Dodaj do ulubionych

Do Pantomasa Pani R.

IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 22.08.04, 08:51
Witaj Pantomasie chciałam się ustosunkowac do twojej wypowiedzi na
Astrolobium ;
"
Szanowna Pani

Powiem tylko, iż jestem bardzo rad, że mogłem szanowną Panią rozczarować, bo
nie do czarowania, a odczarowywania stworzony jestem. Owo odczarowywanie
polega na wyzbywaniu osób rozpoczynających przygodę z astrologią mniemania,
iż jest to nauka ścisła, która składa się z regułek typu: Jeżeli w Solariuszu
Ascendent wypada w Byku to należy zwracać uwagę na Wenus. Myślę, że już za
samo to twierdzenie pani R. powinna mi być wdzięczna, nie wspominając już o
tym, co udało mi się ostatnio zaobserwować i znaleźć jakieś empiryczne
potwierdzenie faktu (o czym pozwoliłem sobie w naszej rozmowie wspomnieć), że
planety w radixie działają przez domy w Solariuszu. Wydaje mi się to dość
ważną wskazówką, a to, że szanownej R to nie zadowala, nie świadczy o mojej
wiedzy, tylko raczej o Pani poszanowaniu dla odpowiedzi, które Pani jest w
stanie dostać.

Powiem również, że przez takich ludzi jak Pani, czasami mi się już tego
całego Astrolabium odechciewa, bo ciągle komuś coś nie pasuje! Nie jestem ja
od wszystkich zadowalania, nie jestem również od robienia wszystkim
horoskopów, ale na szczęście są na tym świecie ludzie, którzy szanują moje
odpowiedzi, a mało tego, gdy ich obserwuję, to widzę, że mimo wielu
niewyjaśnionych pytań, czy wątpliwości, jakoś tak razem posuwamy się naprzód,
a me wskazówki często bywają im pomocne.

Właściwie to się trochę wkurzyłem, bo nie będę tolerował tego, że człowiek
się tym już para lat kilka, czyta wszystkie książki, szpera, stara się
nawiązać kontakt z autorytetami w tej dziedzinie by odnaleźć wreszcie
mistrza, a tu ni z tego ni z owego wyskakuje jakiś przyszły kursant, który
nonszalanckim tonem stwierdza, że mą wskazówką czuje się rozczarowany.

Poza tym, co napisałem, to nie mam nic do dodania oprócz tego, że czekam na
przeprosiny. I wreszcie przestańmy wprowadzać demokrację na uniwersytety i
miejmy poszanowanie dla ludzi, którzy się czymś dłużej zajmują od nas, albo
są w tej dziedzinie od nas lepsi. Ja to poszanowanie mam, a jak widzę Pani
tego brakło!

Ot i tyle.

Pozdrawiam
Tomasz Stąpor - Pantomas
------------------------------------------------------------------------------
--
Straszne są słabostki siły... "

Napewno nie mam wiedzy o Astrologi i cierpliwosci do jej zagłebiania , ale to
nie znaczy ze nie moge uzyskac prostej odpowiedzi czemu nie moge sie
zalogowac na Astrolobium .
Teraz juz wiem czemu nie mogę byc uczestnikiem Twojego forum i dzkiekuje za
wyczerpującą odpowiedz i o to w tym chodziło.
I nie wiem po co były te niejasne wypowiedzi i heksagramy z których nic nie
wynikało .Czytając twoja wypowiedz " Do rozczarowanej " poczułam sie jakbym
komus wielką krzywde wyrządziła , ale potem to przemyslałam i stwierdziłam
Pantomasie ze to wina lezy po twojej stronie bo jednak nie było by tego
całego zamieszania jezeli bys mnie osobiscie poinformował na emaila o
wykluczeniu mnie z Forum Astrolabium.

Nie mozna z siebie robic ofiary dla sławy bo to nigdy na dobre nie wychodzi ,
a doskonałyych ludzi nie ma. Ja paracuje nad sobą i swoimi słabosciami i mam
duzo siły.
Moze jeszcze Pantomasie odpowiesz mi na ostatnie pytanie czemu zwasze
pokrzywdzony ( z potyczki słownej ) wychodzi osoba słabsza a moze nawet
wrazliwsza ???

Pozdrawiam i zycze zeby w zyciu wszysto było jasne jak słonce .:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Asia Re: Do Pantomasa Pani R. IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 22.08.04, 19:05
      Bez komentarza zostwiam odpowiedz Pantomasa na stronie Astrolobium. Ale mam
      ubaw , dawno nic mnie tak nierozbawiło , wszyskim polecam polemike z Pantomasem
      Bo to gosc .............
      • Gość: Anka Re: Do Pantomasa Pani R. IP: *.chello.pl 22.08.04, 19:23
        Wiesz co, ja też przeczytałam te polemikę pantomasa w Astrolabium i też mnie to
        ubawiło, tym bardziej ze pantomas robi na mnie wrażenie osoby chłodnej,
        zarozumiałej (sądząc po jego wypowiedziach i na Forum i w Astrolabium)
        Śmieszny człowieczek, który ubzdurał sobie, że jest WIELKIM ASTROLOGIEM.
        Oczywiście nie podważam jego doświadczenia z dziedziny astrologii, ale jego
        grubiaństwo i wręcz tupeciarstwo zaskoczyło mnie.
        Pantomas napisał w wyżej wymienionym artykule,że ludzie mają go przepraszać
        i bić pokłony dla jego niezwykłej wiedzy z dziedziny astrologi. Hahahahaa
        rozśmieszył mnie do łez....
        Wielki Astrolog jakim był Pan Szuman uśmiał by się nieźle...
        No cóz gdyby głupota miała dostać nagrode Nobla to pewnie Pantomas by ją dostał
        Ale się ubawiłam......hihihi
        • Gość: Asia Re: Do Pantomasa Pani R. IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 22.08.04, 19:40
          witaj Aniu!!
          To mnie pocieszyłas :).
          Wychodzi na to ze do Patomasa nie mozna sie zwracac bo potraktuje jak namolną "
          wielbicielke " , niemiałam pojecia za astrologowie to tacy krętacze i kłamcy.

Nie chce mi sie wyjasniac o co chodziło w tym całym zamieszaniu ale w skrócie
          mozna nazwac to podłozeniem swini przez wiadomą osobe.

Nie jestem zawistan , juz wiecej nie napisze słowa o Pantomasie i jego oddanej
          druzynie ;)
          Amen
          Pozdrawiam a prawada nie ujzy swiatła dziennego , a szkoda ale i tak niezle sie
          ubawiłam hahahaha :)
          • Gość: Macias Re: Do Pantomasa Pani R. IP: *.chello.pl 22.08.04, 20:03
            Ja jeszcze dołoże słówko,że nie spotkałem jeszcze astrologa, który wymagałby
            żeby go przepraszać za zadane pytanie to jest jakiś ewenement na skalę
            światową.Może wyślemy to do księgi Gwinnesa??? hłe,hłe, hłe
            • Gość: longinka Re: Ale nagonka - śmiechu warte IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.08.04, 20:13
              Ludziki drogie :)))
              więcej wyrozumiałości;dajcie złapać biednemu Pantomasowi oddech.
              Jest jaki jest. Każdy ma lepsze i gorsze dni a wy od razu huuuzia na niego i
              dlaczego - bo odpowiedział ironicznie kobitce i do tego ma czelność cenić się.
              Eeech!
              • Gość: Dorcia Re: Ale nagonka - śmiechu warte IP: *.chello.pl 22.08.04, 20:53
                Taki on biedny uważasz? A w czym on taki biedny? ze jakaś osoba ma czelność
                zadać mu pytanie? i za to ma przepraszać.... Jaśnie Panicza Pana Tomasa. To on
                narozrabiał i powinien przeprosić.... wszystkich za swoje nieodpowiedzialne
                zachowania, w końcu jest znaną postacią w internecie.
                • Gość: longika Re: Ale nagonka - śmiechu warte IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.08.04, 23:25

Hmm..nie uważam,że taki on biedny znowu - rzuciliście się na niego biorąc pod
                  uwagę TYLKO przytoczoną odpowiedź Pantomasa a nie znacie pytania jakie było
                  powodem tej odpowiedzi.
                  Nie wiem czy jest znaną postacią w internecie , ale sądzę,że przyzwoite
                  zachowanie powinno cechować każdego nie tylko znane osobistości.
                  Czytałam posty Pantomasa - cechuje go swoisty styl akademicki-ale jest on
                  daleki od obrażania kogokolwiek.Nie sadzę aby tym razem chciał kogoś obrażać bo
                  i po co, może był zniecierpliwiony ot i wszystko. Zeby było śmieszniej
                  zauważyłam,że ostatnio bardzo cieplo dawał wskazówki nowicjuszom na forum
                  Anahelli.
                  Pantomas nie > narozrabiał < doprawdy nie rozumiem czemu az tak bardzo
                  pragniecie jego krwi. W każdym razie mnie nie musi przepraszać bo nie czuję się
                  przez niego obrażona.
                  >
                  • Gość: alcyone Re: Ale nagonka - śmiechu warte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.04, 23:36
                    Wlasnie - nie znajac sytuacji rozne osoby ciskaja gromy. Nie wiadomo co sie
                    naprawde stalo - moglam jedynie wyciagac wnioski z postow na astrolabium, a to
                    za malo, by ocenic, kto byl winien. Byc moze pani Rozczarowana zasluzyla sobie
                    na to, moze Pantomas jest slusznie rozzalony, a moze nieco przesadza. W kazdym
                    razie ci, ktorzy nie wiedza, jakie dokladnie slowa padly, nie powinni wyciagac
                    zbyt daleko idacych wnioskow, bo moga kogos skrzywdzic. Najlatwiej od razu
                    wybrac winnego i na niego naskoczyc.
                    • Gość: Magda Re: Ale nagonka - śmiechu warte IP: *.chello.pl 23.08.04, 00:22
                      Ja tam nie wiem jakie pytanie było, ale obojętnie jakie by nie było Pantomas
                      nie powinien żądać od kogoś przeprosin za to że zadał mu ktoś pytanie. Co on ma
                      się za jakiegoś Boga??? Przecież nikt go nie obraża, a on swym listem na
                      Astrolabium obraża kogoś kto nie moze sie bronić. Przynajmniej ja nie widziałam
                      odpowiedzi pani "Rozczarowanej". Nie wiem czy to jest etyczne?
                      Magda
    • pantomass Re: Do Asi, która czuje się R. 23.08.04, 02:40
      Gość portalu: Asia napisał(a):
      > Napewno nie mam wiedzy o Astrologi i cierpliwosci do jej zagłebiania , ale to
      > nie znaczy ze nie moge uzyskac prostej odpowiedzi czemu nie moge sie
      > zalogowac na Astrolobium.
      >
      > Teraz juz wiem czemu nie mogę byc uczestnikiem Twojego forum i dzkiekuje za
      > wyczerpującą odpowiedz i o to w tym chodziło.
      >
      > nie było by tego
      > całego zamieszania jezeli bys mnie osobiscie poinformował na emaila o
      > wykluczeniu mnie z Forum Astrolabium.

Szanowna Pani

Już spieszę z odpowiedzią, gdyż Pani post może przynieść więcej szkody niż
      pożytku.

1) Zacznę może od Pani pytania na temat zalogowania się do Astrolabium. Otóż
      informuję, że jak dotąd, żaden z użytkowników Astrolabium nie został z niego
      wykluczony. Idea portalu jest taka, że mają do niego dostęp wszystkie osoby,
      natomiast posty mogą pisać osoby po zalogowaniu.

Informuję również Panią, że portal Astrolabium jest portalem otwartym i nie ma
      żadnego kryterium przyjmowania do niego osób, czyli pełnoprawnym użytkownikiem
      portalu może zostać każdy, kto wcześniej się w nim zarejestruje.

Owszem zdarzało się, że niekiedy osoby zgłaszały problem z zalogowaniem, ale po
      jego zgłoszeniu problem zostawał od razu rozwiązywany. Ogólnie rzecz biorąc
      przyczyną niemożliwości zalogowania się jest wpisanie błędnego hasła, które
      użytkownik dostaje mailem po zalogowaniu w portalu. Gdyby jeszcze miała Pani,
      lub ktoś inny czytający ten post, problem z zalogowaniem się w Astrolabium, to
      proszę o kontakt poprzez skrzynkę mailową o adresie admin@astrolabium.pl . W
      miarę naszych możliwości problem zostanie rozwiązany tak szybko, jak to będzie
      możliwe. Na pewno zgłoszony problem nie zostanie bez odpowiedzi.

2) Co do maila, który został przez Panią przytoczony, to informuję, że nie jest
      on adresowany do Pani, a jego treść są w stanie zrozumieć tylko osoby, które w
      dniu 21 sierpnia przebywały na czacie w Astrolabium, na który oczywiście
      serdecznie wszystkich zapraszam. Zdaję sobie sprawę, że może on dla Pani
      brzmieć nieco dziwnie, ale tak jak już powiedziałem: jego treść rozumieją osoby
      które były na czacie. Więcej na ten temat nie mam nic do dodania.

3) W tym miejscu pragnę serdecznie podziękować Pani oraz osobom, które
      odpowiadały na Pani post, za wyrażenie swych opinii na mój temat, gdyż stały
      się one dla mnie niczym kij kyosaku, który w Zen stosuje się do uderzania
      ucznia w plecy, by ten zbytnio nie przysypiał podczas duchowej praktyki zwanej
      zazen. Jest to dla mnie bardzo pouczające, gdyż w słowach Pani, jak również
      Pani rozmówców, znajduje się wiele prawdy o mnie samym i jestem wdzięczny za
      zwrócenie mi na me przywary uwagi.

Z drugiej strony nie będę ukrywał, że można to było załatwić trochę inaczej, bo
      wszystko zaczęło przybierać taką postać, że zrobiła się tu jakaś nagonka na mą
      osobę tego stopnia, że już byłem przygotowany usłyszeć, że jestem pedofilem,
      który molestował czyjeś dzieci, gdyż to przecie w dzisiejszych czasach takie
      modne.

Ale nie popadajmy w przesadę. Myślę, że lekcje mi Pani już udzieliła
      wystarczającą i nie ma co wysyłać dziwnych i złych energii, które przecież do
      nas kiedyś wrócą. Tak czy inaczej, pragnę Pani podziękować za wskazanie mi
      moich ułomności, nad którymi zacznę pracować już od dnia dzisiejszego.

Niniejszym uważam sprawę za zakończoną, a gdyby miała Pani jeszcze do mnie
      jakieś pytania to zapraszam tutaj, bądź na forum w Astrolabium, na który mam
      nadzieję wreszcie uda się Pani zalogować.

Niech Los Pani sprzyja...

Serdecznie pozdrawiam
      Tomasz Stąpor - Pantomas
      • Gość: Asia Re: Do Pantomasa IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 23.08.04, 08:44
        Witaj Pantomasie !!

Nie miałam zamiaru Ciebie kompromitowac , sama jestem w lekkim szoku całym tym
        zamieszaniem.

To ty Pantomasie masz ogromną władze i mozesz ją wykorzystywac w sposób tobie
        odpowiadający. Ja nadal jestesm anonimowa.
        Ale na Astrolobium sie nie pojawie bo mam uraz i wiem ze zajmowanie się
        astrologią na dobre mi nie wyjdzie.

Pytan do nie mam , ale pozdrawiam Pania która zbeształes na forum Astrolobium
        (jezeli wogole ta Pani istnieje).

Przepraszam wszystkich , których uraziłam i niepotrzebnie wplątałam w tą głupią
        i niepotrzebną wymiane zdan.

> Z drugiej strony nie będę ukrywał, że można to było załatwić trochę inaczej,
        bo
        >
        > wszystko zaczęło przybierać taką postać, że zrobiła się tu jakaś nagonka na

> osobę tego stopnia, że już byłem przygotowany usłyszeć, że jestem pedofilem,
        > który molestował czyjeś dzieci, gdyż to przecie w dzisiejszych czasach takie
        > modne.

Nie wiem czy modne ( modna moze byc spodniczka ), a pedofilia to choroba .

> Ale nie popadajmy w przesadę. Myślę, że lekcje mi Pani już udzieliła
        > wystarczającą i nie ma co wysyłać dziwnych i złych energii, które przecież do
        > nas kiedyś wrócą. Tak czy inaczej, pragnę Pani podziękować za wskazanie mi
        > moich ułomności, nad którymi zacznę pracować już od dnia dzisiejszego.
        >

Nie tobie Pantomasie lekcji udzeliłam i nie wysyłam złych energii. Pewnie
        krytyki nigdy za mało. Wdaje mi sie ze dobrze przeczytac o sobie pare niemiłych
        zdan.

I tak na koniec wyjasnij to :

Gerg napisał(a)
        >Pantomasie wytoczyłeś armaty czyżby ta strona była tylko dla "najlepszych"
        >zacząłęś jakiś proces oczyszczania swojej strony z szumowin?
        A Pantomas odpowiedział

>
        >Oj, nigdy nie sądziłem, że zostanie to tak odebrane. Jeżeli poczułeś się
        >urażony, to przepraszam.

>Pozdrawiam
        >Pantomas
        To jak to jest Panie Pantomasie , podobno prawda lezy po srodku.

Pozdrawiam wszystkich :)
        • gerg3 Re: Do Pantomasa 23.08.04, 13:52
          Witam Pani Asiu!
          Tak się składa, że to ja byłem autorem tego postu na Astrolabium, który Pani
          tutaj przytoczyła. Otóż chciałem przeprosić Panią, Pantomasa i wszystkich
          uczestników forum na stronie Astrolabium. Tak się złożyło, że ostatnimi czasy
          przechodziłem bardzo trudny okres w moim życiu i zresztą nie pierwszy raz
          próbowałem ustawiać Pantomasa do pionu. Pamiętam tego dnia osobiście w
          prywatnych wiadomościach przepraszałem Pantomasa za ten post. "Od : pantomas
          Data wysłania : 13-08-2004 Czas wysłania: 15:52:18
          Temat: RE:Refleksja
          Ja przepraszam za tą moją refleksję rano na forum myślę, że się nie gniewasz na
          mnie ja czasami jak coś palnę !!!

Pozdrawiam przyjaźnie

Grzesiek

-------------------------------->

Oczywiście, że nie- luzik :-)
          Miałeś przecież prawo być na mnie troszkę zły ;-)

Pozdro
          Panto "
          Miałem już okazję osobiście się spotkać z Pantomasem i stwierdzam, że to bardzo
          dobry i porządny człowiek a jedyną "SZUMOWINĄ" jaka pojawiła się na tym forum
          to byłem JA. Jeszcze raz pragnę przeprosić wszystkich tych których uraziłem
          moją wypowiedzią i liczę na to, że Pani będzie od tej pory zakochana w tym
          forum bo jest tam Pani bardzo mile widziana.

Pozdrawiam bardzo ciepło
          Grześ

• Gość: Do gerg3 Re: Do Pantomasa IP: *.multicon.pl / 81.219.100.* 23.08.04, 19:42
            Witaj !!

gerg3 napisał:

> Witam Pani Asiu!
            > Tak się składa, że to ja byłem autorem tego postu na Astrolabium, który Pani
            > tutaj przytoczyła. Otóż chciałem przeprosić Panią, Pantomasa i wszystkich

Nie ma za co ;)

JA. Jeszcze raz pragnę przeprosić wszystkich tych których uraziłem
            > moją wypowiedzią i liczę na to, że Pani będzie od tej pory zakochana w tym
            > forum bo jest tam Pani bardzo mile widziana.

Jak juz wczesniej pisałm z astrologia wiecej wprowadza do mojego zycia
            niejasnosci , a tego nie lubie.
            A wniosek nasuwa sie sam ze powinnam sie trzymac z daleka od astrologi.

Pozdrawiam
        • pantomass Re: Do Pani Asi 23.08.04, 14:41
          Szanowna Pani

1) Już spieszę z odpowiedzią. Może zanim dojdziemy do jej sedna jako wstęp
          pozwolę sobie przytoczyć słowa, które opisują fora dyskusyjne w Astrolabium,
          których jest cztery. Opis ten znajdzie Pani wchodząc na link „Forum”, który
          znajduje się w „Menu głównym” po lewej stronie. Otóż w Astrolabium istnieją
          cztery fora, które posiadają następujące opisy:

Elementarz astrologiczny
          Forum przeznaczone dla wszystkich początkujących. Nie bójcie pytać! To forum
          jest właśnie dla Was.

Praktyka astrologiczna
          Forum przeznaczone dla wszystkich zaawansowanych.

Hyde Park
          Miejsce na swobodne rozmowy na najróżniejsze tematy. Ojcem tego tego forum jest
          Merkury.

Astrolabium.pl
          Miejsce na gratulacje, pochwały, pytania, propozyje, sugestje oraz
          konstruktywną krytykę dotyczącą naszego portalu.

Dodatkowo uruchomiliśmy forum dla Panów Jana Chwiszczuka i Zbigniewa
          Arańskiego, którzy są autorami polskiego programu astrologicznego Astrolog:

Program Astrolog
          Forum użytkowników polskiego programu Astrolog. Na pytania odpowiadają autorzy
          programu: Jan Chwiszczuk - asterix i Zbigniew Arański - rigel.

Tak więc idea portalu jest taka, że mimo, iż jest on adresowany dla osób
          średnio zaawansowanych, to zachęcamy również osoby początkujące do zadawania
          pytań związanych z astrologią.

2) Co do postu Gerga, to poprosiłem Go, żeby to Pani wyjaśnił, gdyż to przecież
          On napisał o jakichś szumowinach, wytaczaniu dział i czystkach, a nie ja, więc
          myślę, że jest On osobą najbardziej kompetentną do udzielenia Pani na ten temat
          informacji. Z tego co już widzę, to odpowiedzi udzielił. Myślę, że Jego
          odpowiedź powinna być dla Pani zadowalająca. Grega bardzo lubię i cenię sobie z
          nim znajomość, a co do Jego słów, to nie mam mu ich za złe, gdyż zdaję sobie
          sprawę, żę często jest tak, iż w kontakcie interpersonalnym nie słowa są
          najważniejsze. A prawdziwy komunikat, który mi chciał przez te słowa przesłać,
          jest dla mnie zupełnie zrozumiały i wynika z kontekstu naszej wcześniejszej
          korespondencji.

Mam nadzieję, że już wyjaśniliśmy sobie wszelkie wątpliwości i niejasności
          związane z moją osobą i z portalem Astrolabium, który przyszło mi prowadzić.
          Mam również nadzieję, że moja lekko „zakręcona” natura, która niekiedy wydaje
          się być porywcza, pokrętna, agresywna i mentorska nie będzie rzutowała na Pani
          odbiór portalu, który prowadzę.

Serdecznie pozdrawiam
          Pantomas
          • Gość: Asia Re: Do Pani Asi IP: *.multicon.pl / 81.219.100.* 23.08.04, 19:27
            Witam !

> Mam nadzieję, że już wyjaśniliśmy sobie wszelkie wątpliwości i niejasności
            > związane z moją osobą i z portalem Astrolabium, który przyszło mi prowadzić.
            > Mam również nadzieję, że moja lekko „zakręcona” natura, która nieki
            > edy wydaje
            > się być porywcza, pokrętna, agresywna i mentorska nie będzie rzutowała na
            Pani
            > odbiór portalu, który prowadzę.

Ostatnimy czasy miałam przyjemnosc czytac watek napisany przez Ciebie
            Pantomasie na Astrolobium o namolnej " wielbicielce " Asi z Trojmiasta ,
            chciałam dokładniej go przeczytac ale nie moge znalesc.

A do Astrolabium napewno sie nie przekonam , są inne fajne fora o astrologi np.
            Jak na gorze tak i na dole ( nie wiem czy dobrze napisałm ).

Ale to tylko moje skromne zdanie.

> Mam nadzieję, że już wyjaśniliśmy sobie wszelkie wątpliwości i niejasności
            > związane z moją osobą i z portalem Astrolabium, który przyszło mi prowadzić.
            > Mam również nadzieję, że moja lekko „zakręcona” natura, która nieki
            > edy wydaje
            > się być porywcza, pokrętna, agresywna i mentorska nie będzie rzutowała na
            Pani
            > odbiór portalu, który prowadzę.

Nie toleruje agresji w zadnej postaci.

Pozdrawiam wszystkich i przepraszam jeszcze raz kazdego z osobna za to ze
            musiał uczestniczyc w tym " cyrku ".

"Słabosci sa naszą siłą. "

• agrentowy4321 Re: Do Pantomasa Pani R. 08.03.23, 20:36
      Myśle, że to ciekawe.
    • irona.sonata Re: Do Pantomasa Pani R. 29.04.23, 10:25
      Hmm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka