skanerek4 Re: Cicho i spokojnie 25.09.06, 12:36 cicho bo niektóre zwierzątka szykują się do zimowego snu. Wietrzą legowiska, robią zapasy, kopczyki z suchych liści ............. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Cicho i spokojnie 04.10.06, 22:26 jabłka zbieramy w sadach ;) Będzie jabcok na zime ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Cicho i spokojnie 06.10.06, 03:38 Juz nie pamietam jak to smakuje,ale pamietam ile w tym winie bylo siarki,brrrr! Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Cicho i spokojnie 08.10.06, 23:09 domowe, takie tradycyjne to dobre winko, tylko trzeba to umieć zrobić. Dunajec ,a tam u was jest pora jak jesień ? Zobacz jakie kolory sa już u nas. W parku byłam łapać kolory. schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=284 Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Cicho i spokojnie 09.10.06, 00:11 Ja nigdy wina nie robilem to i nie umiem,no wypic to by sie moze umialo. U mnie teraz tez pieknie,kolorow tyle ze hej,drzew iglastych prawie nie ma tylko lisciaste,przecodownie,jak ja lubie te pore roku,nie goraco,nie wilgotno jeszcze a mimo to cieplo. Odpowiedz Link Zgłoś
skanerek4 Re: Cicho i spokojnie 09.10.06, 12:02 ale zawsze się możesz nauczyć robić winko, albo nalewkę........ A my potem bedziemy degustować i oceniać . Może nawet konkurs na najlepszego "winiarza" ogłosimy. Nagrodą będzie bukiet z kolorowych liści........ Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Cicho i spokojnie 09.10.06, 21:47 Widzisz skanerek,nie powiem ze nie masz racji,ale z degustacja to bylby ,hmmm niejaki problem,mam na mysli wspolna degustacje,bo samemu to ,no,tego,to bym mogl czemu nie. Odpowiedz Link Zgłoś
skanerek4 Re: Cicho i spokojnie 11.10.06, 08:52 eeeee tam Domyślam sie z tego co piszesz z Ritą, że mieszkasz gdzieś daleko, ale to nie problem. Prześlesz " próbki" do jury i bedziemy degustować. Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Cicho i spokojnie 12.10.06, 22:05 A wiesz skanerek,to nawet niezly pomysl,dawaj te przepisy na bimber,tj na wino chcialem powiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
skanerek4 Re: Cicho i spokojnie 13.10.06, 10:38 Ale ja myślalam że masz jakis sprawdzony przepis A ja miałąm tylko degustować próbki .... może ktoś pomoże i recepture podrzuci Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Cicho i spokojnie 13.10.06, 21:59 Gdybym robil to bym mial przepisy nie? Ale nie robilem to i nie mam,ale przyznam ze pilem wino swojej roboty,aajjaaj,dobre bylo,ale malo,heh. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Cicho i spokojnie 14.10.06, 23:36 Najlepiej smakuje wino swojej roboty - nie wypada nawet narzekać. Ale na degustację to mało kto doczeka, bo wcześniej jest wypite. Tak się klaruje w ustach , tak się klaruje , az winko z gąsiora zniknie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
skanerek4 Re: Cicho i spokojnie 16.10.06, 10:07 to chyba sama też zrobię. I Was tez nie poczęstuję. Będę klarownie próbowac .......... Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Cicho i spokojnie 16.10.06, 22:02 "Przyjechali kowboje kazdy pije co swoje" Ja juz bym wolal razem,wiem ze to b.trudne lecz nie niemozliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
skanerek4 Re: Cicho i spokojnie 17.10.06, 09:59 przepili wszystkooo zrobili pobojowiskooo tacy to byli kowboje pili nie swoje Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Cicho i spokojnie 17.10.06, 22:53 i w karty też możemy pograć - do winka to chyba pasuje ? Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Cicho i spokojnie 18.10.06, 00:58 No pewnie,ale ja pamietam tylko jak sie gra w "durnia" przynajmniej u mnie tak nazywali. Odpowiedz Link Zgłoś
skanerek4 Re: Cicho i spokojnie 18.10.06, 08:41 w durnia sie fajnie gra, chociaż czasem może być ostro Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Cicho i spokojnie 18.10.06, 22:30 może w Brydża , ale w otwarte karty ;))) Jesień, jesień mamy i mgły . I chyba zmiana czasu nas czeka. Dunajec , a macie tam Dzień Zmarłych ? Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Cicho i spokojnie 19.10.06, 01:02 Rita, w brydza to ja niestety nie umiem,a co masz na mysli-otwarte karty?-. U mnie tez jesien,chlodno,i kooooloooooroowoo,cudnie. A dzien zmarlych? Nie,cos takiego nie ma,ostatniego pazdz.to tylko hallowin,dzieciaki poprzebierane,za cukierkami laza. Natomiast ostatni poniedzialek maja mamy tu dzien pamieci,cos podobnego jak dzien zmarlych,tylko tyle ze jest to pamiec o tych ktorzy pogineli na wojnach. Odpowiedz Link Zgłoś
skanerek4 Re: Cicho i spokojnie 19.10.06, 14:06 czy może za Wielką Wodą obecnie przebywasz ?? Mozemy grać w karty internetowe w takim razie Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Cicho i spokojnie 19.10.06, 21:45 Tak,mieszkam w USA,choc wolalbym w Polsce. A co to za gra internetowe karty? Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Cicho i spokojnie 19.10.06, 23:37 Nie wiem, bo nie gram w karty, jedynie pasjans układam i to nazywam otwarte karty :) To znaczy , ze tam w USA nie ma cmentarzy ani grobów by pójść ? To dziwne, w amerykańskim filmie pokazali psi cmentarz . Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Cicho i spokojnie 20.10.06, 02:49 Rita,Ty masz poczucie humoru,cmentarze sa a jakze {ma nie byc?}tylko tutaj katolicyzm i jego swieta sa inne,te glowne sa te same a reszta,ech. A psie cmentarze sa a jakze,i nie trzeba widziec "Samych swoich"hehe,zeby to stwierdzic. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Cicho i spokojnie 20.10.06, 22:44 Właśnie tam widziałam te cmenatrze psów. No ale nic nie wspominacie o świeczkach. A może inną mode macie albo technikę . Może już Ameryka ma świeczkę na pilota ? ;)))) hehe Albo cmentarz przenosi na ekrany komputerów i tam sobie świętują ? Fantazja nie zna granic. To pewne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Cicho i spokojnie 20.10.06, 23:07 Wlasnie,swieczki to b.rzadko,jak juz to po tym poznac np. polskie nagrobki,najczesciej to choragiewki narodowe,dlatego bo swieto pamieci o "bohaterach"narodowych. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Cicho i spokojnie 21.10.06, 21:52 A u nas już zaczynają się wędrówki na cmentarze i wielki biznes kwiatów i świeczek. No ale nie ma co tak cmentarnie mówić, tej atmosfery w Ameryce nie znają. Ale najważneijsze w tym dniu to spotkanie z rodzinami. Ale jesień to piekną mamy Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Cicho i spokojnie 22.10.06, 22:34 schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=301 A tak wygląda cmentarz w Wieliczce - przyznacie , że mamy zabytkowy i z niespotykanymi pomnikami. To już są zabytki cmentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
ab7777 Re: Cicho i spokojnie 22.10.06, 23:29 zawsze podobal mi sie ten aniolek niosący krzyż Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Cicho i spokojnie 24.10.06, 22:46 Jak narazie to , to chyba ten pomniczek jest najładniejszy na tym cmentarzu. Jest jeszcze pomnik dwóch dziewczyneczek , ale napis na tej plycie jest też bardzo ciekawy. To musiało być bardzo interesujące i tragiczne zdarzenie - sama przeczytaj. schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=301&pos=6 schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=301&pos=7 przeczytaj to - nie znam tej historii. Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Cicho i spokojnie 25.10.06, 02:31 Tak to juz jest,smierc nie wybiera. A u mnie jutro pogrzeb chlopaka moich znajomych,18-e lat zginal tragicznie,i gdzie?a w szkole,wychodzac z windy,winda ruszyla a jego wciagnelo miedzy winde i sciane,panie swiec..... Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Cicho i spokojnie 26.10.06, 19:53 to przypadek nieszczęsliwy. A co powiesz kiedy 14-latka się powiesiła, bo jej koledzy upozorowali w klasie gwałt i nagrali na telefon komórkowy - wiesz, nie mam słów na naszą mlodzież. Moja córka po pięciu pierwszysch dniach uczenia w gimnazjum sama zrezygnowała z pracy jak nauczycielka- widziałes za młoda. Nauczycielem musi zostać mocna osoba. Zmieńmy jednak tamat , bo zaczniemy płakać Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Cicho i spokojnie 27.10.06, 22:42 Tak , jutro derby pilkarskie Wisła z Cracovią. Nie bedzie cicho i spokojnie. To za kim kibicujemy ? Odpowiedz Link Zgłoś
ab7777 Re: Cicho i spokojnie 27.10.06, 22:49 to jacyś krewni mojej kolezanki od strony dziadków ale nigdy nie widzialam tego nagrobka,to pewnie gdzies w starej części? Odpowiedz Link Zgłoś