Dodaj do ulubionych

Problemy z ascendentem

30.07.05, 16:01
Mam problem - nie potrafię określić swojego ascendentu. Różne źródła różnie
podają: raz mam ascendent w rybach, innym razem w baranie. Jak jest naprawdę?
Czy ktoś doświadczony może mi pomóc? Z góry dziękuję :-)

Urodziłam się 17 listopada 1976 roku o godz. 14.20
Obserwuj wątek
    • landrynka8 Re: Problemy z ascendentem 30.07.05, 18:30
      jeszcze jakbyś napisała gdzie sie urodziłaś-to byłoby super.
      • Gość: lilith_6 Re: Problemy z ascendentem IP: *.za.digi.pl / *.za.digi.pl 30.07.05, 18:43
        Bardzo chętnie: w Częstochowie
        Pozdrawiam :-)
        • landrynka8 Re: Problemy z ascendentem 30.07.05, 18:51
          Masz asc.w Baranie. Ja korzystam z Uranii.:))
          • Gość: lilith_6 Re: Problemy z ascendentem IP: *.za.digi.pl / *.za.digi.pl 30.07.05, 19:09
            Wielkie dzięki!!! :-)
            Tak myślałam bo opis asc. w rybie nie za bardzo do mnie pasuje, a w baranie -
            to wypisz wymaluj ja :-)
            A możesz mi zdradzić co ma miejsce urodzenia do ustalania ascendetu? Myślałam,
            że wystarczy tylko data i godzina...
            • anahella Re: Problemy z ascendentem 31.07.05, 00:22
              Ascendent to wschodni punkt przeciecia ekliptyki z horyzontem niebieskim

Ekliptyka to wyimaginowane kolo wokol Ziemi, pozorna sciezka Slonca. Znak
              zodiaku to jedna dwunasta ekliptyki a nie gwiazdozbior.

Horyzont niebieski to przedluzenie horyzontu z danego miejsca. W kazdym miejscu
              na Ziemi horyzont jest inny.

Zatem jezeli rozszerzamy horyzont w miejscu i momencie urodzenia to przetnie
              sie on w dwoch miejscac z ekliptyka: wschodni to ascendent, zachodni to
              descendent.

I tak. Gdy w jednym miescie (np. Moskwa) rodzi sie dziecko to ma ascendent np.
              w Baranie. Jadac na Zachod - do Bialegostoku dziecko urodzone w tym samym
              czasie ma ascendnet w Rybach, w Warszawie zahacza juz o Wodnika a w Paryzu juz
              jest Koziorozec

To tak jak ze wschodem Slonca. Na wschodzie Slonce wstaje wczesniej niz na
              zachodzie. Dobrze widac to w krajach uzywajacych czasu CET:

W Warszawie Slonce jutro wstanie o 4:59, zas w Paryzu dopiero o 6:29 czasu
              letniego (czyli +2GMT)
          • Gość: lilith_6 Re: Problemy z ascendentem IP: *.za.digi.pl / *.za.digi.pl 30.07.05, 19:15
            Ja niestety korzystem z "darmówek" on-line, a wiesz, że to co darmowe to nie
            zawsze rzetelne :-)
            • anahella Re: Problemy z ascendentem 31.07.05, 00:37
              Gość portalu: lilith_6 napisał(a):

> Ja niestety korzystem z "darmówek" on-line, a wiesz, że to co darmowe to nie
              > zawsze rzetelne :-)

Korzystalam z roznych programow, w tym darmowych i roznice sa naprawde
              niewielkie - okolo 1-2 stopni.

Pewnie nie podalas miejsca urodzenia, tylko program przyjal jakies swoje
              defaultowe dane.

Inna przyczyna podawania roznych ascendentow moze sie brac z niedostosowania
              stref czasowych. Tam, gdzie podawalo ci, ze masz Ascendent w Rybach moglas nie
              wybrac strefy czasowej CET (Central European Time) tylko GMT, a to jest roznica
              jednej godziny. Przy wyliczaniu ascendentu trzeba o tym pamietac i wiedziec tez
              czy nie obowiazywal czas letni. U ludzi urodzonych od poznej wiosny do wczesnej
              jesieni jest problem, bo w Polsce czas letni raz obowiazywal a raz nie, i byl
              wprowadzany roznie. U ciebie natomiast jest pewne: przy Sloncu w Skorpionie
              czasu letniego nie ma.

Jezeli chcialabys sie porowanac z innymi ascendentalnymi Baranami, to masz nie
              byle kogo: Brad Pitt, a z rodzimych gwiazd - Boguslaw Linda:)
              • Gość: lilith_6 Re: Problemy z ascendentem IP: *.za.digi.pl / *.za.digi.pl 31.07.05, 14:50
                Dzięki anahella :-)
                • Gość: andzia9911 Re: Problemy z ascendentem IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.05, 19:26
                  Witam!
                  Moja data urodzenia to 26.06.1979 godzina 17:30 Chrzanów. Czy jakas dobra
                  duszyczka moze mi cos powiedziec o mojej bliskiej przyszlosci?:/
    • agrentowy4321 Re: Problemy z ascendentem 07.03.23, 12:35
      Ile wy zajmujecie się tym?
    • irona.sonata Re: Problemy z ascendentem 28.04.23, 03:23
      Raz tak a raz inaczej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka