Dodaj do ulubionych

Na pamięć czy poprzez zrozumienie.

07.04.11, 10:10
Czy Waszym zdaniem znaczeń kart trzeba się uczyć na pamięć czy to polega na tym, że patrząc na nie historia sama powinna się układać? ,,Być albo nie być", ile na pamięć a ile intuicyjnie?
Obserwuj wątek
    • czu-jka Re: Na pamięć czy poprzez zrozumienie. 07.04.11, 10:49
      Zdecydowanie intuicyjnie. Nie da się wykuć czegoś na pamięć w tym temacie. Ale taka intuicyjna interpretacja to prawdziwa sztuka. Najłatwiej zinterpretować np Kochankowie-wielka miłość+Sprawiedliwość=ślubsmile.
      • mrgodot Re: Na pamięć czy poprzez zrozumienie. 07.04.11, 11:14
        czu-jka napisała:

> Zdecydowanie intuicyjnie. Nie da się wykuć czegoś na pamięć w tym temacie. Ale
        > taka intuicyjna interpretacja to prawdziwa sztuka. Najłatwiej zinterpretować np
        > Kochankowie-wielka miłość+Sprawiedliwość=ślubsmile.

Tu bym uważała i to bardzo. Bo jak ktoś jest w związku małżeńskim, to raczej byłby rozwód. Albo mogą być problemy i rozterki związane z formalizacją.

Dlatego tylko i wyłącznie opierałabym się na intuicji i całości rozkładu. Z Tarotem jak z językiem obcym - nie sztuka wkuć słówka i zapomnieć, sztuką jest operowanie tym językiem ze zrozumieniem pomimo przerw. A jak zapomniesz słówko, to zawsze możesz sięgnąć po słownik. A jak korzystasz ze znaczeń Tarota czysto książkowych to jakbyć zamiast umiejętności i intelektu uzywał translatora. I efekty są w najlepszym przypadku śmieszne.
        • zainteresowany1977 Re: Na pamięć czy poprzez zrozumienie. 07.04.11, 13:02
          O toto, sprawiedliwość przy kochankowie to nie koniecznie ślub, może być i rozwód czy też nieustalona sytuacja prawna. Mr Godot, super to porównanie do translatora smile, niby coś się zgadza ale to takie sztuczne i śmierdzi amatorką, np. dzięki z góry - (i cudowne) thanx from the mountain smile
          • mrgodot Re: Na pamięć czy poprzez zrozumienie. 07.04.11, 14:21
            zainteresowany1977 napisał:

> (i cudowne) thanx from the mountain smile

smile alas please. No have for/behind what!
            • zainteresowany1977 Re: Na pamięć czy poprzez zrozumienie. 07.04.11, 14:32
              Miracle (ale chodzi o cudownie) smile
      • algaria czu-jka 07.04.11, 11:19
        czu-jka napisała:

>
        > Kochankowie-wielka miłość+Sprawiedliwość=ślubsmile.

I tu cię zaskoczę nie zawsze ten układ znaczy ślub Zależy czego dotyczyło pytanie i jaka była karta poprzedzająca kochanków lub występująca po kochankach - kochankowie to także możliwość wyboru i to niekoniecznie między 2 osobami ale np między umowami i ze sprawiedliwością jesli tego pytanie dotyczyło może znaczyć wybór między np 2 pracami czy podpisaniem kontraktów, umów, kuna, sprzedaży, a także spraw sądowych i urzędowych, terminów itd
        "Tarot to nie je taka łatwa bajka to intuicyjna bitwa" big_grin
        • czu-jka Re: czu-jka 07.04.11, 11:29
          Dlatego napisałam, że najłatwiej. NAPISAŁAM TEN PRZYKŁAD Z PRZYMRÓŻENIEM OKAsmile. Jak zaczynałam swoją przygodę z kartami, sprawdzałam znaczenie i właśnie tak to interpretowałamsmile. Na zasadzie najprostszych i najkorzystniejszych rozwiązańsmile. Zresztą jak pisałam już, tarocistka tą Sprawiedliwość własnie tak zinterpretowała, a tak nie było. Wręcz odwrotnie, Kwestia interpretacji.
          Mrgodot napisała świetne porównanie tego do korzystania z translatora, tak mniej wiecej to wygląda.
    • misboaa Re: Na pamięć czy poprzez zrozumienie. 07.04.11, 10:57
      Nic na pamięć. Już w szkole było tak, że ci co kuli regułki byli słabymi uczniami i w rozmowie z nimi zawsze wychodził u nich brak wiedzy.
      Powszechnie wiadomo, że przepisy kulinarne z gazet nigdy się nie udają smile
    • algaria Re: Na pamięć czy poprzez zrozumienie. 07.04.11, 11:12
      Podstawowe znaczenie trzeba znać ale reszta to intuicja bo każda karta ma bardzo dużo znaczeń i pozytywnych i negatywnych i trzeba wiedzieć jak to dopasować do rozkładu
      • 2bieguny Re: Na pamięć czy poprzez zrozumienie. 07.04.11, 18:46
        z tego co pamiętam, to Krolowa pisala, ze intuicja intuicją, ale jednak znaczenie kart, tez jest wazne i trezba się tym kierowac, własnie wazny jest układ. ja mam czasem tak, ze widze i czytam, a czasem nic nie widze, ale to jak albo nie mam ochoty, albo jestem zmęczona i nie moge sie skupic. A poza tym to jednak doswiadczenie i ćwiczenia, tak mysle. Chociaz ostatnio nie cwicze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka