29.05.06, 20:22
nie ma lepszego pasma gór no i Ochotnica Górna wspaniała...!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Andy Re: Gorce IP: *.gprspla.plusgsm.pl 29.05.06, 21:48
      Znam Ochotnicę i Gorce od lat dwudziestu i przyznaję Ci rację, nie matakich drugich gór i takich porządnych górali.
      • Gość: kodi1 Re: Gorce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 16:38
        wspaniali ludzie piękne okolice zapraszam w JASZCZE...POZRDAWIAM
    • magdam26 coś pięknego - zwłaszcza jesienią ...:) 30.05.06, 07:26
      Moja ulubiona trasa: Z Rabki na MAciejową (nocleg w bacówce-schronisku), na
      drugi dzień z MAciejowej przez Stare Wierchy na Turbacz ( tu nocleg). A potem
      zejście do N.Targu. Polecam zwłaszcza w słoneczne dni października. Malowniczy
      jesienny krajobraz, resztki babiego lata, o świcie - mgły poniżej a na
      wyciągniecie ręki -widok Tatr, ...
    • yanuszka piekne Gorce... 30.05.06, 10:01
      ..byłam tu pierwszy raz na fragmencie majówi, pieknie, faktycznie pieknie. w
      środę 3 maja wyszlismy z Rabki około 17.30, przez Maciejową, opustoszałą już po
      trystach, nocleg na Starych Wierchach, tez pusto.. nastepnego dnia Turbacz i
      zejście do Nowego Targu.. i te widoki tak piekne..
      tylko brakuje.. ciszy? bo mimo, że było po weekendzie już, to motory,
      rowerzyści, samochody nawet, i konie wierzchem, i wozem, i rowerzyści.. a ja
      tak tradycyjnie, piechotą, aż głupio ;)
      ale pieknie, pieknie:)
      • Gość: Andy Re: piekne Gorce... IP: *.gprspla.plusgsm.pl 30.05.06, 20:49
        Parę wspomnień o Gorcach. W zeszłym roku zrobiłem wczesną wiosna fantastyczną, solową wycieczkę. Z Ochotnicy Ustrzyk przez Polanę Sucha, halę Długą, Kudłoń, Gorc z zejściem do Ochotnicy Dolnej. Przeżyłem wspaniałą przygodę, kiedy przecierałem w metrowym śniegu drogę przecinając lasem i potokiem od chaty Metysa do szlaku na Kudłoń ( z pominięciem Turbacza). Kiedy wyszedłem na polane pod Kudłoniem miałem wrażenie, że unosi się mgła. Okazało się, że to polana rozkwitła krokusami robiła takie wrażenie - takich widoków się nie zapomina!Przeżyłem piękne wrażenia od pięknej ukwieconej wiosny na południowych stokach po ciężką zimę w lasach i potokach pod Turbaczem. Właściwie trudno ocenić czy piękniejsze są wiosenne łąki kwiatowe (krokusy, pierwiosnki, zawilce), może czerwcowe storczyki, których zapach oszałamia, a może jesienne kolory lasu i cudowne widoki na Tatry. To trzeba przeżyć, jeśli się lubi góry.
        • yanuszka mmmmmmmm.. 31.05.06, 10:55
          pękna garść wspomnień. dziękuję.
          • Gość: Andy Re: mmmmmmmm.. IP: *.gprspla.plusgsm.pl 31.05.06, 14:36
            Jeśli lubisz Gorce to jeszcze Ci coś opowiem. W poprzedni weekend majowy, już po śmierci papieża zrobiłem z rodziną wycieczkę w miejsce, gdzie odpoczywał JP2. Z Ochotnicy Górnej w Jamne, póżniej koło Hawiarskiej Koliby, dalej w kierunku głównego szlaku i w prawo na Skałkę. Najwyżej położona chałupa, była schronieniem dla JP2 w czasie dwutygodniowego urlopu narciarskiego 01-021955r.
            Dzisiaj jest na chałupie tabliczka pamiątkowa. Dom jest opuszczony, ale jeszcze nie jest zdewastowany. Sama Skałka położona jest bardzo wysoko (niedaleko Gorca), dojazd jedynie 4x4. Widoki stamtąd piekne na Tatry i pasmo Lubania. Dla mnie ciekawostką jest to, że w tamtych czasach jazda na nartach polegała na niemal całodziennym wynoszeniu nart, a potem jednym zjeżdzie. Podziwiam taki wyczyn, sam jakieś 15lat temu wyniosłem narty z Ustrzyka na Kiczorę i też jeden zjazd. Przyznam, że zjazd polanami, kiedy jest niezbyt gruby puch na szreni jest nie do opisania.W tej chwili sobie obiecałem, że zaciągnę moją córcię na taki zjazd w najbliższym sezonie. Może przeskakuję z tematu na temat, ale o Gorcach można wiele i długo. Pozdro...
            • kodii1 Re: mmmmmmmm.. 31.05.06, 19:44
              a po takim spacerku najlepsze jest piwko "U LESZKA" w Ochotnicy Górnej..
            • 374.4w Re: ach, Gorce... 03.06.06, 21:01
    • kodii1 Re: Gorce 02.06.06, 18:35
      a kto był na spływie Dunajcem?? fajowo i malowniczo...polecam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka