Dodaj do ulubionych

Symbolika.

30.03.11, 13:57
Wiadomo że karty zawierają masę symboli, wiadomo że nim więcej symboli umie się odczytać tym więcej można powiedzieć na temat danej sprawy. Można więc brać pod uwagę symbolikę:
- liczb,
- związaną z astrologią,
- związaną z człowiekiem i kolejami losu człowieka,
- związaną ze środowiskiem w którym żyje człowiek (również symbolika kolorów),
- związaną z porami roku,
- związaną z tradycjami kulturowymi\religijnymi.
Czas w kartach rozpisany jest w kolorach opisujących pory roku, poprzez elementy otoczenia, poprzez ubiory postaci.
Dopiszcie coś od siebie, z pewnością nie wziąłem czegoś pod uwagę.
Na które ,,systemy" symboliczne zwracacie uwagę podczas Waszych odczytów?, na podstawie czego odczytujecie szczegółowe informacje?
Obserwuj wątek
    • coill Re: Symbolika. 30.03.11, 14:26
      -symbolika jaka sobie sam stworzysz(czytaj: TRÓJKAT kojarzy mi sie z, budzi to i tamto...a nie bo autor np kazałsmile
      - z intuicją, i to powinine byc Twoj najwiekszy przewodnikwink
      nie musisz wiedziec co oznacza np znak saturna na karcie i dlaczwgo on tam jest, lub dlaczego autor w dloniach czyichś umiescił kwiatuszka. cala reszta to pomoce gdy z powyzszymi komusna poczatku trudniej sie dogadacwink Nie mowie ze zle,to ogrom wiedzy kt moze wiele dac,ale wiecej da kiedy na poczatku sami zbudujemy swoj system symboliczny patrzac na karty(lub oparty o to co juz wiemy). Zwlaszcza ze autor moglbyc rózny o wiele jezeli chodzi o kulture lub religie niz my i uzyl np symbolu z ktorym nie mozemy sie zjednoczyc,ktory jest nam obcy kompletniesmile

ja moge patrzec na to ze np rak czy byk itd...ale nawet jak wiem ze jakas karta to np. Mars we Lwie....to nic mi nie da, i nie zamierzam wyryc na pamiec astrologi kt nie znam tylko po to zeby te karte zrozumiec,skoro mam tyle innych mozliwosci by ją poznacwink
      • coill Re: Symbolika. 30.03.11, 14:27
        a i kolory, dla mnie bardzo wazne sa(ale to juzkiedys Ci pisalam na forum hehe)smile
        najpiekniejsze dla mnie ma Labirynth tarot Pana Royobig_grin
        • zainteresowany1977 Re: Symbolika. 30.03.11, 15:31
          Hmm.. no ale gdyby tak olac systemy symboliczne zawarte w kartach to co ktoś będzie mógł powiedzieć korzystając dajmy na to z talii tarota marsylskiego albo thota?, ogarnie?, wystarczy mu życia? smile
          • mrgodot Re: Symbolika. 30.03.11, 17:27
            zainteresowany1977 napisał:

> Hmm.. no ale gdyby tak olac systemy symboliczne zawarte w kartach to co ktoś bę
            > dzie mógł powiedzieć korzystając dajmy na to z talii tarota marsylskiego albo t
            > hota?, ogarnie?, wystarczy mu życia? smile

Ogarnie czy wystarczy do życia to dwa różne pytania. Ogarnąć ogarnie. Czy wystarczy do życia? Jak człowiek ze wsi do miasta przyjedzie to powietrze niby to samo, ale oddychać trudniej. Ale przeżyje, da radę. I przestrzeń sobie jakoś w tych bardziej ciasnych ramach poupycha i zorganizuje.
            A wracając do pytania o symbolikę, oprócz tego co wymieniłeś ja zawsze jeszcze zwracam uwagę na obrazki na talii, której używam do rozkładu. Tarot lubi sobie pogadać obrazami. Nawet więcej, po co mówić skoro można pokazać smile
            • zainteresowany1977 Re: Symbolika. 30.03.11, 19:24
              I dlatego każdemu przydzieliłem osobny znak zapytania smile
    • mieszko.l Re: Symbolika. 30.03.11, 19:39
      Idziesz dalej i dalej i dalej... z pewnością masz namiot, konserwę mięsną i latarkę. Jeśli nie, to czas do domu wracać, tam ktoś chociaż czeka smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka