie)

Co należy zrobić by ją wymienić?

ogólnie - 5 Monet

wyjść na zewnątrz, narazić na zmarznięcie, niewygodę. trzeba się
      sporo namęczyć i naszarpać, wykonać tez konkretną namacalną robotę
      (na pewno nie jest to np. wymiana części elektronicznej albo jakiejs
      małej rzeczy)

* idealnie zinterpretowałaś - marznąc! Ja marzłam. A chłopaki nie,
      bo cały czas się ruszali, pracowali w pocie czoła; cięli piłą,
      mieszali zaprawę, wstawiali ościeżnicę itp

po kolej - co trzeba zrobić.
      Paź Monet- 8 Mieeczy - 10 Kielichów

najpierw: trzeba się dogadać, sprawdzić rózne oferty, producentów,
      wybrać najlepszą i najkorzystniejsza, pewnie sporo się naszukac,
      popytac ludzi, dobrac ekipę - fachowców (paź Monet)

* tak smile

potem: liczyć się z poważnymi utrudnieniami, z tym, ze podczas tej
      wymiany nasz dom będzie dosłownie sparaliżowany i nic nie będzie
      można normalnie robić (nie jest tak, że fachowcy to robili gdzieś
      tam w tle, a życie domowe toczyło się jak gdyby nigdy nic).- 8
      Mieczy
      nie wiem tez, czy ta karta nie mówi o jakiejś kłótni -
      nieporozumieniach z panami fachowcami.

* jedyną niewygodą było dla mnie zimno w domu. Z panami się nie
      kłóciłam. Byli w porządku.

na końcu: można się cieszyć i świętować i oblewać tą nową rzecz ) -
      10 Kielichów

* smile)

jeszcze spytałam, bo nadal nie wiem, gdzie ta rzecz jest umieszczona
      w domu??
      i znowu wyciągnęłam 5 Monet

Kurcze, ja myślę że to OKNO!!! na tej karcie właściwie jest tylko
      okno i to bardzo wyeksponowane. no ewentualnie ocieplenie domu,

ale ja stawiam, że to OKNO - OKNA

do okien mają wszyscy równy dostęp, są niezbędne, są ze szkła i
      bardzo różne i dają się dowolnie ozdabiac itd.

* do drzwi też wszyscy bez wyjątku mają dostęp. Wręcz muszą ich
      dotknąc smile

Dziękuję Nadjo. Jestem pod wrażeniam Twoich szczegółów. też bym tak
      cchciała :p

• krolowa.mieczy zwycięzca 22.03.09, 21:21
      Dziękuję wam wszystkim za udział smile

Nauczyłam się wiele dzięki Waszym rozkładom i fajnie mi się czytało
      interpretacje.

Wszystkie trafiłyście z opisami.
      Olga wymieniła słowo "drzwi" a Ewa idealnie przypasowała wszystko do
      drzwi i nie wahała się ani chwli smile

Gratuluję Ewciu - wygrałaś smile
      • ma_ewa01 Re: zwycięzca 22.03.09, 21:27
        Dzięki Królowo, to dla mnie wielki zaszczyt. Aż sie sama dziwię. Jestem w szoku.
        Tego się na prawdę nie spodziewałam.
        No, jestem w szoku
        Msmile
        • krolowa.mieczy Re: zwycięzca 22.03.09, 21:31
          smile
        • dobema Re: zwycięzca 22.03.09, 21:55
          Gratulacje Ma-ewo !!!
          Cieszę się bardzo smile
          • ma_ewa01 Re: zwycięzca 22.03.09, 22:09
            Dzięki Dobemko, buziaczki
            Msmile
        • higienistka Re: zwycięzca 22.03.09, 21:57
          Jeszcze raz i ja pogratuluję - świetna, błyskotliwa interpretacja, jestem pod wrażeniem smile
          • ma_ewa01 Re: zwycięzca 22.03.09, 22:11
            Tak się cieszę, że mi sie udało zrozumiec swoje karty. Na prawdę sama jestem w
            szokusmile
            dzięki, Higienistko
            Msmile
      • canada53 Re: zwycięzca 22.03.09, 21:33
        Brawo Ewa, i brawo dziewczyny! Super interpretacje, zawsze mnie fascynuje to, że
        można tylko na podstawie kart tyle i tak trafnie powiedzieć! Niby się wie, że
        jest to możliwe, ale co innego na własne oczy co tydzień się przekonywać.
        • nadja_m Re: zwycięzca 22.03.09, 21:59
          Gratulacje MaEwo !!!

pozdrowienia smile)

nadja
          • ma_ewa01 Re: zwycięzca 22.03.09, 22:08
            Dziekuję, Nadju.
            Zawsze czytam z wielkim zainteresowaniem Twoje interpretacje.
            Też Cię pozdrawiam
            Msmile
    • ma_ewa01 Re: warsztat 77 22.03.09, 22:13
      Usiłuję wymyślić temat następnego warsztatu, nie spodziewałam się wygranej...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka