Dodaj do ulubionych

postawiłam sobie karty klasyczne, w przyszlosci

08.02.05, 13:28
wyszlo mi....mniej wiecej tak...9 karo, 9 serce, As pik, Dama kier, Król
kier, król pik, 10 trefl, dama trefl....wszystko sobie
zinterpretowałam...niepokoi mnie jednak As pik oznacza niby....kontakt z
urzędnikami policją sądem...nie pamiętam czy był odwrócony czy normlany...bo
koleżanka zasugerowała mi jeszcze....hm....w związku z odwróceniem
karty...aborcję...no i szok słuchajcie aż się boję...bo wszystko co w
przeszlości i terażniejszości się sprawdza...a ta przyszłość z tym Asem
pikiem mnie zastanawia...Help....reszta kart wiem co znaczy..nawet cieszy
mnie ten król kier..obok damy kier...może jakiś związek mnie czeka..ale ten
as mnie nie pokoi...pomóżcie...

Beata.
Obserwuj wątek
    • perelka81 Re: postawiłam sobie karty klasyczne, w przyszlos 08.02.05, 14:49
      Czy mi tez moglabys postawic??
      • beataanna1 Re: postawiłam sobie karty klasyczne, w przyszlos 08.02.05, 15:38
        skorzystaj ze stronek...np.www.czary.pl/tarot/tarot_kartyzwykle.htm, nie
        wiem czy jest to tak dokładnie opisane...bo na innych stronach widziałam
        inaczej...więc postanowiłam nie zajmowac się tym...puki nie będę
        pewna..że...nie szkodzę...i dobrze to jest interpretowane....mimo to
        poczytaj..może sama się pobawisz...
    • delphine2 Re: mało co to mówi:( 08.02.05, 15:04
      beataanna1 napisała:

> wyszlo mi....mniej wiecej tak...9 karo, 9 serce, As pik, Dama kier, Król
      > kier, król pik, 10 trefl, dama trefl....wszystko sobie
      > zinterpretowałam...niepokoi mnie jednak As pik oznacza niby....kontakt z
      > urzędnikami policją sądem...nie pamiętam czy był odwrócony czy normlany...bo
      > koleżanka zasugerowała mi jeszcze....hm....w związku z odwróceniem
      > karty...aborcję...no i szok słuchajcie aż się boję...bo wszystko co w
      > przeszlości i terażniejszości się sprawdza...a ta przyszłość z tym Asem
      > pikiem mnie zastanawia...Help....reszta kart wiem co znaczy..nawet cieszy
      > mnie ten król kier..obok damy kier...może jakiś związek mnie czeka..ale ten
      > as mnie nie pokoi...pomóżcie...

ja moge powiedziec tylko tyle, nie wiem z jakiego skorystałaś rozkładu więc nic
      tu nie jest pewnego, na koncu wyszla dama trefl hm.... wiec mozna uznac to za
      zakonczenie ukladu a wiec najblizsza przyszlosc coto oznacza ? ostrzega prZed
      konsekwencjami pochopnego podejmowania decyzji i dzilania ale nie widze ukladu
      wiec nic wiecej nie powiem - jesli obok jest tkaze trefl to uwazam ze myslisz
      tylko o sobie, orzxyjaciol i rodzine trkatujesz jka swojawlasnosc, i dtreczysz
      ic, rozejrzyj sie wokol moze ktos potrzebowac pomocy.

najlepiej takie analizy robic kartami tarota jesli juz wogole kartami - ja wole
      badania mentalne niz karty ale jak to sie mowi "kazdy ma wolna wole" i
      podejkmuje takkie decyzje na jakie go stac.

delphine
      • beataanna1 Re: mało co to mówi:( 08.02.05, 15:35
        Witaj...rozłożyłam te karty pierwszy raz w życiu jakimś rozkładem nazwanym
        cygańskim...skorzystałam z pewnej stronki w inetrnecie...traktuję to może
        raczej jako zabawę.....bo nie rozkładalam już tego więcej...
        Dzięki za odpowiedź , też bym chciała nauczyć się tarota...ale...straszy mnie
        swoimi obrazami...i znaczeniami.
        Muszę się zaopatrzyć w jakąś książkę najlepiej...bo...widzę że każdy różnie
        interpretuje karty...miałam kiedyś kolegę, który się zajmował różnymi takimi
        rzeczami...ale już mi nie pomoże...niestety.
        co do tego czy myślę tylko o sobie...hmmm...muszę się właśnie zastanowić nad
        tym...jak to jest w zasadzie...bo staram się pomagać przyjaciołom, znajomym jak
        tylko mogę, i raczej nie jestem zawistna...

pozdrawiam...
        • delphine2 Re: mało co to mówi:( 08.02.05, 15:45
          beataanna1 napisała:

> Witaj...rozłożyłam te karty pierwszy raz w życiu jakimś rozkładem nazwanym
          > cygańskim...

sama widzisz co piszesz interpetujac twoja wypowiedz:

a) nie masz pojecia o kartach ich znaczeniu i rozkladaniu nie mowiac o
          wielorakiej symbolice

b) korzystasz z netu gdzie jest wiele stron nazwijmy to "dziwnych" bez
          komenatrza :)

c) nie wiesz nawet co ten rozklad oznacza :) w/g mnie rozklad cyganski sklada
          sie z calej talii kart a nie tylko paru ale moze sie myle :/ nie mam pojecia
          wiem z zycia ze sie rozklada cala talie jesli chodzi o zycie :) wybierasz
          obiekt czyli siebie z Dam K,K,P,T i to co znajduje sie dookola tej karty
          dotyczy najbardziej Twojej osoby reszta im dalej to sa uzupelnienia to tych
          kart blizszych cos w rodzaju ukladanki :)

skorzystałam z pewnej stronki w inetrnecie...traktuję to może
          > raczej jako zabawę.....bo nie rozkładalam już tego więcej...
          > Dzięki za odpowiedź , też bym chciała nauczyć się tarota...ale...straszy mnie
          > swoimi obrazami...i znaczeniami.

do Tarota trzeba dorosnąć - ty jeszcze nei jesteś gotowa do zajmowania się
          Tarotem

> Muszę się zaopatrzyć w jakąś książkę najlepiej...bo...widzę że każdy różnie
          > interpretuje karty...

dokladnie ... wszystko zalezy od rozkladu

> co do tego czy myślę tylko o sobie...hmmm...muszę się właśnie zastanowić nad
          > tym...jak to jest w zasadzie...

wiec jesli sie nad tym musuisz zastanawiac to nie masz pewnosci sama do siebie -
          wiec cos tu musi w tym byc co powiedzialy karty

PAMIETAJ ja nie sugeruje jaka jestes badz jaki masz sotsunek do zycia -
          odczytalem Twoje karty nic wiecej

bo staram się pomagać przyjaciołom, znajomym jak
          >
          > tylko mogę, i raczej nie jestem zawistna...
          >

ciesze sie
      • delphine2 Re: uzupełnienie 08.02.05, 15:38
        delphine2 napisał:

> beataanna1 napisała:
        >
        > > wyszlo mi....mniej wiecej tak...9 karo, 9 serce, As pik, Dama kier, Król
        > > kier, król pik, 10 trefl, dama trefl....wszystko sobie
        > > zinterpretowałam...niepokoi mnie jednak As pik oznacza niby....

aha i chyba tak na przyszlosc dla Ciebie do wiadomosci :)

z lewej jest przeszlosc
        po srodku terazniejszosc
        a po prawej przyszlosc

wiec nie wiem co to za rozklad ze po srodku gdzie jest PIK AS masz przyszlosc
        ja bym sie zastanowil nad zmiana ukladu :|

tyle ode mnie
        • Gość: Beataanna1 Re: uzupełnienie IP: *.slowiki.one.pl / *.one.pl 08.02.05, 16:04
          BeataAnna1(gość,bo nie chce mi się logować ciągle) oj...to dlatego że...dałam
          tylko ostatnią część...dolną...podaję całość rozkładu....

trzy rzędy po osiem kart....
          od góry pisało że to przeszlość, środek teraż, dół przyszłość..i tak...

góra od lewej do prawej: 10pik, walet trefl, 10 karo ,10 kier,walet pik, as pik
          król trefl i 9 pik,
          środek:as trefl, walet karo, dama karo , as karo, król karo, dama pik, walet
          kier, 9 trefl.
          dolna część..pisało że przyszlość, właśnie to co zamieściłam:
          9karo, 9 kier, as pik, dama kier, król kier, król pik, 10 trefl, dama trefl.

i właśnie ten as pik....na dole oznaczał sąd policję...więc nieciekawie..

jak zechcesz jeszcze rzucić na to okiem...ale nie musisz..naprawdę....
          może ktoś inny mi też coś powie o takim układzie...????

papa.
          • Gość: delpine2 Re: uzupełnienie IP: *.olsztyn.mm.pl 08.02.05, 16:15
            no i dopiero teraz ten uklad ma sens 3 rzedy po 8 kart to 24 czyli cala talia
            tak jak pisalem :)

"zdanie wyrwane z kontekstu zawsze ma wiele znaczen ..."

dph
    • Gość: mmm Re: postawiłam sobie karty klasyczne, w przyszlos IP: *.turek.sdi.tpnet.pl 08.02.05, 18:15
      As pik oznacza wiadomość, list lub informację. Posluguję się zwyklymi kartami i
      zawsze to się sprawdza, jeśli odwrócony as pik to tajemnica lub coś, co musi
      być ukryte. Policjanta czy urzędnika oznacza Król Trefl (odwrócony), ale musi
      być w towarzystwie czwórki karo (oznacza sprawy urzędowe).
      • Gość: mmm Re: postawiłam sobie karty klasyczne, w przyszlos IP: *.turek.sdi.tpnet.pl 08.02.05, 18:26
        Największym blędem jest zabieranie się za wróżenie osób, które do tego nie są
        przygotowane, oraz nie mają predyspozycji. Malo osób ma predyspozycje do tego
        typu dzialań. Mając książkę, nie można opanować wróżbiarstwa. MOżna jedynie
        nauczyć się na pamięć znaczenia książkowego kart, ale to będą wierszyki
        wyrecytowane. Każda karta ma bardzo dużo znaczeń i niuansów.
        Trzeba mieć intuicję, i dlugo nad nimi pracować. Analizować i przetwarzać
        wewnętrznie każdą z kart. To trudne i dla wielu za trudne.
        Tak więc, nie sądze, żeby w tym rozkladzie bylo choć źdźblo prawdy.
        • Gość: delphine2 Re: postawiłam sobie karty klasyczne, w przyszlos IP: *.olsztyn.mm.pl 08.02.05, 18:31
          mmm napisal ....

Największym blędem jest zabieranie się za wróżenie osób, które do tego nie są
          przygotowane, oraz nie mają predyspozycji. Malo osób ma predyspozycje do tego
          typu dzialań. Mając książkę, nie można opanować wróżbiarstwa. MOżna jedynie
          nauczyć się na pamięć znaczenia książkowego kart, ale to będą wierszyki
          wyrecytowane. Każda karta ma bardzo dużo znaczeń i niuansów.
          Trzeba mieć intuicję, i dlugo nad nimi pracować. Analizować i przetwarzać
          wewnętrznie każdą z kart. To trudne i dla wielu za trudne.
          Tak więc, nie sądze, żeby w tym rozkladzie bylo choć źdźblo prawdy

jestem tego samego zdania w 98% :P

pozdoriwneia dla gościa (mmm)
        • Gość: I Re: postawiłam sobie karty klasyczne, w przyszlos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 21:42
          Do mmm

A może znajdziesz trochę czasu i pomożesz mi zinterpretować taki układ? Byłabym
          bardzo wdzięczna.

Trzy rzędy po 8 kart (razem 24 karty od 9)

1. Rząd (przeszłość): walet pik, 9 pik, 9 trefl, król trefl, dama trefl, 10
          pik, as karo, dama kier
          2. Rząd (teraźniejszość): as trefl (odwrócony), walet trefl, dama karo, 10
          kier, as pik (odwrócony), 10 karo, król karo, walet karo
          3. Rząd (przyszłość): 10 trefl, 9 karo, dama pik, walet kier, król kier, 9
          kier, król pik, as kier (odwrócony).

Niestety dopiero się uczę i nie chciałabym źle zinterpretować tego układu.
          Powiem tylko, że bardzo mi na tym zależy :-)
          Z góry dziękuję!

Pa!

I
          • Gość: mmm Re: postawiłam sobie karty klasyczne, w przyszlos IP: *.turek.sdi.tpnet.pl 08.02.05, 23:03
            Ja mam zupelnie inny sposób ukladania kart. Używam jednocześnie aż 2 talie kart
            od As do 2, oraz 2 jokery. Liczy się też, czy karta jest zwyczajnie odkryta (1)
            czy odwrócona (2). Do mojego ukladu jest potrzeba 35 kart + karta oznaczająca
            osobę, której stawia się karty. Karta osoby wróżącej jest w środku, a pozostale
            uklada się wokól tej karty jak platki w róży (do zewnątrz). Przeszlość zawsze
            zlewa się z traźniejszością. Są w tym ukladzie różne miejsca i sektory, które
            odpowiadają np. pracy, sukcesom i sprawom uczuć. Tego ukladu uczylam się przez
            bardzo dlugie lata, wciąż eksperymentując (na sobie). Karty trzeba czuć jak
            wlasne cialo. Nie stawiam kart obcym osobom, zresztą teraz nikomu, jedynie
            sobie. Bardzo źle psychicznie i fizycznie czulam się po postawieniu takich kart
            innym ludziom. Bardzo dużo mnie to kosztowalo energii.
            Mogę Ci tylko powiedzieć (w skrócie)co oznaczają karty (takie jakie ja znam).
            Jeśli nie masz tej szczególnej wrażliwości na granicy jasnowidzenia, nie
            nauczysz się wróżyć. Bardzo ważny jest także rozwój duchowy, pozbywanie się
            egoizmu, pazerności czy potrzeby wladzy nad innymi.

1. Rząd (przeszłość): walet pik, 9 pik, 9 trefl, król trefl, dama trefl, 10
            > pik, as karo, dama kier
            Wszystko kręci się wokól ludzi: walet pik - wolny mężczyzna - kawaler,
            zainteresowany wejściem w związek z drugą osobą, może nie mieć doświadczenia;
            9 pik - smutek (może lzy), jakeś cierpienia wewnętrzne; 9 trefl- plotki,
            pomówienia, oszczerstwa; król trefl, dama trefl (starsi ludzie, wrogo
            nastawieni, może malżeństwo)- zdolni do radykalnych dzialań; 10 pik - podróż,
            wyjazdy, przemieszczanie się; as karo - pieniądze, majątek ; dama kier - pomoc
            jakiejś przyjaciólki, kobiety o dobrym sercu.

> 2. Rząd (teraźniejszość): as trefl (odwrócony - klopoty i różne problemy,
            trudne czasy), walet trefl (jakieś chamstwo, ktoś idzie po trupach), dama karo
            (osoba wplywowa, na stanowisku, ważna), 10
            > kier (milość glębsza), as pik (odwrócony - tajemnica, ukrywanie), 10 karo
            (walka o sukces - poprawa w ważnych sprawach), król karo (protektor), walet
            karo (przyjaciel, kolega - ale bez podtekstu milosnego)

> 3. Rząd (przyszłość): 10 trefl (nienawiść, ktoś może mieć do Ciebie żal), 9
            karo (praca), dama pik (konkurentka, może pokonanie kogoś), walet kier(
            wrażliwy mlody mężczyzna - może dziecko), król kier (ukochany mężczyzna), 9
            > kier (zauroczenie), król pik (adorator u Twoich stóp), as kier (odwrócony) -
            dom, bezpieczeństwo, finisz, spelnienie pragnień.
            To wedlug mojego patrzenia na karty. NIe podejmuję się interpretować kart, bo
            Ciebie nie znam. To tylko przedstawiona symbolika.
            • Gość: I Re: postawiłam sobie karty klasyczne, w przyszlos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 10:59
              I tak bardzo dziękuję! Mam jeszcze pytanie (ponieważ istnieje tak wiele znaczeń
              jednej kartu), czy spotkałaś się z jakąś publikacją, która by podawała więcej
              niż jedno znaczenie konkretnej karty? Czy to zależy tylko od intuicji
              wróżącego, doświadczenia?
              Pozdrawiam serdecznie, I
              • Gość: mmm Re: postawiłam sobie karty klasyczne, w przyszlos IP: *.turek.sdi.tpnet.pl 09.02.05, 12:27
                Publikacji takiej nie spotkalam. Ja do prawdziwego znaczenia kart dochodzilam
                przez obserwację. Zapisywalam rozklad kart ( dla siebie) i potem sprawdzalam co
                się dzieje w moim życiu. Znaczenie kart dostosowalam do faktycznych wydarzeń.
                Trwalo to dlugo, ale teraz wiem, że się to sprawdza. To jest trochę tak jak z
                pracą tlumacza np. nad nieznanym językiem i wreszcie trafia na pojedyńcze
                slowa, a potem zdania i zaczyna rozumieć ten język. Nie wierzę w te wszystkie
                książkowe określenia kart. Karciana talia często przemawia zupelnie inaczej.
                Karty to poszczególne litery alfabetu, czasem pojedyńcze slowa, dopiero Twój
                umysl nadaje im sens. Może tak być, że te same karty w dloniach kilku osób będą
                mówily zupelnie innymi językami. Trzeba się przypatrzeć kartom i zobaczyć, co
                Ci przychodzi na myśl. U mnie opis jednej karty jest co najmniej na stronę A4.
                MOże kiedyś swój system opublikuję. Jest dość trudny i skąplikowany.
      • tamaya_lunaris Re: do mmm 09.02.05, 13:09
        Gość portalu: mmm napisał(a):

> As pik oznacza wiadomość, list lub informację. Posluguję się zwyklymi kartami
        i
        >
        > zawsze to się sprawdza, jeśli odwrócony as pik to tajemnica lub coś, co musi
        > być ukryte. Policjanta czy urzędnika oznacza Król Trefl (odwrócony), ale musi
        > być w towarzystwie czwórki karo (oznacza sprawy urzędowe).

Muszę się z tym niezdodzić. Posiadam podrecznik i wiele się stykałam z innymi
        publikacjami i
        Król Trefl jest interpretowany zwykle jako karta kogoś z rodziny natomiast Król
        Pik to urzędnik, lekarz osoba w mundurze. Takie znam interpretacje. Chociaż
        naturalnie zależy od układów z innymi kartami też.
        Pozdrawiam, Tamaya
        • Gość: mmm Re: do mmm IP: *.turek.sdi.tpnet.pl 09.02.05, 14:11
          Nie posluguję podręcznikowym opisem kart, bo te opisy są zbyt plytkie i
          jednoznaczne. SWoje znaczenie poszczególnych kart wypracowalam na zasadzie prób
          i eksperymentów. W moim rozkladzie karty mają zupelnie inne znaczenie oparte na
          realnym życiu. Karty to tylko alfabet (przedmioty), przypomocy których czyta
          się treści pochodzące z innej rzeczywistości. Jest wiele języków, różnych slów,
          a znaczą to samo.

>Król Trefl jest interpretowany zwykle jako karta kogoś z rodziny

To jest osoba starsza, twarda, czasem zimna, stojąca po stronie prawa, może być
          wrogiem, jeśli pytający na to zaslużyl.
          Odwrócony jest urzędnikiem.
          Osobę z rodziny, nauczyciela, mistrza - oznacza odwrócony król kier

>natomiast Król Pik to urzędnik, lekarz osoba w mundurze.
          to adorator, podrywacz, uwodziciel, umiejący postępować z kobietami. Odwrócony,
          obcy mężczyzna. nieznajomy, bezstronny.
          ciekawą kartą jest 2 kier - mówi o czychającym niebezpieczeństwie, poczuciu
          zagrożenia, którego m ożna uniknąć; a odwrócona - to zejście w cień,
          przemyślenia i glębokie refleksje, postawa pasywna.

Każdy ma prawo do wlasnej i wypróbowanej interpretacji kart. Dobra wróżka nie
          potrzebuje podręcznka, to wszystko ma w sobie.
          • Gość: I Re: do mmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 15:00
            Sprawa ze mną wygląda tak. Gdyby ktoś jeszcze miesiąc temu powiedział mi, że
            będę się interesowała kartami i pisała na forum pt. Wróżby, to chyba bym pękła
            ze śmiechu. Nigdy nie byłam u żadnej wróżki, nie interesowały mnie horoskopy,
            ani tym podobne rzeczy. Wróżbami, medycyną niekonwencjonalną zajmowała się moja
            bacia. Nigdy jednak mnie to specjalnie nie interesowało, aż do dnia, w którym
            przypadkowo natknąłam się na karty mojego ojca. Od miesiąca leżą przy moim
            biurku i nie mogę o nich zapomnieć. Coś mnie do nich ciągnie, ale w ogóle się
            na tym nie znam. Raz je nawet schowałam, ale po kilku dniach znowu wyciągnęłam.
            W końcu odważyłam się je rozłożyć. Układ, który podałam leży już w moim pokoju
            od kilku dni. Nie wiem, co to wszystko znaczy? Skąd się to bierze, dlaczego nie
            mogę o tym zapomnieć? Bo przecież jestem dość sceptycznie nastawiona do tego
            typu spraw. Nawet głupio mi, że to piszę.

Niby nie chcę się tym zajmować, ale te karty "nie chcą" się ode mnie odczepić.
            Dziwne i nawet już denerwujące.

Pozdrawiam,
            I
            • Gość: mmm Re: do mmm IP: *.turek.sdi.tpnet.pl 09.02.05, 16:05
              Od kart można się uzależnić. Eksperymentuj na sobie. Bądź ostrożna, ze
              stawianiem kart innym. Najlepiej stawiaj karty tylko sobie. Będziesz żyć
              spokojnie.
              • Gość: I Re: do mmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 16:18
                Nawet nie mam zamiaru nikomu stawiać kart. Bo po prostu się na tym nie znam.
                Postawiłam je sobie (raz), i to też jakby "z musu". Nie mam zamiaru sią od nich
                uzależniać. Po prostu, teraz mam trochę czasu, a one nawet jak o nich nie myślę
                (przez kilka dni), wracają. Czy karty mogą "czegoś chcieć" od kogoś, kto w nie
                nie wierzy/albo nie chce wierzyć.
                Czy to, co piszę, to jakaś bzdura, autosugestia?
                Tylko że z nikim nigdy o karach wcześniej nie rozmawiałam. To jest tak samo
                dziwne dla mnie, jak i dla całej mojej rodziny.

Pozdrawiam,
                I
                • Gość: mmm Re: do mmm IP: *.turek.sdi.tpnet.pl 09.02.05, 16:50
                  Karty to alfabet, to przedmioty, przez które są przekazywane glębsze treści.
                  Możliwe, że masz uzdolnienia w tym kierunku. Najlepjej zapisz sobie uklad kart
                  i obserwuj co się będzie dzialo, potem obok kart nasoś swoje spostrzeżenia.
                  Tylko tak poznasz prawdziwy język kart. Możesz posilkować się podręcznkiem, bo
                  nazywanie kart to rzecz umowna. Nigdzie nie jest powiedziane, że as karo to
                  wylącznie pieniądze. Dla Ciebie może to znaczyć np. podróż, bo tak się Tobie
                  podoba.
                  • Gość: I Re: do mmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 17:57
                    Zostawiłam te kary w takim układzie. Teraz czekam. Zobaczę, co z tego wyjdzie?
                    Pozdrawiam,
                    I
          • tamaya_lunaris Re: do mmm 10.02.05, 14:21
            Gość portalu: mmm napisał(a):

> Nie posluguję podręcznikowym opisem kart, bo te opisy są zbyt plytkie i
            > jednoznaczne. SWoje znaczenie poszczególnych kart wypracowalam na zasadzie
            prób
            >
            > i eksperymentów. W moim rozkladzie karty mają zupelnie inne znaczenie oparte
            na
            >
            > realnym życiu. Karty to tylko alfabet (przedmioty), przypomocy których czyta
            > się treści pochodzące z innej rzeczywistości. Jest wiele języków, różnych
            slów,
            >
            > a znaczą to samo.
            >
            >
            Skoro tak to dla Ciebie istotnie może to dawać doskonałe efekty, jednak do tego
            trzeba już zyskać doświadczenie w komunikowaniu się z kartami i doskonale się z
            nimi rozumieć, co jednak u osób początkujących czytających co wpadnie im w
            ręce na ten temat może to być nieco trudne takie różne interpratacje. Na to
            myslę, że trzeba czasu.
            Pozdrawiam, Tamaya
    • agrentowy4321 Re: postawiłam sobie karty klasyczne, w przyszlos 08.03.23, 03:02
      Dużo rozmyślam ostatnio o tym
    • irona.sonata Re: postawiłam sobie karty klasyczne, w przyszlos 28.04.23, 17:21
      Jestem w szoku
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka